Baggrund
Læsetid: 2 min.

I hjertet af Yasuni

I skyggen af de internationale klimaforhandlinger foregår en intens kamp om et af Ecuadors sidste uberørte skovområder. Olieselskaber og tømmerfirmaer trænger ind i området, mens Ecuadors præsident forsøger at bevare den unikke regnskov og lade olien blive i undergrunden
I skyggen af de internationale klimaforhandlinger foregår en intens kamp om et af Ecuadors sidste uberørte skovområder. Olieselskaber og tømmerfirmaer trænger ind i området, mens Ecuadors præsident forsøger at bevare den unikke regnskov og lade olien blive i undergrunden
Moderne Tider
10. december 2011

I Bameno i hjertet af Yasuni har den gamle shaman Kemperi fået en vision. Siden han var barn, har han haft samtaler med jaguaren, der kommer på besøg under de natlige ayahuasca-ceremonier. Kemperis far dræbte de første oliearbejdere, der trængte ind i skoven; nu kan han fra jaguarens perspektiv overvåge waorani-indianernes territorium.

Yasuni nationalparken i Ecuador er stadig hjemsted for flere oprindelige folk, der lever i frivillig isolation fra det omgivende samfund. Men hver dag pumper olieselskabet REPSOL 35.000 tønder olie op fra undergrunden, og for skovens indbyggere er olien og gaverne fra selskabet blevet en uomgængelig del af hverdagen.

Kemperis 42-årige barnebarn Penti forsøger med andre midler at realisere jaguarens vision. Han har en jaguartand om halsen og bekæmper den illegale skovhugst, som han åbent anklager staten for at vende det blinde øje til. Håbet er at opnå territorierettigheder i Yasuni og forhindre olieudvinding i nye koncessionsområder, hvor der stadig bor oprindelige indfødte folk. Han forklarer, at »tidligere kæmpede vi med spyd, men nu vil vi fortsætte kampen med dokumenter«.

C02-beholderen

Men staten har fået øje på skovens værdi. I 2007 lancerede Ecuadors præsident, Rafael Corea, det såkaldte Yasuni-initiativ, hvis formål er at lade 846 millioner ton tung råolie blive i undergrunden og dermed forhindre udledning af 400 millioner ton CO2. Som kompensation for bidraget til at bremse klimaforandringerne, beskytte de oprindelige folk og bevare et af de mest biodiversitetsrige områder i verden, har Ecuador anmodet internationale donorer om støtte på 3,6 milliarder dollar. Indtil videre har donorerne svaret køligt. Hvis ikke nye donorer dukker op, vil olien vil blive udvundet i Yasuni. Samtidig åbnes mulighed for at integrere området i den gryende internationale handel med CO2 kvoter.

Mellembølgeradioen, der binder de fjerntliggende waorani landsbyer sammen, skratter. Der er dårligt nyt fra landsbyen Tiweno. En ung mand er blevet slået ihjel. De seneste 15 år har der været mange historier om oliearbejdere, skovhuggere og nybyggere, gennemborede af indianske spyd — og lige så mange om de indianske langhuse i skoven, hvor hele familier er blevet dræbt af udefrakommende. Skoven er igen blevet kampplads mellem forskellige verdener.

 

Stine Krøijer er antropolog i IBIS

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her