Læsetid: 6 min.

Statens egne højreekstremister

Afsløringen af en nazistisk terrorcelle i samfundets midte har udstillet alvorlige brister i de tyske myndigheders omgang med højreekstremistisk vold
Offer. I april 2007 blev politibetjenten Michele Kiesewetter myrdet i den bayriske by Heilbronn. Selv om man allerede mistænkte en nazistisk terrortrio for mordet på daværende tidspunkt, skulle der gå mere end fire år, før nogen blev pågrebet.

Offer. I april 2007 blev politibetjenten Michele Kiesewetter myrdet i den bayriske by Heilbronn. Selv om man allerede mistænkte en nazistisk terrortrio for mordet på daværende tidspunkt, skulle der gå mere end fire år, før nogen blev pågrebet.

Bernd Weissbrod

17. december 2011

Hvordan kunne det gå til, at en nazistisk terrorcelle i 14 år kunne sprede død og ødelæggelse i Tyskland, mens politiet bortforklarede den manglende opklaring af mord med henvisning til interne opgør i den tyrkiske mafia.

»De ansvarlige myndigheder har svigtet totalt,« siger sociolog Andreas Klärner, der forsker i indsatsen mod tysk højreekstremisme ved universitetet i Rostock.

I begyndelsen af november blev den nazistiske terrorcelle afsløret efter et fejlslagent bankrøveri i byen Eisenach. I perioden 2000-2006 stod de tre østtyske nynazister Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos og Beate Zschäpe bag mindst ni målrettede mordattentater på indvandrere af tyrkisk og en enkelt af græsk afstamning samt mordet på en kvindelig politibetjent i den bayriske by Heilbronn.

Kansler Angela Merkel har kaldt mordene for en skændsel for Tyskland. Tyrkiske indvandrere over hele landet har demonstreret mod den oplevede hverdagsracisme, og tyrkiske tabloidaviser har bragt adskillige forsideartikler om sagen.

Samfundsmæssig tillidskrise

Det fulde omfang af nazitrioens forbrydelser kendes endnu ikke, men politiets mangelfulde opklaringsarbejde samt ikke mindst trioens ubemærkede eksistens i samfundets midte har rokket alvorligt ved tyskernes tro på staten som det afgørende værn mod truslen fra højre.

»Vi har en samfundsmæssig tillids-krise, fordi man ser, at staten er magtesløs. I Tyskland har vi et kæmpe statsapparat, Staatsschutz, Verfassungsschutz, indenrigsministerier, og hver enkelt delstat har sine egne sikkerhedsmyndigheder. Alligevel har vi tre mennesker og nogle sympatisører, som i årevis ubemærket har kunnet begå disse mord. Offentligheden har svært ved at slippe det,« siger den tyske journalist Olaf Sundermeyer til Information.

Som medforfatter til bogen In der NPD. Reisen in die National Befreite Zone, der beskæftiger sig med nazipartiet NPD og nynazisme i Østtyskland, har Sundermeyer førstehåndskendskab til Tysklands højreekstremistiske scene. Mordenes brutalitet har chokeret ham, men han er ikke overrasket over terroristernes vilje til at begå vold.

»Folk, der har beskæftiget sig med højreekstremisme, er ikke overraskede over det, der er foregået i Thüringen, fordi viljen til at anvende vold allerede er ret stærk i det område,« forklarer Sundermeyer. »Men det er et chok i den brede del af offentligheden, der ikke har samme kendskab til højreekstremismen. Den almindelige tysker er chokeret over den massive vold med 10 døde og et bombeangreb i Köln.«

Selv om gruppens voldshandlinger har skabt fornyet bevidsthed om den højreekstremistiske vold i Tyskland, er den ikke et nyt fænomen, forklarer Sundermeyer, der betragter gruppen som en sen udløber af 1990’ernes radikalisering af østtyske nynazister.

»Det var en speciel situation med det genforenede Tyskland, der var ingen erfaring med demokrati. De tre aktører gik under jorden, og der har de fastholdt 1990’ernes særlige mentalitet. Deres perspektiv blev fastfrosset, mens alle andre gennemgik en udvikling. De levede isoleret og blev yderligere radikaliseret.«

Kioskejere har ingen lobby

Mistanken om en hidtil ukendt nazistisk terrorcelle begyndte at tage form, da politiet i november omringede en campingvogn i nærheden af byen Eisenach. I campingvognen fandt politiet to livløse mænd, der kort forinden havde begået røveri i en bank i byen Eisenach. De foreløbige oplysninger peger på, at mændene har skudt hinanden. I den nærliggende by Zwickau blev trioens kvindelige medlem, Beate Zschäpe, pågrebet, kort efter at hun havde sat ild til gruppens lejlighed.

Ganske hurtigt gik det op for tysk politi, at mændene foruden en stribe bankrøverier også havde mere blodige gerninger på samvittigheden. I de udbrændte ruiner i Zwickau fandt politiet både våben og en dvd indeholdende en grotesk hjemmevideo, hvor de tre medlemmer til tonerne af temaet fra den lyserøde panter udgyder nazistisk propaganda og tilstår at stå bag mordene på de ni indvandrere.

Indtil da havde det tyske kriminalpoliti, BKA, betragtet mordene, der fandt sted i perioden 2000-2006 og hurtigt blev døbt ’Dönermordene’ af den tyske presse, som resultatet af interne stridigheder i den tyrkiske mafia. Den manglede opklaring af mordene undskyldte politiet med manglende indsigt i den lukkede tyrkiske underverden. Andre kritikere har haft mistanke om, at politiets manglende opklaring skyldes, at Zwickauer-cellen i modsætning til Rote Armee Fraktion, der først og fremmest gik efter statens repræsentanter, søgte sine ofre på samfundets bund.

»Hvis Zwickauer-trioen på et tidligt tidspunkt var gået efter aktører af en anden kaliber og ikke efter tyrkiske kiosk-ejere, ville det havde været en helt anden sag. En tyrkisk kioskejer har ingen lobby,« siger Olaf Sundermeyer.

Netværk af støtter

I hvor høj grad de tre terroristers dødelige virke har været understøttet af et organiseret netværk, er et af de mange kritiske spørgsmål, der i øjeblikket står højt på dagsordenen i Tyskland. Zschäpe, der befinder sig i politiets varetægt, nægter indtil videre at hjælpe politiet med efterforskningen.

Alligevel tegner sig gradvist et mønster, der peger på støtter i det højreekstreme miljø, hvoraf enkelte blot har stillet lejligheder til rådighed, mens andre har leveret skydevåben, der blandt andet er blevet brugt til bankrøverierne. Også her har politiet svigtet, mener ekstremisme-eksperten Andreas Klärner:

»Der har været udstedt arrestordrer på de tre terrorister siden 1998, og det er ikke lykkedes myndighederne at pågribe dem, selv om man nu også kan konstatere, at deres netværk allerede var kendt af politiet i begyndelsen af 1990’erne.«

En af de hovedmistænkte er Ralf Wohlleben, der er tidligere funktionær i det højreekstremistiske parti NPD i delstaten Thüringen.

Ifølge tyske sikkerhedsmyndigheder har Wohlleben haft kontakt til trioen indtil det allersidste. Omkring 2001 har Wohlleben angiveligt afleveret en pistol til den nu fængslede Holger G., der efter al sandsynlighed har viderelevet våbnet til Uwe Böhnhardt. Allerede i 1999 blev Holger G. overvåget af Verfassungsshutz, der mistænkte ham for at ville hjælpe nazitrioen på flugt. Da mistanken ikke kunne bekræftes, slap man Holger G. af syne. Ifølge avisen Frankfurter Allgemeine peger nye oplysninger også på, at trioen også er blevet huset af Patrick Wieschke, der som Bundesorganisationsleiter har været højt placeret i NPD’s ledelse. Også partiets nuværende leder, Holger Apfel, sættes i forbindelse med trioens omgangskreds. De mulige forbindelser mellem NPD-medlemmer og den nazistiske terrortrio har igen fået debatten om et forbud mod det højreekstremistiske parti til at blusse op i Tyskland.

Ifølge den tidligere socialdemokratiske kanslerkandidat Frank-Walter Steinmeier viser de seneste afsløringer, at et forbud mod det højreekstremistiske parti er nødvendigt. Belært af erfaringer fra 2001 advarer andre politikere imidlertid mod at forsøge at forbyde NPD. Dengang fejlede et forsøg på at forbyde partiet ved den tyske forfatningsdomstol, da det viste sig, at ledende NPD-funktionærer arbejdede som meddelelere for efterretningstjenesten.

På statens lønningsliste

I dag benytter den tyske efterretningstjeneste sig stadig i stor stil af meddelere fra det nynazistiske miljø. Ifølge magasinet Spiegel har den hemmelige efterretningstjeneste, Verfassungsschutz, der forsøger at afværge anslag mod demokratiet, omtrent 130 meddelere fra den højreekstremistiske scene på lønningslisten.

I den konkrete sag har Verfassungsschutz haft tæt kontakt til kredsen omkring Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos og Beate Zschäpe. I 1990’erne blev trioen radikaliseret i den nynazisistiske organisation Thüringer Heimatschutz. Chefen for denne gruppering hed dengang Tino Brandt. I 2001 blev det kendt, at Brandt havde været på lønningslisten som meddeler for Verfassungsschutz i delstaten Thüringen. Ifølge magasinet Stern har han modtaget i omegnen af 200.000 DM.

Ifølge flere kritikere yder Verfassungsschutz via sine meddelere indirekte finansiel støtte til nynazister uden at få brugbare informationer til gengæld.

»Af og til finder der samtaler sted med meddelere fra scenen, men de fortæller først og fremmest, hvad der er i deres egen interesse. Jeg tror, at andelen af brugbare informationer er meget begrænset,« siger Olaf Sundermeyer, der forholder sig meget skeptisk til den tyske efterretningstjenestes effektivitet: »Det meste, som viderebringes af medierne i Tyskland, stammer fra antifascistiske mediegrupper, der overvåger den højreekstremistiske scene.«

Samme vurdering kommer fra sociologen Andreas Klärner: »Sagen med Zwickauer-trioen har vist, at den strategiske satsning på meddelere overhovedet ikke har givet noget resultat.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Måske er noget af problemet også, at Verfassungsschutz måske har været mere optaget af at undersøge venstreorienterede?

I hvert fald mener 58 procent af tyskerne, at efterretningstjenesten er 'blind på højre øje.'

(ARD-text, s. 160)

Måske er noget af problemet også, at dem, der bliver slået ihjel, mishandlet og chikaneret af højreekstremister, oftest ikke tilhører samfundets top, men befolkningsgrupper som den øvrige tyske befolkning er ligeglade med i det hele taget. I denne sag var de servicearbejdere i grillbarer og af tyrkisk afstamning.

I begyndelsen af 90'erne fandtes der officielt ikke racistisk vold i Danmark. Staten og politiet havde slet ikke registreret problemet. De vågnede først langt senere. Det siger noget om, hvem man bekymrer sig om og hvem der ikke tæller.

Jette Abildgaard

Dette har desvaerre ikke kun noget med Tyskland at goere...det kunne let have vaeret Danmark (eller andre Europaeiske lande) ...er det maaske allerede....

Det er svært at sige, hvad der er den tyske stats største brøler:

- at man i mainstream politik har indoptaget racismen i forvaltningerne og i de store, systembevarende partier

- eller om det er overfokusset på den venstreradikale og antifascistiske scene

Begge dele er som skræddersyet af fascistiske kræfters drejebog for en samfundsmæssig genforening med landets totalitære historie.

Nu skal det lige siges til tyskernes fordel, at NSU ikke ligefrem gik og pralede med deres bedrifter.

Når f.eks. ETA, IRA, RAF eller Brigate Rosse gennemførte en aktion, så gik der ikke mange minutter før en opringning eller et manifest dukkede op.

Men den her gruppe holdt sgu kæft. Og det kan så få mig til at undre mig over, hvad de egentlig ville med det, de lavede.

Terror er jo kun terror, hvis den opskræmmer folk.

Jørn Sonny Chabert

hvorfor snakker vi om tyskland????
reddox gruppens report om org påviste jo at det forgår i danmark, så lad os da feje foran egen dør før vi tager fat på den tyske.

samme dag som reddox hjemmeside blev lukket forsøgte man at fjerne deres rapport fra nettet ( jeg fik den )samtidig blev radio podcasten fjernet fra DRs hjemmeside ( den hedder "til våben" )med begrundelsen at der ikke havde været interesse omkring den. ( sikker noget sludder, de har podcast der handler om hønse strik liggende, jeg tror sgi heller ikke interessen har været så stor der )

i 90'erne blev internationale socialisters hoved sæde på nørrebro ramt af en brevbombe og på trods af at flere højerorienteret grupper har påtaget sig ansvaret og truet INS med brevbomber er der ikke anholdt nogen politiet arbejder ud fra en teori om at ham der blev dræbt selv havde lavet bomben.

mon ikke denne sags manglende opklaring måske kan føres tilbage til det faktum at der er kræfter indenfor politiet som ikke syntes den skal opklares????

Lars Henning Osvaldsen

Gladio v2.0 !!

Det må da snart stå smerteligt klart for enhver at 'den Vestlige Verden' ledes af en morder-bande ...

DRs hjemmeside fremviser fortsat sin radioudsendelse om den ekstreme højrefløj Til våben!, der også ligger som podcast - der er altså ingen censur eller pladsmangel der. Redox "rapport" blev fjernet med Redox sider på nettet, på grund af deres fremlæggelse af personlige oplysninger og private fotos. Redox ville selv have klynket gevaldigt, hvis de var blevet udsat for noget lignende. Det er naturligvis ikke svært at finde ORG-rapporten alligevel - desværre.

Med dette amatøragtige detektivarbejde har Redox opnået at tilsvarende historier vil få svært ved at ende i de etablerede medier. Den består stort set kun af iøjnefaldende fejlslutninger - hvilket jeg finder dybt beklageligt. Hvis den havde været sandfærdig, kunne omgangen med de personfølsomme oplysninger have været berettiget, men desværre nej...

Jep, Johannes. Dine officielle rapporter dokumenterer år efter år, at religiøs terror er stort set ikke målbart i forhold til al den øvrige terror. Også i Danmark kan hovedmængden af såkaldt "terror" rubriceres under regionale konflikter. Et par "kristne" bombeangreb herhjemme mod "islamiske" interesser hører således også hjemme i den kategori.

En række "anarkistiske" angreb er sværere at kategorisere, da det ikke er opklaret hvem der står bag. Endelig vil listen over "højreorienterede" angreb få et nøk opad, efterhånden som de her nævnte tyske attentater bliver registreret og opklaret. Generelt har disse rapporter rummet, hvad man har kikket efter, og det bliver fremover med øget fokus på terror fra højreside - og dermed en ny skævvridning, når der sammenlignes.

Tom Paamand

Du linkede til en hel ny verden som jeg slet ikke kendte til.. :P Jeg er overrasket over at der er en så stor højre Vs venstre fløjs "krig" i gang. Det er nok bare mig der er hel grøn.. :s

Men udover de person følsomme oplysninger, rapporten ORG du linkede til, man kan kritisere den for, nævner du at historier som den rapporten omhandler vil have svært ved at komme i medierne. Hvad mener du med det? Jeg forstår nada hvad rapportens implikationer er... i dk politik? Samfund eller er den overhovedet interessant? Efter at have læst de 100 sidder, ved jeg ikke hvad jeg sidder med.

Der er selvfølgelig i rapporten en klar vinkling i hvad der bliver skrevet, men hvad er dens konklusion? Hvad er det jeg ikke får fat i?

Arash, kik i Informations tidligere omtale her og her, hvor jeg hidser mig op i kommentatorsporet. Rapporten forsøger ret panisk at skabe billedet af en heilende Hitler-tilbedelse af stor betydning, hvilket er dens mest seriøse fejl. Alt for mange mennesker håber på stærke mænd som ledere i en totalitær stat (uanset om det er med religiøse påskud eller ej), og kun et beskedent mindretal af dem kunne finde på at hylde Hitler.

Med al den fokus på heilen hvidvasker rapporten fx DFs totalitære tendenser, for DF kan alt for nemt lægge afstand til det beskrevne. De rigtige farlige går aldrig med skrårem og armbind, men i jakkesæt. Papportens korrekte observationer var blandet sammen med opfundne og helt misforståede sammenhænge, og i det hele taget blæst langt ud af proportioner. Derfor blev Politiken nød til at stoppe graveriet efter ORG, da det viste sig at føre til ingenting - og derfor vil medierne være nervøse for atter at hoppe på sådan en limpind.

Redox tog ORGs egen propaganda om gruppens store betydning seriøst, helt uden kildekritik. Der var simpelthen ikke ordentlig dokumentation for rapportens egne konklusioner, og den fik i stedet dokumenteret en gruppe højreorienterede hvis projekt er mislykkedes, som ikke har opnået stort og hvor hele gruppen er i opløsning.

Dybt chokeret over at læse i fakta-boksen:
"borgerrettigheds-organisationen Amadeu Antonio Stiftung, der mener at kunne dokumentere, at mindst 182 mennesker har mistet livet i Tyskland i perioden mellem 1990-2011 som følge af højreekstremistisk vold."
Gad nok vide hvordan det kan lade sig gøre i så lang tid uden der er nogen der sympatiserer med det eller forsøger at bortforklare det, som visse gør, også her..

Men lige om lidt er der en sandsynlighed for at den kommer til at handle om norden, da gruppen trækker tråde hertil, hvis man skal tro tysk presse. Der er blandt andet fundet videomateriale, der peger i retning af, at de eller deres nærmeste kontakter har været til Hess march i Kolding, 2005, lige som de har haft gode kontakter i Sverige.

Det er foregået i så lang tid, dels fordi adskillige tyske dagblade har kolporteret den fordom at mordene var forårsaget af interne opgør i indvandrermiljøer. Alt fra albanske bander til tyrkiske narkokarteller har medierne gisnet skulle være bagmænd. Kort sagt, har indvandrerne selv fået skylden for, at indvandrere er døde. Dels fordi staten er dybt viklet ind i de yderliggående højremiljøer, som det fremgår af artiklen.

Tom Paamand, meget af din kritik af ORG-rapporten er berettiget. For eksempel er jeg enig i at nazi-vinklingen er åndssvag.

Men jeg syntes du går galt i byen når du øjensynligt støtter op censuren af Redox. Der er absurd at afsløringen af noget så ekstremt som ORG blev saboteret og censureret med påstanden om at medlemskab af ORG hører under folks "private politiske overbevisning".

Prøv at se på journalisten.dk hvor de af angst for at bryde loven ikke tør nævne BT's redaktionssekretær Paul Vensman ved navn! Det er sgu' da for sygt.

Selv om total-censuren af Redox.dk er det eneste reelt vigtige eksempel på censur i nyere tid, turde de store medier ikke beskæftige sig med det.

Jeg har for øvrigt selv brugt de omtalte private fotos i min omtale af ORG.. Jeg syntes faktisk fotografierne er vigtig dokumentation.

Aviserne trykte for øvrigt fotografier fra Abu Ghraib ... selv om disse da åbenlyst var privatfotos.

Tak, Kasper Hviid. En anelse proportionalitet i tingene har vist aldrig skadet nogen. Det har berøringsangst over for nazister og deres racistiske venner til gengæld.

Kasper, din i øvrigt interessante hjemmeside (ret de kodefejl) laver efter min optik en del af de samme brølere, som Redox. Som jeg har nævnt i andre tråde, bidrager jeg selv til fejringer, hvor der indgår meget hjemmelavede nordiske "traditioner". Dine billedmæssige sammenstillinger kunne laves på samme måde med en del af mine aktiviteter. Enten er jeg KKKer, eller også manipulerer du groft - men det er nok snarere sådan, at billederne er irrelevante og pirker til en fremmedfrygt for ukristelige højtider. Samme billeder er effektive mediebaskere, men bidrog til at føre hele sagen solidt på afveje.

Du kan i øvrigt ikke sammenligne med udenlandske billeder eller forhold. Danske medier arbejder efter danske regler, og viser fx kun døde negere i de varme lande, og ikke danske trafikdræbte. Desuden "støtter" jeg ikke censuren af Redox - jeg påpeger blot hvor meget Redox og venner selv ville have klynket, hvis deres egne familiefotos var blevet offentliggjort så groft manipulerende, som de selv (og du) gør det. Sagen kunne godt være dækket "journalistisk" med de "personfølsomme" ting dæmpet ned, men med den fulde substans tydelig.

Jeg har selv et "privat" arkiv over danske våbenfabrikanter, som jeg deler ud af på nettet og til journalister. Dele af det er sikkert "personfølsomt", og jeg offentliggør da også kun de fagligt relevante sammenhænge fra det. Flere af de dygtige våbensmede har da også opfordret mig til at fjerne navne og beskrivelser fra nettet. Det gør jeg gerne, så snart de offentligt lover aldrig at lave våben mere - så det er ikke sket endnu.

Hvis mine egne ting blev dømt upassende, ville jeg blot flage helt ud af Danmark, som Piratebay har måttet gøre det. Min kommentar om dansk censur var også et svar til nogen højere oppe i tråden, om at DR ikke har fjernet deres dækning af sagen. Men hvis du gerne vil se dansk censur, så gå til Infomedia, hvor hullerne i arkivet hastigt vokser i antal, efterhånden som magtfulde mennesker får slettet i denne del af vores kollektive hukommelse!