Nyhed
Læsetid: 5 min.

’Fodbold er ikke en utopi’

Oliepenge fra Qatar og fodboldekspertise fra Brasilien skal gøre Paris Saint-Germain til en europæisk topklub, men tilhængerne protesterer over kommercialiseringen af parisernes hold
Moderne Tider
21. januar 2012
Retur. Brasilianeren Leonardo er ny sportsdirektør i Paris Saint-Germain. Valgt af de nye ejere, investerings-selskabet Qatar Sports Investments. Leonardo har tidligere været i   Inter, men har også en fortid som   spiller på PSG’s midtbane.

Retur. Brasilianeren Leonardo er ny sportsdirektør i Paris Saint-Germain. Valgt af de nye ejere, investerings-selskabet Qatar Sports Investments. Leonardo har tidligere været i Inter, men har også en fortid som spiller på PSG’s midtbane.

Jacques Demarthon

Siden 1970, hvor Stade Saint-Germain og Paris Footbal Club blev fusioneret, har forskellige kræfter arbejdet på at skabe en europæisk storklub i Paris. Byernes By er mange ting, men bare ikke en rigtig fodboldby, så indtil videre er det aldrig lykkedes. I europæisk klubfodbolds fødekæde har den franske liga traditionelt befundet sig mindst et trin under de nationale mesterskaber i Italien, Spanien og England, men det forsøger emiratet Qatar, der ifølge Den Internationale Valutafond er verdens rigeste land, at lave om på. Tv-stationen Al Jazeera, som blev lanceret i 1996 af Qatars emir, sheik Hamad bin Khalifa Al-Thani, og som sender fra landets hovedstad Doha, har købt rettighederne til at vise kampene i den franske Ligue 1. Samtidig har investeringsselskabet Qatar Sports Investments opkøbt aktiemajoriteten i Paris Saint-Germain (PSG), den eneste topklub i Frankrigs hovedstad.

Ifølge Nicolas de Tavernost, som er bestyrelsesformand for tv-stationen M6 og administrerende direktør for Girodins de Bordeaux, vil det tvinge parisernes konkurrenter til også at søge udenlandske investorer.

»Opkøbet af PSG er en dårlig forretning for alle de andre franske topklubber, fordi det fratager dem ethvert økonomisk rationale,« udtaler Tavernost til Le Monde og fortsætter: »F.eks. bliver alle Lyons bestræbelser på at blive nummer et i fransk fodbold overflødiggjort. De franske klubber risikerer at blive et let bytte for udenlandske ejere. Det er ikke særlig opmuntrende,« siger han.

At generere business

Kun Manchester City, der kontrolleres af et investeringsselskab fra De Forenede Arabiske Emirater, brugte sidste sommer flere penge end PSG på at købe nye spillere. Den argentinske midtbanespiller Javier Pastore blev parisernes dyreste indkøb nogensinde, da han for 43 millioner euro valgte at forlade Palermo. Derudover blev den italienske målmand Salvatore Sirigu, de franske landsholdsspillere Kévin Gameiro, Blaise Matuidi og Jérémy Ménez, Uruguays landsholdsanfører Diego Lugano, serberen Milan Biševac og maliseren Mohamed Sissoko hentet til klubben. Samtidig valgte PSG’s nye ejere at indsætte brasilianeren Leonardo som ny sportsdirektør. Leonardo, der for 15 år siden huserede på parisernes midtbane sammen med den nyligt afdøde Sóctrates’ lillebror, Raí, har efter sin karriere som spiller været træner for storklubber som AC Milan og Inter, men hans opgave i Paris er af en anden karakter.

»Jeg har valgt byen og projektet. Her berører fodbolden ikke hele befolkningen,« forklarer Leonardo i et interview i den italienske avis La Repubblica.

»I Italien er fodbold det vigtigste, men her er det blot én blandt mange ting. Min opgave går ud på at få PSG til at generere business, at få klubben til at blive underholdning og et show, der finder sin plads blandt byens øvrige kulturelle tilbud.«

Selv om PSG ligger på førstepladsen i den franske liga, tre point foran Montpellier, har sæsonens foreløbige resultat ikke helt stået mål med de nye ejeres ambitioner. I Europa League var pariserne endt i en overkommelig pulje med Athletic Bilbao, Salzburg og Slovan Bratislava, men formåede alligevel ikke at kvalificere sig til forårets kampe. Det kostede PSG’s tidligere midterforsvarer Antoine Kombouaré, som bærer tilnavnet Casque d’or, guldhjelmen, på grund af et afgørende mål på hovedstød i overtiden mod Real Madrid i 1993, jobbet som holdets træner. Nu skal Carlo Ancelotti forsøge at få de sammenbragte stjerner til at spille som et hold, hvilket den tidligere italienske landsholdsspiller allerede har haft held med i storklubber som AC Milan, Juventus og Chelsea. For en uge siden debuterede Ancelotti på PSG’s hjemmebane med en sejr på 3-1 over Toulouse.

Spice Boy takker nej

I månedsvis har der verseret rygter om, at David Beckham var på vej til at skifte fra Los Angeles Galaxy til PSG. Inden jul blev det regnet som sikkert, at det britiske modeikon formedelst en månedsløn på 800.000 euro ville skifte til PSG.

»Fodboldklubber har altid brugt alt, hvad de har tjent, men udgifterne er blevet større og større. Hvis klubben hører til i en lille by, kan man gøre som f.eks. Udinese,« siger Leonardo med henvisning til den italienske provinsklub, der finansierer nyindkøb ved at sælge sine største stjerner.

»Hvis klubben derimod ligger i en storby og deltager i flere turneringer, kan man ikke undvære stjernerne, men er nødt til at beholde dem, indtil de desværre bliver mindre og mindre værd. Jeg kender ingen klubpræsidenter, der har tjent penge på fodbold. De har opnået fordele og popularitet, men det er noget andet. I USA havde man i sin tid New York Cosmos, der købte Pelé og Beckenbauer, så kom Japan og Rusland til. Nu er Kina i offensiven. Anelka tjener som 32-årig 230.000 euro om ugen,« siger Leonardo om den tidligere PSG-angriber, Nicolas Anelka, der har henlagt sit fodboldotium til Shanghai Shenhua.

Men David Beckham var angiveligt bekymret for, at skiftet til fransk fodbold ville medføre forringet livskvalitet og har ifølge Leonardo af »familiemæssige årsager« valgt at blive i Californien.

Den beslutning vil helt sikkert hæmme PSG’s salg af spilletrøjer og andet merchandise, men fodboldmæssigt er det næppe det store tab. I stedet for den aldrende midtbanespiller har pariserne og deres velgørere fra Den Persiske Bugt valgt at lede efter en forstærkning til angrebet. Brasilianeren Pato fra AC Milan og argentineren Carlos Tévez, der er faldet i unåde hos Manchester Citys tilhængere, er blevet nævnt som mulige nyindkøb. Mens Pato foretrækker at blive i Milano, hvor han har forlovet sig med Barbara Berlusconi, der ikke bare er datter af Italiens forhenværende regeringsleder, men også klubbens præsident, er Tévez’ skift til PSG i skrivende stund det hotteste emne på fodboldens rygtebørs. Ifølge sportsavisen L’Équipe var han onsdag i Paris for at forhandle med Leonardo.

Et sjælløst hold

Blandt projekterne for fremtidens PSG er også et nyt stadion. Siden 1974 har klubben spillet sin hjemkampe på Parc des Princes i udkanten af Boulogne-skoven.

»I Paris spiller vi på et gammelt og uegnet stadion, som kommunen og militæret hver ejer 50 pct. af, og hvor der afholdes koncerter og andre arrangementer, der ødelægger græsset. Det går ikke længere,« udtaler Leonardo til La Repubblica.

Nu skal Parc des Princes renoveres med henblik på EM i 2016, som afholdes i Frankrig. Mens det står på, er PSG henvist til at spille sine hjemmekampe nord for byen, på Stade de France i forstaden Saint-Denis. Men investorerne fra Qatar og den brasilianske sportsdirektør nærer ingen ønsker om at vende tilbage til den gamle hjemmebane efter renoveringen. Ligesom en række andre europæiske topklubber bør PSG have sit eget stadion, mener Leonardo, som ikke er bange for at lægge sig ud med tilhængerne.

»Jeg har gjort op med mit image som en pæn dreng,« siger Leonardo og tilføjer: »Fodbold er ikke en utopi, og jeg er ikke kandidat til Nobels fredspris.«

Men ifølge PSG’s trofaste fans risikerer klubben at miste sin sjæl. Skuespilleren Lorànt Deutsch, som er fast gæst til holdets hjemmekampe, kritiserede fyringen af den afholdte Antoine Kombouaré og sendte Le Monde følgende besked: »Det er ikke længere Paris, det er Disneyland.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Darlie

»Fodbold er ikke en utopi, og jeg er ikke kandidat til Nobels fredspris.«

Nej, fodbold er noget med nogle synapser der er forbundet på en skør måde.