Interview
Læsetid: 2 min.

Vi må gå til grunde for at leve

Læresætningen fra Kierkegaards ’Frygt og Bæven’ har sat dybe spor i Christian Dorph, forfatter og kursusleder på littera-turkurset Ta’ og læs på Testrup Højskole
Moderne Tider
14. januar 2012

— Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Inferno af August Strindberg. Det er en fabelagtig selvbiografisk roman, som man bør læse i de her år, hvor vi oplever en bølge af raffinerede autobiografiske bøger, bl.a. af forfattere som Knud Romer, Kim Leine og Karl Ove Knausgård. Vi er så indbildske, at vi tror, det er noget nyt. Men det er det overhovedet ikke. Det blev skrevet for over 100 år siden, og det er kun sundt at blive mindet om, at vi ikke nødvendigvis bliver klogere eller bedre, som tiden skrider frem.«

— Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det har Frygt og Bæven af Søren Kierkegaard. Jeg læste den på et tidspunkt, hvor jeg var meget ung og i en hård krise. Den handler om Abraham, der skal ofre sin søn Isak — eller om det, Kierkegaard selv kalder troens paradoks: At Abraham er nødt til at give uendeligt afkald på Isak for at vinde ham tilbage i kraft af det absurde. Dén tanke betød utrolig meget for mig, da jeg var helt i bund og neurotisk på den lede måde i 1980’erne. For vi går jo alle hele tiden og klamrer os til det endelige, men Kierkegaard siger, at vi i stedet skal resignere uendeligt — at vi er nødt til hele tiden at gå til grunde for at leve.«

— Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg har flere gange forsøgt at læse en krimi af Jussi Adler Olsen, en af tidens bedst sælgende danske forfattere. Men det er kun lykkedes mig at læse de første 50 sider. Jeg synes ikke, sproget er godt nok, og så har han sådan en underlig onkel-humor, som er irriterende. Det kan godt være, jeg burde læse hans bøger færdig, før jeg udtalte mig om dem. Men det gør jeg ikke.«

— Hvilken type læser er du?

»Jeg er en professionel læser. Jeg læser hele tiden — og på dansk stort set alt, hvad der er godt.«

— Hvornår læser du?

»Jeg kan læse på forskellige tidspunkter på dagen — også i sengen — men det bør man lade være med. Man bør i stedet sætte sig i en god stol. Det kan jeg bare ikke selv overholde.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her