Læsetid: 2 min.

SPISDrik: Hvis øl er Gud, er København katedralen

København kan fint afvikle to simultane ølfestivaler. Der var flere highlights, end selv den mest kræsne kender kan begære
Moderne Tider
19. maj 2012

Det siges, at krisen kradser i bryggerierhvervet. I denne weekend var det svært at tro på. Den bød på hele to megamesser: Danske Ølentusiasters traditionsrige Ølfestival og som noget helt nyt, den af drikkeriget.dk og Mikkeller arrangerede Copenhagen Beer Celebration. Til den første kom 12.000; den sidste, der allerede for måneder siden kunne melde alt udsolgt, blev gæstet af 1.000. Summa summarum: Inden for mikrobryg oplever vi en bemærkelsesværdig hausse i både udbud og efterspørgsel. Lysten til at udvikle og smage nye øl har måske aldrig været større. For en stund blev København uomtvistelig sat på verdenskortet som verdens ultimative ølmekka. Ordet ’mekka’ er velvalgt, det var kultiske, lukulliske stævner.

Sådanne overflødighedshorn er for nysgerrige ølnørder på en gang velsignelsesrige og frustrerende. Som i barndommens slikbutik fik man lyst til at smage på alt, men pånødet et begrænset antal valg og derfor også fravalg. Hysterisk gråd falder i begge tilfælde umiddelbart for. Deres mundskænk måtte lægge en slagplan: Jeg besluttede mig for at droppe tøse-gueuzer, ingerfærkrydrede øl og alle slags bryg, der var tilsmagt med kiwi for i stedet at skride direkte til potente, mørke varer.

Ølentusiasternes festival i Tap1, Carlsbergs historiske tappehal, var som den plejer. Snakkende, myldrende og summende travl som en banegård. To øl herfra vil jeg fremhæve. Dels jubilæumsporteren Carnegie 175, en forstærket variant af Sveriges ældste øl, der blev serveret fra fad fra Carlsbergs stand. Aromaen var fuld af bourbonmættede rosiner, chokolade og kandis, smagen matchede næsen med ristet malt, kaffe, chokolade, bourbon en masse, eg og blommer. Dels Hornbeers allerede legendariske prisvinder (efter Ølentuasiasternes mening årets største danske ølnyhed i klassen over 6 pct.), The Fundamental Blackhorn, en 11 procents stout med meget af alt – kaffe, lakrids, tobak og chokolade i maltprofilen, tørhumlet og lagret med egetræ og valnød. Rygtet talte sandt, man kan kun begejstres over dette sorte mesterstykke: Vidunderlige vinøse aromaer af lakrids, bitter chokolade, soja, kaffe og ristet malt, som friskes op af humle i gavmilde mængder. Silkeblød i mundfølelsen og trods styrken intet sprittet efterbid.

Eksklusivt

Copenhagen Beer Celebration, der fandt sted i Spartas idrætshal, var mindre, men desto mere eksklusiv. Anderledes sagt, var der nul nitter i udvalget, så godt kvalitetssorteret var det forhånd, og det er bestemt et besnærende koncept, når man nu ikke kan smage på alt. 25 bryggere fra hele verden deltog, og publikum var også mere internationalt end i Valby. Det ultimative hit var dog det gastronomiske islæt, for hvor klæder det øllet, at man kan lade det smagsledsage af andet end cafeteriamad af tvivlsom kvalitet og den sædvanlige ristede pøle. To skaldede isser – d’herrer kokkeparret Mielcke og Hurtigkarl – signalerede tilstedeværelsen af kulinarisk bevidsthed på højeste niveau. Til en ung Lambic, signeret Mikkeller, serveredes helstegt pattegris med urter og små majroer, det hele tilberedt i en bordelaisesovs, hvis grundingrediens var Mikkellers Black, Skandinaviens stærkeste stout. Seriøst, den sovs var så eminent i sin velsmag, at hvis ikke civiliserede manerer forbød det, havde jeg slikket tallerkenen. Ølbutikken forhandler også den mageløse imperial stout. Du kan læse mere om Copenhagen Beer Celebration på min ølblog på www.information.dk – jeg vil blot afslutningsvis udtrykke min forhåbning om, at også denne begivenhed bliver tilbagevendende. For hvis øl er Gud, er Mikkeller hans profet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her