Læsetid: 7 min.

»Dræber han, så dræber vi ham«

Det syriske oprør er for længst ophørt med blot at være en civil protest. Bevægelsen er smeltet sammen med en guerillahær, der venter på tunge våben for at kunne tage kampen op med den overlegne syriske hær. Det er en oprørshær, der forsvarer sig, angriber – og dræber
Opgør. De tilfangetagne soldater bliver forhørt af folk, der er specialiseret i det, og hvis vi finder ud af, at de er skyldige, bliver de dræbt med en kugle, forklarer Abu Saleh, der er tidligere officer i regeringshæren.  Han siger, at det foregår efter en grundig proces, men netop det punkt er omstridt i vurderingen af oprørshæren.  Nederst: et udsnit af patruljens gardarobe.

Opgør. De tilfangetagne soldater bliver forhørt af folk, der er specialiseret i det, og hvis vi finder ud af, at de er skyldige, bliver de dræbt med en kugle, forklarer Abu Saleh, der er tidligere officer i regeringshæren. Han siger, at det foregår efter en grundig proces, men netop det punkt er omstridt i vurderingen af oprørshæren. Nederst: et udsnit af patruljens gardarobe.

Tobias Havmand

28. april 2012

De første væbnede oprørere dukker op kort efter, grænsen er krydset. I et lille hus midt i en frugtplantage ligger de rundt omkring på madrasser og drikker den grønne mate-te, som tilbagevendte udvandrere har hjembragt fra Argentina og Brasilien til Syrien og Libanon. På væggen hænger gruppens våben på en improviseret knagerække i stedet for jakker. Forskellige varianter af kalashnikovs, pistoler, en antikveret riffel, et lige så mosgroet raketstyr og et par enkelte moderne, amerikanske M16-automatgeværer.

En af de unge mænd mangler en arm, og de fleste er langskæggede. De kalder sig selv Ali Ibn Abou Taleb-gruppen efter en af islams vigtige figurer. Da de hører, gæsten er fra Danmark, stiller én et kritisk spørgsmål om Muhammed-tegningerne, men accepterer svaret og trækker på skuldrene.

Frygten for hvepsereden

Drengene er fra den nærmeste landsby og har selv købt deres våben. En kalas koster omkring 2.000 dollar, som regel købt fra de samme syriske regeringssoldater, man kæmper imod. En M16 er noget dyrere, omkring 3.500 dollar, men let tilgængelig på den anden side af grænsen i Libanon.

De unge understreger, at de ikke er en angrebshær.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Om oprørenes udrensning af minoriteter i Al Qusayr Fra Vatikanets nyheds bureau:

'...the ethnic minorities and religious such as Alawites, Christians, Shiites have been subjected to violence and atrocities perpetrated by armed Sunni groups...'

"are trying to resurrect the old intra-community clashes or to bring a sectarian war against the minorities who do not join the opposition"

http://www.news.va/en/news/asiasyria-minorities-and-civilian-victims-of-...