Klumme
Læsetid: 3 min.

Nedtælling til juleafslutning

Julen varer som bekendt til her omkring, så du har naturligvis stadig en humpel blåskimmel fra Bornholm i køleskabet. Frem med den nu
Moderne Tider
7. april 2012

Nedtælling til juleafslutning

Mens dette skrives, er påsken dårligt nok kommet i gang, og det fine vejr, der kastede glans over slutningen af marts, er et minde blot. Udenfor rusker det i de nøgne trætoppe, og katten stirrer fornærmet på en blegfesen solstråle, der ikke er meget varme i. Den er også alene hjemme, for familien er i skoven for at samle brændenældeskud. De skal bruges til årets første brændenældesuppe, som er en forårstradition af den vagt feminine, elegante slags.

Brændenældesuppe

Sautér et par hakkede skalotter, det hvide af en porre, en håndfuld tern af røget flæsk, en stor håndfuld revet kartoffel, et nip safran og et halvt kilo små fine topskud fra brændenælder. Kom en liter hønsebouillon på, kog op, blend og montér med smør og/eller fløde. Serveres med smørristede skiver af hjertebrød og æg en cocotte, som er hele æg, der slås ud i små, smørsmurte cocotter, tilføres lidt piskefløde og et par smørklatter og pocheres under pergamentpapir i ovnen. Vendes ud og pyntes evt. med lidt stenbiderrogn, hvis man er ved muffen. Det er så dyrt i øjeblikket, at fiskerne omkring Det Kaspiske Hav ringer og spørger, hvad satan vi har gang i?

Som du sikkert kan se, er denne påskeklumme ganske fri for frokostspecialiteter, men hvis hele familien står ude under forsejlet og skriger på øl og brændevin, behøver du ikke automatisk at række ud efter glasset med lynmarinerede karrysild og vakuumpakken med trestjernet salami. Med et minimum af forberedelse kan du byde på en god, gammeldags gryderet. Og med Herslev Påskebryg og deres forrygende anis-brændevin kan du sagtens komme til at se kyllingerne danse, eller hvad det nu er, man gerne vil opnå med en påskefrokost. Prøv f.eks. den her:

Mørbradgryde

Du skal bruge mørbrad i centimetertykke skiver. Bacon i tykke tern. Cocktailpølser, som du selv har lavet, eller som du stoler på. Skalotter. Champignoner. En masse tomatconcassé. Timian og laurbær. Paprika. Hvidløg. Cremefraiche. God, brun suppe (gris, kalv eller høne). Svits baconen i smør. Tag det op. Svits hvidløget og skalotterne. Tag det op. Svits mørbraden. Tag den op. Svits champignonerne. Tag dem op. Svits cocktailpølserne. Tag dem op. Kog gryden af med brun suppe. Læg alle ingredienserne ned igen. Tilsæt cremefraiche og kog ind til passende smag og konsistens. Smag til med paprika og rør en masse tomatconcassé i lige inden serveringen. Serveres med pommes frites eller, hvis du ikke gider friture og fedtede aviser over det halve køkken, en god kartoffelmos, der har spist en stor klump smør.

Julen varer som bekendt til her omkring, så du har naturligvis stadig en humpel blåskimmel fra Bornholm i køleskabet. Frem med den nu.

Blå ostesoufflé

Lav en opbagning af 100 gram smør og 100 gram hvedemel. Den må ikke tage farve. Tilsæt en halv liter kogende sødmælk. Pisk, til du har en smuk, glat bechamel. Tag gryden af varmen og pust lidt ud, mens du deler otte æg i blommer og hvider. Hviderne pisker du stive med en smule salt – men først når massen er stuekold. Blommerne rører du i bechamel’en, en efter en. Herefter tilsætter du tern eller brud af 150 gram blå ost og rører grundigt igennem. Til slut vendes hviderne i dejen, og massen fordeles i smørsmurte, brødkrummedryssede souffléforme. Bages i hermetisk lukket ovn, ca. 25 minutter ved 180 grader. Serveres omgående med resten af julens portvin til.

Nu er der kun plads til en let dessert, og vi fortsætter i ’jul til påske’-temaet.

Pære-mandelmazarin

Forbag en tærtebund af 250 gram mel, 175 gram smør, 30 gram sukker, en knivspids salt og et enkelt æg. Mens den falder på plads i din tærteform, koger du pærer i sukkerlage med en masse vanilje og smutter en flok mandler. Hak mandlerne groft og bind dem til en klistret masse med æggehvider og sukker. Kom mandelmassen i bunden af tærten, dæk med fine skiver af pære og træk mandelmassen hen over igen. Bag foretagendet i 30 minutter ved 180 grader eller så. Drys med lidt flormelis og servér med en kælkebakke af fed cremefraiche.

God påske!

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her