Læsetid: 5 min.

To nøglepersoner i Super Bowl

Søndagens Super Bowl bliver en gentagelse af den legendariske finale i 2008 mellem New York Giants og New England Patriots. Ganske som dengang er det de to quarterbacks, Tom Brady og Eli Manning, der står over for hinanden
4. februar 2012

Eli Manning og Tom Brady:

Søndagens Super Bowl bliver en gentagelse af den legendariske finale i 2008 mellem New York Giants og New England Patriots. Ganske som dengang er det de to quarterbacks, Tom Brady og Eli Manning, der står over for hinanden. Brady kom ind i den amerikanske fodboldliga, NFL, som en ukendt underdog, men han blev hurtigt en stjerne. Manning startede som stjerne, inden han gik ned. I dag står de begge som to af de absolut bedste quarterbacks

Eli Manning

Eli Manning er lillebroren, der efterhånden må siges at have vokset sig stor. Han er ud af en ægte fodbold-familie. Søn af Archie Manning, en berømt quarterback i 70’erne og 80’erne, og lillebror til Peyton Manning — en af ligaens bedste quarterbacks nogensinde. Han blev — helt modsat sin modstander i morgendagens Super Bowl — valgt som den allerførste i draften tilbage i 2004. Derfor var forventningerne til ham også enorme, og Eli Manning har gennem årene måttet lægge øre til megen kritik. At han har talent, kan enhver med forstand på amerikansk fodbold se. Men hans første år i ligaen var hans spil i en noget svingende kvalitet. Han led under sit lillebror-image og kunne kun glimtvis leve op til de forventninger, som hans efternavn medfører. Man talte om en ’Good Eli’ og en ’Bad-Eli’. Han var ’Good Eli’, når han på ægte Manning-vis stillede sig ned i lommen bag sin offensive linje og med præcise kast splittede et hvilket som helst forsvar ad. Han hed ’Bad Eli’, når han var ubeslutsom, nervøs og kastede et væld af interceptions — til tider havde han ligefrem en opgivende attitude, hvilket bestemt ikke er noget, der huer de mange NFL-fanatikere. Man skal gerne vise lederskab kæmpe til sidste sekund — også selv om man er bagud. Problemet var, at man aldrig rigtig kunne vide, om det var ’Good Eli’ eller ’Bad Eli’, der var på banen. Det kunne sågar ændre sig i pausen. Den usikkerhed og ustabilitet har Eli Manning efterhånden fået arbejdet sig ud af. Han er endnu ikke helt ligeså stabil som sin storebror, men han er på vej deropad. Og i Super Bowl i 2008 viste han noget af det lederskab, som både kritikere og fans havde savnet. Ikke mindst med det fantastiske driveop ad banen, som i de sidste minutter af kampen sikrede New York Giants sejren over storfavoritterne fra New England. Det driveindeholdt blandt andet det legendariske ’helmet catch’,hvor Eli Manning nægtede at lade sig slå i jorden af det aggressive Patriots-forsvar, og ude af balance kastede en perfekt bold til David Tyree, som på spektakulær vis greb bolden ved hjælp af hjelmen. Den manøvre bliver af nogle kaldt ’det største spil i Super Bowl-historien’.

Eli Manning har aldrig været ked af at føre sig frem, og inden sæsonstarten i år sagde han i et interview, at han hører til top fem blandt ligaens quarterbacks. Og at han er i samme klasse som sin Super Bowl-modstander Tom Brady. Det medførte — igen — en del hån og kritik. Nu står han så i Super Bowl for anden gang. Over for netop Tom Brady. De fleste kritikere har efterhånden erkendt, at de tog fejl. Søndag har Eli Manning muligheden for endegyldigt at træde ud ad lillebror-rollen og lukke munden på de sidste kritikere. ville

Blå Bog: Eli Manning

Født 3. januar 1981

Højde: 193 centimeter

Vægt: 99 kilo

Vundet Super Bowl i 2008. Blev samme år kåret som MVP (Mest værdifulde spiller) i finalen.

Udtaget til All Star kampen Pro Bowl to gange (2008 og 2011)

Tom Brady

At Tom Brady skulle blive en af de mest legendariske quarterbacks i NFL’s historie er i sig selv en sensation. Han spillede college-football på University of Michigan, men havde store problemer med at komme på holdet. Tilværelsen på bænken gik ham så meget på, at han selv søgte hjælp hos en sportspsykolog. Et på det tidspunkt ret uhørt træk.

»Det var et lavpunkt. Men de hårde tider betalte sig. Fra da af besluttede han sig bare for at, han ville være den startende quarterback,« som daværende træner Scot Loeffler formulerer det. Tom Bradys initiativ var utraditionelt, men det virkede. Han avancerede stille og roligt til startende quarterback på University of Michigan og spillede nogle udemærkede sidste sæsoner i college. Men han var langt fra blandt de store stjerner, da NFL-holdene det år skulle drafte, og New England Patriots var længe i tvivl om, hvorvidt de overhovedet skulle tage ham. De endte med at vælge ham i sjette runde, som nr. 199 samlet i draften i år 2000, hvad de aldrig siden kom til at fortryde. Til sammenligning blev hans modstander i søndagens Super Bowl valgt som nummer 1 i draften i 2004.

Allerede i sit andet år i NFL spillede Tom Brady blændende og førte New England Patriots til sejr i Super Bowl, som den på det tidspunkt yngste quarterback i historien. Siden da har hans præstationer været én lang rekord. Ud af hans ti sæsoner hos New England Patriots har holdet været i Super Bowl fem gange og vundet de tre. Op gennem 00’erne satte Tom Bradys samarbejde med træner Bill Belicheck nye standarder for, hvor effektivt et angreb kan være. Får Brady bolden med omkring to minutter tilbage af kampen og har brug for en scoring for at vinde, sker det næsten med garanti.

I år har hans samarbejde med de to tigth endsRob Gronkowski og Aaron Hernandez været fænomenalt. Normalt er tight end-positionen en plads, der ofte bliver brugt til at blokere og i mindre grad til at gribe bolde og score, men Brady og træner Belicheck har fundet nogle kombinationer, der sætter helt nye standarder for udnyttelse af de to mænd som modtagere af bolden i kastespillet.

Legenden Tom Brady har noget at skulle revancere over for Giants quarterback, Eli Manning. Den upåagtede og unge Manning, som ingen i 2008 havde regnet med ville slå mesteren, gjorde det alligevel. Det vil nærmest være en ydmygelse af superstjernen Tom Brady, hvis det sker igen i morgen. sg

Blå bog: Tom Brady:

Født 3. august 1977

Højde: 193 cm

Vægt: 102 kg

Har spillet 7 gange i Pro Bowl (den amerikanske All-Star kamp)

Har vundet Super Bowl tre gange. To gange er han blevet kåret til den mest værdifulde spiller i kampen.

Kåret til MVP (mest værdifulde spiller) i ligaen i 2007 og 2010.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu