Læsetid: 3 min.

Polterabendtragedier og rituelle grænseoverskridelser

Det klassiske overgangsritual, som markerer overgangen fra fri til ansvarlig, består efter velstandsstigningen oftere af manddomsprøver frem for de traditionelle ydmygende udklædninger. I dag foretager fornuftige mænd sig ufornuftige, dyre vovestykker, der ikke tjener noget forståeligt formål
/h4> Rappelling, sumobrydning, rodeo, gladiatorkampe, speedbådsture og faldskærmsudspring er blandt de vovestykker, gomme hvert år foretager sig til deres polterabend – med diverse skader til følge.

/h4> Rappelling, sumobrydning, rodeo, gladiatorkampe, speedbådsture og faldskærmsudspring er blandt de vovestykker, gomme hvert år foretager sig til deres polterabend – med diverse skader til følge.

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
31. marts 2012

Så gik det igen galt på en polterabend. For en uge siden styrtede en brudgom i døden med et lille, specialhyret fly for øjnene af hele polterabendselskabet. Brudgommen skulle bare have haft en unik og lidt grænseoverskridende oplevelse, og flyveturen var en overraskelsesgave fra vennerne, der var mødt uvarslet op på hans arbejde for at tage ham med i byen.

I dagene efter ulykken har medierne naturligt nok fokuseret på ansvarsforhold og omstændigheder omkring selve flystyrtet. I dette etnografiske hjørne af pressen vil vi i stedet kigge på selve det ritual, der får fornuftige mænd til at foretage sig ufornuftige, dyre vovestykker, der ikke tjener noget forståeligt formål. Det foregår hver uge her i vores egen kultur, det er sat i system i en hel lille oplevelsesindustri, og det er faktisk ret eksotisk.

Grove løjer

Den afdøde brudgom var kendt som en ansvarlig mand, der endda havde lovet sin brud, at han ikke ville foretage sig noget farligt på sin polterabend. Allerede her lærer vi noget om dette nutidige rituals natur; nemlig at det forventes at indeholde hemmeligheder, overraskelser og farlige elementer. Bruden vidste, at der er grund til bekymring, når mænd tager på polterabend. Hun vidste også, at ritualet ofte indeholder voldsomme eller ydmygende drillerier, for hun troede først, at det var en grov vittighed, da hun umiddelbart efter ulykken blev ringet op af en nær ven, som fortalte, hvad der var sket: »Jeg troede, han lavede fis med mig. Først da jeg hørte folk græde i telefonen, gik det op for mig, at det var det ikke.«

Det er forholdsvis kendt, at polteraftener kan ende i tragedier. For en del år siden omkom fire unge mænd ved et flystyrt under en polterabend ved Solrød Strand. Samme år blev en gom spændt efter en bil i en faldskærm og døde i et styrt, mens en anden gom døde af åbent kraniebrud i forbindelse med, at han var blevet hejst op og ned fra et stillads. Dødsulykkerne hører heldigvis til sjældenhederne, men mindre kan også nære vordende brudes bekymringer. De uøvede, uforberedte (og nogle gange berusede) gomme deltager i kajakpolo, klatring, rappelling, sumobrydning, rodeo, bungee run, gladiatorkampe, speedbådsture, faldskærmsudspring, svæveflyture eller gokartløb og har gennem årene pådraget sig allehånde varige skader.

»Jeg boykotter alle polterabender,« skriver en netblogger i et forum, hvor gode festråd udveksles. »Hver eneste gang, man hører om sådan en fest, er der altid nogen, som er blevet såret på den ene eller anden måde … Jeg kan ikke se, hvorfor man skal lave ekstreme ting, bare fordi man skal giftes.«

Grænseoverskridelser

Brudefolk gennemgår mange steder i verden en række ceremonier eller ritualer allerede inden selve brylluppet. Forlovelsen spiller vist ikke længere nogen stor offentlig rolle på vore breddegrader. Til gengæld har polterabenden fået tiltagende betydning. Den er med til at markere brudefolkenes nye sociale identiteter og bevægelsen fra single til parforhold/familie.

Polterabend er et overgangsritual, der fejrer en vigtig social statusforandring. Den indgår som sådan i bryllupsfestens gradvise overskridelse af grænsen mellem ugift og gift, ung og voksen. Dette afspejles i dens mange grænseoverskridende elementer (alkohol, risiko, tabubrud, chikane, manddomsprøver og ballade – og for brudenes vedkommende ofte ’fræk’ adfærd, der bryder med pæne kvindeidealer – f.eks. ved dildoparties).

Overgangsritualer markerer overgangen fra en livsfase til en anden. Derfor indgår symboler på brud, afbræk og grænseoverskridelse ofte i dem. Den oprindelige tyske Polterabend (’buldrende aften’) består netop i, at venner af brudeparret aftenen inden brylluppet knuser lerkrukker og porcelænsgenstande ved brudens hus, hvilket skal bringe ægteparret lykke. (Tyskerne har derudover også en Junggesellenabschied, der minder mere om det danske ritual). Grænseoverskridelserne fungerer som symbolske adgangsprøver, inden man kan blive ’lukket ind’ i den ny statusgruppe, hvilket også kendes fra ydmygelsesritualer for nye soldaterrekrutter og studerende på rusture.

Desuden kan ritualet indeholde referencer til ’død’ og ’genopstandelse’: Sanseløs druk og grænsesøgende aktiviteter markerer ungkarlelivets sidste timer og bortgang, inden en voksen og ansvarlig familiefar fødes ved selve bryllupsceremonien. Dengang de færreste havde råd til flyture eller stuntman-for-en-dag, kunne narrestregerne blot bestå i druk og offentlig udstilling i pinlig udklædning med fjollede skilte om halsen, seksuelle provokationer og drilske opgaver. Men velstandsstigning (og tilkomsten af opfindsomme realityshows) har skabt mode og socialt prestigeræs i fænomenet: »Det at klæde sig ud som diverse figurer er ikke morsomt længere,« mener en blogger på nettet.

Og så ligger dyre flyloops og nye, farlige surprise-manddomsprøver jo lige for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Så trist, så trist med disse ulykker.

At det overhovedet er nødvendigt.

Jeg mindes en hemmeligholdt og tvungen udflugt fra arbejdspladsen, der sluttede med en halv times hjemtransport fra Flakfortet i løs vægt i gummibåd. Og for fuld fart, naturligvis.

Hu hej, der kom man forbi Operaen og Skuespilhuset til sidst for blot at konstatere, at gummibåden kun kunne lægge til, så der skulle kravles op over to store træskibe, for at komme i land på kajen.

Sjovt? Ikke det fjerneste.

Uansvarligt? I højeste grad.

"Sanseløs druk ... mode og socialt prestigeræs i fænomenet ... "

Lyder mere som noget for sociale taber typer.

Nå, bare de slipper fra deres foretagender uden at slå andre ihjel eller til lirekassemænd, så er det fint med mig.

Grethe Preisler

Endelig et indspark i Information fra en akademiker, som skolepengene ikke har været spildt på. Der har ellers været langt mellem snapsene på det seneste.

Af hjertet tak til redaktøren af "Moderne Tider".

Finn Årup Nielsen

Efter læsning af Salamon forstår jeg stadig ikke farlig polterabend.

Farlige ritualer, så som land diving, fire walking og "hazing", har vel et solidaritetsfremmende mål? Så skal polterabend ses som sådant et ritual for solidariet med vennegruppen? Eller hvem ellers?

Hvilke farlige overgangsriter findes der? Er de ikke normalt forbundet med tiden før pardannelse? Jared Diamond foreslår at farlig adfærd kan forklares som 'sexual display'. Men hvis magen er fundet hvorfor så involvere sig i farlig adfærd?

Lise Lotte Rahbek

Jeg er heller ikke helt med på 'overgangs'ritualet i diverse polterabends-dødsforagt.
Langt de fleste par i dag, gar jo rent faktisk boet sammen eller endog børn sammen, inden de bliver gift.
Der er ikke nogen overgang mellem en tidligere tilstand og en ny status ved at være blevet gift. Det betyder bare, at hvis parret går fra hinanden, bliver det væsentligt dyrere hvis ikke de kan finde ud af at dele deres fælles anskaffelser i mindelighed. Og de slipper for at have særlige gensidige forsikringer liggende hos en advokat.

Jeg forstår ikke hverken overgangen
eller trangen til at udvise grænseoverskridende og ofte pinagtig overdreven fuldskab sammen med dødeligt fysisk vovemod i andre henseender før et bryllup.

Men ok - jeg er heller ikke gift og har aldrig været det, og måske skal man bare være der,
for at forstå det morsomme.

Carsten Mortensen

Tjae, jeg har faktisk været gift et par gange....og jeg fatter heller ikke ritualet :-) .....udover, hvis det skulle være noget med at ansvarlig betyder slut på sjovt?
Jeg ville nok, idag, anbefale eksempelvis et kursus på Folkeuniversitet i ansvarlighed :-)