Læsetid: 11 min.

»... du kan kalde det kursændring, men jeg kommer ikke til at bruge det ord«

Ugens socialdemokratiske kovending i spørgsmålet om kvindekvoter i erhvervslivets top møder undren både blandt kritikere og tilhængere af kvoter.

Ugens socialdemokratiske kovending i spørgsmålet om kvindekvoter i erhvervslivets top møder undren både blandt kritikere og tilhængere af kvoter.

Lisbeth Holten

28. april 2012

Det var, som om han lige havde opdaget den. Det var, som om socialdemokraternes ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff netop havde fundet ud af, at erhvervslivet værger sig imod et statsligt krav om mindst 40 procent kvinder i virksomhedsbestyrelser. Som om erhvervslivets modstand mod kønskvotering var helt ny, da han i weekenden vendte 180 grader og sagde, at Socialdemokraterne ikke længere gik ind for kønskvotering i bestyrelser i private børsnoterede virksomheder efter den model, man har i Norge, hvor virksomheder, der ikke lever op til kravet, risikerer tvangsopløsning.

»Det har erhvervslivet stillet sig på hælene over for, og det må vi tage til os,« sagde han og påpegede, at modstanden oven i købet kom fra den progressive del af erhvervslivet. Det var den del af erhvervslivet, forklarede han, der i udgangspunktet gerne vil ligestilling, og som kan se en gevinst i egne rækker ved at begge køn kommer i spil til direktør- og bestyrelsesposter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg er ikke i tvivl om at en kvotering ville skabe ligestilling på papiret... men det er jo ikke helt det samme som ligestilling. Kvotering opfordre til forfordeling af en gruppe frem for en anden. Det nytter ikke noget at midlet til ligestilling ikke i sin natur er lige...

killing for peace is like fucking for virginity... eller forskelsbehandling for ligestilling...

Alt dette er ligegyldigt da de borgerlige politikere i EU kommer med at EU-direktiv som pålægger dansk erhvervsliv at indsføre kvorter for kvinder i bestyrelser.

Og så den der med at erhvervslivet fungerer på markeds-vilkår. Nej, det gør erhvervslivet ikke - mere.
Globale mastodonter, og globale koncerner er erhvervslivet i dag. De bestemmer stort set alt - også politikken her i landet ser det ud til.

Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke her står lige fast som man gjort overfor de reakionære præster i folkekirken.

Hvor er kvoterne til kloakarbejdere? Vigtigere er det åbenbart ikke. Et finurligt sted at sætte ind, hvor det gavner en minoritet. Ligestilling kan det næppe være, da fordelingsnøglen bliver skæv.

Det virker lidt kommunistisk.

Johannes Nielsen

Ligestillingskvoter er en ekstremt dårlig ide ligesom en betalingsring og en millionærskat, og heldigvis er socialdemokraterne også på dette punkt blevet klogere. Det skal de ikke hånes men roses for...

40% er måske også lidt voldsomt. Hvad med at starte med f.eks. 25%? Så vil man langsomt få opbygget en kritisk masse af kvindelige ledere, og det er det der skal til, for at rekrutteringen af kvinder begynder.

Hvis der så stadig ikke sker noget med 25%, kunne man evaluere, om kvoteringen har været skadelig, og hvis ikke, så øge den til 40%.

Hanne Gregersen

LOL :o) Rasmus Horn Langhoff ligner en kloning af Jesper Petersen fra SF, da han gang på gang skulle forklare, hvorfor man 7 sekunder efter regeringstaburetterne blev indtaget havde skiftet mening til det dimentralt modsatte synspunkt af, hvad man havde inden valglokalerne lukkede --- hvordan kan de se sig selv i spejlet ??

Udover det, er det da fint, at fornuften sejrede, og man opgave den vanvittige idé om kvoter.....

For mig personligt, er det rigtig gode nyheder, da jeg sidder i to bestyrelser.

Hvis vi skulle have norske tilstande i Danmark, hvor kvinder automatisk ses som uegnede, da alle regner med de er kommet ind på de såkaldte "gratist-pladser", så havde vi skubbet ligestillingen ÅR tilbage.

Det er ikke noget problem i Danmark, at have respekt omkring sit bestyrelsesarbejde som kvinde, men det kræver den samme indsats som der lægges af mændene, hvilket jeg har det helt fint med. Det er i vid udstrækning det samme som "støttehjuls-professorerne" på KU. Ringeagt fra kollegaer og ringeagt fra studerende. Det kan dog ikke undre.

Jeg vil gerne bede socialdemokraternes ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff bide mærke i at tusindevis af fleksjobbere, herunder også progressive, stiller sig på bagbenene overfor hans partifælle, beskæftigelsesminister Mette Frederiksens fleksjob reform.

Nu da det er sagt forventer vi at der sker en kursændring på fleksjob reformen også.

På forhånd tak,

Romed Bucher, progressiv fleksjobber

Bortset fra dette, har jeg altid syntes at idéen med tvungen ligestilling i erhvervslivets chefetager er hul i hoved.

Der findes langt vigtigere ligestillingsproblemer og langt mere demokratiske metoder end kvoter, for at løse dem.

Martin Jeppesen

Er det en form for trickle-down ligestillings-logik måske? Hvis eliten får ligestilling, så drysser den automatisk ligestilling og harmoni mellem kønnene ned over pøbelen? Eller hvad?