Baggrund
Læsetid: 6 min.

Zlatans chance for revanche

Når AC Milan og Barcelona tørner sammen i kvartfinalen i Champions League, mødes Zlatan Ibrahimovic og Pep Guardiola igen: ’Han kunne ikke håndtere min personlighed,’ siger svenskeren om sin tid i Barcelona
Glæde og vrede. Jeg spillede på glæden over at være sluppet væk fra Barca og på vreden over den person, der havde ødelagt min drøm, siger Zlatan Ibrahimovic. Nu får han chance for at hævne sig på sin drøms banemand.

Glæde og vrede. Jeg spillede på glæden over at være sluppet væk fra Barca og på vreden over den person, der havde ødelagt min drøm, siger Zlatan Ibrahimovic. Nu får han chance for at hævne sig på sin drøms banemand.

Guisepe Cacace

Moderne Tider
24. marts 2012

Zlatan Ibrahimovic har ikke gode minder fra sin tid som Barcelona-spiller: »Jeg sagde det, jeg troede, man skulle sige. Det var helt åndssvagt. Jeg kørte i klubbens Audi og stod der og nikkede ligesom i skolen, eller som jeg måske burde have stået og nikket i skolen. Jeg skældte næsten ikke mine holdkammerater ud mere. Jeg blev kedelig. Zlatan var ikke længere Zlatan,« siger den svenske landsholdsanfører til forfatteren David Lagercrantz i bogen Jeg er Zlatan Ibrahimovic.

Som barn passede Ibrahimovic ikke ind i det svenske ’folkhemmet’, ligesom han heller ikke passede ind blandt den catalanske storklubs sublime holdspillere. Men efter skiftet til AC Milan i 2010 er Zlatan blevet sig selv igen. I Italien har Sveriges største fodboldstjerne i hver sæson vundet Serie A, foreløbig seks gange for henholdsvis Juventus, Inter og Milan (hvoraf de to mesterskaber for Juventus dog blev annulleret som følge af Calciopoli-skandalen), og er tilsyneladende nu godt på vej til endnu en italiensk titel.

Men Champions League har Zlatan aldrig vundet. Det var grunden til, at han i sin tid valgte at forlade Inter til fordel for Barcelona, for han troede ikke, at milaneserne havde mulighed for at vinde den vigtigste europæiske klubturnering – hvad de så gjorde i 2010 med en finalesejr over Bayern München, mens Barcelonas træner, Josep Guardiola, havde reduceret svenskeren til bænkevarmer:

»Intet handlede om, hvorvidt jeg kvalificerede mig til en plads eller ej. Det var noget personligt (...) han kunne ikke håndtere min personlighed,« siger Zlatan og fortæller om skiftet til Milan, hvor han igen er holdets ubestridte stjerne: »Jeg spillede på ren glæde og ren vrede, glæde over at være sluppet væk fra Barca og vrede over, at et eneste menneske havde ødelagt min drøm.«

Revanche

På onsdag har Zlatan mulighed for at få revanche over Guardiola og øge chancen for at realisere endnu en ambition, når Milan og Barcelona på San Siro mødes i den første af to kvartfinalekampe i Champions League. De spanske og italienske mestre tørnede allerede sammen i gruppespillet, hvor det blev til uafgjort på Camp Nou, mens Barcelona vandt kampen i Milano. Men siden opgørene i september har Zlatans formkurve trods adskillige belastningsskader været støt stigende. Den svenske angriber har ikke bare scoret over en tredjedel af Milans mål og ligger dermed øverst på topscorerlisten i Serie A, men optræder også ofte i rollen som oplægger. I 4-0-sejren over Arsenal i den første kamp i ottendedelsfinalen lagde Ibrahimovic op til Robinhos to scoringer, inden han selv fik tilkendt et straffe og scorede på det. Ligesom Zlatan kom Robinho til Milan efter at have skuffet forventningerne hos sin forrige arbejdsgiver, Manchester City: »Vi var begge fyre, der var vokset op under hårde vilkår, og der var flere ting i vores liv, der mindede om hinanden. Vi havde begge fået skældud for at drible for meget, og jeg elskede hans teknik,« siger Ibrahimovic i bogen om sin brasilianske holdkammerat.

I Serie A har Zlatan scoret i de tre seneste kampe efter tre spillerunders karantæne, da han i starten af februar i udekampen mod Napoli, som endte 0-0, havde stukket hjemmeholdets forsvarspiller Salvatore Arionico en dårligt maskeret lussing. Det betød, at svenskeren ikke var med, da Milan og Juventus spillede uafgjort 1-1 i sæsonens andet direkte opgør i ligaen. Da Zlatan vendte tilbage, blev det imidlertid markeret med et frygtindgydende, ægte hattrick i udekampen mod Palermo. Zlatans beskrivelse af sin betydning for Milans spil er da heller ikke præget af falsk beskedenhed: »Jeg fik respekt lige fra start, og egentlig skulle jeg måske ikke fortælle det. Men mange spillere sagde til mig bagefter: Vi blev løftet 20 procent op, da du kom. Du trak os ud af skyggen.« Således ligger de regerende mestre fire point foran Juventus inden lørdag aftens ligakamp på hjemmebane mod Roma. Og kampprogrammet ser ud til at favorisere Milan, som inklusive lokalopgøret mod Inter skal spille syv af de 10 resterende spillerunder på hjemmebanen i Milano.

Sigøjner

Zlatan er søn af bosnisk far og en kroatisk mor og voksede op i Nordeuropas største ghetto, Rosengården uden for Malmø. Da han var 13 år gammel, forsøgte forældrene til hans holdkammerater i Malmö FF at få ham smidt ud af klubben, efter at han havde nikket en medspiller en skalle under træningen. For nylig var han stridspunktet ved et byrådsmøde i Bologna. Efter hjemmesejren på 2-0 mod Lecce, hvor Ibrahimovic havde banket Milans første mål ind med et resolut, hårdt og præcist langskud, havde han først skudt sit svedige hårbånd efter en kvindelig tv-journalist og derefter for rullende kameraer spurgt hende: »Hvad fanden glor du på?« Denne opførsel udløste en kommentar på Facebook fra Raffaele Persiano, en repræsentant for venstrefløjspartiet Partito Democratico i Bolognas byråd, der betegnede Ibrahimovic som ’uno Zingaro’ (sigøjner, red.). For at undgå misforståelser måtte Persiano dog straks forklare, at han havde »skrevet ’Zingaro’ med stort Z for netop ikke at indikere en etnisk gruppe, men derimod et øgenavn til hr. Ibrahimovic, også for at påpege hans fodboldmæssige nomadisme, da han har spillet med mange forskellige klubtrøjer«. Et byrådsmedlem fra Popolo della Libertà, Milan-ejeren og den tidligere ministerpræsident Silvio Berlusconis parti, der i politiske sammenhænge er knap så bekymret om romaernes tarv, krævede, at forsamlingen burde påtale venstrefløjens »stigmatisering« af Milan-spilleren. Det medførte 40 minutters afbrydelse af byrådsmødet i Bologna, inden Partito Democraticos gruppeformand meddelte, at »lignende udtalelser vil, selv om de blev fremsat i en uformel sammenhæng, ikke forekomme igen«.

At de svenske drenges forældre samlede underskrifter for at få ham bortvist, var en vigtig lærestreg, fortæller Zlatan til Lagercrantz: »Hvis en fyr som mig skal blive respekteret, må han være fem gange bedre end Leffe Persson, og hvad de ellers hed. Han må træne ti gange hårdere. Ellers har han ikke en jordisk chance.«

Van Basten

Kort efter Berlusconis første valgsejr i 1994 vandt Milan Champions League med sejr på 4-0 over Barcelona i Athen. I sidste weekend overværede Berlusconi for første gang en af Milans udekampe i Serie A, siden han for 18 år siden gik ind i politik. Efter eget udsagn »træner« den tidligere ministerpræsident til igen at udfylde rollen som klubpræsident, som han trods sine politiske hverv dog aldrig helt har sluppet: »Du minder mig om en spiller, jeg har haft,« sagde Berlusconi til Ibrahimovic efter kontraktundreskrivelsen i 2010, »en fyr, der selv kunne tage hånd om tingene.«

Berlusconi refererede til Marco Van Basten, der i seks sæsoner som Milan-spiller vandt det nationale mesterskab fire gange og Europa Cuppen for mesterhold tre gange. Da Zlatan i sin tid skiftede til Juventus, oplevede han også at blive sammenlignet med Van Basten: »Her er en film, hvor jeg har samlet hans mål. Studér hans bevægelser. Sug til dig. Lær af dem,« sagde Fabio Capello, som tidligere havde trænet hollænderen i Milan. Som barn efterlignede Zlatan de brasilianske stjernespillere, navnlig Ronaldo, men allerede da han som 20-årig skiftede til Ajax Amsterdam, blev han sammenlignet med den hollandske angriber: »Jeg ville ikke være en ny Van Basten. Jeg var Zlatan, ingen anden.« Marco Van Basten, som på det tidspunkt var ungdomstræner i Ajax, gav dog Ibrahimovic et råd, som svenskeren aldrig har glemt: Man skal ikke lytte for meget efter, hvad træneren siger, og »man må spare på sine kræfter til at kunne lave mål«. Det mest imponerende ved Zlatans udvikling som fodboldspiller er, at hans afslutninger efterhånden har samme effektivitet som Van Bastens.

I denne sæson har svenskeren foreløbig scoret 20 gange i Serie A og fem gange i Champions League. Milans chancer for at vinde kvartfinalen afhænger også af, om Zlatan gør, hvad han ikke fik lov til som Barcelona-spiller: »Fodbold er en fight. Du angribes, og du betaler tilbage, og nogle gange går du for langt, uden at du ved hvorfor.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her