Nyhed
Læsetid: 5 min.

Den gamle dame dominerer

Efter en tur ned i den næstbedste række og flere skuffende sæsoner i Serie A er Juventus omsider tilbage ved fordums styrke. Med den tidligere spiller Antonio Conte som træner ligner traditionsklubben fra Torino igen det bedste bud på en vinder af det italienske mesterskab
Nøglerolle. Juventus’ Alessandro Matri, der her tackles af Napolis Paolo Cannavaro, havde en nøglerolle i et af de angreb, der sikrede Juventus sejren i det italienske mesterskabsopgør tirsdag.

Nøglerolle. Juventus’ Alessandro Matri, der her tackles af Napolis Paolo Cannavaro, havde en nøglerolle i et af de angreb, der sikrede Juventus sejren i det italienske mesterskabsopgør tirsdag.

Roberto Salomone

Moderne Tider
3. december 2011

Siden tvangsnedrykningen i 2006 havde Juventus ikke formået at hente point i Napoli. I de seneste fire sæsoner har Napoli, der ligesom Juventus vendte tilbage til Italiens bedste række i 2007, hver gang slået La vecchia signora (Den gamle dame, red.) på San Paolo. Derfor var den udsatte kamp i Napoli en afgørende test for Antonios Contes hold. Og selv om opgøret tirsdag aften ikke endte med en sejr til Juventus, ser det alligevel ud til, at Italiens mest vindende klub gennem tiderne omsider er tilbage ved fordums styrke efter en række skuffende sæsoner i kølvandet på Calciopoli-skandalen.

Hjemmeholdet førte med 2-0 efter de første 45 minutter. Og Napolis pauseføring kunne endda have været endnu større, hvis ikke Marek Hamsik havde misbrugt et straffe ved stillingen 0-0. I første forsøg sparkede den slovakiske midtbanedynamo bolden i nettet bag Gigi Buffon i Juventus-målet og forsvandt jublende ned i spillertunnelen. Da Hamsik dukkede op igen for at modtage folkets hyldest, opdagede han imidlertid, at dommeren havde annulleret målet, fordi et par af hans holdkammerater havde bevæget sig ind i straffesparksfeltet inden scoringen. Og i andet forsøg sendte slovakken bolden over mål. Selv om Hamsik hurtigt revancherede sig med et mål på hovedstød, og selv om makedoneren Goran Pandev udbyggede føringen inden pausen, lykkedes det ikke napolitanerne at lægge afgørende afstand til Juventus, som ikke spillede sæsonens hidtil bedste kamp, men alligevel formåede at få uafgjort 3-3 og i sidste ende var tættest på at løbe af med sejren.

Entusiasme og mod

Optakten til opgøret mellem storklubben fra det rige Norditalien og outsiderne fra Syditalien havde ikke været domineret af den sædvanlige snak om taktik og holdopstillinger. Det handlede mere om kriminalitet. Napolis tre udenlandske stjernespiller, argentineren Ezequiel Lavezzi, Edison Cavani fra Uruguay samt Marek Hamsik har alle lært, hvad den syditalienske metropol også og måske især er. Cavani var for kort tid siden udsat for et indbrud i sit hjem, Hamsiks gravide kone blev i forrige uge tvunget til at overlade sin bil til et par bevæbnede mænd, mens Lavezzis modelkæreste få dage inden kampen var nødt at aflevere et Rolex-ur til nogle lokale banditter, hvilket fik hende til at betegne Napoli som città di m... i en meddelelse på Twitter. Denne karakteristik kan uden høflige omskrivninger oversættes som ’lorteby’ og faldt naturligvis ikke god jord. Napolis borgmester, den tidligere undersøgelsesdommer Luigi De Magistris, som er fast gæst på stadion, udtrykte forståelse for fodboldkærestens frustration, men hævdede samtidig, at det den slags kan ske i enhver europæisk storby.

Ifølge den napolitanske sociolog Domenico De Masi er det dog lidt af en tilsnigelse:

»En stor del af Napolis økonomi er baseret på kriminalitet, og byen har Italiens største underproletariat,« udtaler De Masi til avisen La Repubblica og påpeger, at hverken borgmesteren eller fodboldholdet kan løse byens mange problemer:

»Napoli er avantgarden, hvad angår forfald.«

På hjemmebane er Napolis spillere lige så aggressive som gli scugnizzi, bøllerne i byens smalle gyder. I store dele af kampen lagde Napoli et vanvittigt pres på gæsterne fra Torino, som er mere vant til selv at angribe. Juventus viste således for første gang i denne sæson svaghedstegn, men også en evne til at hive sig selv op ved hårrødderne, hvilket måske mere end noget andet gør holdet til favorit til at vinde mesterskabet.

Som spiller inkarnerede Antonio Conte denne evne, og som træner har han tilført Juventus, hvad holdet har manglet i det seneste sæsoner: Fleksibilitet, entusiasme og vitalitet. Inden sæsonen havde Conte annonceret, at Juventus skulle spille 4-2-4, men i stedet har det foretrukne taktiske modul hidtil været 3-4-3 med Simone Pepe og montenegrineren Mirko Vucinic, der inden sæsonen blev hentet til klubben fra AS Roma, på kanterne og Alessandro Matri som centerforward.

I Napoli måtte Conte undvære midtbanespilleren Claudio Marchisio, der for såvel Juventus som det italienske landshold har været en af sæsonens store åbenbaringer, og havde i udgangsformationen derfor valgt at trække Pepe ned på midtbanen. Det viste sig at være en fejl, men Conte har modet til at tage ved lære af sine fejltagelser — og det mod smitter af på spillerne, der i anden halvleg formåede at vende kampen.

Tæt på sejr

»Jeg nyder og lider,« sagde koryfæet Alessandro Del Piero forleden til sportsavisen Tuttosport om det nye Juventus-mandskab. Del Piero har indtil nu ikke fået meget spilletid under Conte, men kom to minutter før tid på banen mod Napoli til sin kamp nummer 700 for Juventus. Heller ikke den driblestærke serber Milos Krasic, der i sidste sæson var vigtigste indkøb til Juventus’ trup, er der for tiden plads til på holdet.

I lørdagens udekamp mod Lazio kunne Krasic og den lidende Del Piero nyde et kontraangreb i verdensklasse, som sikrede Juventus tre vigtige point: Vucinic sendte med en stikning Matri af sted på venstrekanten, og den italienske landholdsangriber fandt med en førstegangsaflevering den fremstormende Pepe, der uhindret kunne skubbe bolden det sidste stykke over stregen. Der gik blot syv sekunder fra bolderobring til scoring.

Mod Napoli leverede den chilenske midtbanespiller Arturo Vidal kort efter pausen et sublimt oplæg til Matri, der reducerede Napolis føring og dermed bragte Juventus tilbage i kampen.

20 minutter senere så det ud til, at Pandev havde aflivet enhver spænding, da han vendte rundt på en tallerken mellem to forsvarsspillere og huggede bolden i nettet bag Buffon. Men blot tre minutter senere havde midtbanespilleren Marcelo Estigarribia fra Paraguay reduceret Napolis føring. Den alsidige Pepe, der er i sit livs form, udlignede ti minutter før tid med sit fjerde sæsonmål, da han løb med bolden fra midterlinjen til straffesparksfeltet, tacklede sig forbi et par forsvarsspillere og til sidst udplacerede Napolis målmand, Morgan De Sanctis. Midtbanegeneralen Andrea Pirlo spillede for en sjælden gangs skyld ikke på sit sædvanlige, meget høje niveau, og det siger en del om Juventus’ aktuelle styrke, at det alligevel lykkedes Contes mandskab at få uafgjort i den svære udekamp. Kort inden slutfløjtet var forsvarsklippen Giorgio Chiellini endda tæt på at afgøre kampen til Juventus’ fordel. Bortset fra AC Milan er det således lige nu svært at se, hvem der kan udfordre Juventus i kampen om det italienske mesterskab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her