Læsetid: 11 min.

Verden set fra au pair-pigernes vinkel

Filippinske Vanessa Faith Agreda har i snart et år arbejdet som au pair i Gentofte. Imens har hun gennemført et sociologisk feltstudie blandt 50 kolleger og veninder i kommunen for at kortlægge forholdene for au pair-piger i Danmark. Og det ser værre ud end hidtil antaget, rapporterer hun
Undercover. 22-årige Vanessa Faith Agreda, som er au pair i Hellerup, studerer sociologi hjemme i Filippinerne. Hun har brugt sine evner til at undersøge forholdene for andre filippinske au pairer i området.

Undercover. 22-årige Vanessa Faith Agreda, som er au pair i Hellerup, studerer sociologi hjemme i Filippinerne. Hun har brugt sine evner til at undersøge forholdene for andre filippinske au pairer i området.

Jakob Dall

5. maj 2012

Da hun hørte om Danmark, var filippinske Vanessa Faith Agreda med det samme overbevist om, at det måtte være det ultimative. Et af verdens rigeste lande, kunne hun læse sig til. Det næstgrønneste land, det lykkeligste folk og det næstmindst korrupte land. Så hun skrev en ansøgning om at blive au pair, blev optaget og fløj til Danmark.

»Mange filippinere arbejder i Mellemøsten, og hvis man sammenligner med Skandinavien, hvor lighed vægtes højt, er det her et paradis. I Mellemøsten er det slaveri, folk arbejder 12-18 timer om dagen. I Danmark står der fem timer i kontrakten, og det betyder stor frihed. Her er ikke noget fysisk misbrug, og det hele lyder vidunderligt,« siger den 22-årige filippiner. »I hvert fald når man læser programmet.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maya Nielsen

Flot artikkel og dejligt at vinklen er pigernes egen , held og lykke til jer der nu er i Danmark, jeg håber ordningen bliver andereledes og med enoffentlg skole del hvor også mankan klage sin nød når man bliver udnyttet og så kan få hjælp til at få betingelserne overholdt og også få den varme det bør være at være del i en familie...

Olav Bo Hessellund

Ikke noget særlig kønt spejlbillede af danskerne, Vanessa Agreda her giver. Det strider givetvis imod manges selvopfattelse, bortset fra de rene kynikere, som jo også findes.

odd bjertnes

Forestillinger om, at der skal være mere rent i ens hjem end beboeren selv 'gider' er opblæst og arrogant. Så kan man bo mindre, få sig en 'kone', eller ringe til et rengøringsfirma.
Det er ikke ligefrem syge og handicappede disse kvinder går og servicerer på casino-vilkår. Heldige eller uheldige. Medens tidens version af humanisme-opinion jodler om kulturel udveksling.

Esben Lykke

80 % i Gentofte kommune? Det er jo helt grotesk!

Regeringen burde lave en handlingsplan for at normalisere forholdene hos de forstyrrede mennesker i ghettoen.

peter jensen

aT der ikke er større opmærksomhed på den urimelige udnyttelse af aupairordningen er en skamplet.

og jo, danskere opfattes af mange som ordholdende , uforskammede og nærige.

Maya Nielsen

Ja og hvad med danske mænds udbredte ligegyldighed over for prostitueredes elendige livsforhold....det ser ud som om formålet for danskeren helliger midlet.... når bare dansken zselv får maks udbytte så kommer elendigheden næsten ikke på tale..

Og hvordan forsvandt det at være en del af familien og blev til en tjenestepige man kan udnytte maksinalt, er der ikke en skjult racisme....?
Der er da ikke meget ordholdende i den Adfærd !

Hans Jørgen Lassen

Hr. Hessellund skriver:

"Ikke noget særlig kønt spejlbillede af danskerne ..."

Nah, det er da vist at overdrive, i alvorlig grad - "danskerne"???

Det lyder jo nærmest, som om hver eneste dansk familie har au pair pige og misbruger samme.

Fruen og jeg har ikke. Og vi kender ikke engang nogen, som har.

Det er vist ganske få, som denne alvorlige kritik kan rettes mod. Ikke "danskerne" som sådan.

Hans Jørgen Lassen

Anne,

min simple pointe var den, at fordi nogle familier i Gentofte og omegn misbruger deres au pair piger, kan man jo altså ikke slutte, at sådan er danskerne.

Uanset næsten hvilket tema, der bliver bragt op, så ender det med den der latterlige og automatagtige generalisering: sådan er danskerne.

Dette masokistiske, nationale selvhad. Det er for dumt.

Man må placerer skylden hos dem, der gør sig skyldige i misbrug. Ikke hos det danske folk som sådan.

johnny bravo

Det er et klart overklasse-fænomen at have en au pair. Vi skal i Danmark være bedre til at garantere at de regler der er på området bliver fulgt.
Au pair ordningen er dog god fordi det giver mennesker, også dem uden akademiske kvalifikationer, en mulighed for at komme til Danmark, tjene penge, og opkvalificere sig.
Det åbner døre. Jeg kender flere asiatiske kvinder der startede livet i Danmark som au pair, men nu bor i Danmark permanent.

Hans Jørgen Lassen

Uffe Gisuah skriver:

"Vi skal i Danmark være bedre til at garantere at de regler der er på området bliver fulgt."

Nah, skal du og jeg nu tage ansvar for, hvad der foregår i disse familier i Gentofte, som vi slet ikke kender til?

Der må vist være nogen, der er nærmere til den opgave.

johnny bravo

Ordningen garanterer kost, logi, løn, arbejdstid, arbejdsforhold og boligforhold mm.

Når det viser sig at de overordnede forhold krænkes udstiller det med al tydelighed hvor sårbar man er som au pair, selv i Danmark. Man kan ikke forvente at de piger der kommer kan forsvare sig selv og hinanden, og man kan heller ikke forvente at de familier der henter en au pair til landet gør det med de bedste intentioner hver gang.

At have et vellykket ophold handler også om kemi værten og pigen imellem samt mange andre ting. Det kan vi ikke kontrollere, men den overordnede kontrakt skal selvfølgelig efterleves af begge parter.

Lise Lotte Rahbek

Det er dælme da noget af et kultursammenstød, kan man sige.

Man er vel næppe blevet ejer af en kæmpevilla i Hellerup, medmindre man har lært lidt om ordenes magt og forhandlinger.
Og så skaffer man sig en au pair, som ikke klager og brokker sig verbalt, måske græder sin kvide ud i enerum og upåagtet, og hvis hele våbenarsenal er at stikke af.

Det SKAL gå galt.

Christian de Coninck Lucas

Wow jeg er chokeret - NOT!

Prøv at se hvordan de nyrige plebser behandler deres små vimsende hold af Filipino piger ved ankomst i lufthavnen....knipsen med fingre og "jeg er bedre end dig" attitude.

Tro mig, jeg er fra Rungsted og der var ingen problemer for 20 år siden med au pair...nu er der gået udnyttelse og Alamaba "Massa" mentalitet i den.

Det e bare lækkert her i det nye, neoliberale Danmark. MMMM.

Hans Jørgen Lassen

Hr. Lucas skriver:

"Det e bare lækkert her i det nye, neoliberale Danmark."

Danmark som sådan kan trods alt ikke holdes ansvarligt for, at nogle få velhavere i Gentofte og nærmeste omegn misbruger deres au pair piger.

Mærkværdig tendens. Hvis nogle få danskere gør noget kritisabelt, så er det vores alle sammens skyld. Så er Danmark et lorteland.

Helt ærligt, kunne man dog ikke nøjes med at hænge de folk ud, som rent faktisk står for uhyrlighederne?

Uden på aldeles latterlig vis at insinuere, at sådan er alle danskere, ja, at det nærmest er udslag af en slags nationalkarakter. Den slags ville man i anden forbindelse betegne som racisme.

Lise Lotte Rahbek

Jeg føler mig, som H.J.Lassen, heller ikke ramt af denne artikel som dansker,
andet end at jeg bliver lidt trist over, at det foregår.

Muligheden for at jeg nogensinde skulle være i stand til eller interesseret i at have en au pair i huset er så minimal, at det er svært at tage andet end upersonlig interesse i sagen

Lise Lotte Rahbek

Amalthea
Jeg tager IKKE til Hellerup og banker nogle rige, nej.
Det har vi en regering, noget politi og lovgivere til at tage sig af.

Paul Peter Porges

Hvis man laver ordningen om, så au pairs får ordentlige forhold og en god timeløn, så vil familierne langsomt stoppe med at have au pairs og i stedet ansætte danskere.

Forholdene er kritisable ja, men virkeligheden er en stor ulighed landende imellem.

Hans Jørgen Lassen

A. Holmsson skriver:

"Tag noget ansvar og se at få banket jeres landsmænd på plads."

Tag selv! Bank selv!

Niklas Monrad

Det kan vel ikke undre, at tingene har udviklet sig i en retning. Au Pair ordningen var aldrig tiltænkt at være en måde at importere voksen arbejdskraft fra fattige lande, men som en måde hvor unge kunne komme ud og "se verden" og lære et nyt sprog under betryggende forhold. Disse oplevelser skulle de så kunne tage hjem og bygge videre på. Denne praksis er nu nærmest fuldstændig undermineret.

Vibeke Nielsen

Der er flere i denne debattråd, som får det til at fremstå som om brugen af au pair som discounthushjælp og den dårlige og nedladende behandling af hushjælpen er helt nye fænomen. Det lægger artiklen desværre også op til. Men sådan er det på ingen måde.

Tværtimod ser det ud som om vi har fat i et meget gammelt fænomen og en overklasse, der simpelthen ikke har udviklet sig i takt med resten af samfundet. Overklassefruen og hendes mand er ofte arbejdsgivere fra helvede. Og sådan har det altid været. De er bare gået i stå for 60 år siden - i modsætning til de arbejdsgivere, som har haft fagbevægelsen at slås med og dermed har haft nogle til at give dem modstand, så arbejdsvilkårerne kunne udvikle sig i en mere human retning.

Jeg kommer til at tænke på dengang jeg var hjemmehjælper, hvor jeg bl. a. arbejdede hos en gammel tjenestepige i 90 års alderen. Hun spurgte mig, hvornår jeg fik lov at gå i seng, for hun troede, at verden stadig var, som da hun var arbejdende. Det skal indskydes, at jeg kom hos hende om formiddagen. Hun forventede at jeg skulle arbejde i huset rundt omkring hos folk fra morgen og til jeg "fik lov at gå i seng", for sådan havde hendes arbejdsliv været.

Hans Jørgen Lassen

Det er jo nok hr. Monrad, der har fat i essensen.

Au pair ordningen var ikke tænkt som billig hushjælp, men som en form for kulturel udveksling.

Men virkeligheden har så overhalet denne smukke idé.

Og virkeligheden er jo åbenbart, at unge piger fra Østen kan tjene meget mere i Danmark, også ved at arbejde under vilkår, som danskere ikke ville være tilfredse med.

Take it or leave it, fristes man til at sige.

Troels Ken Pedersen

For så vidt som vi er borgere i den danske stat, er det også vores ansvar at ordningen misbruges. Selv om vi ikke selv har au pair. Det er VORES overklasse der gør det her, med fordelagtig ordning leveret af VORES politikere.

LALALALALA!!! -ikke noget at gøre med mig! er ikke noget hverken værdigt eller fornuftigt svar på de spørgsmål, som rejses her. Med mindre man ikke opfatter sig selv som borger, naturligvis.

Hans Jørgen Lassen

Troels Ken Pedersen,

hvis det er dit ansvar, så må du jo skride til handling.

Personligt har jeg ikke ansvar for alle mulige forbrydelser, der begås i dette land. Jeg er ikke kristen og må nøjes med at påtage mig skylden for mine egne misgerninger, ikke menneskehedens eller nationens.

Men held og lykke med din aktion, Troels.

Lise Lotte Rahbek

"vores" overklasse, Troels Ken Pedersen?

Hahahahahaha, jeg har ikke valgt nogen til at være overklasse.
Har du?

Olav Bo Hessellund

Hr. Lassen # 5. maj 2012 kl. 06:17

Selvfølgelig har du ret – det var en for grov generalisering, som jeg overså i øjeblikkets harme over den behandling, de filippinske au pair piger udsættes for af visse danskere.

På den anden side – set fra en praktisk synsvinkel - skal man næppe nære illusioner om, hvordan danskere I ALMINDELIGHED herefter vil blive opfattet blandt de filippinere, der hører om, hvordan mange af deres landsmænd behandles af VISSE danskere.

Hans Jørgen Lassen

Hr. Hessellund,

nogle danske sømænd i langfart har fundet filippinske koner. Hvilket ganske vist ikke direkte har med au pair at gøre.

Men det kan fungere fint. Vi havde her på øen en meget afholdt filippinsk kvinde, som dog flyttede, da manden afgik ved døden.

Det var hende, der bestemte i hjemmet, ikke ham, skønt han var særdeles mandig.

Troels Ken Pedersen

Hans Jørgen & Lise Lotte:

Jeg betaler mine skatter og stemmer til valgene. Jeg er ikke i åbent oprør, og med min blotte aktivt medvirkende eksistens i det økonomiske og politiske system understøtter jeg overklassen og dens livsstil.

Det der med demokrati går ikke ud på at vi kan stemme, hurra! godt for os. Sagens kerne er at vi er ansvarlige for vores ledere og vores stat. Som sætter rammerne for, blandt mange andre ting, au pair forhold. Så er I demokrater, ja eller nej?

Hans Jørgen Lassen

Troels,

det interessante er: hvad har du så tænkt dig at gøre?

Du mener, at du er ansvarlig for disse overklassemenneskers handlinger.

Hvordan vil du så i praksis tage dette ansvar på dig? Vil du rejse til Gentofte (hvis du ikke i forvejen befinder dig på åstedet) og kanøfle disse usympatiske mennesker?

Tedros Istifanos

Artiklen bekræfter undersøgelsen der kom frem til at velhavende folk generelt er mindre etiske og empatisk anlagt.

Troels Ken Pedersen

Hans Jørgen,

Jeg har allerede gjort noget: Stemt på Enhedslisten, som rent faktisk presser på for at få gjort noget ved det. Og så udtrykker jeg i offentligheden (blandt andet men ikke kun her) hvad jeg mener om sagen. Når nok af os gør dét, i stedet for bare at vaske hænderne som du gør, bliver det sværere for au pair-ordningens udnyttere at bilde sig ind, at deres handlinger bliver accepteret og respekteret.

Troels Ken Pedersen

Hans Jørgen,

Jeg har allerede gjort noget: Stemt på Enhedslisten, som rent faktisk presser på for at få gjort noget ved det. Og så udtrykker jeg i offentligheden (blandt andet men ikke kun her) hvad jeg mener om sagen. Når nok af os gør dét, i stedet for bare at vaske hænderne som du gør, bliver det sværere for au pair-ordningens udnyttere at bilde sig ind, at deres handlinger bliver accepteret og respekteret.

Johannes Nielsen

og forargelsen vil ingen ende tage...

Det er forbløffende at de fleste her i tråden synes at mene, at de filipinske au pair piger bare slider og slæber mens den "rigtige" kulturelle udveksling var dengang pæne danske piger var hos høflige franske familier i Paris.

Mon ikke de filipinske piger lærer noget kulturelt af at leve i et samfund, der er (på godt og ondt) er meget forskelligt fra deres hjemland? Den slags situationer, som artiklen nævner, er måske det allerbedste udtryk for at pigerne og familierne kommer fra helt forskellige kulturer, hvor man taler forskelligt til hinanden og at den kulturelle udveksling selvfølgelig ikke altid lykkes.

Mon ikke også danske piger, der er au pair hos familier i Paris, slider i det og indimellem får en vrissen bemærkning, når den travle udearbejdende mor kommer træt hjem fra arbejde til en opgave, der ikke er udført som aftalt? Mon ikke de ind i mellem savner familie og venner i en grad, så de er lede og kede af deres udlandseventyr? Ja, denne følelse er efter min mening en ret naturlig del af det at være hjemmefra.

Nogen må da have en tilsynspligt her. Men hvem? De har tydeligvis ikke udført tilsynet.

Noget kunne tyde på at netop filipinske piger er dårligere egnet til den lidt hårde tone der ikke sjældent kan forekomme i DK. Det er synd for dem.

Christian de Coninck Lucas

@ Lassen.
Det var også flabet skrevet og jeg beklager det faktisk. Min intention var ikke at komme med så generel en udtalelse.

Olav Bo Hessellund

@ohannes Nielsen:
Dit forsøg på at bagatellisere problemet med udnyttelsen af de filippinske pigers arbejdskraft virker ikke særlig overbevisende.

Dennis Laursen

Vi på venstrefløjen har i mindst 150 år haft en fordom, om jo rigere man bliver i overklassen, jo grådigere, mere egoistisk og mere kynisk bliver man.
Denne artikel bekræfter jo ALLE vor socialisters fordomme!
Ikke at jeg siger, at alle nord for Ring 2 er sådan - ligesom jeg heller ikke siger, at alle her øst for Ring 2 stemmer DF. Men det er i begge tilfælde tale om fordomme, som forståligt nok bliver skabt ud fra en mediedækning. Men samtidig er der heller ikke tale om ikke-eksisterende problemer angående mentalitet, fordomme, grådighed, fjendebilleder, menneskesyn m.m.

Dennis Laursen

Alene i den seneste tid har der været historier i medierne om udbredt sort arbejde i Gentofte, pensionspenge, der bliver sendt til Luxembourg, de sædvanlige skattesvindels-sager, og nu au pair historien. Én ting er i hvert fald sikkert, grådigheden og lovbrudene nord for Københavns Kommunes grænse er enorm, og der skal gøres noget ved det, nu!
Nu har de i "Wiskeybæltet" jo "vi flytter bare ud af landet" argumentet i ærmet, og som jævnligt trækkes. Men kunne det tænkes, at de i "Wiskeybæltet", der bruger dette argument, samtidig er de mindst ærlige, og dem der yder mindst (hvis overhovedet) til statskassen? Og er der så ikke snarere tale om en positiv hændelse, en samfundsgavnlig hændelse, hvis disse flytter? Og om ikke andet, så kan staten jo inddrage deres villaer, og omdanne dem til lejligheder til lavindkomstfamilier. Der kan vel være en 6-8 stykker i hver villa, afhængig af størrelsen...

Dennis Laursen

"ligesom jeg heller ikke siger, at alle her ØST for Ring 2 stemmer DF"
Undskyld, jeg mener selvfølgelig VEST for Ring 2.

Hanne Christensen

Danskerne har ændret mentalitet de sidste 10-15 år.

Tidligere ville det være totalt socialt uacceptabelt at udnytte disse Aupair-piger på den måde, som beskrevet i artiklen. I dag spørger naboen i misundelse om opskriften på at få sådan en billig arbejdskraft.

Lige så stille er der indsneget sig en kynisme i danskerne og en accept af udnyttelse af ”svage” borgere, her aupair-piger.

Skal du være en succes, handler det i dag ikke om, hvor mange bøger der står i bogreolerne, din empati, om du er kærlig, troværdig og hæderlig, om du kan spille violin eller forme finurlige krukker eller om du er god til at hygge med en bajer i baghaven. Eller har opbygget en sund virksomhed på hæderlig vis.

Nej. Succes handler ene og alene om boligkvadratmeter og lønsedler. Om din indtjening bygger på etik og moral eller uhæderlighed er ligegyldig. Omvendt er du ”svag” alene af den grund, hvis du ikke er selvforsørgende.

Løgne og åbenlyse manipulationer er helt ok i åbent lys, så længe løgnen holder sig inden for konsensus om, at jo større rigdom, jo større respekt. Man lyver ikke om chefen, men chefen må godt lyve om dig. Om rigdommen bygger på kriminalitet eller uhæderlighed betyder intet, så længe det ikke når pressespalterne. Og det sker kun, hvis de rige selv åbner for havelågen og inviterer pressen på presseguf.

Det skete fx for Stein Bagger og Claus Riskjær. I begge tilfælde var det røre i eget bagland, der endte med at sende de to bag tremmer. Fx uenighed mellem direktør og bestyrelsesformand eller mellem familiemedlemmer. Andre går direkte fallit med et brag. Det skal man også lade være med. Det skaber også overskrifter og udstødelse.

Men holder du dig fra den slags åbenlyse dumheder, er der kun misundelsens og respektens øjne, den rige kan sole sig i. Uanset hvordan rigdommen er opstået. Så er der fri udbytteret uden pressens bevågenhed.

Som Faith Agreda antyder, er pressen medvirkende til at fastholde udbyttementaliteten. Pressen kunne selvfølgelig gøre som Faith Agreda og gennemføre større research på området. Men pressen er en del af eliten, der reelt har accepteret udbytningen, ja, en del af pressefolket befinder sig givet vis i de hellerupske huse med en aupair i kælderen. Så pressen når frem til, at hovedparten, flertallet, mere end 50 % af aupairpigerne har det godt. Og sådan nedtales problemet og udnyttelsen. Faith er selv blandt de tilfredse. Hun arbejder 30 timer om ugen, 130 timer om måneden for 3.200 kr. Dette giver sådan knapt 25 kr. i timen. Men så er der også gratis mad i køleskabet og et kælderrum til fri afbenyttelse. Men mange værtsfamilier syntes offeret 7-8 timer er en mere passende daglig arbejdstid frem for de maksimale 5, og ja, Faith selv kan acceptere 6 ½ time uden panderynker, oplyser hun. Det giver timelønninger på ned til 15 kr. i timen.

Men den ganske almindelige dansker accepterer det rent faktisk. Det er i hvert fald ikke noget der løftes bryn over eller man gider beskæftige sig med. Alle ved jo udmærket godt, når der er tale om løgn og uhæderlighed, men forargelsen er erstattet af en vis vellyst, eller ”Årrrhh, kan man det. Ha. Hvordan gør du? Kan jeg også?”

Aupairpigernes forhold afspejler sig i hele samfundet. Kontanthjælpsmodtagere, der nedgøres, ydmyges af sagsbehandlere, der træffer så lemfældige afgørelser, at ca. hver 3. vinder en ankesag (uden hverken presse eller resten af borgerne gider bekymre sig om det). Eller når de sendes ud i virksomhedspraktikker som gratis arbejdskraft. Pressen fokus handler her alene om, om kontanthjælpsmodtageren nu møder til tiden. Ingen bekymrer sig om etik og moral, når ledige og syge på denne måde udnyttes. Nej, pressen fremstiller det skam som en succes, hvis 25 % efterfølgende får en ordinær ansættelse. Ja, selv når succesraten er 1-2 % blandt udlændinge, der har knoklet gratis i et års tid, fremstilles det som en succes. Pressen vælger her aktivt at se bort fra de 75-99 %, hvor gratisarbejdet ikke har ført til andet end den rene udnyttelse, der ligger i, at folk tvinges ud som gratis arbejdskraft. Nej, det er som om også helt almindelige danskere mener, det er da helt ok, at en ung kontanthjælpsmodtager, der får 6.660 kr. før skat om måneden, må sættes til 160 timers hårdt arbejde som tak for hjælpen.

Når man ser arbejdstagere falde om gang på gang af stress eller mobning, peger politikere og presse i forening på – i øvrigt bakket op af fagforeninger -, at der er tale om sårbare mennesker, der skal lære at sige fra. Arbejder du gratis over, bør du gennemgå din barndoms kvaler, gå til psykolog og blive bedre til at sige fra. Ingen har medfølelse for dig, ingen forarges over din arbejdsgiver. Nej, du står blot der med en lønseddel af lav værdi når mængden af gratis overarbejde medtælles. Du er røget socialt ned af rangstigen, og derfor tier mange da også om de elendige arbejdsforhold m.v. for at bevare den sociale status og undgå udstødelse.

Vi ved det alle. Der udnyttes så meget på danske arbejdspladser, og aupairpiger i danske hjem, at folk psykisk nedbrydes. Vi spiser lykkepiller som aldrig før.

Vi gør det, trods vi ved, at der måske slet ikke er andet galt end kravene eller arbejdsmiljøet.

Pressen spørger arbejdsgiverne og eksperterne, hvad der dog er galt, og de peger i én forening (de bor i de samme villakvarterer), på den udstødtes sårbarhed, manglende tilpasningsevne, sige-fra-evne osv. Pressen spørger ikke kontanthjælpsmodtageren, den mobbede, den syge, sagsbehandlerklienten. Nej, alle disse går under betegnelsen ”sindslidende”. Aupairpigen, der løber hjemmefra, er også ”sindslidende”. Hun er svag og skal hjælpes. Ingen bekymrer sig om værtsfamilien, der får lov at fortsætte udnyttelsen med en ny aupair pige. Og ”hjælpen” til Aupairpigen går på at sende hende med første fly hjem. Ikke at sikre hende, de rettigheder og lønforhold, som hun havde krav på.

Og ligeså kan man se arbejdspladser, hvor den ene efter den anden bryder psykisk ned. Nogle virksomheder har åbenbart en særlig evne til at ansætte sårbare sjæle. Faktum er, at det ingen betydning har for virksomhedens omdømme. Vokser virksomheden gennem udnyttelsen, udråbes de til succesfulde Gazeller. Og den psykopatiske chef bliver udnævnt igen og igen, uanset enhver kan se, men tavs ser på at denne chef nedbryder medarbejderne. Men det har ingen betydning, for de nedbrudte har ingen værdi.

Vi har fået en kultur i Danmark, hvor uhæderlighed er blevet hæderligt, hvor ansvaret for en hvilken som helst dår dom kastes over på svage borgere, - dem der ikke forstår at tilpasse sig og vinde i ræset mellem udbyttere, men ender i stakken af udnyttede, og de værst ramte kaldes ”sindslidende”. De skal sandelig få lov at mærke til ”hjælp”, så ingen misunder dem det.

De ”sindslidende” ”hjælpes” ved at udstøde og udbytte dem endnu mere. De tvinges ud i nedbrydende arbejdsprøvninger eller ud som endnu billigere arbejdskraft. I sidste ende som skræk og advarsel for andre, så alle borgere forstår og gennem angst tavst accepterer den kultur, som eliten bygger deres fundament på.

Kulturen accepteres og fornægtes på samme tid. Alle er tavse om dens eksistens og fornægter, at den danske kultur har taget en kovending. For smukt er det ikke. Men samtidig accepteres den, for trods vi snart er oppe på over 200.000 danskere der udnyttes som billig eller gratis arbejdskraft, ja, accepteres fortielsen af problemet.

For det handler om, at vi stiltiende har accepteret udbytningen som et vilkår. Og mange af os er selv en aktiv del heraf. Vi accepterer koncensus med en værdinorm, der er lig købekraft og leder selv efter billig arbejdskraft.

Helle Thorning stærke kort er, at hun forstå at agere i denne koncensus. Hun er bevidst om, at det er helt ok, når hele hendes nytårstale bygger på selvmodsigelse, når hun det ene minut fortæller at reformer desværre er økonomisk nødvendige og det vil gøre ondt, men vores økonomi er altså så ganske forfærdelig, - og det næste minut lover finansierede skattelettelser. Sætningen holder sig inden for vores nye koncensus-kultur, hvor udbyttere begaves og de svageste får et ekstra spark. Den manglende logik i Nytårstalen forbigås af alle. Om talen er uhæderlig eller bygger på løgn og selvmodsigelse betyder intet. Enhver kan vel gennemskue den oplagte selvmodsigelse, når den falder inden for få minutter.

Aupairpigernes forhold er blot et billede på hele det danske samfund. Om hvordan vi accepterer udbyttekulturen, hvor udbytteren møder respekt, mens den udnyttede møder udstødelsen. Aupairpigen kan klage, og hun må selv betale sin returbillet og være taknemmelig, hvis hun får den betalt. Kontanthjælpsmodtageren, der klage, risikerer at få tilbageholdt sin kontanthjælp. Og ingen bekymrer sig om disse menneskers retssikkerhed og arbejdsforhold.

Vores koncensus-kultur bygger på et korthus, hvor hvert kort er lagt i en grådig savlen efter at blive større og størst. Korthuset var lige ved at vælte indefra under finanskrisen. Men fremmeste politikere sørgede for at holde på kortene med kæmpe bankpakker, der understøttede den syge kultur. Regningen blev selvfølgelig sendt videre til laveste kaste.

Men korthuset kan falde med et bragt. Den syge kultur er blevet en pest. Grådigheden blev for stor. Hele Europas fundament er infiltreret af korthuse, hvor hurtig Gazelle-indtjening bygger på luftkasteller og pyramidespil, og kæmpe rådighedsbeløb bygger på skatteunddragelse. Problemet er, at der er en grænse for, hvor mange der kan befinde sig i nederste kaste, før korthuset braser. Og problemet er, at luftkasteller og pyramidespil i sidste ende ikke bringer indtjening, og dermed skaber en fødekæde til eksplosionen af antallet, der befinder sig i laveste kaste.

I Danmark har vi næsten 200.000, der med foden i laveste kaste i en eller anden grad udnyttes som billig arbejdskraft. De befinder sig i laveste kaste uden respekt og uden rettigheder. Men antallet stiger og stiger. Og særligt blandt de unge. Alt for mange risikerer at ende i laveste kaste, og alt for få har mulighed for at nå guleroden. I Sydeuropa og Østeuropa nærmere ungdomsarbejdsløsheden sig 50 %. Når mere end halvdelen bliver udbyttet og nedgjort, skal der kun en tændstik til, før oprøret flammer op.

Korthuset slår revner, og det er kun et spørgsmål om tid, før folkemasser vælter ind over det skrøbelige fundament.

Aupairpigernes forhold er groteske, men de er blot et symbol på udbyttekulturens udbredelse i Danmark, og den reelle accept af de forhold pigerne arbejder under, hvor hverken samfund, naboer eller presse griber ind – tværtimod hyldes værtsfamilietyperne. Kontanthjælpsmodtageres, ledige og syges forhold er i samme skuffe. Forholdene bygger på kultur af grådighed og leflen for penge, der i sidste ende har sat hele Vestens økonomi under pres. Og jeg tror ikke, korthuset holder til presset. Udbytterne har været for grådige, alt, alt for grådige.

Men jeg vil altid stå tilbage med spørgsmålet: Hvordan kunne den største del af befolkningen og stort set hele det danske pressekorps fortie og acceptere forholdene? Særligt når man tænker på, hvor veluddannet en befolkning, vi er og at vi rent faktisk lever i et demokrati med en fri presse.

Vibeke Nielsen

Hanne Christensen

Det stemmer simpelthen ikke, at det her hænger sammen med en mentalitetsændring. Nu kommer min mor fra det lag, hvor man har au pair og tidligere havde (og nogle steder stadig har) ansatte i huset, dvs. tjenestefolk. De er bare fortsat med den samme stil i lige linje fra for mere end 100 år siden i de miljøer. Der er intet nyt i det her.

Eller rettere sagt - det nye, der er sket de sidste 20-25 år, er, at nu er det muligt at få au pair piger, som kommer fra lande, hvor økonomien er meget dårlig. Det udnyttes, for de piger er dårligere i stand til at sige fra, end en au pair fra rigere dele af verden. I 90'erne var det måske bare ikke så meget filipinerne, de kom fra, men østeuropa. Dvs. det er ikke mentaliteten blandt værterne (dvs. arbejdsgiverne), som har ændret sig, men au pair-pigernes handlemuligheder, som nu er beskåret qua deres økonomiske afhængighed.

Jette Abildgaard

Aah Danmark.....

Man saetter sig ned...laeser boeger op og boeger ned, om den ''glorvaerdige'' aera, hvor Danmark havde slaver(og tjente fedt paa at udoeve tortur) ...altsaa de 2 - 300 aar hvor Danmark - blandt de fleste andre Europaere MISbrugte og MIShandlede slaver ....

Hvad der kan chokere (2012), men ikke laengere overraske er, at noget i denne artikel....og nogle af Vanessa Faith Agreda's observationer....i uhyggelig grad minder om lige netop denne aera i vort ''glorvaerdige'' lands histori....I ved, den historie, som Danmark har det bedst med, hvis vi allesammen glemmer og gemmer den under gulvtaepperne....

Nogle af os glemmer ikke Danmark!!

Hans Jørgen Lassen

Hvis vilkårene for au pair piger virkelig tangerer slavelignende forhold i dette lorteland, hvorfor vælger de så alligevel Danmark? Det må dog rygtes, hvor skrækkelige danskerne er.

Hvorfor vælger de ikke i stedet England, Frankrig, Tyskland eller USA?

Hvis de nu absolut vil til udlandet.

Sider