Læsetid 4 min.

Uartige forældre i en farlig verden

Det er så latterligt, at det er usandsynligt, men det er set i samtiden: Moderne forældre som ryger i smug for deres egne børn
Familieliv. Forældre bør stå ved, at de heller ikke selv kan udholde denne verdens sundhedsperfektionisme, hvor man lader, som om det da er helt almindeligt at gøre alt det opbyggelige og ordentlige og sunde og aldrig have lyst til noget sjovt, som ikke er sundt.

Familieliv. Forældre bør stå ved, at de heller ikke selv kan udholde denne verdens sundhedsperfektionisme, hvor man lader, som om det da er helt almindeligt at gøre alt det opbyggelige og ordentlige og sunde og aldrig have lyst til noget sjovt, som ikke er sundt.

Mikkel Østergaard
17. marts 2012

Det er blevet sagt, at vi mellem 30 og 40 år er de første, som både har røget i smug for vores forældre og for vores børn. Vi skulle så at sige have skammet os til begge sider. Det er en lidt pinlig position i Danmarkshistorien.

Som unge gjorde vi det, som de voksne forbød, og som voksne gør mange det, som de selv forbyder deres børn. Alle har gjort noget, som deres forældre forbød, og de fleste forældre har udstukket forbud så tåbelige, at det var godt, børnene ikke tog dem alvorligt.

Det morsomste har været 68’erne, der som forældre hele tiden drømte om, at deres børn skulle gennemføre et oprør og gøre noget helt vildt forbudt – hvis bare det ikke var at gå i skinnende læbestift og blanke læderstøvler, elske firehjulstrækkere, blive soldat eller hente en hustru i Thailand.

Det er sjovt, men det er ikke så tarveligt som samtidens forældre, der panisk kaster cigaretten fra sig, hvis en dreng på syv år pludselig står op for at få et glas vand – afsløret af deres eget afkom i uartig opførsel.

Det lyder usandsynligt, men fænomenet er iagttaget blandt mennesker, som man ellers ser op til.

Kunstnere, entreprenører, skolelærere og frigjorte humanister, som ellers hader nypuritanismen.

Man er modstander af modstanderne af prostitution, og man finder samtidens sundhedsdyrkelse fanatisk, men man gemmer sig selv for sine børn, når man synder.

Pinligheden

Det pinlige er naturligvis ikke, at forældrene anbefaler ikkerygning. Langt de fleste forældre ønsker, at deres børn ikke ryger. Men der er ingen fare for, at børnene ikke under deres opvækst vil blive belært om, at man ikke bare kan dø af rygning, man dør langsomt og smertefuldt og med grimme gule tænder. Den store sundhedspædagogiske maskine skal nok lære dem at skamme sig over alt det, de gør, som er usundt.

Det pinlige er heller ikke, at forældre ikke selv lever op til alt det, man anbefaler sine børn. Det, som man kalder dobbeltmoral, er jo også det, der bevæger os fremad i verden. Vi stræber forhåbentligt alle sammen efter mere og noget bedre end det, vi selv gør.

Det pinlige er, at man ikke vil stå ved, at man heller ikke selv kan udholde denne verdens sundhedsperfektionisme. Man lader som om, at det da er helt almindeligt at gøre alt det opbyggelige og ordentlige og sunde og aldrig have lyst til noget sjovt, som ikke er sundt.

Man opdrager sine børn til forestillingen om, at livet er en plante, som skal passes og plejes og vandes og have lyst og luft, så det bliver så langt og sundt og stærkt som muligt.

Man fornægter, at ingen kan leve op til alle de krav om sundhed, som vi bliver overdænget med i skolen, på arbejdspladsen (frugtkurv! motion! ikkerygepolitik!) og i offentligheden. Man kan jo ikke både lade være med at ryge og holde sig under de stadigt færre anbefalede genstande om ugen, spise seks stykker frugt og motionere en halv time hver dag, undgå hvidt brød (Vestens nye store dræber) og få de rigtige otte timers søvn om natten. Det kan man ikke uden at få det rædselsfuldt.

Børnene vokser op i en verden med så mange moralske målsætninger om skolegang, sundhed, selvudvikling og autenticitet, at spørgsmålet ikke er, om de kan realisere dem alle sammen, men om, hvilke de ikke kan realisere, og hvordan de lever med det.

Selvbeskadigelse

Og hvis man ser på unge menneskers lidelser, synes ét træk genkommende: De vender det mod sig selv. Perfektionisme er en populær betegnelse for unges manglende accept af, at de ikke kan levere alt det, de mener, de skal levere. Perfektionismen er ikke en lidelse, fordi de unge mennesker bliver perfekte. Det bliver en lidelse, fordi de ikke kan affinde sig med, at de netop ikke bliver det. Andre symptomer på en skyld, der vender indad, er de forskellige former for selvbeskadigelser: Man skærer i selv, man sulter sig selv, og man piller i sine egne sår, så de bliver ved med at stå åbne. Man straffer sig selv, fordi man ikke lever, som man ved, man burde. Og fordi man ikke kan frigøre sig fra forventninger, som er blevet sat for én på forhånd. Det opleves som en individuel fiasko for det enkelte menneske, men samtidig er forekomsten af dette fænomen så massiv, at det er en fortælling om samtiden.

Og hvem kender egentlig nogen, som ikke på den ene eller den anden måde slider ad helvede til på sig selv og andre for at få en nogenlunde ordentlig tilværelse til at hænge sammen? Det synes at være dette banale forhold, man fortrænger, når man lader, som om man da sagtens kan leve op til det hele og smile samtidig.

Det gennemskuer børnene selvfølgelig, og de finder også ud af, at forældrene smugryger, spiser slik, ser lort i fjernsynet, taler grimt om folk, de egentlig godt kan lide, eller drikker sig fulde. Så børnene vil indse, at perfektionismen er et ubehageligt mål og en illusion, som kvalificerer til betegnelse ’småborgerlig’, fordi den stiller sig tilfreds med for lidt.

Måske det bedste, de kan gøre for sig selv og forældrene, er at trække på skuldrene og grine af alle de krav, som jo er latterlige. Måske kan børnene frigøre deres forældre fra forestillingen om, at man skal leve op til alt det pjat, de selv går og siger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Prøv en gratis måned med uafhængig kvalitetsjournalistik

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Peter Jensen

Lad endelig børnene opdage de voksne(s laster og dumheder). Det tager de (altså sidtsnævnte) næppe skade af. Og hvem ved; børnene overlever måske også? Måske lærer de tilmed noget reelt, til en afveksling.

Brugerbillede for Karol Kanarra
Karol Kanarra

Anbefaler hermed filmen "La ciave" af Tinto Brass. Trods sine smålumre scener, er pointen glimrende: forældrene er afprøver grænser i det skjulte, men datteren lugter lunten, forarges og bliver fascist. - Når det er sagt, tænker jeg med tårer i øjnene tilbage på min salige dansklærer, der brugte timen til at omhyggeligt rense sin pibe, stoppe den og tænde den foran hele klassen, mens han læste op af Blicher. For slet ikke at nævne mine cigar- og cerutrygende bedsteforældre, når jeg spillede kort hos dem. Minderne vælter frem nu. Synd, at børn i dag kun får skamfulde voksne at tænke tilbage på.

Brugerbillede for Bjarne Bisgaard Jensen
Bjarne Bisgaard Jensen

Er det her ikke endnu en af disse "hvad skal vi nu snakke om?" artikler som postulerer et problem som findes men ikke kan løses.
Løgnen og fortielsen er et menneskeligt vilkår i større eller mindre grad afhængig af omstændidhederne,og dette gælder også mellem børn og forældre.
Gør dit bedste som forælder ved at være åben, ærlig og kærlig, vel vidende at du ikke slipper så nemt fra opgaven

Brugerbillede for Ursula Nielsen
Ursula Nielsen

Spot on!

Vi bør give nutidens unge, der bukker under og får depressioner/angst og i almindelighed bare føler sig som fiaskoer - en kæmpeundskyldning. En undskyldning for at vi præsenterede dem for endimensionelle liv

Brugerbillede for Martin Haastrup
Martin Haastrup

Ak ja, igen igen, det stats-og-politiker-dikterede flagellanteri.

*Flagellant:, pisker; svøbebroder; medl. af broderskab m. selvpiskning som religiøs bodsøvelse o.a.

Brugerbillede for Jesper Nyerup
Jesper Nyerup

»Du skal ikke være bekymret over, at dine børn ikke gør hvad du siger. Du skal være bekymret over, at de betragter dig.«

Det er vist det bedste råd om børneopdragelse jeg har fået. Jeg kan desværre ikke huske hvem det er, jeg citerer.

Brugerbillede for Lisbet Askløv
Lisbet Askløv

Det er da godt nok tragikomisk,at forældre nu skal til at smugryge over for deres børn!!Endnu er det da ikke ligefrem forbudt at ryge i det hele taget(-selv om visse sundhedsfundamentalister ville ønske,at det var-) og passiv-rygning-effekterne er vist mere ønsketænkning end egentlig bevist..Vi rygere er bare blevet lovligt jaget vildt,fordi der altid SKAL være nogen at sparke ned på.Selvfølgelig er det ikke just sundt at ryge,men hvor meget er der vundet ved at indsparke til unge,at det er ulækkert,og lugter,hvis man ryger -når de så bare tager stoffer,der ikke lugter og ikke kan ses(som røg)i stedet? Det er da bobbeltmoral,der vil noget!"Når ikke vi kan se det,sker det ikke!" Vorherrebevares.Eksperter og få lovgivere ved udmærket,at vi gamle,forhærdede rygere ikke gider se på de ækle fotos og tegninger på smøgpakkerne;men vi skal da alligevel ige betale afgiften,"for at de unge ikke skal beynde at ryge,"---bva€€€ddr.I det øjeblik alle holdt op med at ryge i morgen,skulle der jo findes andre steder at indkassere de forventede afgifter på.Og hvornår kommer der skilte på f.eks.bilerne om,at "Jeg forurener ved at køre her,og du risikerer at blive kørt over,hvis jeg kører for hurtigt el./og er påvirket af et.el.andet?"

Brugerbillede for John Christian Mogensen
John Christian Mogensen

Rune Lykkeberg skriver tit gode artikler. Men denne her var ikke meget bevendt. Som om børnene ikke for længst har fattet, at de lever i en ufuldkommen verden befolket af brændere, brandere og branderter. Voksne der tror at de kan smugryge er selvfølgelig tåbelige, det kan altid lugtes, især af børn, og det lugter ikke godt. Det lugter og smager faktisk så dårligt, at de unge mennesker der begynder at ryge er nogle selvpiskere, der af ren og skær konformitet fortsætter med at ryge så længe, at de til sidst ikke kan undvære det. Rune Lykkeberg taler om selvbeskadigelser, ja her har vi den mest udbredte form for selvbeskadigelse. Men måske var det en tilsnigelse det der med at kalde det smugrygning. Måske de der går afsides med deres cigaret blot er så hensynsfulde, at de vil beskytte børnene mod passivrygning. I det mindste jeg har en klar erindring om lidelsen ved denne.

Brugerbillede for Heinrich R. Jørgensen
Heinrich R. Jørgensen

Man må håbe, at de forældre der er latterlige, dobbeltmoralske og forstiller sig, vil blive gennemskuet af deres børn, og følgelig vil blive foragtet af samme.

Det eneste værdige motto for noget opdragelsesprojekt bør være "opdragelse til ulydighed".

Nogle opdragere vil kunne give de opdragede tillid til egne evner og tillid til at de ikke behøver føje autoriteter af nogen. Andre opdragere vil fejle, men forhåbentligt vil det værdige projekt alligevel lykkes ad omveje?

Brugerbillede for John Christian Mogensen
John Christian Mogensen

Jeg bad ikke min far om at holde op med at ryge, jeg sagde bare at røgen generede mig. Jeg havde ikke min frihed til at indånde frisk luft, hvis jeg stadig ville have tag over hovedet.

Brugerbillede for Genha Faldtstein
Genha Faldtstein

@Lars Kristian:

Bare vent til om få år, så risikerer du måske at få fjernet dit barn af de sociale myndigheder. Jeg har store forventninger til fremtidens politisk korrekthed og danskernes smertelige objektivitet uden tanke for egen gøren og laden.

Det er dog sjovt som vi kan være moralske perfektionister indtil flokken opløses og vi står alene med vores sande og på mange områder fejlfulde "jeg".

Brugerbillede for Peter Günther
Peter Günther

..jeg synes vi fokuserer lidt for meget på at give andre skylden for hvordan vi selv har det.

Den gl. melodi med "sådan som mine forældre behandlede mig!! skal min børn i hvert tilfælde ikke behandles/opdrages" er et tema lige så gl. som der har eksisteret mennesker.

Vi skriver året 2012 og det er stadigvæk ikke gået op for mange at børn stadigvæk lader sig inspirere af forældrene (og nu også reklamer og anden meningsdannelse), for at vælge sin version.

En ny generation har stadigvæk opgaven med at selvstændigt tage stilling og ansvar for sin fremtid - det er der ikkke andre der kan, selvom der er mange der vil (=smagsdommere).

Det er ufatteligt stressende at have været vænnet til at få alt serveret på sølvfad, og nu selv skulle tage stilling, med bevidstheden om at man sjældent kan vælge at gå til højre og venstre på een gang.

Brugerbillede for John Christian Mogensen
John Christian Mogensen

Det er almindeligt, især blandt rygere naturligvis, at fremstille rygere som joviale livsnydere, der står over for moralistiske og puritanske ikke-rygere. Men nøgternt set forholder det sig modsat. Rygerne har trænet hårdt og udholdt utrolige pinsler inden de kom så vidt som til at kunne nyde cigaretten. De har udvist en beundringsværdig selvdisciplin for at leve op til det ideal som kammerater og berømtheder har sat op for dem, det har været en slags indvielsesritual, de har ladet sig moralisere til at gennemgå. Ikke-rygere har i sammenligning været for slappe og hedonistiske til at udstå de initiale lidelser inden rygningen kunne blive lystbetonet . Eller måske har de været for asociale til at ville ofre deres velbefindende for at blive indlemmet i flokken. Jeg kender ikke personligt ikke-rygere, der har stillet sig moralsk an over for rygere, kun ikke-rygere der har det bedst med ikke at blive udsat for røg, og som så lidt udiplomatisk har givet udtryk for det. Jeg selv har tabt mange skakspil, fordi jeg liberalt har tilladt modparten at ryge. Han forbedrede sin koncentrationsevne samtidig med at jeg mistede min. Det har ikke noget med moral at gøre, det er lyst mod lyst.

Brugerbillede for Majbritt Nielsen
Majbritt Nielsen

Karol Kanarra
Jeg tror ikke du skal være så bekymret. For så vidt jeg fornemmer. Så er det speltforældrene, der har den dårlige samvitighed og "gemmer" dedres røg.

De forældre jeg kender som ikke er i liga med speltforældrene. De ryger somd et passer dem. De fleste tager hensyn og ryger ekempelvis i udestuen.
Men gemmer skamfuldt deres røg for deres børn. Det nedlader de sig ikke til.
De er som regl enige i at indklimaet er mere hyggeligt når det ikke stinker af røg. Derfor træder de lidt til side og ryger udenfor eller andet.

Brugerbillede for Lars Jørgensen
Lars Jørgensen

Hvad er moralen?

At man skal holde op med at gøre sig umage?

Har man hørt mage til vrøvl. Lykkeberg er som altid en ukritisk fisk i vandet og en ubevidst del af vor tids lave tidsånd - der taler ned til menneskets intellektuelle og moralske mulighed for at træde i karakter. Præcist modsat alle kritiske tænkere i historien fra Konfutse og Sokrates til moderne folk som Kierkegaard, Wittgenstein, Bourdieu og Foucault.

Man kan sige meget om Lykkeberg - men moralsk, kritisk og selvstændigt tænkende det er han ikke. I min optik: Ren amatør - lad ham selv slutte af med sin (oven i købet selvmodsigende) morale:

"Så børnene vil indse, at perfektionismen er et ubehageligt mål og en illusion, som kvalificerer til betegnelse ’småborgerlig’, fordi den stiller sig tilfreds med for lidt.

Måske det bedste, de kan gøre for sig selv og forældrene, er at trække på skuldrene og grine af alle de krav, som jo er latterlige. Måske kan børnene frigøre deres forældre fra forestillingen om, at man skal leve op til alt det pjat, de selv går og siger."

Brugerbillede for Peter Günther
Peter Günther

en morale kunne være at prøve at vise poderne, at man kan leve et ærligt liv, uden en på-klistret facade.

Jeg tror mange børn får angst af at dagligt se forældre leve en løgn (børn kan sagtens aflæse forældrenes stress=angst). Det giver for alvor børn utryghed..

Brugerbillede for John Christian Mogensen
John Christian Mogensen

Peter Günther

Hvis forældrene prøver at bilde børnene ind at de ikke ryger, når de faktisk ryger, så er der vel ikke så meget tale om løgn, som om dumhed. Røg og tobakslugt lader sig ikke skjule, det hænger ved tøjet, huden, udåndingen når der tales osv. Dumheden er af en sådan grad, at den må være så sjælden, at den ikke er værd at spilde en klumme på. Jeg har Lykkeberg mistænkt for at have fejltolket den adfærd han sigter til: Faderen der smed cigaretten fra sig, var ikke bange for at blive afsløret, men ville beskytte, omend ineffektivt, barnet mod passivrygning. Måske havde han også en forestilling om at det er synet af ham rygende, der gør ham til et uheldigt eksempel til efterfølgelse for barnet. Eksemplets magt er stor, og den rygende far havde fattet, at hans barn være bedre tjent med ikke at begynde at ryge. Hvis barnet er klar over at faderen ryger, men aldrig ser ham gøre det, så er der jo ikke det at efterligne, ihvertfald ikke så udtalt som når en anden generation så den store stjerne ryge på en fotogen måde.

Brugerbillede for Dana Hansen

Problemstillingen er da bestemt ikke ny.

For snart ti år siden vikarierede jeg i et større firma med rødder i medicinalindustrien. Under en (ellers hyggelig) frokostpause var jeg ved at blive kvalt i min salat, da kollega 1 replicerede til kollega 2: "Lader du børnene SE på, at du RYGER?" i et tonefald som om kollega 2 havde nævnt, at de yndede at have sex på sofabordet midt under Bamses Billedbog.

Forargelsen var yderst håndgribelig. Kollega 2s adfærd var skræmmende - hun foldede sammen om sig selv som et stykke origamipapir, og turde åbenlyst ikke åbne munden resten af den arbejdsdag.

Siden da har jeg været hensyns-, men ikke skamfuld ryger, Og ethvert forsøg på at lave en Fru Hyacinth som ovenfor er blevet mødt med "Ja. Til gengæld taler jeg pænt til dem imens."

Brugerbillede for Anna-Marie Nyberg Kristiansen
Anna-Marie Nyberg Kristiansen

Jeg fik mere og mere dårlig samvittighed hver gang en af ungerne bad mig holde op med at ryge.

Så nu er jeg røgfri på snart 6 mdr. Ikke mere dårlig samvittighed.

PS den dårlige samvittighed kom sig af at de havde ret i at deres mor var i gang med aktiv dødshjælp.

Brugerbillede for Lars Jørgensen
Lars Jørgensen

Rygning såvel som al anden helbredsskadende livstilsadfærd er i høj grad socialt determineret.

Det er samfundets skyld - altså må vi lave et stadig bedre samfund.

Brugerbillede for Mette Olesen

Hvis man synes, at det er rart at ryge og det får en til at have det rigtig dejligt og behageligt, så fred være med det.

Jeg synes bare jeg har mødt mange rygere efterhånden, som får symptomer, der slet ikke er rare.

Selvom jeg ikke ryger, spiser jeg af og til for meget sukker/usund mad. Jeg må indrømme, at det på ingen måde får mig til at have det rart i kroppen, udover den umiddelbare lindring af den indre uro. Mavepine og søvnløshed er ikke noget der får mig til at have det bedre.

Vi har forskellige midler, vi bruger til at lindre vores stress. Det er ikke så svært at mærke forskel på de metoder det føles rart for kroppen (og psyken), og dem der ikke fungerer.

Hvis jeg vælger at løbe en tur i stedet for at spise slik når jeg trænger til afstresning, får min hjerne det samme kick, men det sidstnævnte får mig oven i købet til at have det endnu bedre fysisk og psykisk. Også dagen efter.

Det er muligvis grunden til at så mange i DK er begyndt at leve sundere. Måske elsker de ligefrem sig selv helt og holdent og ønsker det bedste for sig selv.

Sundhedsfascisme? Er det det vi lever med i disse år? Eller er vi bare begyndt virkelig at tage vores eget velbefindende alvorligt?

Brugerbillede for Mette Olesen

I øvrigt er det underligt at sætte det, at man ryger på trods af "det slemme sundhedsvæsens propaganda" op som et tegn på at man ikke ligger under for det perfektionistiske ideal, vores samfund lægger op til.

Selvskade er selvskade, om det så er cutting, for meget alkohol, for lidt mad, for meget mad, at rive håret ud af hovedet, at ryge, at tage stoffer eller at køre dødskørsel.

De er alle tegn på at personen ikke synes nok om sig selv til at ville passe ordentligt på sig selv.

Hvis man ryger en enkelt cigaret eller går ombord i flødekagerne i ny og næ vil man nok ikke opleve, at det går ud over helbredet.

Det at nyde "alt det sjove" i livet må man til gengæld give afkald på, hvis man er oppe på at have et misbrug, som går ud over livskvaliteten.

Rygere kan ikke bede andre om at bære deres egen dårlige samvittighed overfor deres krop - lige så lidt som jeg kan bede andre lægge ryg til min dårlige samvittighed overfor mig selv når jeg bliver for tyk, fordi jeg spiser for meget slik.

Brugerbillede for Mette Olesen

Presset på de unge om at være perfektionistiske kommer desuden fra mange andre fronter en "helsefanatismen".

Vi skal være perfekte på mange måder idag, men derfor synes jeg ikke vi skal gøre alt muligt for at skade vores eget helbred for at forblive "uperfekte". Det er vel muligt stadig at have fejl, selvom man lever sundt og er i god form?

Brugerbillede for Lisbet Askløv
Lisbet Askløv

John Mogensen:Har du nogen sinde selv været ryger?Hvis ikke,-hvordan kan du så være så sikker på,at vi,der (addr,puha,skamme)er det,har gennemgået div.pinsler for at "holde ud" til at blive glædesrygere?Er det ønsketænkning,el.hvad?At vi skulle være machochister,der engang gjorde alt for at blive ligesom kammerater el.popstjerner -det er noget vås,som du må have forlæst dig på gud-ved-hvor.Jeg er så gammel,at det var tilladt at ryge i frikvartererne på gymnasiet;nogle gjorde,andre ikke,men der blev ikke set op el.ned på nogen af den grund.Måske var man bare generelt mere tolerant,og ikke hidset sådan op af Kræftens Bekæmpelse m.fl.(der ikke har lige så travlt med bilos,brændeovnsrøg,flyforurening osv.)Til dig og andre anti-røgsfundamentalister:Vi,der trods oplysning&advarsler&skræmmekampagner stadig oser,gør det jo altså ikke FOR at skade os selv el.andre.Jeg går ud fra (hvilket muligvis er forkert,men sandsynligvis rigtigt,)at du kører bil.Det gør du jo ikke FOR at køre nogen ned,men det kan jo alligevel ske,og så hedder det uheld,ulykke mv.Du synes i givet fald,det er en nødvendighed for dig at være bilist,for at din hverdag kan hænge sammen etc.Desuden er det lovligt,og du betaler store afgifter både på "spanden" og dens energi-forbrug.Det samme er tilfældet for rygere -bortset fra,at vi snart skal opfatte os som nærmest "ulovlige"ved overhovedet at eksistere.Godt,du og andre ryger-hadere ikke er religiøse fanatikere.Ellers kunne vi hurtigt få mellemøstlige/nordafrikanske tilstande i stakkels lille dk.Hvor kommer alt det had dog fra?

Brugerbillede for John Christian Mogensen
John Christian Mogensen

Undskyld Lisbeth Askløv, mit ordvalg har åbenbart klinget mere fjendtligt end jeg har følt mig. Og jeg er i hvertfald ikke "ryger-hader", måske til en vis grad røg-hader, det svíer i øjnene.
Til dit spørgsmål om jeg nogensinde har været ryger, må jeg svare nej. Det er det, der er min erfaring: det var svært at blive det, jeg opgav, jeg var ikke tilstrækkelig målrettet. Det er det der fik mig til at skrive noget i retning af, at det er rygerne, der er stærke i moralen. Det var selvfølgelig delvis en spøg, som en slags svar på at Rune Lykkeberg insisterer på, at det er sjovt at ryge. Hvis det er sjovt, så må man vel have lov til at gøre opmærksom på at det er en morskab, der ofte går ud over andre. Den enes lyst er den andens ulyst, begge parter forsvarer sig mod hinanden uden at der er noget specielt moralsk ved det. Er godt helbred og lyst forresten ikke ret tæt forbundne størrelser?

Brugerbillede for Jeppe Bundgaard
Jeppe Bundgaard

Et spørgsmål til debatørene;

hvor er vi så henne, når eksempelvis Aarhus Kommune helt forbyder deres ansatte(voksne/myndige personer) at ryge i deres pauser?

Er vi så ikke gået alt alt for langt ift. personlig frihed, og er det ikke i sådanne regler, at sundhedsfascismen viser sit grumme ansigt?

Brugerbillede for Lisbet Askløv
Lisbet Askløv

Jo,Jeppe Bundgaard,det er aldeles afskyeligt,når f.eks.en kommune totalt forbyder sine ansatte at ryge,også i pauserne.Dét er,som du siger,sundhedsfascisme,der vil noget.De virkelig "forhærdede tidsel-gemytter" skal nok finde en udvej alligevel;men det er sjofelt at tvinge voksne mennesker til at opføre sig 'barnligt' for at narre 'far og mor,'i dette tilfælde=arb.giveren,der tror,den er Gud den Almægtige.De kan jo bare ryge derhjemme,ikke sandt?Føj for helvede.Nogle personer kan IKKE tåle at få magt,før de straks mis-og overforbruger den. Vi andre må så overveje nøje,inden vi stemmer,hvem vi egentlig kan stole på.Jeg vidste da f.eks.godt inden sidste folketingsvalg,at "de Røde" er værre ang.røg-forbud end de borgerlige,men stemte alligevel på førstnævnte af andre grunde,som nu desværre viser sig at have være meget blålys,men det er en helt anden diskussion---
John Mogensen:Det er godt at vide,du ikke er ryger-,men mere røg-hader..Jeg ved godt,røg kan genere i øjnene.Men derfor behøver man vel ikke forbyde,at der ryges på små værtshuse,hvor folk netop kommer,FORDI der må ryges-eller afskaffe de meget få togvogne,hvor der var rygning tilladt for nogle år tilbage?Den dér med,at det stakkels personale ikke må udsættes for passiv røg,er n oget forbandet fis;hvis man ønskede det(men det gør man ikke!)kunne der snildt sørges for,at kun rygere,der ikke har noget imod,at andre ryger,skulle billetere/gøre rent på steder,hvor der har været noget så afskyeligt som aktive rygere.