Læsetid: 2 min.

På opdagelse i Blixen-land

Det har været en stor oplevelse at genlæse Karen Blixen som voksen, fortæller skuespillerinde Karen-Lise Mynster, aktuel i ’Om Baronessen’ på Folketeatret
7. januar 2012

— Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Renselse af Sofie Oksanen. Jeg læste den for nylig og var fuldstændig opslugt. Oksanen forstår at holde dig fast i en spænding og uhygge, samtidig med at hun klogt og nådesløs beskriver to kvindeskæbner, der hver på deres måde har været underlagt uhyrligheder. En meget bevægende og troværdig historie der sidder i dig lang tid efter, du har vendt det sidste blad.«

— Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»For mig er det umuligt at svare på, for når jeg bliver begejstret over en bog, så synes jeg ofte, det er den bedste bog, jeg nogensinde har læst. Så der står mange yndlingsbøger i kø her: Krig og Fred af Lev Tolstoj, Kongens fald af Johannes V. Jensen, Alexandria-kvartetten af Lawrence Durrell, Dværgenes dans af Anne Marie Løn, Himmelfotografen af Aase Schmidt, og jeg kunne blive ved, for jeg har mange yndlingsbøger — og nye dukker op hele tiden.«

— Hvad er den værste bog, du har læst?

»Nu vælger jeg altid mine bøger med omhu, så det sker sjældent, at der ikke er et eller andet, der fanger mig. Men én ting er sikkert: Jeg bryder mig ikke om krimier. Enten keder de mig til døde, fordi de er fuldstændig utroværdige eller fortalt i et dårligt sprog. Eller osse er de alt for uhyggelige, og det kan mit nervesystem slet ikke tåle.«

— Hvilken type læser er du?

»Jeg er meget glad for historiske romaner. Det er en meget underholdende måde at lære om fortiden på, og så kan jeg osse ha stunder, hvor jeg kun læser digte. Lige fra Michael Strunge til Edith Søderstrand. Det bedste, jeg ved, er at dykke ned i et forfatterskab og så læse alt, hvad vedkommende har skrevet. Det er en meget stor oplevelse. De sidste måneder har jeg selvsagt været i Blixen-land, og det har været meget lystfyldt at læse hendes bøger påny og forstå dem dybere og mere facetteret, end da jeg var en ung pige.«

— Hvornår læser du?

»Altid ved sengetid. Eller i de lange sommerdage, hvor friheden er en hængekøje og en yndlingsbog.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

 • Le Gammeltoft: Bøger skal man ikke kunne lægge fra sig

  21. november 2020
  Le Gammeltoft, stifter af Heartbeats.dk, er aldrig nået til vejs ende i Franz Kafkas Slottet’. Hun kalder sig selv en alt eller intet-læser. Og springer gerne natur- og landskabsbeskrivelserne over
 • Pia Kjærsgaard: Jeg er ikke til femi-krimier

  14. november 2020
  Jung Changs ’Vilde svaner’ står stadig lysende klar for tidligere formand for Dansk Folkeparti, MF, Pia Kjærsgaard. Desuden læser hun gerne biografer om historiske personer, men kvindelige krimier er hun ikke til
 • Niko Grünfeld: Lydbøger har givet læsningen en ny dimension

  7. november 2020
  Tidligere kultur- og fritidsborgmester og medstifter af partiet Frie Grønne, Niko Grünfeld, læser Astrid Lindgren for sine børn og bøger om kærlighed og klimakrise for sig selv
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu