Læsetid: 3 min.

Det er nødvendigt at moralisere

Ifølge juristen Stefano Rodotà er Italien under Berlusconi blevet forvandlet til et laboratorium for afviklingen af offentlig moral
31. december 2011

»Moralist er blevet synonym for tudefjæs, en overset og lidt latterlig pædagog, der prædiker for vinden og revser tidens sæder, lige så kedelig som han heldigvis er uskadelig,« bemærkede den italienske filosof Norberto Bobbio. Stefano Rodotà, professor emeritus ved det juridiske fakultet på La Sapienza-universitetet i Rom, har dog ingen problemer med prædikatet og betegner i bogen Elogio del moralismo (Hyldest til moralismen) sig selv som »en gammel, uforbederlig og ufortrøden moralist«. Selv om moralisten risikerer at blive beskyldt for dobbeltmoralsk at forsøge at skjule egne laster, er denne risiko værd at løbe i nutidens Italien, mener Rodotà: »Institutioner og mennesker bliver ikke respekteret, når de ikke længere fremstår som respektable. Og jo mere udbredt dette fænomen bliver, des mere umulig bliver den politiske konsensus, som afløses af stiltiende accept og medskyldighed.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu