Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Når barnets navn skal være lidt for originalt

17. marts 2012

Storebroren, 39 år

Min bror er sammen med sin kone, der er begge er arkitekter, ved at kaste sig ud i et forfærdeligt navneprojekt. De har fået deres første barn og nu skal de finde det helt rigtige navn. Jeg kan af gode grunde ikke afsløre de specifikke navneforslag, men jeg lover, at der er tale om helt overdrevent eksotiske ideer. Det kunne være navne på popgrupper i X Factor.

Jeg har sagt til dem, at de skal være forsigtige. Deres barn skal jo hele livet slæbe rundt på forældrenes vanvittige ideer. Det alt for specielle navn afslører jo for alverden, at barnets forældre har de mest småborgerlige drømme om at være originale og eksklusive.

Mit spørgsmål: Skal jeg blande mig udenom, eller skal jeg blande mig. Og hvis jeg blander mig, vil jeg gerne vide, hvordan jeg kan lykkes?

Svar I:

Jeg tror ikke, der er nogen måde, du kan ’lykkes’ på i denne sag, hvis det bare handler om at give barnet et almindeligt navn. Et barns navn afslører altid noget om forældrenes ambitioner, håb, og projektioner. Dem får du svært ved at lave om på.

Det kan oven i købet senere hen bliver lettere for barnet, at forstå disse drømme, hvis det tydeligt fremgår af navnet. Hvis det lykkes at overtale dem til noget andet, er det jo ikke drømmene, de opgiver.

Det betyder så ikke, at du ikke skal sige noget. Du synes tydeligvis, det er forkert og småborgerligt at drømme om det originale og eksklusive. Det er du i din gode ret til at mene, og du har sikkert, om du har børn, givet dem navne derefter. Du kan da prøve at diskutere med din bror og hans kone, hvad de egentlig selv mener, de gør, når de giver sådanne navne?

Der var tider i historien, hvor man ganske enkelt gav sine børn samme navn som en selv, både fornavn og efternavn. Man har givet børn samme navn som en nylig afdød bror eller søster, og det har alt sammen betydning.

Din bror og svigerinde har tydeligvis ikke lyst til at knytte an til traditionen, og det kan du da godt spørge til. Men det er så bare sådan, at det ikke nødvendigvis er dig, der har ret. At give et barn et navn er så grundlæggende, at det først og fremmest og lige præcis, ja, skal knytte an til det sted i forældrene, hvor barnet drømmes. Det er det, som betyder noget.

– Tine Byrckel

Svar II:

Du bør ikke bekymre dig. Du skriver ikke, om du selv har børn, men hvis du havde, ville du vide, at det, du kalder et specielt navn og en ’vanvittig idé’, med garanti er helt normalt. I visse cirkler – ud fra deres stillingsbetegnelser gætter jeg på, at din bror og konen tilhører dem – er det mest normale, det mest outrerede.

Her kan du ikke kalde dit barn navne, der er langt nok væk fra navne, og ofte er der blot tale om at gøre fænomener, stednavne eller planter til navne: Mynte, Rio, Kastanje, Sne, Alaska, Sol, April, Sirius er helt almindelige ...

Personligt har jeg mødt tre piger på næsten samme alder, der hedder Alfa. For den del bør du ikke bekymre dig på barnets vegne – det vil kun være for dig, at det siger noget om den småborgerlige drøm (et synspunkt jeg i øvrigt også abonnerer på).

Børn i den generation må være vant til, at deres venner hedder noget underligt, og jeg læste engang, at hvis man gav alle de børn, der bærer de ti mest brugte navne i dag, det samme navn, ville det navn stadig ikke være det mest brugte navn i 1980. Børn hedder bare meget forskelligt i dag.

Men vil du til gengæld hjælpe din bror og hans kone med at finde et specielt navn og samtidig sikkert også have det godt med det selv, skal du bare tage et af de mest almindelige navn fra 1980: Ole, Gitte, Susanne, Rikke, Preben, Lisbeth – det er pæne navne med gode lyde, der ikke betyder noget, og det vil være helt, helt specielt for din bror og svigerinde. For selvfølgelige skal du blande dig. Som dit spørgsmål selv afslører er det jo ikke helt lige meget, hvilke signaler man sender ud.

– Lasse (et navn, jeg aldrig har brudt mig om) Lavrsen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu