Nyhed
Læsetid: 3 min.

Novo: Vi vil ikke udlevere til alle

Det er helt legitimt, at Novo Nordisk vil ’beskytte sine investeringer’ ved ikke at udlevere placebo til alle, fortæller firmaets udviklingsdirektør. Novo vil gerne have styr på forskningen, så de ved, at kvaliteten er i orden. Og giver man placebo til alle, vil der komme en myriade af mærkelige undersøgelser, mener han
Moderne Tider
4. februar 2012

»Det står ikke skrevet nogen steder, at vi skal levere placebomedicin til alle, der gør krav på det.« Sådan siger udviklingsdirektør i Novo Nordisk, Peter Kristensen. Derfor mener han heller ikke, at der er noget mystisk i, at firmaet i flere tilfælde siger nej til forskere, der gerne vil bruge placebo til et forsøg — eller at de blander sig i designet af de undersøgelser, som de udleverer placebo til:

»Hvis udgangspunktet er, at vi er nogle forbrydere, der sidder på magten, så kan du fremstille det på den måde. Men du kan også vende den om og sige, at vi har en interesse i at sikre, at det, der bliver lavet, er kvalitet.«

Information har talt med fire uafhængige danske forskere, som har haft problemer med at få udleveret placebomedicin fra medicinalvirksomheder — i to af tilfældene Novo Nordisk. Da placebokontrol er altafgørende i kliniske forsøg, og da det er meget vanskeligt selv at fremstille placebomedicin, er forskerne afhænge af industriens velvilje. I et af tilfældene ville en gruppe forskere undersøge om diabetespræparatet Victoza kunne bruges til at behandle psoriasis og overvægt. Men det sidste er Novo Nordisk selv i gang med, fortæller Peter Kristensen. Og derfor er man ikke interesseret i, at andre skal forske i det samme:

»Vi er ikke interesserede i at der samtidig er andre der går og tester det. Så har vi ikke styr på, hvordan den samlede analyse af tingene på tværs bliver foretaget. Derfor bad vi dem om ikke at studere patienternes vægt, og det mener jeg er fuldstændig legitimt, fordi vi har en interesse i at sørge for at det, der bliver lavet, har en kvalitet og ikke interfererer med vores andre aktiviteter.«

Så det er fordi, I er bange for at miste kontrollen?

»Nej. Men det er da fuldstændig korrekt, at vi ikke er interesserede i, at alle mulige render rundt og tester det samme.«

Hvorfor ikke?

»Fordi vi gerne vil kunne lave en sammenlignelig database over alle studierne — vi vil gerne have dem i vores system,« siger Peter Kristensen som også siger, at Novo Nordisk ikke ville støtte forsøget, fordi de så ville kunne blive beskyldt for at promovere deres egne produkter til sygdomme, som de endnu ikke er godkendt til behandlingen af.

Investering

Den konkrete sag endte med, at forskerne efter et halvt års tovtrækkeri fik placeboen, men kun undersøgte virkningen på psoriasis. I et andet tilfælde fik en dansk ph.d.-studerende aldrig placeboen, og det pågældende forskningsprojekt blev derfor markant forringet. Peter Kristensen kender ikke det konkrete tilfælde, men siger generelt:

»Vi har en legitim interesse i at beskytte vores investering.« Derfor mener han heller ikke, at det er rimeligt, hvis de blev pålagt at udlevere til alle, sådan som Lægeforeningens formand, Henrik Dibbern foreslår:

»Hvis man laver den regel, at vi skal udlevere til alle, så ville vi få en myriade af undersøgelser,« siger Peter Kristensen, som også mener, at det ville blive både dyrt og besværligt, hvis alle skulle have adgang til al placebo. Desuden ville der være mange, der ville forske i de samme ting, hvilket Peter Kristensen ikke mener er i patienternes interesse.

»Og så har vi selvfølgelig også en interesse i, at vores største konkurrenter ikke kan få udleveret medicin til at lave et eller andet håbløst studie og bruge det i sin markedsføring imod os.«

Men det her er jo uafhængige forskere?

»Ja, men hvor er det så, jeg går hen og finder ud af, hvem der er uafhængige og troværdige forskere. Skal de så have et stempel fra Troværdighedsinstituttet?« siger Peter Kristensen og tilføjer:

»Jeg tror ikke på det der jungleprincip om, at alle skal have adgang til alt. Det vil hverken være til vores, akademikernes eller patienternes fordel. Hvis der er utilfredshed med standarden på den forskning, industrien laver, så synes jeg hellere, man skal lave nogle skrappere regler for det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mogens Michaelsen

Peter Kristensen har tydeligvis ikke forstået hvad videnskab er. En videnskabelig påstand skal kunne efterprøves af andre, som er uafhængige af den der kommer med påstanden. Uafhængig betyder i den forbindelse, at man ikke på nogen måde bliver kontrolleret af den der kommer med påstanden. I det her tilfælde altså at det ikke er Novo Nordisk der kontrollerer.

Hvis en uafhængig undersøgelse er af dårlig kvalitet eller direkte uvidenskabelig, så har Novo Nordisk mulighed for at påpege eller dokumentere dette - på lige vilkår med andre fagfolk. Videnskabelige undersøgelsers kvalitet evalueres af fagfæller i det videnskabelige samfund, ikke af et bestemt firma - og da slet ikke af det firma der har en klar økonomisk interesse i det.

Artiklen viser tydeligt, at det åbenbart er nødvendigt at lovgive for at få dansk medicinalindustri til at overholde elementære videnskabelige principper.