Interview
Læsetid: 2 min.

Hæslighedens æstetik

Rimbaud viser, at noget kan være smukt og grimt på samme tid, mener Rosalinde Mynster, snart aktuel i ’Et drømmespil’ på Bådteatret
Moderne Tider
28. april 2012

— Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»For at sige noget rigtig kedeligt burde alle læse Poetik af Aristoteles! For mig er den vigtig, fordi den belyser, hvorfor vi læser, og hvorfor det er så vigtigt for os. Aristoteles lægger vægt på, at læseren føler medlidenhed og angst gennem indlevelse i tragedien, og det er netop derfor, jeg synes historiefortælling er så universel: Fordi vi bliver i stand til at indleve os i andres følelser og føle medlidenhed med vores medmennesker.«

— Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Som barn var det meget fantasybøger, der satte sig spor, og jeg blev dybt ulykkelig, da det gik op for mig, at jeg nok aldrig ville finde en dør ind til en fantasiverden! Som voksen har Hemingways Men Without Women været et omdrejningspunkt – de her samtaler, der er tykke af undertekster, taler for et eller andet ubevidst, som fascinerer og skræmmer! Arthur Rimbauds digte er også noget, jeg nok aldrig slipper! Det er den her hæslighedens æstetik – at noget kan være smukt og grimt på én gang, som jeg synes beskriver følelseslivets kompleksitet.«

— Hvad er den værste bog, du har læst?

»Den værste bog har jeg nok glemt! Det er det, der er definerende for dårlige bøger, at de efterlader én tom uden noget at tænke over.«

— Hvilken type læser er du?

»Jeg er lidt en stresset læser, for der er så mange gode bøger, og der kommer hele tiden nye! Jeg læser mange gamle bøger. For tiden er det hele kollideret omkring slut 1800-tallet, start 1900-tallet. Med Herman Bang, Thomas Mann og Strindbergs Drømmespil, som jeg laver på Bådteatret! Litteraturen er her præget af en pessimistisk livsfilosofi – individet fremstilles som lidende og skrøbeligt og fanget i sin tilværelse. Det er noget, jeg arbejder med i min rolle som ’Datteren’, der ankommer på Jorden fuld af idealisme, men hele tiden møder mure i form af de barrierer, mennesket sætter op for sig selv.«

— Hvornår læser du?

»Jeg har vist ikke et bestemt tidspunkt, hvor jeg læser! Som udgangspunkt har jeg altid en bog i tasken. Det er nok en tryghedsting. Så jeg ved, at jeg altid har noget at give mig til.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her