Læsetid: 1 min.

Hvad er egentlig en dårlig bog?

Det kræver stor indsats at skrive en bog, og dén indsats må man have respekt for, mener kulturminister Uffe Elbæk, der i næste uge overlader sit kontor til et tv-hold fra TV2 News
Moderne Tider
23. juni 2012

– Hvilken bog vil du ønske, alle ville læse?

»Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad andre folk skal læse. Men det, der har styret mit forhold til litteraturen, var, da jeg som helt ung læste Pelle Erobreren og Pontoppidans fortælling om Lykke Per. Senere var det Beat-litteraturen med Burroughs, Ginsberg, Kerouac og senere Patti Smiths vidunderlige digte. Det handlede om solidaritet, fællesskab, retfærdighed og retten til at være den, man er. Senere læste jeg Hærværk efterfulgt af The Great Gatsby, der begge fortæller om en konfliktfyldt opbrudstid, som udfordrede samfundet og menneskers identitet. Jeg kunne også nævne Steinbeck, Suzanne Brøgger og Erika Young, som har givet mig store læseoplevelser.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Her vil jeg fremhæve Inge Eriksens forfatterskab, som rummer en personlig og politisk fortælling, og som er kompromisløs i sit kosmopolitiske udsyn.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Hvad er egentlig en dårlig bog? Det vil jeg ikke gøre mig til dommer over. Det kræver en stor indsats at skrive en bog, uanset hvordan læserne så tager imod den.«

–Hvilken type læser er du?

»Hvilke typer kan man vælge imellem? Jeg er i hvert fald typen, der læser en skønlitterær bog helt færdig, før jeg tager fat på den næste. Med faglitteratur kan jeg godt være i gang med at læse flere samtidigt.«

–Hvornår læser du?

»I det daglige mest på rejser med fly og tog, men når jeg har fri, prioriterer jeg at få læst skønlitteratur. Det kan være pageturners af f.eks. Jan Guillou, Hanne Vibeke Holst, Olav Hergel og Grethe Lise Holm. Den næste, der ligger klar til sommerferien, er den unge forfatter Bjørn Rasmussens Huden er det elastiske hylster, der omgiver hele legemet, som jeg har fået anbefalet af flere. Den ser jeg frem til at læse.«

 

 

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her