
De kan stadig mærke konsekvenserne af det store eventyr i Farum. Borgere oplever ofte følgerne af den tidligere bykonge Peter Brixtoftes ambitiøse og vidtløftige projekter. Både de positive og de negative.
Men i denne uge har farumgenserne og den gamle bykonge kun øje for solstrålehistorien.
»Han har været en god mand for byen,« slår Kaj Heiberg Jensen fast. Han har boet i Farum siden 1971 og får sig en øl og en snak fodbold på det lokale værtshus, da Information møder ham.
»Det var bare det problem med rødvinen, og det røg han så på. Men den følelse og stolthed, der er i byen lige nu, den kan ikke gøres op i penge,« siger han.
45-årige René Mortensen, der er født og opvokset i Farum, er enig. Han er iført FC Nordsjælland-trøje og understreger, at han kun har misset en enkelt af klubbens hjemmekampe i denne sæson.
»Man har da helt klart fået spydige bemærkninger gennem årene, når folk hørte, at man var fra Farum. 3520 Brixtofte blev vi kaldt. Men det opfatter jeg nu ikke som en fornærmelse.«
Byens fodboldhold, FC Nordsjælland, vandt onsdag aften guld i Superligaen og kan nu se frem til verdens mest prestigefyldte klubfodboldturnering, Champions League, samt en økonomisk gevinst på den sjove side af 100 millioner kr.
Et triumf, kun én mand forudså, da forstadsbyens fodboldklub ikke var andet end en middelmådig aktør i en middelmådig division.
»Nu må I gerne grine: Vi skal på niveau med Manchester United,« proklamerede Peter Brixtofte, daværende borgmester i Farum og formand for fodboldklubben Farum BK på TV 2 i januar 2002.
»I løbet af fem år er vi i Champions League. Vi har en omsætning på 250 mio., 800 fuldtidsansatte, 500 mio. i egenkapital og et solidt overskud, hvor vi får forrentet vores egenkapital. Vi bliver en stor virksomhed i underholdningsindustrien med filialer i både Litauen, Kroatien, Israel og Tyrkiet.«
Danmark trak på smilebåndet.
Historien
I dag tager Peter Brixtofte en stor del af æren for, at FC Nordsjælland – det tidligere Farum Boldklub – kan kalde sig danske mestre:
»Da jeg blev borgmester i ’85 var vi kun kendt for Farum Midtpunkt (socialt boligbyggeri, red.), udlejningsproblemer og integrationsproblemer. Jeg havde det mål, at vi skulle have et andet image,« forklarer den nu 62-årige Peter Brixtofte, der i dag bor i en lejlighed i det centrale Farum. Han sidder på terrassen og kigger ud over den solbeskinnede Farum Hovedgade, hvor kommunen i dagens anledning har hejst Dannebrog på de flagstænger, der står langs vejen.
»Så helt tilbage fra starten besluttede jeg mig for at satse på at være en sportskommune – både for eliten og for bredden. Farum skulle være den førende sportskommune, og det er sådan set lykkedes,« konstaterer han.
I 1992 blev det på Peter Brixtoftes initiativ besluttet at fusionere byens to fodboldklubber, Farum IK og Stavnshøj Boldklub. Farum Boldklub var født, og turen op gennem divisionerne gik stærkt.
»Vi gik fra Serie 2, til Serie 1, til Sjællandsserien, til Danmarksserien, til kval-ligaen, til anden division og til første division. Alt sammen uden at stoppe et eneste år,« forklarer Peter Brixtofte.
»Det, jeg har æren af, er at have skabt fundamentet for, at der overhovedet er en boldklub. Inden da lå vi Serie 2, og jeg interesserede mig egentlig ikke synderligt for dansk klubfodbold. Men efter at have besøgt min engelske yndlingsklub, Nottingham Forest, kunne jeg se, hvordan man kunne bygge et miljø op omkring en klub. Så slog jeg to og to sammen og fik samlet erhvervsliv og boldklub i skøn forening.«
Prisen
Skøn forening er så meget sagt. Få uger efter Peter Brixtoftes bombastiske udtalelser om Champions League, begyndte afsløringen af en af de største politiske skandaler i nyere dansk historie. »Drak for 150.000 på et døgn,« lød B.T.’s første forside 6. Februar 2002. Den efterfølgende artikelserie afslørede ikke blot Farumborgmesterens enorme forbrug af dyr rødvin på skatteborgernes regning, men også embedsmisbrug, groft mandatsvig og hasarderede økonomiske dispositioner, der havde påført kommunen en milliardgæld. Heriblandt byggeriet af det nyopførte stadion Farum Park, med plads til hele 12.000 tilskuere i en by med 19.000 indbyggere. Og til en pris på 400 millioner kroner.
Afsløringerne førte til, at Peter Brixtofte blev suspenderet som borgmester, ekskluderet af Venstres folketingsgruppe og idømt fængselsstraf.
Den dag i dag, betaler borgerne i Farum en høj pris for Peter Brixtoftes og det daværende byråds prestigeprojekter og milliardgæld.
Skatteprocenten i Farum blev allerede i 2003 hævet, så den lå 2,3 pct. højere end i nabokommunen Værløse. Og selv om de to i 2005 blev lagt sammen til Furesø Kommune, blev den store forskel i skattesats opretholdt langs den gamle kommunegrænse med særlig tilladelse fra Folketinget. Først ved udgangen af næste år, er der udsigt til, at Farums borgere igen kan slippe med at betale det samme i skat som naboerne i Værløse.
Ambitionerne
Også for Peter Brixtofte selv, har Farumsagen, der er endeligt afsluttet efter Farum-kommissionen sidste måned afleverede en 12.000 sider lang beretning, haft store konsekvenser. Brixtofte har afsonet sin fængselsdom og er i dag hverken personligt involveret i FC Nordsjælland eller i kommunalpolitik. Han ønsker ikke at tale om dommen.
– Fortryder du noget af det, du har gjort for at nå hertil?
»Ikke en kæft. Jeg er glad for, at det er lykkedes. At skabe en god klub og en god by. Her i livet må man tage nogle chancer. Nogle gange går det godt, andre gange ikke. Det kan man ikke vide på forhånd, for der er ingen garantier i livet. Men hvis ikke du tør tage en chance, så sker der jo aldrig noget. Og det her projekt var ikke lykkedes, uden at jeg og byrådet havde taget de beslutninger, vi gjorde,« siger Peter Brixtofte og understreger, at guldet heller ikke var endt i Nordsjælland i år uden den nuværende ledelses arbejdsindsats.
Den tidligere borgmester understreger, at det fra begyndelsen har været helt afgørende at have høje ambitioner på klubbens og byens vegne.
»If you reach for the moon, and you don’t catch it, you are still among the stars,« siger Peter Brixtofte og uddyber:
»Du er nødt til at sætte dig et stort mål, og det nytter ikke at sige, at man gerne vil være nummer fem. Så kan det godt være, at man kun ender med at blive nummer fem, men du skal stile højere. Og det gælder sådan set for alt, hvad du foretager dig her i livet. Sig som Caroline Wozniacki: Jeg vil være den bedste,« siger han med henvisning til den verdensberømte danske tennisstjerne, der igennem mange år nød godt af de enorme investeringer i træningsfaciliteter, som Farum med Brixtofte i spidsen foretog. »Caroline er først og fremmest et produkt af sig selv. Men vi har skabt rammerne for, at hun kunne blive så god, som hun er blevet,« siger Peter Brixtofte.
– Du siger stadig ’vi’?
»Ja, bestemt. Jeg hedder ’vi’ her i Farum. Og jeg har været en del af det her projekt.«
Den anerkendelse tøver Kaj Heiberg Jensen heller ikke med at give den tidligere borgmester:
»Alle henviste jo til Farummodellen dengang Brixtofte sad i spidsen. Og i dag er byen stolt over, hvor langt vi er nået på alle mulige områder.«
Middelmådigheden
Peter Brixtofte fremhæver flere gange andre fodboldklubber i hovedstadsområdet for at understrege sin pointe:
»Jeg har stor respekt for klubber som Lyngby og AB. Men de er blevet svigtet af deres politikere. Det er middelmådigheden, der findes i Gladsaxes og Lyngbys byråd. Klubberne får ikke i nærheden af den opbakning fra byrådet, der er nødvendig for at klare sig. Vores bedrift er indbegrebet af den drøm, vi har kæmpet for. Nu har vi lagt Odense, Aarhus, Aalborg og selv København ned. Det betyder, at 19.000 indbyggere nu stolt kan byde velkommen til Barcelona og Manchester United i næste sæson. Man mærker stoltheden i byen. Jeg mærker den, når jeg er nede og handle i Eurospar.«
— Hvad siger folk så til dig?
»Selvfølgelig er der nogle få, som er vrede. Det var der også dengang. Men der er én gennemgående sætning: Det var det, du sagde for 10 år siden.«
Og i dag tøver Peter Brixtofte ikke med at komme med endnu en bombastisk udmelding:
»FCK har Parken med plads til 40.000 tilskuere, og i Farum har vi kun plads til 12.000. En eller anden dag kommer folk og siger, at jeg er en kæmpe idiot, fordi jeg ikke byggede et større stadion.«
Folk vil bedrages og anerkender gerne den karismatiske bedrager, som nu åbenbart igen kommer til ære og værdighed
Og pressen kolporterer ukritisk alle hans løgnehistorier.
@Lom
Næppe --- De er så groteske, at de fleste blot smiler overbærende af Brixtofes selvbedrag ---- inklusiv landstræneren med flere onsdag aften på Farum Park !
Penge i sport burde forbydes. Grækerne kunne nøjes med en laurbærkrans, det var vist også den bedste sikring imod snyd og doping.
Men på andre områder betød Brixtofte noget virkelig væsentligt, f.eks. indsatsen imod arbejdsløshed. Jeg er temmelig sikker på, at Fogh stod bag udrensningen, man må håbe, at hele historien på et tidspunkt bliver fyldestgørende afdækket.
Hvis man kan 'låne' en sæk penge et eller andet sted, er det vel ikke så svært at banke en fodboldklub op.
Det har mange gjort før hr. Brixtofte.
Det er muligt at Farum-modellen gav nogen penge nu og her, men man skal jo ikke være det store finansgeni for at regne ud at på lang sigt, er det en dårlig ide at sælge kommunes bygninger, for så at leje dem igen.
Den bedste genpulje finder du i Nordsjælland og hvorfor skulle det ikke også afspejle sig i fodbold? At det først slå igennem i fodbold nu, handler ene og alene om at den nordsjællandske ungdom har været for optaget af overklasse sportsgrene som golf, tennis og sejlsport. Ved kommunesammenlægningen med Farum har man opnået den rette balance mellem mål og midler. Det var også sket uden Brixtofte. Men tillykke alligevel.
Hej Hans Redder.
Jeg synes du skal undersøge FCN's ejerforhold. Her tænker jeg på klubejer Allan Pedersen besynderlige dispositioner, da et af hans selskaber i 2008 var ved at gå konkurs. Det var det selskab der ejede FCN, men så solgte han det bare til et andet af hans selskaber for 500 tusind kr.
På den måde er det godt at de nu er kvalificeret til CL, så kan kuratoren få sine 35 berettigede mio, som Allan Pedersen snød skattevæsenet for i 2008. Måske han også efterfølgende skal betale ligeså meget i bøde, så de 100 mio får nok ben at gå på.
Tillykke til kuratoren (og FCN).
Med venlig hilsen
Mest interessante element ved Farum-sagen er:
Fordi man stoppede betalingen på leasingforpligtelserne da sagen begyndte at blive oprullet skete der misvedligeholdelse af de forpligtelser Farum havde indgået. Det beløb sig i form af morarenter og omkostninger på nye (dyrere) kontrakter til over en milliard kroner ifølge Deloitte, der blev sat til at revidere "ruin-boet".
Samme Deloitte rapport konkluderede også, at havde man istedet vedligeholdt sine kontraktuelle forpligtelser, ville man have haft et overskud på 72 millioner kroner.
Samtidig blev der sat grundigt spørgsmålstegn ved hvorfor kun borgmesteren blev retsforfulgt, særligt var det underligt at de to bankfuldmægtige og en revisor i byrådet kunne anses for at være "ude af stand til at gennemskue økonomiske sammenhænge".
I fodboldtermer hedder det vist "at gå efter manden fremfor bolden", men der skulle jo statueres et eksempel, for dyr rødvin er jo forfærdeligt og hr. og fru Danmark var forargede, det kunne Ekstrabladet selv rapportere.
*suk*
Alle der mener den milliard var en god udbetaling for at få janteloven gennemført, ræk hånden op!
Hvad med de Farum borgere der ikke er interesseret i fodbold? De findes vel? Synes de også det er fint de betaler af på Brixtoftes satsning?
Hvad med de Farum borgere der ikke er interesseret i fodbold? De findes vel? Synes de også det er fint de betaler af på Brixtoftes satsning?