Baggrund
Læsetid: 5 min.

Et misbrug, der begynder med et besøg hos lægen

I løbet af et år tager 400.000 danskere benzodiazepiner i form af sovepiller eller angstdæmpere – mindst 66.000 menes at være langtidsbrugere. De lever i en søvnig og rastløs tilstand og er dybt afhængige af pillerne. Misbruget er sammenligneligt med alkoholisme og narkomani – alligevel hører vi sjældent om problemet
For John Bayard Rasmussen var det en arbejdsulykke, der sendte ham på medicin. På kort tid udviklede han et misbrug, han først efter 12 år kom ud af.

For John Bayard Rasmussen var det en arbejdsulykke, der sendte ham på medicin. På kort tid udviklede han et misbrug, han først efter 12 år kom ud af.

Martin Dam Kristensen

Moderne Tider
12. maj 2012

»Du ser dem ikke i bybilledet. Men hvis de alle fik en nissehue på, så man kunne se omfanget, ville politikerne sandsynligvis reagere.«

Sådan siger psykiater og overlæge på Hvidovre Hospital Henrik Rindom om de mange danskere, der er afhængige af benzodiazepiner. Piller, som typisk bliver udskrevet, fordi patienterne lider af søvnløshed eller angst, men som for mange ender med at være et problem i sig selv.

400.000

400.000 danskere fik i 2010 recept på benzodiazepiner, selv om man i årevis har vidst, at pillerne er afhængighedsskabende og har alvorlige bivirkninger. I alt bliver der ifølge Sundhedsstyrelsens seneste opgørelser årligt solgt mere end 70 millioner døgndoser. Tallene er skræmmende høje, mener Henrik Rindom:

»Forbruget er alt for stort. Og er man først blevet afhængig af stoffet, er det meget svært at komme ud af det igen,« siger han og tilføjer:

»For mange bliver det til et livslangt forbrug, som man ender med at dø af.«

Samme vurdering har Birgit Toft, der er farmaceut, lægemiddelkonsulent i Region Midtjylland og medforfatter til den nye bog Benzodiazepiner – afhængighed på recept. Omkring 66.000 danskere har taget stofferne dagligt i mere end et år – de såkaldte langtidsbrugere – selv om Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man kun tager pillerne i 14 dage.

Der er kommet mere opmærksomhed på benzodiazepinerne og forbruget er svagt faldende over de seneste år, men der bliver stadig udskrevet recepter på alt for mange piller, mener hun:

»Nogle læger er blevet opmærksomme på at få deres patienter trappet ned. Men der er stadig mange, der bare fornyer recepterne igen og igen,« siger hun.

Hurtig afhængighed

Benzodiazepiner er både sovemedicin og angstdæmpende medicin og bruges desuden til epileptikere. Det mest kendte benzodiazepin er Stesolid, men i dag kan man købe 15 forskellige typer benzodiazepin i Danmark. Da pillerne kom på markedet i 60’erne, blev det opfattet som en slags vidundermiddel, som godt hjulpet på vej af en Rolling Stones-sang blev kendt som ’mother’s little helper’.

»Hvis børnene var lidt besværlige, så kunne mor lige tage sådan en. Så gik det hele lidt bedre,« som farmaceut på Institut for Rationel Farmakoterapi i Sundhedsstyrelsen, Dorte Glintborg, formulerer det. Men snart fandt man ud af, at benzodiazepinerne er stærkt afhængighedsskabende. Desuden ophører effekten hurtigt, og patienten skal have en større dosis for at få opnå samme virkning:

»Til sidst er der ingen virkning, der er kun bivirkninger,« siger Dorte Glintborg. Samme erfaring har Birgit Toft:

»De afhængige glemmer ofte, hvad der var den egentlige årsag til, at de fik medicinen. Medicinen bliver deres primære problem. De vil bare have mere og mere,« siger hun.

Benzodiazepiner påvirker de samme centre i hjernen som alkohol. Nogle har et blandingsmisbrug, og benzodiazepinerne kendes blandt alkoholikere også som tørsprit.

De afhængige bliver sløve, svimle, rastløse og får svært ved at huske og koncentrere sig: »Først når de kommer ud af afhængigheden, kan de se, at de har levet i en osteklokke i 20 år,« siger Dorte Glintborg.

Trods omfanget er der ikke stor opmærksomhed på problemet herhjemme:

»Det er et tabu. Det foregår i alle sociale lag, men det er noget, der er skjult, selv om det er meget udbredt,« siger Birgit Toft.

Ikke for gavmilde

Afhængigheden starter typisk på et hospital eller hos de praktiserende læger, som ordinerer stoffet imod søvnløshed eller angst:

»Og når patienterne først er afhængige af stoffet, så lægger de et stort pres på for at få lægen til at udskrive en ny recept. Og tit kan lægen desværre ikke modstå det pres,« siger Birgit Toft. Desuden spreder rygtet sig om, hvilke læger der er gavmilde med benzodiazepinerne – og de afhængige søger derhen, fortæller hun. Hos de praktiserende lægers organisation afviser formand, Henrik Dibbern, at lægerne generelt er for gavmilde med benzodiazepinerne:

»Vi er 3.660 praktiserende læger, så selvfølgelig er der mange forskellige måder at tackle det på. Men bevidstheden om, at pillerne er skadelige, og at man ikke skal få gjort nye patienter langtidsafhængige, den er der,« siger han og tilføjer, at det ikke altid er lige nemt at indlede et behandlingsforløb:

»Det er ofte svært at få de langtidsafhængige til at acceptere at nedsætte forbruget. Det kræver, at de har et overskud, og det har de langtfra altid,« siger han. Derfor må man genudskrive en recept. Ifølge Birgit Toft er det også problem, at Sundhedsstyrelsen ikke er god nok til at overvåge de læger, der ordinerer meget benzodiazepin:

»Der er et mangelfuldt tilsyn. Man retter af og til henvendelser til dem, der ordinerer meget, men der er for store masker i det net,« siger hun. Det afviser Anne Mette Dons, som er chef for af den afdeling i Sundhedsstyrelsen, der fører tilsyn med de praktiserende læger:

»Når vi opdager læger, der udskriver store mængder benzodiazepin, så kontakter vi dem. Og hvis det fortsætter efter vores henstillinger, så får de frataget retten til at udskrive den type medicin,« siger Anne Mette Dons og understreger, at det er sket i flere tilfælde. Sundhedsstyrelsen har dog ikke opgjort, hvor mange læger, der ikke må udskrive recepter på benzodiazepin.

— Er I gode nok til at holde øje?

»Jeg synes, det er en succes, for forbruget er stadigt faldende,« siger Anne Mette Dons.

Ingen hjælp

Selv om afhængigheden opstår i det offentlige sundhedssystem, er der ikke megen hjælp at hente, hvis de pilleafhængige gerne vil ud af deres misbrug.

»Der er slet ikke nogen behandlingstilbud. Så enkelt er det,« siger Henrik Rindom. Der findes behandlingstilbud til narkomaner og alkoholikere, men ofte bliver de pilleafhængige afvist, når de henvender sig disse steder:

»Man henviser typisk til de praktiserende læger, som så skal stå for nedtrapningen. Det virker kun i få tilfælde, for det kræver specialviden og helt andre ressourcer, end hvad en praktiserende læge kan tilbyde. Jeg har lige hjulpet en patient ud af et misbrug af benzodiazepiner. Det tog halvandet år med nedtrapning og møder på en time hver uge. Det kan man ikke forlange af en praktiserende læge,« siger Henrik Rindom, som derfor mener, at der bør oprettes målrettede behandlingstilbud:

»Men det handler jo om penge. Det er dyrt og krævende at afvænne folk. Det er billigere og nemmere bare at udskrive en ny recept,« siger Henrik Rindom. Birgit Toft er enig i, at der er behov for særlige centre:

»Der skal specialuddannet personale til. Det bedste ville være at lave særlige centre – eventuelt i tilknytning til alkoholbehandlingen,« siger Birgit Toft og tilføjer:

»Når misbruget er opstået i offentligt regi, så bør det også være en offentlig opgave at tilbyde en ordentlig behandling.«

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, at man allerede har gjort meget for at komme problemet til livs:

»Der har været en række initiativer for at nedbringe antallet af personer, der er afhængige af benzodiazepiner. Bl.a. har Sundhedsstyrelsen skærpet lægernes opmærksomhed på at hjælpe patienter med at udtrappe behandlingen,« skriver Astrid Krag i en mail til Information. Hun anerkender dog, at der fortsat er problemer:

»Der er ingen tvivl om, at der stadig er alt for mange med medicinafhængighed, selv om tallene går den rigtige vej. Jeg vil derfor bede om en nærmere orientering om, hvad udfordringerne og handlemulighederne er.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jonna Liv Theede

Sundhedsminister Astrid Krag : »Der er ingen tvivl om, at der stadig er alt for mange med medicinafhængighed, selv om tallene går den rigtige vej. Jeg vil derfor bede om en nærmere orientering om, hvad udfordringerne og handlemulighederne er.«

Da der i dagens Danmark er alt for lidt fokus på konsekvenserne af denne stærkt vanedannende benzomedicin med de mange navne, er jeg på vegne af alt for mange meget interesseret i at spørge Astrid Krag om, hvorfra hun vil indhente den nødvendige orientering, og i kølvandet heraf konkrete handlemuligheder, fra?

De der er eksperter i præcis dette område er de, som selv har stået/står i problematikken til halsen!

Min opfordring er derfor, at de som for ministeren skal samle de nødvendige seriøse informationer i første omgang henvender sig til:

www.benzoinfo.dk

Benzoinfo.dk og menneske bag dette mangeårige initiativ, vil kunne dele en helt konkret bred viden om problematikken, og på samme tid seriøse og brugbare handlemuligheder fremadrettet!

På vegne af mange som i dag er ladt i stikken:

Jonna Liv Theede

Maya Nielsen

Det er jo en tragedie at sundhedsvæsnet ender med at skabe kronikkere istedet for at skabe en platform for en bedre sundhed, har behandlingerne oftere form af lappeløsninger eller bedøvelser af lidelserne frem for en helbredende linie... især da når det handler om menneskers psykiske sygdomme og lidelser.... de gammeldags beroligende pille typer egner sig jo til kortere forløb som umiddelbart efter et dødsfald, en trafik-ulykke eller lignende... men når der er halve års ventetid på at komme til en psykiater hvad skal en læge så gøre, når en patient er desperat, ikke holder udat leve konstant i et nærmest levende mareridt, så er der jo stort set kun de omtalte piller at ty til, med mindre man vil anbefale de pågældende at drikke sig en ordentlig kæp øret dagligt og det vil de naturligtvis ikke, men det er hvad folk med den slags problemstillinger rent faktisk tyer til når de nægtes hjlpen nu da mange læger er blevet mere uvillige efter påbud fra staten tilat udskrive de stærkt beroligende medicintyper, og så kan man diskutere hvad der er bedst, jeg hælder til pillerne hvis jeg stod i det valg....

Så min konklution er at vi må have et sundhedsystem der har noget alternativt at tilbyde i disse problemstillinger end tilfældet er i dag...

Jeg har godt bemærket hvordan enkelte ministre mener man kan gåå i længere samtaleforløb hos egen læge, det er nu min oplevelse at mennesker ikke bliver tilbudt denne mulighed, og derfor i stedet overlades til utålelige ventetider på at komme i relevant behandling, grumt men sandt et halvt års ventetid kan altså gøre en desperat psykisk syg til alkoholiker... eller pillemisbruger om de får lov at vælge....

Igen mener jeg at vi har brug for særlige kronikker lægehuse som har tilhørende træningslokaler og kursusfaciliteter, så der kan tilbydes aflastende hjælp, kurser og oplysende samme, samt træning og medicinafvænnings tilbud i disse til klinikken tilhørende lokaler og evt. Et værested til mennesker der venter på psykiatrisk behandling og evt. Afhjælpende /støttende samtaler... samt at der hos lægerne akkumuleres en massiv og kompetent viden om samspillet mellem mange typer medicin-indtag samtidigt....

At nogen kan undre sig over den markant større dødelighed blandt psykisk syge selv når selvmordene er fratrukket, ja det undrer jeg mig så over.... ;-) gør nu noget politikkere... aflast de praktiserende læger og få nu etableret disse speciallægehuse evt . Direkte under staten....

Mads Kjærgård

Det kan da ikke undre nogen noget, at vi ser et højere misbrug, alle er under pres og folk bliver syge af stres. Det anerkendes jo ikke af samfundet, at der er noget der hedder livsbegivenheder og at du kan være trist eller sørgsmodig i en periode! Du skal til hver en tid være tip top og gearet til arbejdsmarkedet og dagligdagen, intet under, at folk tyer til medicin! Hvad med at tage fat om nældens rod og se på den måde vi lever på! Bare se på alt den medicin vi hælder i børn, for at de kan klare skolen, specialundervisning, pykologhjælp det bliver rask væk skåret bort. Så i et samfund, hvor det er økonomi über alles, hvad er der tilbage?? Er der forøvrigt ikke noget om, at kommunerne vil have folk til at tage piller, hvis de har det dårligt!

Søren Hansen

Emner som dette drukner desværre i at der er mange mere eller mindre usaglige holdninger der mudrer diskussionen til. Fx øger det ikke sagligheden at Henrik Rindom taler om nissehuser.

Selv om jeg ikke kender til benzodiazepiner, har artiklen ikke gjort mig klogere herpå.

Der er for mange lommefilosofiske reflexkommentarer fra fagfolk, om at al brug af medicin er lige skidt og det er misbrug - fx fra Institut for Rationel Farmakoterapi der jo lever af at prædike dette. Befolkningen, politikerne og pressen sluger det ofte råt.

At tage medicin kan faktisk i nogle situationer være en bedre løsning end at lade være på trods af bivirkninger.

Jeg ville ønske mig at emnet blev behandlet mere seriøst, så der kom en højere faglighed ind - dvs beskrivelse af hvad vi ved er fordelene og ulemperne ved at bruge medicinen og alternativet til ikke at bruge medicinen. Samtidigt er det rimeligt, at avisen forholder sig kritisk til de fagfolk, der har modstridende holdninger til hvor man er videnskabeligt set, da det det ellers er for alt nemt, at sige hvad som helst. Men det kræver jo at journalisterne sætter sig ind i stofområdet på en helt anden måde.

Hanne Koplev

Et misbrug, der begyndte med et besøg hos lægen dengang hendes ene barn døde af kræft og som fortsatte i mere end tre årtier.
Da hun ville ud af misbruget og tog til lægen, stod hun bare 6 minutter senere ude på gaden med endnu en recept i hånden, denne gang på lykkepiller, som skulle kombineres med den daglige dosis Stesolid.
Heller ikke ved ny konsultation lykkedes det hende at få lægen til at hjælpe med en nedtrapning.
Der er nogle år, at jeg har haft kontakt med vedkommende, men jeg formoder, at hun stadig medicineres med Stesolid.

Undskyld mig, men i mine øjne er det dybt kritisabelt, når læger påfører deres patienter en afhængighed, som i den grad ”stjæler” patientens liv.

Jacob Knudsen

Det er ikke bare lægerne eller deres patienter der har et problem her... Det er et problem som er generelt gældende for hele lægemiddelindustrien, den medicin der bliver fremstillet, er en symptombehandling. Først barbiturater, senere benzodiazepiner og nu lykkepiller, ingen af disse præparater har nogen helbredende kvalitete. Sandsynligheden for at der nogensinde kommer et præparat der har helbredende virkning er omtrent lig nul - så længe der er penge i at udvikle medicin er det klart at man forsøger at kurere, så man mister man jo sit klientel.

Løsningen er selvfølgelig at gøre noget ved de elementer i samfundet der gør folk syge, angste og deprimerede - den udvikling halter desværre med mange år...

Vibeke Nielsen

Der er som sædvanlig en tendens til kun at fokusere på pusheren og misbrugeren. Men misbruget påvirker altså også alle omkring misbrugeren. Prøv engang at forestille jer, at have en mor, en ven eller en kollega, hvis følelsesliv er pakket ind i 100 kilo vat? De er aldrig nærværende for dig. Det er helt sikkert.

Maya Nielsen

Jeg tror nu at de fleste langtidsmisbrugere af benzodiacepiner virker meget normale selv om de tager pillerne dagligt, der er jo netop over længer tid sket en tilvending og mange vil man ikke umiddelbart kunne mærke det på at de er afhængige, snarere er det når de trapper ud at de bliver emotionelt ustabile og en pestilens både for sig selv og omgivelserne... men som alkohol påvirker det vel reflekserne og reaktionshastigheden i trafikken også ved vedvarende brug....men man kan jo ikke på samme måde som med alkohol lugte det så vidt jeg ved, jeg kan lugte når mennesker ligger i sprit hele deres krop udsende en svag/kraftig stank...

Virkningen af disse bezodiazepiner er vel at sammenlign med alkohol, folk blir lidt bimlede og tagerlettere på livet og toppen af den ubærlige sorg forsvinder, jeg har selv brugt det en kort periode, dog kun halv dosis...da jeg sov som en bjørn i vinterhi døgnet rundt da jeg tog fuld dosis, andre kan måske knapt mærke virkningen....

Jeg mener der kan være situationer hvor det er okay at ordinere pillerne men ikke ud over højest et par måneder, for så bliver det jo krykker folk ikke kan leve uden...

Men lægerne bør kunne afkræves bøder hvis de ukritisk i årevis udskriver medicinen uden en særlig dispensation

Jesper Wendt

De skal sendes i fængsel, præcis som andre kriminelle. Bedrageri er nu engang ulovligt.

Vibeke Nielsen

Maya Nielsen

Har du prøvet at spørge andre mennesker, hvordan du var, da du tog medicinen? For jeg er ikke sikker på, at du har oplevet, hvordan det er at være afhængig af personer, der i følelsesmæssig forstand er søvngængere. Det er, hvad misbrugere af benzodiazepiner er. Man kan simpelthen høre det på stemmen. De taler i slowmotion, som folk der er meget trætte.

Adfærden svarer svarer ikke til alkoholikeradfærd, som er meget følelsesmæssigt svingende, tværtimod - medmindre de blander alkohol og benzodiazepiner, selvfølgelig. Så bliver de direkte farlige. Min mor blev som højskolelærer engang forsøgt slået ihjel af en elev, der havde mixet en cocktail af rohypnoler og guldøl. Benzodiazepiner er også de midler, som bruges til såkaldte date rapes, fordi man ved en overdosis ender 1000 kilometer væk, rent mentalt.

Jeg mener, at der burde være en langt strengere kontrol med udskrivningen af benzodiazepiner i det hele taget. Og behandling, behandling, behandling af alle afhængige.

Vibeke Nielsen

Vrøvl, jeg mente selvfølgelig drug rapes. Når politiet siger, at de beslaglægger uhyggeligt meget af den medicin, som bruges til det formål, er det benzodiazepiner, de taler om.

Maya Nielsen

Ja de er farlige , men der er nok forskellige typer og styrkergætter jeg på og så blander mange dem vel med andre typer og tager mere end oprindelig dosis.... så du har vel ret..

Jens Overgaard Bjerre

Jeg kan kun tilføje, at det ikke er så let som det lyder. De praktiserende læger står jo i en situation, hvor de ikke bare kan tage "stoffet" fra de afhængige. En af bivirkningerne ved brat ophør er selvmord. Så helt enkelt er det ikke. Mange er jo også depressive og man ved at depressiv medicin langt fra hjælper alle. Så en udskiftning af bezodiazepin med lykkepiller vil være løsningen i de fleste tilfælde. Desuden må man være klar over at abstinenserne er langvarige; det kan tage år at komme ud af medicinen. Endelig er det værd at huske på, at det er langt sværere at komme ud af benzodiazepin end f.eks. heroin.
Dem som er interesseret i abstinenssymptomerne og dermed problematikken ved at holde op, kan læse denne artikel: http://en.wikipedia.org/wiki/Benzodiazepine_withdrawal_syndrome

Jens Overgaard Bjerre

Så en udskiftning af bezodiazepin med lykkepiller vil IKKE være løsningen i de fleste tilfælde.

Beklager fejlen.

Morten Rasmussen

Jeg hader den her slags folkestemning, hvor man fokuserer på et problem ved en løsning, og lader meningsgrundlaget være problemet istedet for helheden.

Med afsæt i afhængighedsproblematikken, går der ikke længe før en populistisk politiker laver en paniklov, uden at vægte den gavnlige effekt benzodiazepiner har i visse behandlinger. Takket være en folkestemning, som for mig virker ret ensidigt oplyst.

Benzodiazepiner er kraftigt vanedannende - det har man vidst længe, og det ved man også som patient. Dog er de et vigtigt værktøj i behandlingen af primært angst og søvnproblemer. Jeg har modtaget stoffet i begge typer af behandlinger for nogle år tilbage, og har været utroligt glad for den virkning det har.

Det har betydet utroligt meget for mig at have en medicinsk udvej af en lammende angst, under rehabiliteringen fra en klinisk depression. Frygten for et angstanfald i fuld offentlighed, er angstprovokerende i sig selv, og kan føre en ud i social isolation. Jeg tilskriver de benzodiazepiner, som jeg har haft liggende i rigelige mængder, en meget stor rolle i min tilbagevenden til jobmarkedet, og et normaliseret liv. Der er mig bekendt ikke en fornuftig erstatning til benzodiazepiner - andet end alkohol.

Jeg kan sagtens sætte mig ind i at der er et problem med misbrug af lægemidler; et problem som skal løses på en fornuftig måde. Men jeg ønsker ikke at det skal at det skal løses af sensationsjournalistik og paniklove. Det har vi haft mere end rigeligt af.

Vibeke Nielsen

Problemet med medicin, alkohol, hash eller hvad folk nu vælger at bruge, er, at de - og pusherne - bilder sig ind eller bliver bildt ind, at man kun kan gennemleve livskriser ved hjælp af de stoffer. Jeg har selv gennemlevet en periode på ti år med søvnproblemer så massive, at jeg i perioder kun sov få timer om ugen. Det er nedslidende, med det er medicin og misbrug også. Jeg levede det igennem uden medikamenter og har derfor ikke efterfølgende haft en nedtrapning at skulle gennemleve oven i alle de andre problemer.

Jeg har mødt andre, som har haft væsentligt mindre psykiske problemer end jeg - og har skyndt sig til lægen, fået nogle piller og derpå udviklet en adfærd og et misbrug, som var til gene og belastning for både dem selv og deres omgivelser.

Det betyder ikke, at jeg ikke kan se det hensigtsmæssige i - i en meget kort periode at give sovemidler til personer, der er i chok, for eksempel. Men det er slet ikke der vi er. Der går ikke 66000 rundt i chok i Danmark.

Morten Rasmussen

@Vibeke

Nu er det ikke bare søvnproblemer, men også angst som det handler om. Der er helt sikkert flere end 66.000 danskere som lider af angstsymptomer.

Desuden bliver stesolider brugt i alkoholafvending.

Det er en misforståelse at tro at pillebehandlingen står alene. Den skal naturligvis følges op med kognitiv behandling. Pillerne i sig selv giver en kortvarig fred fra tankemøller og bekymringer - de løser ikke ens problemer. Dog er det en gang imellem nyttigt at slippe for dæmonerne, og få en sejr eller to, for at genvinde troen på sig selv.

At du er en stærk kvinde, som kan komme igennem væsentlige større psykiske problemer end dine venner, er flot, men vi kan ikke alle gøre som dig. Når man henvender sig til psykiatrien, er det for at bede om hjælp med noget man ikke selv kan takle. Der er ingen street-cred i det - tro mig.

Benzodiazepiner er et primært værktøj inden for psykiatrien, og jeg tvivler på at de kan finde en erstatning selvom de ville. Det er egentlig den side af sagen jeg gerne vil have frem i debatten, inden vi forbyder stoffet i Danmark, og smider misbrugere af det i fængsel.

Vibeke Nielsen

@Morten

Søvnproblemer, angst og depression hænger sammen. Det var også tilfældet for mig. Årsagen til, at jeg ikke har forsøgt at løse noget vha. kemi er ikke, at jeg er en stærk person, men at jeg som barn så mange voksne pille- og alkoholmisbrugere (fx højskoleelever) som prøvede at komme videre med deres liv - uden held. Dem hverken kunne eller ville jeg identificere mig med. Derfor har jeg altid haft en indgroet angst for misbrug. Så hvis du kommer med en pille eller en flaske vin en dag, hvor jeg er i dårligt humør, er nedtrykt, utryg, ekstremt stresset eller ikke kan sove, så foretrækker jeg et sobert angstanfald og et mareridt, da pillen og vinen i sig selv fremprovokerer angst og dårlige minder. Det har ikke en dyt med street-cred eller personlig styrke at gøre. De pillemisbrugere, jeg har mødt som voksen, har sandelig heller ikke duftet af street-cred.

Esben Lykke

Politikerne er i forhold til disse problemer fuldstændig magtesløse og handlingslammede, da de ikke har viljen til/muligheden for/den mentale kapacitet til at gøre noget ved de grundlæggende problemer (som alle Informations debattører ved, hvad er).

Apropos grundlæggende problemer med samfundsstrukturen er der så en vidende sjæl, der kan oplyse mig om, hvornår det blev almindeligt at sende børn under 3 år på arbejde (mao dag-institution)?

Morten Rasmussen

@Vibeke

Igen, det jeg prøver at fremhæve er, at der er gavnlig brug af benzodiazepiner. At - givet den rigtige opfølgende behandling - er det en vigtig del af manges rehabilitering. At man kan gennemføre en sådan behandling, uden at ende i afhængighed, eller nedtrapning - jeg har ikke oplevet afhængighed, eller problemer med at kvitte dem. At der er rigtigt mange mennesker, som har en legitim grund til at have benzodiazepiner liggende. At uden dem ville mange psykiatriske behandlinger fejle.

Jeg mener ikke at nogen skal tvinges til at tage dem. Det må være op til den enkles valg. Jeg var personligt glad for det valg, og glad for at jeg kunne hente et rimeligt kvantum på apoteket. Det er dette valg, som jeg ikke synes skal ødelægges for andre. For mig at se ligger problemet i, at man ikke altid giver pillerne med en sober opfølgende behandling, men det er en anden snak.

Jeg har taget et ½ Imovane (3.5 milligram) tablet om natten i over 10 år. Imovane er et benzodiazapanligende produkt. Det bruges udelukkende som indslumringsmiddel og virkningen holder i 4 - 6 timer. Årsagen til den vedvarende søvnløshed er brug af et andet medicine - Prednisolone, for en bindevævslidelse. Brugen af Prednisolone fører næsten altid til søvnløshed.

I modsætning til nogle af de påstande i artiklen, har jeg aldrig haft et behov for at øge dosis. Jeg vågner op frisk og oplagt hver morgen.

Jeg opfatter i hvertfald ikke mig selv som værende misbruger. Sov skal mand.

Vibeke Nielsen

@Morten

Jeg mener jo, at hvis vi ser bort fra problemer med søvnløshed som skyldes eksempelvis varige fysiske sygdomme eller deciderede psykotiske lidelser, så ligger årsagen til, at brugen af benzodiazepiner er så stor i Danmark, primært i, at der postes flere penge i medicinsk forskning end forskning i, hvordan vi kan ændre vores samfund i en mere human retning, så årsagerne til at mange mennesker udvikler angst og depression, fjernes. Vi gør alt for mange sociale problemer til medicinske problemer. Og det afføder endnu flere sociale problemer - nu med mennesker, der er skadet og skader andre pga. kemi.

Esben Lykke

Ivan Illich skrev for mange år siden, at sundhedsindustrien er designet til at gøre os i stand til at overleve i et syg samfundsstruktur.

Og det har han jo sådan set stadig ret i..

Morten Rasmussen

@Vibeke

Der er 40.000 i vores land som lever med bipolar affektiv lidelse - en lidelse som ikke er synlig i de fleste tilfælde, men som kræver både søvnmedicin i de ekstremt (hypo-) maniske perioder, og oxascand eller stesolid i de depressive.

Det er en livslidelse. Lithium er måske effektivt, men også en kasteration af al impuls og glæde + diverse bivirkninger (impotens og det som ligner).

Valget er alkohol, stoffer eller recept. Ellers er der kun selvmord tilbage, noget som 33% af de hypomane (bipolar affektiv lidelse type 2) vælger - behandling eller ej.

Benzodiazepin er vigtigt for os. Jeg har ikke haft benzodiazepiner i 3 år, men jeg vil have det valg til næste gang hvor jeg føler mig i nærheden af de 33%.

Vibeke Nielsen

@Morten

Jeg er, som jeg har skrevet, også mere i tvivl om, hvad man kan gøre for folk med alvorlige psykoser (i perioder). Men angst er ikke en psykose. Dybest set synes jeg, det er en katastrofe, at man giver livsforkortende og livshæmmende medicin til folk, der i forvejen har det skidt.

Dem, som jeg primært skriver om, er folk med angstlidelser - og så dem, der bare går op til lægen og siger, at der er sket et eller andet i deres liv, hvorefter de får kastet tung sovemedicin og angstdæmpende medicin i nakken. Jeg har kendt flere, der gjorde det - uden overhovedet at være i nærheden af en psykiatrisk diagnose. Simpelthen fordi der ikke var nogen andre muligheder for hjælp ud af kærestesorgen eller arbejdsløsheden eller kedsomheden eller stressen. Eller fordi de godt kunne lide at være skæve. Eller fordi de lige skulle ud på en flyvetur. Hvis man har lidt flyskræk er det nemmere at tage valium end at tage toget, ikke?

Morten Rasmussen

@ Vibeke

Bare lige for at få termerne korrekt, så har jeg aldrig lidt af en psykose. En psykose udemærker sig ved at man træffer beslutninger som alle kan se ikke er fornuftige. Det er ikke en del af min diagnose. Heller ikke noget som jeg kan nikke genkendende til - uden inflydelse af alkohol i det mindste... Jeg har dog en psykisk lidelse - men det er et noget mere omfattende begreb.

Jeg er et ret velfungerende menneske i perioder, og har en del stillinger på CV'et som beviser det. En del legater fra universitetet også. Jeg har ikke angst i mit normale liv, og jeg har normalt ikke brug for medicinering. Jeg har 3 år uden, og 33 år før jeg blev medicineret. Men jeg har en sort hund, som Churchill kaldte det, og er lige så alergisk over for haglgevær som Kurt Cobain - begge bipolar affektiv type 2, som jeg.

Det som du siger er at vi som har en diagnose - som er ret virkeligt livstruende - skal slappe af, fordi vores samfund er sygt, og mange mennesker tager recept-stoffer som en time-out. Hvis ikke du kan læse hvor sindsygt det lyder, kan jeg ikke forklare dig det.

Det er ikke medicinens skyld, men det samfund du er med til at skabe. Der er en grund til at benene vakler under lydige arbejdsmyrer.

Vibeke Nielsen

Nej, det er faktisk overhovedet ikke det jeg siger. Læs lige mine indlæg igen. Venligst. Jeg kan sagtens høre, hvor sindssygt det lyder, men det er - og jeg gentager - ikke det, jeg siger!!!

I relation til dig kritiserer jeg såmænd bare, at du frikender medicinen fra skadelige virkninger - og frikender medicinfixeringen fra at være en afledningsmanøvre i forhold til alle dem, som får medicin af årsager, som kunne afhjælpes ved at lægge deres tilværelser om.

odd bjertnes

Et eller andet sted nede i det her roder det faktum rundt, at det biologiske døgn ikke er på 24 timer.
Men det skal det partout være, siger 'systemet'.

Hanne Koplev

Måske et interessant link i denne debat ?

Benzodiazepin-nedtrapningsskemaer til praktiserende læger, praksismedarbejdere og patienter.
http://irf.dk/dk/publikationer/vejledninger/nedtrapning_af_benzodiazepin...

Maya Nielsen

Ne j Odd dælme nej folk ligger ikke søvnløse fordi de ikke har brug for søvn, de ligger søvnløse og er mentalt udmattede og ville ønske de ku sove, men andre dele af deres krop er enten i en kronisk stress-tilstand, eller de er hyper-allerte og kan ikke lukke af foromgivelserns intryk og det er desideret tortur ikke at give dem hjælp om det varer i flere uger.... jeg kan fornemme at du aldrig reelt selv har oplevt det i længere

En bekendt af mig har kroniske smerter , der gør at vedkommende ikke kab foretage sig ret meget, og dA de også tager timer at tage til læge og sidde der og vente og udfaldet er usikkert ,så løser vedkommende sin desperate søvnløshed ved at drikke en kæp i øret nogle gabge om ugen, og det er jo selvsagt et skråplan, jeg har prøvet at tale for at prøve at få lægehjælp , men vedkommende siger at problemet jo også er at det kun kan gives i en 3-6 ugers periode og det gider vedkommende ikke bruge sine få kræfter på at bruge mange timer på hver anden uge og kun sansynligtvis få et nej.... fanden tage de der trælse sygdomme som ikke kan helbredes....

odd bjertnes

Netop ... de sover ikke når de er trætte...men når det står i time-manageren ?
iøvrigt skrev jeg vist : et eller andet sted nede i det her ... jeg har sandelig ikke afsløret noget strålende facit for evigheden. Det er slet ikke min metier her at gøre den slags.
Og der er ikke noget at helbrede, sandt nok, men et samfund at tilpasse en biologi.
Så hvor 'dælme nej 'kommer ind i det er jeg lidt forvirret over :-)

Michael Holm

Jeg kan kun sige at mine erfaringer med Benzodiazepin var virkelig gode da jeg havde brug for det. Og jeg har ikke oplevet den type bivirknnger der tales om her. Underrubrikkens beskrivelse af en søvnig og rastløs tilstand forekommer helt ukvalificeret, hvor stammer den fra? Jeg holdt op med at tage benzodiazepin efter halvandet år, hvor forbruget langsomt blev skruet ned, ikke op. Anledningen var en dyb krise med voldsomme angsanfald osv., som blev behandlet gennem grundig samtaleterapi. Det er mere end tyve år siden nu og jeg har ikke oplevet tilbagefald. Men jeg ville ikke betænke mig på at bruge stoffet igen, hvis det skulle ske, og jeg oplever kampagnen mod denne type medicin som ganske unuanceret på grænsen til hetz.

Lars Steffensen

"...jeg oplever kampagnen mod denne type medicin som ganske unuanceret på grænsen til hetz..."

Man kan også se at der er en stærk sammenhæng mellem stress og afhængighed, sådan at misbrug af medicin først er et problem, når andre livsforhold spiller ind, f.eks. via massiv stress, håbløshed, sociale deroute eller lignende. Se f.eks. https://impulskontrol.dk/komorbiditet-mellem-borderline-og-misbrug/