Navneforskning
Læsetid: 6 min.

Fremtidens tabernavne er Oliver og Emma

Brian er knallertbølle, og Connie er kontanthjælpsmodtager. Sådan er vores fordomme i hvert fald. Der vil altid være tabernavne, og det er typisk de navne, som er voldsomt populære i en kort periode, men så igen mister popularitet. Navne som Oliver og Emma kan meget vel blive fremtidens svar på Brian og Connie, fortæller navneforsker
Brian er knallertbølle, og Connie er kontanthjælpsmodtager. Sådan er vores fordomme i hvert fald. Der vil altid være tabernavne, og det er typisk de navne, som er voldsomt populære i en kort periode, men så igen mister popularitet. Navne som Oliver og Emma kan meget vel blive fremtidens svar på Brian og Connie, fortæller navneforsker
Moderne Tider
21. januar 2012

Tænk engang over det. Hvad leder navnet Brian tankerne hen på? De fleste vil nok mene, at en Brian er en bølle, måske en lidt dum, sløv type. Måske en, der hele tiden sidder med sin mobiltelefon i hånden. Eller sådan et ordentligt karseklippet brød med tatoveringer op og ned ad armene. Men sådan har Brian ikke altid været.

Brian, Jimmy, Johnny, Lonnie, Carina og Connie var engang ganske populære navne, men nu, et halvt århundrede senere, forbindes de mest med sociale tabere eller ballademagere.

Og den lavsociale etikette viser sig i nutidens navnevalg. De seneste 10 år er der kun født 15 Brian’er og én enkelt Connie i Danmark, ganske givet på grund af navnenes dårlige omdømme. Og egentlig er det urimeligt, for der er intet, der tyder på, at netop Brian, Johnny eller Jimmy er mere ude på ballade end Henrik, Bo og Peter, fortæller navneforsker ved Københavns Universitet Michael Lerche Nielsen.

»Der var lige så mange små Henrik’er som Brian’er, der kørte rundt på deres knallerter og knækkede grene langs stierne mellem boligblokkene. Men fordi Henrik er et anonymt navn, får det ikke den her lavsociale etikette.«

Udenlandsk inspiration

For at et navn rigtig skal gå hen og blive lavsocialt, skal det være markant, nyt og anderledes og ikke mindst vældig populært i en periode. Det var netop, hvad Brian og Johnny var i årene efter Anden Verdenskrig. Dengang indtog engelsk og amerikansk kultur Danmark, og mange navngav deres børn efter de udenlandske soldaterhelte, musikere eller filmstjerner, man hørte så meget om.

»I 1960’erne og efterkrigsgenerationen fik man navne som Johnny og Jimmy eller Lonnie. Og de har så fået en form for social slagside, hvilket egentlig er urimeligt, for navnene er utroligt almindelige, hvis man kigger på, hvor mange der hedder det,« siger Michael Lerche Nielsen.

Men det er trods alt ikke helt tilfældigt, at en Brian er blevet synonym med knægten, der laver ballade ude i forstæderne. For ifølge Michael Lerche Nielsen har især socialt udsatte eller ressourcesvage forældre en tendens til at vælge de navne, som er oppe i tiden. Derfor er de mest populære navne endnu mere populære i udsatte områder. Samtidig går de bedre stillede forældre meget op i, at deres børns navne skal være unikke eller specielle:

»De har rejst mere, de har en bredere horisont, og de har læst og set mere, mens lastbilchaufføren groft sagt har været inde og se den samme tjubangfilm som alle andre i samme bydel.«

Samme udlægning har livsstilsekspert Anne Glad fra reklamebureauet Sunrise:

»Der er bare nogle, der har en kulturel indsigt, og som godt er klar over, at det ikke er smart at kalde deres børn for Brian og Johnny, når alle andre gør det. De kalder i stedet deres børn for Søren efter Søren Kierkegaard eller opkalder dem efter nordiske guder.«

Når hun hører navnet Brian, tænker hun på en mand i 30’erne eller i starten af 40’erne, som har fået navnet af sine forældre, der syntes, det var smart med udenlandske navne.

»Det er nok ikke et kulturradikalt hjem, man er vokset op i, hvis man har det navn. Forældrene har typisk en kortere uddannelse.«

Men derfor kan man godt vokse op og få en lang videregående uddannelse på universitetet og en god karriere. Anne Glad mener, der er en overrepræsentation af Brian’er, der hænger fast i deres sociale arv, men der er også masser, der har brudt med den.

»Jeg gik selv i klasse med to Brian’er. Den ene gik det rigtig skidt for, han fik en masse bordeller i Odense, mens den anden har en fremragende karriere med kone, børn og parcelhus.«

Brian er ikke en Brian

En af dem, der har brudt med den sociale arv, er den tidligere konservative kulturminister Brian Mikkelsen, som blev født 1966 og voksede op i et højhusbyggeri i København.

»Mine forældre var meget inspireret af engelske navne, så jeg hedder Brian, og min lillebror hedder Kenneth. Det er vel først senere, efter jeg blev voksen, at det blev et ’Brian-navn’ fra et eller andet slumområde.«

Derfor har han heller aldrig været træt af sit navn, og han har heller aldrig overvejet at bruge sit andet navn, Arthur, i stedet: »Jeg må indrømme, at det ikke er noget, jeg tænker over. Når man har været igennem så meget, som jeg har i mit liv, så lever man med det navn, man har. Jeg synes, jeg hedder Brian, og jeg ville aldrig nogensinde overveje at hedde andet end Brian,« siger Brian Mikkelsen.

Filosof og forsker på Aarhus Universitet Brian Benjamin Hansen er også glad for sit navn:

»Jeg hedder jo endda Hansen til efternavn. Brian Hansen. Det kan næsten ikke blive mere normalt og nede i den lave ende rent socialt,« siger han og fortæller, at det kan give folk nogle bestemte forventninger til ham:

»Der er mange, der har sagt: ’Du er da godt nok en atypisk Brian.’ Der ligger åbenbart i navnet nogle forventninger til, hvordan man skal være, når man hedder Brian.« Men andres fordomme er aldrig noget, der har irriteret Brian Benjamin Hansen:

»Jeg har altid følt det som en fordel. Så er man sådan lidt underspillet på forhånd. Der er som udgangspunkt ikke nogen med navnet Brian, der kan lave noget intelligent, og så kan man jo kun overraske positivt.«

Amalie på dødens rand

Et navn, der har delt skæbne med Brian og i dag næsten er dødt, er Børge. Siden 1985 har kun fem børn fået navnet Børge. Michael Lerche Nielsen er ikke i tvivl om hvorfor: »Hvis ikke Børge var dødt i forvejen, så blev det det i hvert fald efter Olsen-Banden-filmene. Børge er faktisk et navn, som burde være kommet igen, fordi mange navngiver deres børn efter deres olde- og tipoldeforældre. Men jeg tror ikke, Børge kommer igen. Det blev lidt et skældsord på samme måde som Brian.«

På den måde spiller kultur og medier også en stor rolle for, hvilke navne der bliver tabernavne: »Det kan både være med til at sprede navne, men det kan også være med til at lægge et navn dødt. Og det kan også være med til at skubbe til navnet, så folk begynder at opfatte det som et tabernavn,« siger Michael Lerche Nielsen, som også henviser til radiosatiren Brian igen-igen.

Et navn som Amalie har i over 10 år ligget rimelig højt på top 50-listen over mest populære navne til nyfødte. Men på den nyeste liste, der netop er udkommet, ligger Amalie helt nede på plads nummer 50 og kan meget vel ryge af listen næste gang, den opdateres: »Amalie er et navn, der ligesom Julie og Nanna, var almindeligt for 15 år siden, men som har været på vej ned gennem popularitetsskalaen de seneste år. Men Amalie har fået et ekstra dyk, sandsynligvis på grund af Amalie fra Paradise Hotel,« siger Michael Lerche Nielsen.

De nye navne

Og hvad er det så for nogle navne, man som de kommende forældre skal undgå, hvis de gerne vil være på den sikre side? Det kan et kig på statistikkerne måske fortælle:

»Det kunne være Oliver og Noah. Det er navne, som er strøget op i toppen af popularitetsskalaen uden rigtig før at være brugt som drengenavne i Danmark,« siger Michael Lerche Nielsen, men han understreger, at det kun er gætterier ud fra statistikkerne. Man kan ikke sige noget med sikkerhed.

Andre navne, der ud fra statistikken er i farezonen, er Malthe og Emil eller William, der har været et suverænt topnavn blandt drengene de seneste to år. Men der har altid været nogen, der hed William, siger Michael Lerche Nielsen, og derfor er der ikke samme fare for, at det bliver et tabernavn.

»Man skal se på iøjnefaldende og markante navne, der er typiske for deres tid, og der er det, mine øjne falder på Oliver og Noah. Det er selvfølgelig urimeligt for dem, der har valgt de navne, men jeg tror bare, det bliver lettere at lave et hit som Brian igen-igen i radioen med et navn som Noah.«

Sværere er det at vurdere, hvilke pigenavne der vil blive tabernavne i fremtiden:

»Det har altid været sådan, at når man talte om tabernavne, er det drengenavnene, man har fremhævet.«

Ud fra statistikken er Emma er dog et godt bud. Det samme er Freja og Karla. Det er navne, som er nye i Danmark, eller som har været vældigt populære i en periode for nu så småt at være ved at forsvinde igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carina...?

Der har væet en uhyrlig overrepræsentation af 'Daniel' for en tyve år siden, og hov, først nu går det op for mig hvorfor! Jo, det er en kandidat.

Jesper Frimann Ljungberg

Tja ja.
Vi endte så på 'Peter' til sønnen, valget stod mellem Jens og Peter. Så den næste, hvis der kommer en og det er en dreng, skal sku hedde Jens.
Peter fordi der er så mange søde 'Peter'ere' i vores familie, og Jens efter Morfar, som så ikke er her mere.

// Jesper

Thorsten Lind

Rune & Kristian? :-)

Thorsten Lind

Fremtiden byder forhåbentligt på et opgør med den
kvalmende overfokusering på tabere / vindere.
Og min yndlingsaversion:
Ressourcesvag / Ressourcestæk

Man har da lov at håbe! Mvh Th

Mikael Velschow-Rasmussen, Troels Brøgger, Liliane Murray, Anne Schøtt og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Thorsten Lind

...ressourcestærk

Ps. Børge får comeback!

Der har under VKO's regime været rigeligt med saglige grunde til at kritisere og endda latterliggøre Brian Mikkelsen, men jeg er ret overbevist om, at fornavnet Brian i sig selv har kostet den forhenværende minister dyrt i omdømme.

Jeg tvivler imidlertid på, at fornavnet Arthur ville have gjort manden til et mindre oplagt offer for navnemobning. Båret af en mand født i 1966 (og tilmed udstyret med et ungdommeligt Harry Potter-ansigt) virker 'Arthur' gammelhengemt og spøjst på en egen maltbolsjeagtig måde.

Kombinationen af Brian og Arthur repræsenterer et sammenstød mellem navnesfærer, der er næsten uovertruffent i sin komik, hvilket da også er blevet udnyttet i flere satiriske sammenhænge.

Måske havde det hjulpet bare en anelse på renomméet, hvis han havde haft et mere tidløst og neutralt navn, fx Peter eller Lars?

»Jeg gik selv i klasse med to Brian’er. Den ene gik det rigtig skidt for, han fik en masse bordeller i Odense, mens den anden har en fremragende karriere med kone, børn og parcelhus.«

Sådan rent økonomisk er "en masse bordeller i Odense" nok ikke at foragte ifht. et parcelhus i vore dage!?

Jakob Silberbrandt, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen og Britta Pedersen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Der findes ikke nogen tabere.

Morten Pedersen

En ikke-historie om navne tilsat en navne-ekspert og en overskrift om "Oliver er det næste tabernavn".
Det står på forsiden, hvor mange unge Olivere har læst overskriften om deres tabernavn, hvor er redaktionen i dette tilfælde og hvorfor blev RUNE WOLFHAGEN, KRISTIAN VILLESEN journalist?

Henrik L Nielsen

Brian og Connie på billedet. Fra den tidligere taber regering? Som sagt af Jesper Berg var der ihvertfald problemer nok med med Brian M.

Alexander Carolinus

Hvad ser I på billedet? Jeg ser to meget almindelige danskere. Manden ser ud som en håndværker eller arbejder, med en meget klassisk maskulin udstråling. Og kvinden er en feminin blondine som jeg synes jeg har set før.
Er nedladenheden overfor Brian og Connie i virkeligheden et udtryk for selvhad, og skam over at tllhøre et lille og forvirret bondefolk i det kolde nord? Eller er det selvværdsfattige og kønsrolleforvirrede upcomers, der savner noget at tale om til Beaujolaisen?

Artiklen er vist mest interessant for folk i underholdningsbranchen. Hvilke navne kan vi sætte på de næste stereotype billeder når vi skal trampe nedad.

Personligt har jeg aldrig haft problemer med mit navn. Når det har været nævnt, har det oftest givet bagslag til den, der har taget det op. Enten fra omgivelserne, eller når det er kommet til diskussioner om lidt mere interessante emner som politik, ledelse eller videnskab.

VH
brian, hvis børn iøvrigt hedder Emil og Emma :-)

Og så er der navne som Adolf, som bare aldrig bliver populære igen

Mads Kjærgård

Synes at artikelen siger mere om tidsånden end om navne. Men kan vi ikke få noget mere af samme slags, hvad med taberbiler, tabertøj, tabermad, taberbøger, tabertv, taber ditten og taber datten. Man brækker sig! Og så siger de, at klassenkampen er død, for mig at se, kører den for fuld skrue!

Åh, drop nu den politiske korrekthed bare en gang imellem, kære kommentatorer. Lidt humor/selvironi ville sgu klæde jer, bare en gang imellem. Husk, at der også findes liv udenfor universitet.

@Kim Hansen

Taberhumor.

VH
brian

Mads Kjærgård

Gør der??

Thomas Struwe Mørch

Information = endnu en taberavis! Men hvilken taberavis.

Brian Pietersen

jeg fatter ikke at den slags idioti (vi elsker mobning) får spalteplads, dermed bruge penge på det, med mindre det er en joke, er det det??
c¨,)

Karsten Jachs

»Jeg gik selv i klasse med to Brian’er. Den ene gik det rigtig skidt for, han fik en masse bordeller i Odense, mens den anden har en fremragende karriere med kone, børn og parcelhus.«

Tja... hvordan måler man det?

Mon ikke det er ham med bordellerne der laver flest penge?

Karsten Jachs

Artiklen er et udtryk for at to personer har et stort behov for at komme i avisen. Er det i virkeligheden ikke det samme som det der for 30-40 år siden motiverede nogle forældre til at give deres børn udenlandske navne? At være noget særligt? At udskille sig fra mængden?

I så fald er det måske Anne (Glad) og Michael (Lerche Nielsen), der er fremtidens tabernavne?

Eller handler det i virkeligheden bare om at disse to personer er så lykkelige over netop IKKE at hedde Brian og Connie, så de er nødt til at gøre os allesammen opmærksom på det faktum?

Niklas Monrad

Citat "især socialt udsatte eller ressourcesvage forældre [har] en tendens til at vælge de navne, som er oppe i tiden"

Efter at Kirkeministeriet er blevet omdøbt, må dette være den mest vigtige sag for regeringen at tage op. Det er jo en regering som skal beskytte de svage og udsatte grupper i samfundet. Derfor må vi kræve at vi får færre af dem i frentiden ved at skabe et Ministerie For Udbredelse Af Socialt Velafbalancerede Navne

Niklas Monrad

Men det skal måske i virkeligeheden hedde "Ministeriet For Udbredelse Af Socialt Velafbalancerede Navne Med Behørig Hensyntagen Til Berigende Kulturer"

Helle og Villy?

John Vedsegaard

Hvorfor ikke bare give børnene nogle navne de hurtigt kan lære at stave og skrive, som: Bo, Ib, Ole, Tim sådan nogle nemme små navne.

Henrik Bjerre

Bordeller går faktisk ret godt - og der en god vækst. I brancheforeningen arbejder vi for at blive anerkendt som tilhørende deleøkonomien. Mange mænd er trætte af den moderne kvindetype der ikke orker at føde børn - og ser bordellerne som et godt alternativ - man sparer jo så også på flybilletter hvis man rejser meget.

hanne plaschke

Er der noget agurkeagtigt over denne artikel? Eller er det bare mig? At udnævne navne til tabernavne er forfladiget og ubehøvlet. Hvorfor skal navne have prædikater efter, hvor populære de er? For at give mobbere ekstra vind i sejlene måske? Jeg kender eksempelvis en sød og dejlig teenagepige, der hedder Amalie, som nok vil blive rigtig rigtig ked af det, hvis hun læser denne artikel. Eller hvis andre gør og bruger det mod hende. Denne artikel kunne sagtens være blevet skrevet uden at bruge prædikatet tabernavn. Dette er en taberartikel, et agurketidsprodukt af værste skuffe. En ommer!

Lise Lotte Rahbek

Jeg har såmænd hørt børnehavepædagoger snakke om,
at når der kom børn med navne som Brian, Rene og Kenneth, så forventede de (pædagogerne) en vis ballade.

Det er jo helt ude i hampen, kan man mene. Men det er virkeligheden ret ofte.

Anne Schøtt

Når en masse hedder det samme, er der en vis sandsynlighed for, at nogle af dem klarer sig "mindre godt" i forhold til andre mht. tidens normer. Men at kalde dem "tabere" siger noget om afsenders behov for at putte folk i kasser.

Michael Kongstad Nielsen

Hvorfor trækker Henrik Brøndum denne her sag frem 4½ år efter? Med bordeller og det hele.

Espen Fyhrie

Vedrørende artiklens aktualitet

Artiklen, som ganske korrekt er fra januar 2012, har i går været bragt på Informations Facebookvæg, i anledning af at Kirkeministeriets liste over populære navne til nyfødte for 2015 netop er offentliggjort.

Debatvært
Espen Fyhrie

Henrik Bjerre

@Michael Kongstad Nielsen

Jeg bemærkede ikke det var en gammel artikel.

Troels Brøgger

@Espen Fyhrie
Hvorfor gør I det ? Det er en komplet overflødig og dum artikel. Når man nu ved hvad I kan når I tager jer sammen, hvorfor bruger I så tid på sådan noget lort ? Det er da om sommeren man har tid til at læse noget med guf i!! Hvorfor det her? ÆV

Lennart Kampmann

Lige meget hvad, vil et par navne rage frem i statistikken. Når man så begynder at komme med forklaringer om hvorfor, skal man være varsom med at konkludere kausale sammenhænge. Korrelation er ikke lig med kausal sammenhæng.

med venlig hilsen
Lennart

Hvad blev der af det gode gamle navn; Børge?

Michael Kongstad Nielsen

Navnene kører rundt mellem generationerne. Bedsteforældres er in, har jeg bemærket. Snart komme Svend, Knud og Valdemar igen, tror jeg.

Maj-Britt Kent Hansen

En forklaring fra debatværten. Det er vi ikke forvænt med!

Esben - du har vist ikke læst artiklen opmærksomt ;-). Den handler også om Børge.

Mht. det lødige. Tja, der er dagligt eksempler på, at tekst og foto ikke lever op dertil. Denne artikel er vel ikke værre end så mange andre. Handler om modenavne, der går af mode og om fordomme.

Regner med, at kommentaren her slettes.

Michael Kongstad Nielsen

Artiklen fra 2012 er i øvrigt dybt rædselsfuld og fordomsfuld, og handler meget om, hvordan man får sine børn godt i gennem livet ved at give dem det rigtige navn. Brian Mikkelsen fx. kom godt i vej ved at gifte sig til det, så brug endelig det navn. Artiklen kredser om en almen opfattelse af navnes sociale status, og så gælder det selvfølgelig om at vælge dem, der giver mest guld. Jeg fatter ikke Kirkeministeriets hensigt med at lave denne top 10 liste, men det er måske det eneste, det ministerium kan blive populært på.

Maj-Britt Kent Hansen

Man kan bruge listen til at styre uden om modenavne, så alle ikke ender med at hedde det samme.

Michael Kongstad Nielsen

Amalie har fået et ekstra dyk, sandsynligvis på grund af Amalie fra Paradise Hotel,« siger Michael Lerche Nielsen.

Så er vi ligesom på plads.

Maj-Britt Kent Hansen, jeg tvivler på at navngiverne vil holde sig helt udenfor normen. Det vil give børnene en svær start i livet. Et forkert navn vil svare til en dårlig studentereksamen, og lægge jobansøgningen hen i udbakken. Sådan ser det i hvert fald ud på Informations facebook væg, og den må vi jo tage ad notam, uanset hvad

Maj-Britt Kent Hansen

Michael KN - ja, sådan er moden vist. Mit eget fornavn kom på mode ca. 20 år efter, jeg fik det. Stavet på en af 28 måder.

Indtil da havde jeg det stort set for mig selv.

Men når de lister findes, er der ingen grund til at forældre vælger, hvad allerede er en massebetegnelse