Læsetid: 4 min.

Blå skjorte, grøn hjerne

De studerende på CBS vil ændre verden, mens de tjener penge. To studenterorganisationer med fokus på miljø- og klimamæssig ansvarlighed har stor succes på skolen
Emma Lindgren, 180 degrees Consulting.

Emma Lindgren, 180 degrees Consulting.

Tine Sletting

16. juni 2012

På mange måder lever Janni Raundahl op til fordommene om den klassiske CBS-studerende: hun er ambitiøs, kæmper for sin karriere, satser på erhvervslivet og vil tjene penge. Men på et punkt afviger hun fra fordommen: Hun vil ændre verden til det bedre, mens hun gør det.

Ligesom flere hundrede andre studerende på CBS er hun aktiv i en studenterorganisation, og som forkvinde for organisationen 360° Students for Sustainability oplever hun interessen og engagementet fra de studerende på første hånd.

»Interessen er rigtig, rigtig stor. Der er mange, der melder sig ind, møder op til vores arrangementer, deltager i debatten og liker vores Facebook-side. Man kan virkelig mærke på studentermiljøet, at der er meget stort fokus på social og miljømæssig ansvarlighed, det skaber en helt særlig dynamik«, siger 27-årige Janni Raundahl.

360° Students for Sustainability er en frivillig organisation, der arbejder for at udbrede kendskabet til virksomheders økonomiske, sociale og bæredygtige ansvarlighed i samfundet, og organisationen har samarbejdet med flere af Danmarks største virksomheder, blandt andre Novo Nordisk, Better Place, Danske Bank og Maersk.

Favner alle studerende

Janni Raundahl understreger, at interessen fra de studerende kommer fra alle dele af studentermiljøet, lige fra de unge finansfolk i lyseblå skjorter til dem, der deler værdier med typiske venstrefløjsaktivister.

»Folk tror ikke, at det er her på CBS, den slags sker, fordi der er en masse fordomme om CBS, men det favner alle studieretninger. Man er ikke længere hippie, fordi man går op i de her ting, det er blevet mainstream. Alle er bevidste om, at det er vigtigt«, siger hun.

Det kan Emma Lindgren, medstifter af den frivillige studenterorganisation 180 Degrees Consulting, nikke genkendende til. Da organisationen, der tilbyder rådgivning til små og mellemstore ngo’er om alt fra business-strategier og virksomhedsopbygning til pressesynlighed og økonomi, sidst søgte frivillige, var interessen overvældende.

»Vi fik mere end 100 ansøgere, så vi kunne ikke sige ja til alle. Den store interesse fra de studerende har betydet, at vi påtager os flere projekter, end vi havde regnet med, men vi har stadig ikke arbejde nok til alle interesserede«, fortæller hun.

»Det var samtidig en virkelig positiv overraskelse, at vi fik ansøgere fra alle studieretninger, ikke kun de mere venstreorienterede samfundsorienterede studieretninger som udviklingsstudier og politik, men også fra dem på de klassiske CBS-fag som finans og økonomi«, fortæller medstifteren.

Tobaksindustrien er ikke sej

Emma Lindgren mener, der er to forklaringer på de studerendes store engagement:

»For det første vil folk gerne bruge det, de lærer i undervisningen, praktisk, og de vil gerne have noget erfaring. For det andet vil de gerne hjælpe med at gøre verden til et bedre sted. Folk er begyndt at få øje på, at de kan bruge det, vi lærer på CBS, til at gøre noget godt i stedet for eksempelvis at gå rundt med indsamlingsbøsser i fritiden«, siger Emma Lindgren.

Ifølge Janni Raundahl skyldes interessen blandt de studerende også, at det er blevet mere attraktivt at arbejde for virksomheder, der har en etisk profil. Hun fortæller, at hun selv ville afslå jobtilbud fra virksomheder, der ikke prioriterer deres sociale og miljømæssige ansvar højt, og det er hendes fornemmelse, at mange af hendes medstuderende ville gøre det samme.

»Det er ikke længere fedt eller sejt at arbejde for tobaksindustrien eller en anden af de slemme drenge som eksempelvis våben- eller olieindustrien. Vi vil gerne arbejde for nogle virksomheder, der har en positiv effekt på samfundet, samtidig med at de tjener penge«, siger Janni Raundahl.

Når hun har gennemført kandidatuddannelsen i Business and Development Studies om et år, er hendes drøm at arbejde for en virksomhed, der har ansvarlighed og holdbar udvikling som en integreret del af strategien, gerne internationalt. De områder, der interesserer hende mest, er retfærdig handel, socialt entreprenørskab og opbygningen af modeller, der gør fremtidig udvikling inden for områderne mulig.

Emma Lindgren er enig i, at virksomheder uden etisk bundlinje og bevidsthed afskrækker mange unge i dag: »Det er en trend i udvikling, at ens kommende arbejdsgiver skal have et godt brand, det lokker så absolut de studerende meget, og jeg tror vi vil se det endnu mere i fremtiden,« siger hun.

Handler stadig om at tjene penge

For Janni Raundahl er det vigtig at understrege, at der ikke er tale om filantropi – målet er stadig at tjene penge.

»Pengene tæller helt klart, det er jo et kapitalistisk verdenssystem, vi lever i, og det er vi helt på det rene med. Vi vil bare bruge det til at gøre noget godt i verden samtidig. Det handler om at tjene penge, men det handler om at tjene penge på den rigtige måde«, siger hun.

Ifølge hende bliver det altafgørende at få den private sektor med, hvis der for alvor skal rykkes på den bæredygtige udvikling.

»Gennem årene har det vist sig, at den private sektor er utrolig vigtig, for det er den, der har midlerne til at gøre noget, og den kan løfte rigtig mange opgaver. Det er derfor, vi fokuserer på den,« siger hun.

Vil sætte aftryk på fremtiden

Janni Raundahl glæder sig til at se, hvilke aftryk hendes generation af engagerede medstuderende kommer til at sætte på virksomheder og samfundet, når de er færdiguddannede.

»Jeg tror da, at engagementet bliver båret med videre. Det kan ikke undgå at påvirke, når vi kommer ud i virksomhederne, for folk synes jo, at det er vigtigt«, siger hun.

Emma Lindgren fra 180 Degrees Consulting forventer også, at de studerende tager samfundsengagementet med sig ud i ledelseskontorerne og på bestyrelsesgangene.

»Vi er jo fremtidens ledere og kommer til at sætte agendaen. Gennem studenterorganisationer bliver interessen for de her ting skabt og plejet tidligere, og det betyder forhåbentligt, at de slår mere igennem ude på arbejdsmarkedet. Jeg tror, det kommer til at forme mange virksomheder fremover«, siger hun.

Serie

Opbrud

Apokalyptiske klimaforandringer, angstprovokerende og afgrundsdybe sprækker i samfundet og handlingslammede politikere, der er kommet helt ud af øjenhøjde med befolkningen. Sådan er der mange unge europæere, der i dag oplever virkeligheden. I dette temanummer får de en stemme

Seneste artikler

 • Vi skal stræbe efter balance

  16. juni 2012
  Et kig i krystalkuglen. Tænketankene har ofte et videnskabeligt overblik over aktuelle udfordringer. Vi har spurgt fire tanketænkere, hvad de tror, fremtiden bringer for den bæredygtige udvikling
 • ’Vi vil ikke gøre det, vi bliver tvunget til’

  16. juni 2012
  Fra sin lejlighed har 28-årige Weronika Jówiak startet en gratis lokalavis i Polen. Hun vil have passionen tilbage i et lokalsamfund, der er ved at rådne op
 • Stjernerevolutionen over Europa

  16. juni 2012
  Europa var i krise, yderligtgående partier fik medvind, og politikere var parate til at gå på kompromis med menneskerettighederne. Oprørske unge fik nok, og i 2022 kom Stjernerevolutionen. Ti år senere er spørgsmålet, hvilken effekt revolutionen har haft
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer