Læsetid: 5 min.

Beværtet: Restaurant Villa Vest

Herrerne bag den hæderkronede Restaurant Villa Vest følger ubesværet gastronomiens hotte tendenser og kombinerer det nu med moderne vendsysselsk gæstgiveri
Herrerne bag den hæderkronede Restaurant Villa Vest følger ubesværet gastronomiens hotte tendenser og kombinerer det nu med moderne vendsysselsk gæstgiveri
12. maj 2012

Da Det Danske Gastronomiske Akademi i april uddelte hædersdiplomer, stod to nordjyder blandt modtagerne.

Michael Pedersen og Kim Møller-Kjær fra Restaurant Villa Vest blev hædret for gastronomisk formidling. Diplomerne er gennem 45 år blevet uddelt til personer, der har gjort en særlig indsats for dansk gastronomi, og Miv og Møller, som de to unge herrer kaldes blandt lokale, står som lokale stjerneeksempler på nytænkning af fødevare- og restaurationsbranchen. På kort tid har de skabt et lille vendsysselsk gastroturisme-imperium i kystbyen Lønstrup, senest med erhvervelsen af Badehotel Lønstruphus.

Miv og Møllers private satsning er én ud af mange satsninger i Nordjylland. 40 millioner kroner har Region Nordjylland investeret siden 2009 i demonstrations- og udviklingsprojekter alene i fødevaresektoren, der hører til én af Nordjyllands største sektorer. SpisNord kaldes satsningen, og visionen for 2010-12 er: »Om tre år nævner alle danske madinteresserede Nordjylland som madregionen over alle.« En vision, der står i skarp konkurrence med de fire andre danske regioner, der også arbejder i hærdigt for at udmærke sig med de respektive egnes særegne tilbud.

Gourmetophold

Takket være den sociale lokationstjeneste Foursquare faldt min opmærksomhed på Restaurant Villa Vest, der har trofaste stamgæster i hele landet. Bl.a. Trine Lai fra den gourmetbloggen Very Good Food. På trods af, at hun er bosat i Hovedstaden, tjekker hun jævnligt ind på restauranten, og det vakte min nysgerrighed.

Sidst jeg var i Lønstrup, er vel 20 år siden. Min mor havde arrangeret en tur ud i sommerlandet og uden bil betød Nordjyllands Trafikselskabs busrute Skagerrak alverden. Den besøgte sommerperlerne ned langs kysten og Lønstrup var et af mange stop. I anledningen af min mors fødselsdag i år tænkte jeg, at det var på tide at besøge Lønstrup sammen igen. Jeg bookede et værelse på badehotellet en torsdag i april og bestilte bord. Det viste sig at være et gourmetophold med en forudbestemt plan for vores ophold. Nemlig et dobbeltværelse inkl. morgenmad på badehotellet og en treretters menu med mousserende vin og snacks og aftenkaffe med sødt for 1.098 kr. per person.

Vi indlogerede os tidligt om eftermiddagen, hvor Møller tog imod. Efter en god gåtur i Lønstrup by og langs de hurtigt forsvindende skrænter satte vi os til rette i restauranten, der ligger i gåafstand fra hotellet.

Velkomsten er et glas Domaine Poulet & Fils Crémant de Die Brut og hjemmelavede salte, knasende og fedtede på den helt rigtige måde-snacks. Udvalget stod på saltstænger, fritterede oste fra det lokale Sønderhaven Gårdmejeri, Toast Melba (ultratynde, sprøde og ristede skiver af toast), ristede mandler, rygeostcreme, mayonnaise i tre varianter; laks, estragon, sennep og radiser serveret på en bund af rugbrødskrummer. En efterhånden velkendt Noma-kopi fortolket af andre danske restauranter med hang til et lokalt udtryk, nu også af Villa Vest.

Vi tager for os af brættet smukt udformet til anledningen, faktisk som et kalaha-spil bare med uddybninger til serveringerne. Samtalen er for længst forstummet, og stilheden er kun afbrudt af knas og nydelsessuk, for den bjergtagende udsigt med begyndende solnedgang og smukke farveskift i Vesterhavet og på himlen fås ikke bedre end her. Vi blev placeret yderst i restauranten, sådan føles det i hvert fald at sidde helt ude i hjørnet nærmest på vej ud over skrænten.

Knudedrejeren og hans have

Snackbrættet og en stor del af restauranten og badehotellets øvrige service er skabt af træ fra egnen af knudedrejeren Knud. Knud bor i øvrigt et par kilometer længere nede ad vejen, og det er også her, restaurantens køkkenhave er anlagt. Miv har ansvaret for køkken og have, hvor Møller står for den lidt mere udadvendte del, som tjener og badehotelbestyrer.

Ind kommer nu en lille mundhaps af en lakserulle, rullet sirligt i rispapir og pyntet med hornviol og nye ramsløgskud fra haven. Den serveres i en af Knuds træskåle, med samme udformning som den skål, Miv serverede sin dessert ’Grønt fra Knuds Have’ nomineret ved Årets Gericke 2011.

»Vi har lige spist en stedmorblomst,« siger min mor. »Nej, det er hååårnviol,« forklarer vores charmerende tjener Mette på klingende nordjysk. Og ja, selv om der nordenfjords er forskel på dialekter, så taler Mette på netop sådan en måde, der gør en gammel aalborgenser som mig helt tryg. Mettes person og hendes uhøjtidelige tone får os øjeblikkeligt til at føle os velkomne og hjemme.

Forretten er en jomfruhummerrulle serveret med en hummerkrokette og sprøde rugbrødsflager. Smukke grønne urter i et væld pryder tallerkenen. Smækker, karse, purløg, udstukket ramsløg, dild og ramsløgskud, alle fra Knuds urtehave. I bunden ligger en ramsløgolie, og kokken fra det kolde parti fuldender ved at overhælde retten med syrnet fløde, også fra Sønderhaven. Smuk servering med et godt glas Georg Mosbacher Deidesheimer Herrgottsacker Riesling trocken 2010.

Syre på tre måder

Hovedretten, braiseret kalveskank, giver anledning til at en rask snak om at anskaffe godt kød i udkanten af Danmark, dog uden at vi kommer nærmere ind på, hvor kalven egentlig kommer fra. De gennemgående ingredienser på tallerknen er gulerod, løg og syre, men på forskellige måder og i forskellige teksturer. Vi får skovsyre, rød havesyre og grøn havesyre. Derudover citrontimian og sprødstegt pancetta. Det hele er flot anrettet med spidsskårne gulerødder i hulahop med løgringene. Mette vælger et glas Domaine Jean-Pierre Diconne Auxey-Duresses Vieilles Vignes 2008 til os.

At arbejde med en råvare og servere den på flere forskellige måder synes at være gennemgående i aftens serveringer. Fordesserten, ja, jeg har aldrig fået fordessert før, er en miniservering med citron som bærende ingrediens. Her som citroncreme, citrongelé og en lille bitte kugle hvid chokolademousse rullet i citronsukker serveret med knuste marengs og citrontimian som pynt. Den egentlige dessert bygger på æble og karamel og serveres med kærnemælkssorbet, citrontimian, både den gule og den grønne variant. Jeg har normalt en aversion mod de ofte oversøiske Granny Smith-æbler. De står for mig som alt det, supermarkederne har ændret ved vores forståelse, eller mangel på samme, for sæson, smag, diversitet og bæredygtighed. Det undrer mig, at æblerne er brugt i denne sammenhæng. Skønt de er smukt udskåret, har jeg det lidt, som om æblestykkerne er i lidt for godt selskab med Knuds urter og kærnemælken fra det lokale mejeri.

Vi afslutter aftenen og nyder kaffe og sødt tilbage på hotellet med kokkenes lille godtepose af hjemmelavede chokolader.

Næste morgen står vi op til et overdådig dansk morgenbord. Den hyggelige stue med pejs og kig til hovedgadens aktiviteter er dækket op med skyr, frugt og mysli, lokale oste, pølser, marmelader, æg og fisk. Der til god kaffe. Efter et par timer ved morgenbordet ender vores lille afstikker til Miv og Møllers oase i Lønstrup. Næste visit er allerede ved at blive planlagt.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu