Læsetid: 6 min.

Fremtidens tabernavne er Oliver og Emma

Brian er knallertbølle, og Connie er kontanthjælpsmodtager. Sådan er vores fordomme i hvert fald. Der vil altid være tabernavne, og det er typisk de navne, som er voldsomt populære i en kort periode, men så igen mister popularitet. Navne som Oliver og Emma kan meget vel blive fremtidens svar på Brian og Connie, fortæller navneforsker
Brian er knallertbølle, og Connie er kontanthjælpsmodtager. Sådan er vores fordomme i hvert fald. Der vil altid være tabernavne, og det er typisk de navne, som er voldsomt populære i en kort periode, men så igen mister popularitet. Navne som Oliver og Emma kan meget vel blive fremtidens svar på Brian og Connie, fortæller navneforsker
21. januar 2012

Tænk engang over det. Hvad leder navnet Brian tankerne hen på? De fleste vil nok mene, at en Brian er en bølle, måske en lidt dum, sløv type. Måske en, der hele tiden sidder med sin mobiltelefon i hånden. Eller sådan et ordentligt karseklippet brød med tatoveringer op og ned ad armene. Men sådan har Brian ikke altid været.

Brian, Jimmy, Johnny, Lonnie, Carina og Connie var engang ganske populære navne, men nu, et halvt århundrede senere, forbindes de mest med sociale tabere eller ballademagere.

Og den lavsociale etikette viser sig i nutidens navnevalg. De seneste 10 år er der kun født 15 Brian’er og én enkelt Connie i Danmark, ganske givet på grund af navnenes dårlige omdømme. Og egentlig er det urimeligt, for der er intet, der tyder på, at netop Brian, Johnny eller Jimmy er mere ude på ballade end Henrik, Bo og Peter, fortæller navneforsker ved Københavns Universitet Michael Lerche Nielsen.

»Der var lige så mange små Henrik’er som Brian’er, der kørte rundt på deres knallerter og knækkede grene langs stierne mellem boligblokkene. Men fordi Henrik er et anonymt navn, får det ikke den her lavsociale etikette.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der har væet en uhyrlig overrepræsentation af 'Daniel' for en tyve år siden, og hov, først nu går det op for mig hvorfor! Jo, det er en kandidat.

Jesper Frimann Ljungberg

Tja ja.
Vi endte så på 'Peter' til sønnen, valget stod mellem Jens og Peter. Så den næste, hvis der kommer en og det er en dreng, skal sku hedde Jens.
Peter fordi der er så mange søde 'Peter'ere' i vores familie, og Jens efter Morfar, som så ikke er her mere.

// Jesper

Thorsten Lind

Fremtiden byder forhåbentligt på et opgør med den
kvalmende overfokusering på tabere / vindere.
Og min yndlingsaversion:
Ressourcesvag / Ressourcestæk

Man har da lov at håbe! Mvh Th

Mikael Velschow-Rasmussen, Troels Brøgger, Liliane Murray, Anne Schøtt og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Der har under VKO's regime været rigeligt med saglige grunde til at kritisere og endda latterliggøre Brian Mikkelsen, men jeg er ret overbevist om, at fornavnet Brian i sig selv har kostet den forhenværende minister dyrt i omdømme.

Jeg tvivler imidlertid på, at fornavnet Arthur ville have gjort manden til et mindre oplagt offer for navnemobning. Båret af en mand født i 1966 (og tilmed udstyret med et ungdommeligt Harry Potter-ansigt) virker 'Arthur' gammelhengemt og spøjst på en egen maltbolsjeagtig måde.

Kombinationen af Brian og Arthur repræsenterer et sammenstød mellem navnesfærer, der er næsten uovertruffent i sin komik, hvilket da også er blevet udnyttet i flere satiriske sammenhænge.

Måske havde det hjulpet bare en anelse på renomméet, hvis han havde haft et mere tidløst og neutralt navn, fx Peter eller Lars?

»Jeg gik selv i klasse med to Brian’er. Den ene gik det rigtig skidt for, han fik en masse bordeller i Odense, mens den anden har en fremragende karriere med kone, børn og parcelhus.«

Sådan rent økonomisk er "en masse bordeller i Odense" nok ikke at foragte ifht. et parcelhus i vore dage!?

Jakob Silberbrandt, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen og Britta Pedersen anbefalede denne kommentar
Morten Pedersen

En ikke-historie om navne tilsat en navne-ekspert og en overskrift om "Oliver er det næste tabernavn".
Det står på forsiden, hvor mange unge Olivere har læst overskriften om deres tabernavn, hvor er redaktionen i dette tilfælde og hvorfor blev RUNE WOLFHAGEN, KRISTIAN VILLESEN journalist?

Henrik L Nielsen

Brian og Connie på billedet. Fra den tidligere taber regering? Som sagt af Jesper Berg var der ihvertfald problemer nok med med Brian M.

Alexander Carolinus

Hvad ser I på billedet? Jeg ser to meget almindelige danskere. Manden ser ud som en håndværker eller arbejder, med en meget klassisk maskulin udstråling. Og kvinden er en feminin blondine som jeg synes jeg har set før.
Er nedladenheden overfor Brian og Connie i virkeligheden et udtryk for selvhad, og skam over at tllhøre et lille og forvirret bondefolk i det kolde nord? Eller er det selvværdsfattige og kønsrolleforvirrede upcomers, der savner noget at tale om til Beaujolaisen?

Artiklen er vist mest interessant for folk i underholdningsbranchen. Hvilke navne kan vi sætte på de næste stereotype billeder når vi skal trampe nedad.

Personligt har jeg aldrig haft problemer med mit navn. Når det har været nævnt, har det oftest givet bagslag til den, der har taget det op. Enten fra omgivelserne, eller når det er kommet til diskussioner om lidt mere interessante emner som politik, ledelse eller videnskab.

VH
brian, hvis børn iøvrigt hedder Emil og Emma :-)

Mads Kjærgård

Synes at artikelen siger mere om tidsånden end om navne. Men kan vi ikke få noget mere af samme slags, hvad med taberbiler, tabertøj, tabermad, taberbøger, tabertv, taber ditten og taber datten. Man brækker sig! Og så siger de, at klassenkampen er død, for mig at se, kører den for fuld skrue!

Åh, drop nu den politiske korrekthed bare en gang imellem, kære kommentatorer. Lidt humor/selvironi ville sgu klæde jer, bare en gang imellem. Husk, at der også findes liv udenfor universitet.

Brian Pietersen

jeg fatter ikke at den slags idioti (vi elsker mobning) får spalteplads, dermed bruge penge på det, med mindre det er en joke, er det det??
c¨,)

Karsten Jachs

»Jeg gik selv i klasse med to Brian’er. Den ene gik det rigtig skidt for, han fik en masse bordeller i Odense, mens den anden har en fremragende karriere med kone, børn og parcelhus.«

Tja... hvordan måler man det?

Mon ikke det er ham med bordellerne der laver flest penge?

Karsten Jachs

Artiklen er et udtryk for at to personer har et stort behov for at komme i avisen. Er det i virkeligheden ikke det samme som det der for 30-40 år siden motiverede nogle forældre til at give deres børn udenlandske navne? At være noget særligt? At udskille sig fra mængden?

I så fald er det måske Anne (Glad) og Michael (Lerche Nielsen), der er fremtidens tabernavne?

Eller handler det i virkeligheden bare om at disse to personer er så lykkelige over netop IKKE at hedde Brian og Connie, så de er nødt til at gøre os allesammen opmærksom på det faktum?

Niklas Monrad

Citat "især socialt udsatte eller ressourcesvage forældre [har] en tendens til at vælge de navne, som er oppe i tiden"

Efter at Kirkeministeriet er blevet omdøbt, må dette være den mest vigtige sag for regeringen at tage op. Det er jo en regering som skal beskytte de svage og udsatte grupper i samfundet. Derfor må vi kræve at vi får færre af dem i frentiden ved at skabe et Ministerie For Udbredelse Af Socialt Velafbalancerede Navne

Niklas Monrad

Men det skal måske i virkeligeheden hedde "Ministeriet For Udbredelse Af Socialt Velafbalancerede Navne Med Behørig Hensyntagen Til Berigende Kulturer"

John Vedsegaard

Hvorfor ikke bare give børnene nogle navne de hurtigt kan lære at stave og skrive, som: Bo, Ib, Ole, Tim sådan nogle nemme små navne.

Henrik Brøndum

Bordeller går faktisk ret godt - og der en god vækst. I brancheforeningen arbejder vi for at blive anerkendt som tilhørende deleøkonomien. Mange mænd er trætte af den moderne kvindetype der ikke orker at føde børn - og ser bordellerne som et godt alternativ - man sparer jo så også på flybilletter hvis man rejser meget.

hanne plaschke

Er der noget agurkeagtigt over denne artikel? Eller er det bare mig? At udnævne navne til tabernavne er forfladiget og ubehøvlet. Hvorfor skal navne have prædikater efter, hvor populære de er? For at give mobbere ekstra vind i sejlene måske? Jeg kender eksempelvis en sød og dejlig teenagepige, der hedder Amalie, som nok vil blive rigtig rigtig ked af det, hvis hun læser denne artikel. Eller hvis andre gør og bruger det mod hende. Denne artikel kunne sagtens være blevet skrevet uden at bruge prædikatet tabernavn. Dette er en taberartikel, et agurketidsprodukt af værste skuffe. En ommer!

Lise Lotte Rahbek

Jeg har såmænd hørt børnehavepædagoger snakke om,
at når der kom børn med navne som Brian, Rene og Kenneth, så forventede de (pædagogerne) en vis ballade.

Det er jo helt ude i hampen, kan man mene. Men det er virkeligheden ret ofte.

Anne Schøtt

Når en masse hedder det samme, er der en vis sandsynlighed for, at nogle af dem klarer sig "mindre godt" i forhold til andre mht. tidens normer. Men at kalde dem "tabere" siger noget om afsenders behov for at putte folk i kasser.

Espen Fyhrie

Vedrørende artiklens aktualitet

Artiklen, som ganske korrekt er fra januar 2012, har i går været bragt på Informations Facebookvæg, i anledning af at Kirkeministeriets liste over populære navne til nyfødte for 2015 netop er offentliggjort.

Debatvært
Espen Fyhrie

Troels Brøgger

@Espen Fyhrie
Hvorfor gør I det ? Det er en komplet overflødig og dum artikel. Når man nu ved hvad I kan når I tager jer sammen, hvorfor bruger I så tid på sådan noget lort ? Det er da om sommeren man har tid til at læse noget med guf i!! Hvorfor det her? ÆV

Lennart Kampmann

Lige meget hvad, vil et par navne rage frem i statistikken. Når man så begynder at komme med forklaringer om hvorfor, skal man være varsom med at konkludere kausale sammenhænge. Korrelation er ikke lig med kausal sammenhæng.

med venlig hilsen
Lennart

Michael Kongstad Nielsen

Navnene kører rundt mellem generationerne. Bedsteforældres er in, har jeg bemærket. Snart komme Svend, Knud og Valdemar igen, tror jeg.

Maj-Britt Kent Hansen

En forklaring fra debatværten. Det er vi ikke forvænt med!

Esben - du har vist ikke læst artiklen opmærksomt ;-). Den handler også om Børge.

Mht. det lødige. Tja, der er dagligt eksempler på, at tekst og foto ikke lever op dertil. Denne artikel er vel ikke værre end så mange andre. Handler om modenavne, der går af mode og om fordomme.

Regner med, at kommentaren her slettes.

Michael Kongstad Nielsen

Artiklen fra 2012 er i øvrigt dybt rædselsfuld og fordomsfuld, og handler meget om, hvordan man får sine børn godt i gennem livet ved at give dem det rigtige navn. Brian Mikkelsen fx. kom godt i vej ved at gifte sig til det, så brug endelig det navn. Artiklen kredser om en almen opfattelse af navnes sociale status, og så gælder det selvfølgelig om at vælge dem, der giver mest guld. Jeg fatter ikke Kirkeministeriets hensigt med at lave denne top 10 liste, men det er måske det eneste, det ministerium kan blive populært på.

Michael Kongstad Nielsen

Amalie har fået et ekstra dyk, sandsynligvis på grund af Amalie fra Paradise Hotel,« siger Michael Lerche Nielsen.

Så er vi ligesom på plads.

Maj-Britt Kent Hansen, jeg tvivler på at navngiverne vil holde sig helt udenfor normen. Det vil give børnene en svær start i livet. Et forkert navn vil svare til en dårlig studentereksamen, og lægge jobansøgningen hen i udbakken. Sådan ser det i hvert fald ud på Informations facebook væg, og den må vi jo tage ad notam, uanset hvad

Maj-Britt Kent Hansen

Michael KN - ja, sådan er moden vist. Mit eget fornavn kom på mode ca. 20 år efter, jeg fik det. Stavet på en af 28 måder.

Indtil da havde jeg det stort set for mig selv.

Men når de lister findes, er der ingen grund til at forældre vælger, hvad allerede er en massebetegnelse