Læsetid: 4 min.

Læserne spørger: Anne-Grethe Bjarup Riis

Anne-Grethe Bjarup Riis besvarer læsernes spørgsmål
/h4> Skuespiller og instruktør, født 1965, aktuel med filmen ’Hvidsten Gruppen’. Uddannet fra Statens Teaterskole i 1992 og har blandt andet medvirket i Lars von Triers ’Idioterne’, men er også kendt for sit engagement i debatten om prostitution. ’Hvidsten Gruppen’ er hendes debut som instruktør.

/h4> Skuespiller og instruktør, født 1965, aktuel med filmen ’Hvidsten Gruppen’. Uddannet fra Statens Teaterskole i 1992 og har blandt andet medvirket i Lars von Triers ’Idioterne’, men er også kendt for sit engagement i debatten om prostitution. ’Hvidsten Gruppen’ er hendes debut som instruktør.

Kristian Brasen

31. marts 2012

— Hvordan forholder du dig til menneskets ret til selvbestemmelse set i forhold til dit ønske om forbud mod den enkelte kvindes ret til selvbestemmelse?

Jeg har aldrig haft et ønske om forbud mod den enkelte kvindes ret til selvbestemmelse. Jeg ønsker et forbud mod, at et menneske kan købe og udnytte et andet menneske, så vedkommende får ar på sjælen. Mig bekendt er det slavehandel.

— Hvorfor skal du altid angribe og nedgøre dine modstandere? Bliver debatten ikke mere alsidig, hvis man går efter bolden og ikke manden?

Det er uansvarligt at få en alsidig stuehyggedebat, når man mødes med så ekstreme afstumpede holdninger, der er med til at undertrykke. Og disse bliver serveret med manipulation og løgn.

— Hvad er det værste ved modstandsbevægelsen?

Stikkerlikvideringerne og de efterladte og amputerede familier.

— Det er, som om hele Jylland har taget ejerskab over filmen. Havde du ventet det?

Nej, jeg er helt overvældet. Det, der gør mig allermest glad, er, at folk begynder at tale sammen på tværs af generationerne. Der bliver lyttet til de gamles historier, og de unge får indblik i nogle andre værdier end dem, de bliver pumpet med i realityprogrammerne.

— ’Hvidsten Gruppen’ har snart solgt en halv million billetter. Hvad betyder succesen for dig? Satser du på, at vi fremover primært skal kende dig som instruktør?

Succesen giver mig troen på mit arbejde som instruktør. Men det ville være smerteligt at brænde broerne til skuespillet, forfatterskabet, debatgenet og billedkunsten. Selvfølgelig er jeg slet ikke færdig med at instruere film – jeg er jo kun lige begyndt.

— Er dyrkelsen af modstandsfolkene ikke ved at udvikle sig til en vammel national selvdyrkelse?

En ’national selvdyrkelse’, tror jeg, du forveksler med en kulturel identitet, der er nødvendig for vores selvopfattelse og kontakten med vores rødder. Hvis vi snakker vammel national selvdyrkelse, ville det handle om at lukke vores grænser, men som Marius Fiil (leder af Hvidstengruppen, red.) siger: ’Hvis vi ikke skal kunne række hinanden hænderne på tværs af grænserne, har min død ingen mening.’

— Hvordan læser du anmeldelserne af dine værker?

Jeg læser dem og reflekterer. Men med anmeldelserne af Hvidsten Gruppen er det interessant, at nogen synes, jeg burde have lavet en dokumentar om hele besættelsestidens kompleksitet i stedet for en nær skildring af én families sammenhold, mod og splittelse.

— Hvad betyder feminisme for dig?

Ligeværd og sund fornuft. Uanset køn, race eller religion skal vi have de samme rettigheder. Det er tankevækkende, at verdens kvinder kun ejer under én pct. af jordens værdier.

— Hvordan har du det med at blive ældre?

Jeg elsker den efterhånden store erfaring, jeg kan trække på og ønsker mig ingenlunde tilbage til min usikre ungdom.

— Hvordan har du fået den selvtillid, der gør, at du føler dig fri nok til at sige, hvad du mener?

Emmas Dilemma har været et forum, hvor man ikke blev udråbt til tosse, fordi man kom med nogle ideer, der ikke var helt politisk korrekte og efter flinkeskolebogen. Det har givet mig styrke. Men også at jeg har en familie, jeg elsker, og at de elsker mig. Så behøver jeg jo ikke at gå med gaffatape for munden og håbe, at alle elsker mig i Danmark. Mit mål er at gøre en forskel og ikke at blive elsket af alle.

— Hvorfor er der så mange flere mandlige end kvindelige komikere?

Det er da, fordi mænd er meget sjovere end kvinder – nej, det var gas. Det hænger sammen med, at kvinder ikke må være slagfærdige, de må ikke støje og slet ikke have en havnearbejderkæft.

— Hvis du var kritisk journalist, hvilket spørgsmål ville du så stille dig selv?

Hvornår bukker du under og holder din kæft med det der opkørte og gammeldags ligestillingspis? Eller den begavede udgave: Er det ikke svært at være hele prostitutionsdebattens ansigt, fordi de kvindelige politikere ikke tør røre ved problematikken, fordi de er bange for at miste stemmer og blive sat i bås som gammeldags feministhippier, der ikke tænker moderne, men ser det frie valg som et dæknavn for alt for mange kvinders kummerlige tilværelse?

— Hvad er det sværeste ved at være dig?

Jeg er helt med på, at mænd sender mig hademails, selvfølgelig fordi de ikke er klar til at afgive den magt, de har over kvinder. Men at se kvinder argumentere for deres egen undertrykkelse, det er en rystende indoktrinering og hjerteskærende svært at se på.

— Hvad synes din omverden er det sværeste ved dig?

At jeg kæmper kvindernes sag.

— Din største succes til dato?

At opdrage mine tre børn til at fungere socialt, være empatiske, åbne og kærlige individer.

— Og din største fiasko?

Da jeg måtte erkende, at mit første ægteskab ikke kunne fungere.

— Hvem ser du op til? Som forbillede og helt?

Jesus.

— Var det let eller svært at spille idiot i ’Idioterne’?

Det var let for mig, fordi jeg selv er en idiot, vil nogen sikkert mene. Jeg kalder det at turde slippe etiketten.

— Hvordan var det at arbejde sammen med Regner Grasten?

Ganske simpelt fantastisk. Han er en meget kvalificeret mand at spille bold med.

— Hvad tænker du, når du tænker tilbage på din optræden i Go’morgen Danmark med Susanne Møller?

Det er så sørgeligt, at hun opfordrer unge piger til at prostituere sig, så de kan få økonomisk tilskud til SU’en. Det er til at tude over.

— Ved dine børn godt, at det første forslag, der kommer, når man googler dit navn, er ’nøgen’?

Det ved min 16-årige søn. Og han ved også, at jeg ikke figurerer på forsiden af Playboy, men at jeg kun bruger min nøgenhed i kunstneriske sammenhænge. Nu hænger mit nøgenbillede Ordinary Hooker hjemme i vores lejlighed til alles skue, så for mine to mindre børn er det helt naturligt, at mor er nøgen.

— Hvad skal din næste film handle om?

Det må jeg ikke afsløre, sorry.

Serie

Seneste artikler

 • Læserne spørger: Morten Sabroe

  18. maj 2013
  »Kvindelige litteraturanmeldere, har jeg hørt, skulle være meget tørre. Det gælder også de mandlige. Jeg tror, det var sidste år, at nogle videnskabsfolk gav en mandlig anmelder snorkel og briller på og lagde ham i vandbad i en uge. Da de tog ham op, var han nøjagtig lige så tør, som da de lagde ham i ...«
 • Læserne spørger: Pablo Llambias

  2. marts 2013
  »Jeg tror ikke, at jeg ville blive skudt for mit første kritiske spørgsmål, men jeg ville helt sikkert få internettets kærlighed at føle. Dét er der ikke mange, der kan holde til i længden. Hvad stiller vi op med dén trussel?«
 • Læserne spørger: Carl Pedersen

  22. september 2012
  Carl Pedersen besvarer læsernes spørgsmål
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu