Nyhed
Læsetid: 7 min.

Kunstige bryster er permanent make-up

På 50 året for implantatets opfindelse undersøger Information de danske silikonebryster. Der er flere end nogensinde. Og de behøver ikke ligne ægte bryster
På 50 året for implantatets opfindelse undersøger Information de danske silikonebryster. Der er flere end nogensinde. Og de behøver ikke ligne ægte bryster
Moderne Tider
16. juni 2012

På væggene i venteværelset på privatklinikken Nygart hænger masser af bryster. Sort-hvid billeder af ganske almindelige kvindekroppe med ganske almindelige bryster. Billederne er fra 60’erne, og brysterne er ganske naturlige.

Privatklinikken Nygart lever af at ændre de naturlige bryster. Og billederne i venteværelset viser, hvorfor Nygart i disse år har en strygende forretning.

»Når vi beder pigerne om at kigge på de billeder i dag, så synes de, at brysterne ser åndssvage ud. De ligner nissehuer, de er formet som en skihopbakke, sådan skal deres i hvert fald ikke se ud,« fortæller Jesper Nygart.

Han driver på 15. år klinikken, som er specialiseret i kosmetiske operationer – særligt de brystforstørrende.

Nygart har, som andre danske privatklinikker, der opererer silikone ind i kvinders bryster, nok at se til i øjeblikket.

»De første fem måneder i år har vi omsat for 85 pct. mere end på samme tidspunkt sidste år. Det er da en meget pæn vækst, som ikke mange andre brancher kan prale af,« siger Jesper Nygart.

Tendensen er landsdækkende. Trods finanskrise og skrækhistorier om kræftfremkaldende silikoneimplantater kunne avisen 24timer i maj fortælle, at antallet af udførte brystforstørrende operationer er steget med over 2.000 pct. på ti år. Fra at 60 kvinder i 2001 fik foretaget en brystforstørrende operation i det private, var antallet i 2010 1349, viser tal fra Landspatientregisteret og Sygesikringsregisteret. I år forventer branchen at nå de 2000.

For egen skyld

Anja Hauschild Engelhardt og Pernille Emsbøl er to af kvinderne i statistikken. Deres historier ligner mange af de andre kvinders, der har valgt at lade sig operere.

»Overvejelsen kom allerede i teenageårene. Jeg var det, man kalder et strygebræt, og jeg var i alle mine teenageår ked af, at jeg ikke havde, hvad mine veninder havde,« fortæller Anja Hauscheld-Engelhardt.

Som 18-årig valgte hun at betale 28.000 kroner for at få indopereret 290 ml implantater i hvert bryst. Det er i dag 12 år siden. Hun understreger, at det var for hendes egen skyld – ikke mændenes.

»Og sådan tror jeg, det er hos langt de fleste kvinder. Det er kvindernes egen forfængelighed og egen selvtillid, der får os til at gøre det. Min mand er fuldstændigt imod, og det hører jeg også, at rigtig mange andre mænd er. De vil have det mest naturlige.«

22-årige Pernille Emsbøl valgte sidste år en operation, fordi hun var utilfreds med barmen efter at have ammet sit første barn. Også hun pointerer, at »ingen andre end mig selv havde noget at gøre med den beslutning.«

Den forklaring genkender Jesper Nygart:

»Der er stort set aldrig kvinder, som får lavet bryster for deres mænds skyld. De får faktisk hyppigere lavet dem på trods af mændenes ønsker. Måske ligger der ubevidst et hensyn, men det er i bund og grund kvindernes eget projekt.«

10 mio. silikonebryster

Det er præcis 50 år siden, at kirurgen Frank Gerow fik en idé, der kom til at ændre millioner af kvinders udseende verden over og skabte grundlaget for klinikker som Jesper Nygarts.

»Frank Gerow klemte en blodtransfusionspose og bemærkede hvor meget, det føltes som en kvindes bryst,« har forfatteren Teresa Riordan, der har skrevet bogen Inventing Beauty, fortalt til BBC.

Et silikoneimplantat efter samme koncept blev hurtigt lavet og var klar til afprøvelse.

Frank Gerow besluttede sammen med Thomas Cronin at afprøve den nye opfindelse på hunden Esmeralda – med blandet succes: Esmeralda begyndte efter et par uger at gnave sine sting op, og implantatet måtte fjernes igen. Kirurgernes konklusion var, at et silikoneimplantat var »så harmløst som vand«. De var nu klar til at tage skridtet videre.

Det blev fabriksarbejderen Timmie Jean Lindsey, som endte med at blive de eksperimenterende kirurgers første menneskelige forsøgskanin. I virkeligheden skulle fabriksarbejderen, der var mor til seks, blot have fjernet en tatovering over kavalergangen, som mindede hende om hendes tidligere ægteskab. Men Gerow og Cronin fik Timmie Jean Lindsey overtalt til at få indopereret det første silikonebrystimplantat nogensinde.

»Jeg fortalte dem, at jeg egentlig hellere ville have mine ører ordnet end at få nye bryster, og de sagde: OK, dem laver vi også så,« fortalte Timmie Jean Lindsey i et interview med avisen Guardian tidligere på året.

»Da de skulle til at putte implantaterne ind, spurgte de, om jeg ville se dem først. Nej, jeg vil ikke, svarede jeg. Put I dem bare ind, så er de ude af øje, ude af sind.«

Sådan blev det. Silikonebrysterne blev hurtigt populære blandt strippere og topløse dansere. Derefter spredte trenden sig til den øvrige underholdningsindustri – popmusikere og filmstjerner fik vist deres struttende attributter frem for hele verdens tv-seere. I dag anslås det, at over 10 mio. kvinder på verdensplan går rundt med silikone i brysterne.

Når Jesper Nygart husker tilbage på de første år i sin klinik, var ønsket fra de piger, der skulle opereres klart: Brysterne skulle se naturlige ud efter operationen. De skulle passe til kroppen. Det måtte ikke være tydeligt, at brysterne havde været under kniven.

Det var også afgørende for Anja Hauschild Engelhardt:

»De skulle se naturlige og ægte ud. Og i dag mener jeg faktisk ikke, at man kan se, at jeg har fået dem lavet.«

Bryster med kant, tak

Sådan er det, ifølge Jesper Nygart, ikke længere: »Kravet er klart: De skal være mere pornoagtige og med større volumen. Det skal gerne være tydeligt, at de er lavede. Brysterne skal sidde helt oppe under hagen, som var det på en 16-årig, og folk kommer direkte og beder om at få ’med kant’. Simpelthen så man kan se en kant af implantatet foroven. Det var noget, man tidligere diskuterede, hvordan man kunne skjule,« siger Jesper Nygart og bemærker, at det er »spøjst i en tid, hvor man ellers dyrker det naturlige. Det er godt nok ikke tilfældet med bryster.«

Sidste år bekræftede en undersøgelse på Jesper Nygarts klinik den tendens. En optælling over de implantater, der blev bestilt hjem, viste, at kvinderne efterspurgte flere milliliter end tidligere.

Pernille Emsbøl mener, som Anja, at hendes bryster stadig ser ægte ud:

»Men halvdelen af min venindekreds har fået lavet bryster. Og mange af dem vælger ikke lige de 300 ml, der måske ville være det mest naturlige for dem. Men det bliver der nu ikke kigget skævt til. Det er jo pigernes egen beslutning.«

Ifølge Søren Østergaard, leder af Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik, er den sidste rest af tabu ved at lægge sig under kniven for at få ændret den krop, man er født med, efterhånden forsvundet.

»Det er ikke kun tallene, der viser, at kosmetiske operationer er blevet mainstream. Jeg kørte i bus i København i går, og på siden hænger en stor reklame for at få lavet større bryster. Det er der ingen, som længere studserover,« siger Søren Østergaard.

»Fra stadig flere kilder får vi at vide, at det her er helt okay og socialt acceptabelt. Derfor ser stadig flere kirurgiske indgreb som en mulighed og ikke som et taberkoncept.«

Større åbenhed

Jesper Nygart fornemmer dog, at der stadig blandt hans kunder er forskellige opfattelser af, hvor socialt accepteret en brystforstørrende operation er.

»Der er ingen tvivl om, at man er mere åben om sine valg i nogle miljøer end i andre.«

Eksempelvis peger Jesper Nygart på, at universitetsuddannede oftere ønsker små brystforstørrende operationer, så det ikke er så tydeligt, at brysterne har været under kniven. Men operationer, det får alle grupper af samfundet, understreger Jesper Nygart:

»Det kan godt være, at pædagoger, lærere og psykologer ikke kunne drømme om at tale om sådan noget på arbejdet. Men jeg kan forsikre dig, at de bliver en stadig vigtigere kundegruppe her på klinikken. Også når de kommer op i årene og skal have ordnet rynkerne med Botox for eksempel.«

Også personligt mærker Jesper Nygart, at det omkringliggende samfunds syn på silikonebryster har ændret sig de seneste 10 år.

»De første år med klinikken vrængede de fleste på næsen over, hvad vi rendte rundt og lavede. I dag siger de nærmere: Nå, det er dig, der har den klinik der. By the way, jeg har lige noget, jeg gerne vil snakke med dig om …«

Anja Hauschild Engelhardt, der selv er kontoruddannet, har også bemærket en udvikling, siden hun for 12 år siden fik sin operation:

»Kosmetiske operationer er generelt bare blevet mindre tabu. Folk er langt mere åbne om det end tidligere. De første par år var det kun mine tætte veninder, der vidste, hvad jeg havde fået, men nu kan jeg sidde og snakke om det over en frokost. Og så er der ofte en anden omkring bordet, der pludselig siger: Nå men, det har jeg da også fået lavet.«

Kirurgernes første konklusion – at implantaterne var »harmløse som vand« – viste sig ikke at stemme overens med sandheden. Af mulige bivirkninger er infektioner, blodansamlinger, kapseldannelser og problemer med at amme.

Alligevel fortryder hverken Pernille Emsbøl, Anja Hauschild Engelhardt eller Timmie Jean Lindsey i dag, at de lod silikone indsætte i deres krop.

Anja Hauschild Engelhardt har oplevet en række komplikationer og er siden blevet opereret tre gange. »Alligevel ville jeg til enhver tid gøre det igen. Det var hele min kvindelighed, jeg følte, jeg manglede. Og hvis jeg engang får hængeøjenlåg eller en dyb tankestreg i panden, så skal der nok også gøres noget ved det. Min mand siger, at jeg er tosset, men det her er ikke for hans skyld.«

Alderdomstegn følger helt naturligt af det at blive ældre, få børn osv. Hvorfor ændre på det?

»Det er også naturligt at gå uden make-up. Operationerne bliver bare en form for permanent make-up. Lad være med at se det som mere, end det er. Det har hjulpet på min livskvalitet. Hvis man som pige mener, at det er nødvendigt, synes jeg bare, man skal få det gjort. Men alt med måde.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvor er side 22?

Og så er det godt nok ikke nogle pæne bryster det der. Det ligner en photoshop-fejl.

Nic Pedersen

Gyseligt!

Lise Lotte Rahbek

Jeg synes verden er sindssyg og depraveret.

Der findes masser af mennesker,
som ikke får næring nok. Mennesker som ikke har adgang til rent vand. Skovene bliver fældet for at der kan græsse kvæg, så menneskene kan æde bøffer.
Kloden er generelt overbelastet af menneskenes ressource-brug-og-smid-på-lossepladsen-idioti.

Og så er der mennesker, for hvem det saliggørende er, at bruge penge og kirurger på, at få opereret 2 silikone-puder (eller flere) ind i deres kroppe, fordi ...?!

Henrik Jensen

Lise Lotte - to ting:

1) De plastikkirurger, som bruger deres evner på sillikoner, kunne bruge deres kunnen på at operere medfødte deformiteter, brandsår og andre lidelser - de KUNNE have gjort nogle menneskers liv meget bedre.

2) Jeg tror faktisk at de kvinder, der vælger at få løftet babserne, faktisk har andre problemer - og at de problemer også er der, når de vågner op af narkosen.

Nic Pedersen

Jeg tror deres evner havde været allerbedst brugt på sterilisationer!

Lise Lotte Rahbek

Henrik Jensen

Jeg er vist enig. Der er også noget dekadent over denne trang til at møblere sig selv om til noget unaturligt, men trendy modelblads-lookalike, fordi man har råd til det.
Men det er sent nu, og jeg må hellere tænke over til i morgen, om ikke jeg kan finde en detalje at være uenig i. :-)

Det er jo med at maksimerer markedsværdien.

Karen von Sydow

Jeg er bare SÅ træt af folk, der dømmer og moraliserer over hvad andre gør ved deres krop.

Nå, så I farver bare jeres hår dets naturlige farve; eller blot for at dække de grå hår? I modificerer stadig jeres udseende - og ryger I gør I 100 gange mere skade mod jeres krop end brystimplantater.

Hvis I er så tilfredse med jeres egen krop (og jeres små patter/penis?) ville I ikke bekymre jer om kvinden, der lige har fået implantater. I ville have alt for travlt med at nyde jeres egen krop.

Og hør, ikke alle, der får foretaget kosmetiske operationer, gør det for andres skyld. Det sker, at folk får gjort det så de bedre passer overens med deres eget selvprotræt. Men hvem de end får operationen for, er jeg ret sikker på, at de ikke får den pga. jer, personer de slet ikke kender, men som kommenterer dem.

Jeg tror folk, der får kosmetiske operationer er langt smartere end dem, der dømmer dem. Det kommer ikke jer ved, det er ikke jeres krop.

Godnat.

Lise Lotte Rahbek:

Mens vi nu er ved det, kan vi da også begynde at diskutere, om det egentlig ikke er egoistisk af anorektikere at sulte sig selv, nu hvor u-landene sulter? Og er det ikke også klamt at folk spiser sig til døde, når der er børn i Afrika, der dør af sult hver dag?

Undskyld, men den logik er for simpel. Forskellige lande har forskellige problemer. Mange kvinder i vesten afskyr deres krop, de sulter den, ødelægger den og deres sind for at opnå perfektion. I andre lande er der ikke mad nok.

Der synes at være kollektiv enighed om, at det at sulte, må være det værst tænkelige, og at alle andre problemer, såsom selvhad, bare altid må komme i anden række. Det synes jeg, er en mærkelig tankegang. Jeg synes, det er uklogt at hierarkisere problemer på den måde.

Og nu du spørger til grunden til, hvorfor kvinder vælger at få implantater, så kan jeg da sagtnes findes på et par stykker:

1) Kvinder som ingen bryster har eller som har meget, meget små bryster føler sig ukvindelige, og ærlig talt, det kan jeg godt forstå. Så hvis det gør dem lykkelige at få lavet deres bryster større, så go ahead. Jeg går ud fra at du også bruger penge på mascara, hårfarve, tøj etc. så du kan føle dig smukkere?

2) Masser af kvinder, som vælger at få brystimplanter, og som vælger at få kosmetiske operationer i det hele taget, har lavt eller intet selvværd. Derfor vælger de at gennemgå yderst smertefulde operationer for kunne opnå den perfekte krop.

Et ekstremt eksempel er The Swan hvor kvinder opereres til ugenkedelighed, fordi de hader deres udseende så meget, at de ikke tør vise sig nøgen foran deres mand.

Men hvor kommer den følelse af at være forkert fra? Hvorfor tænker kvinderne, at hvis blot de får de brystimplantater, hvis blot de får den ansigtsløftning, så bliver de perfekte? Det kommer fra film, tv-serier, reklamer, dameblade som alle stiller helt og aldeles umenneskelig og urimelig krav til hvordan man skal se ud.

Jeg synes virkelig, det er synd for de kvinder, som lader sig operere fordi de ikke kan se, at de er smukke som de er. Det er sørgeligt.

Og Nic Pedersen: du mener simpelthen, at fordi kvinder får lavet deres bryster større, så bør de steriliseres? Nu vi er ved det, så havde Hitler da også en pointe med udryddelsen af de jøder?? Hvem kan dog argumentere mod den logik.

Prøv dog at forstå i stedet for straks at fordømme.

Hans Jørgen Lassen

Jeg har nu aldrig haft eller fået den tanke, at kvinders menneskelige kvaliteter eller såmænd kvindelige kvaliteter skulle være proportionale med omfanget af deres barm.

Men her tager jeg jo så muligvis fejl. Kan jeg forstå.

John Fredsted

Åh, al denne (psykiske) smerte ved at være et menneske.

Hans Jørgen Lassen

Ja, og man gør vist ikke smerten mindre for sig selv, hvis man dertil vil være en anden, end man er. Hvilket jo nok er svært at blive, selv med kirurgers hjælp.

Man må nok hellere affinde sig med, at man ikke lever op til idealet. Uanset hvis ideal det måtte være, ens eget eller andres.

Karen von Sydow

Lise Lotte,
kvinder, der dømmer hvad andre kvinder gør ved deres krop er mod hele kvindebevægelsen. Du ved hvor meget pres samfundet lægger på os; hvorfor så dømme den anden? Det giver for mig ingen mening.

Om du er blondine med store patter eller brunette, der ikke går med make-up: vi er alle kvinder og lad os ikke dømme hinanden.

Det har vi mændene til; noget de har gjort siden verden var barn.

Lise Lotte Rahbek

Gita Maria Thomassen

Du må gerne fordømme min holdning.
jeg skriver intet sted, at jeg anser nogen personer for specielt egoistiske.

Jeg forstår godt, at hvis man læser mange dameblade og ser mange amerikanske serier og reklamer alle steder.
hvorfor tror du ikke, jeg forstår det?

Men det er efter min mening tudedumt at vi har indrettet en verden, hvor nogle mennesker har uforholdsmæssigt meget tid og lejlighed til at se amerikanske serier, reklamer og dameblade, fordi vi, menneskene i verden, har tilladt at den slags junk er med til at bære verdensøkonomien.

Kan du forestille dig, hvad der ville ske, hvis reklamer og sitcom-serier blev halveret i deres eksponering? Hvad nu hvis man besluttede, at mennesker ikke længere i samme omfang skulle have mulighed for at danne deres identitet ud fra forbrug, men ud fra andre parametre som f.eks deres evne til at producere nyttige ting, tage sig af børn eller dyr eller gamle, eller bare ved at gøre andre glade?
Hvad nu hvis rollemodeller blev stilede op for ANDET end at de ser pæne ud, er istand til at skuespille andre personer, end dem de er?

Ville der så stadig være lige så mange stakler med flere penge end selvværd, som ville have behov for at møblere rundt på deres krops fedtlag?

Prøv at læse, at jeg ikke skyder på disse mennesker, som jeg ved gud synes det er synd for.
Jeg skyder på os, os allesammen, for at lægge større værdi i at operere silikoneposer ind i kroppe frem for at bruge evnerne hos højtbetalte kirurger til noget mere konstruktivt.

Jeg forstår.
Åh jo, jeg forstår så udmærket.
men jeg synes den vej, menneskene og verden er på vej ud af, er i en forkert retning, dekadencens vej med al den ulykke og desparation, den er brolagt med og jeg gad godt have en mulighed, for at ændre kursen et par grader.

Lad den som er ren kaste den første sten.

Lise Lotte Rahbek

Karen v S

Jeg har bestemt ikke tænkt mig at holde kæft, fordi du synes det,
og tror du kan bruge en eller anden kvindebevægelses-solidarites-klausul til formålet.
Glem det. :-)

Karen von Sydow

Lise Lotte,
jeg har intet ønske om, at du skal holde din kæft. Du skal da have lov til at fremføre dine reaktionære ytringer -.^
Det blot altid meget nemmere at kaste med skyld og skam end at se indad.

Hans Jørgen Lassen

For Karen von Sydow er kvindebevægelsen åbenbart i virkeligheden mandebevægelsen. Hun har en forestilling om, at mænd lægger pres på kvinder for at få store bryster, og det pres er det så kvindebevægelsens opgave at bøje sig for, ja ligefrem aktivt at støtte.

Jamen, dog!

Jeg vil nu stadig mene, trods denne mærkværdigt misforståede feminisme, at det der med, at man skal leve op til idealer er helt ude i hampen. Idealer, som ikke er ens egne, men altså andres.

Karen von Sydow

Hans Jørgen,
du har altid været god til at lægge ord i munden på folk. Det man på internetsprog kalder 'trolling'. Fred være med det. Hvor banalt, egentlig.

Lise Lotte Rahbek

Karen v S

Det er ærgerligt, hvis du læser, at jeg kaster med skyld og skam, men det kan jeg ikke rigtig gøre noget ved.
Jeg kan desværre ikke her og nu finde på en anden måde at formulere mig, som kunne hjælpe yderligere med at understrege, at problemerne er større og mere omfattende, end selv de allerstørste af verdens silikonepatter.

Hans Jørgen Lassen

For at sige det rent ud:

Det er jo dybt latterligt, at kvinder vil have større bryster.

De bliver sgu ikke bedre mennesker eller dejligere kvinder af at blive udstoppede. Tværtimod.

Lars Poulsen

Det er lidt skræmmende. Egentligt ikke det at kvinder vil have implantater, de fleste kvinder vil i min erfaring gøre ALT for at se 'bedre' ud og da de tilmed gifter sig senere og senere så bliver implantater mere og mere 'nødvendige' (i deres øjne).
Næh. Det er skræmmende er at brysterne absolut skal se porno-agtige ud. At kulturen er blevet sådan at mange kvinder syntes at mere porno-agtigt er bedre det er da utroligt.
Det virker dog lidt som et mode-fænomen. Det kan da kun være et mode-fænomen (please, please!). Det er nok ligesom når kvinder går i hængerøvsbukser eller andet tøj der helt skuler den kvindelige form. Det er utroligt u-sexset. Moderne, ja, men u-sexet af helvedes til.
Så om et par år når moden ændrer sig så skal de alle have ændret deres babser til nogle mere naturlige 'uden kant'.

Jeg tror sgu jeg skal investere i nogle plastik-kirugi-klinikker!

Hans Jørgen Lassen

Lars,

sådan er kulturen slet ikke.

Hvor mange kvinder i din nærmeste berøringszone har puttet silicone i deres babser? Det er sgu nok ikke ret mange.

Det er et pseudofænomen, som af nogle bliver anset for frigørende, selv om det jo i virkeligheden er det modsatte. Det er jo ikke frigørende, at man underlægger sig andres idealer.

Det er i virkeligheden kapitalismen i fri udfoldelse, varesamfundet. Hvad du ønsker, skal du få, også store bryster. Og børn ad libitum.

Money makes the world go round.

John Fredsted

Jeg forestiller mig, måske naivt, at vores adfærd på så mange områder (og hermed intet fordømmende være insinueret om indeværende emne) ville være ganske anderledes, hvis vi levede i en kultur, hvor langt flere mennesker turde være autentiske om deres smerte.

Hvordan ville vores samfund, vores kultur, ikke se ud, hvis vi evnede virkelig at lytte til hinandens (eksistentielle) smerte, ikke for at læsse dem over på hinanden, men for, som gensidigt frie mennesker, at finde støtte i, at ikke kun vi selv kæmper?

Søren Kristensen

Det er med kunstige bryster lidt lige som med tatoveringer og grafitti: meget underholdende i en periode, men på et eller andet tidspunkt holder det vel op? Dybest set er der jo tale om en slags hærværk, for selv om man godt ved at kvinderne selv ejer deres krop, tyder noget på at deres vilje er under kraftig påvirkning af reklame-, medie- og modeindustrien i skøn forening - og selvfølgelig også af mændenes blikke, men det er der så til gengæld ikke noget nyt i. Påfaldende siger mange af pigerne også at det ikke er noget de gør for andres skyld, men for deres egen: altså handler det om tilfredsstille deres eget blik og det sker åbenbart når deres bryster ligner pigens på billedet. Som der ikke var mere til det en som så. Serviceoplysning: vi mænd ser på bryster, rigtigt! Men når vi er blevet ædru ser vi altså også på resten.

Karsten Madsen

Jeg ser ikke den store forskel på falske bryster, det at gå i solcenter hver eneste dag, det at bruge tusinde kroner på designer tøj, det at anskaffe sig en kæmpe Jaguar, det at søge direktør stilling – eller det at fra vælge alle de ting. I nogen tilfælde er det godt og givende, i andre tilfælde andre er det skidt og skadende for kvaliteten af livet.

Jeg ser nu heller ikke nogen grundlæggende forskel på om det er en kvinde eller en mand – om det er en kvinde som får falske bryster eller en mand som sprøjter sig med alt muligt lort for at få større muskler. Vi er alle underlagt pres for at leve op til de kollektive normal-, kvalitets- og status-idealer. Idealerne kan være så forskruet som begrundelser til at til- eller fravælge dem.

For at dømme er man nød til at se på den individuelle motivation. Hvis man da ønsker at dømme.

Med det sagt, skal jeg gerne tilstå at jeg godt kan syns det KAN være pænt, det kunstige kan godt have æstetisk skønhed – ikke sagt at jeg så dømmer kvinders menneskelige kvaliteter på det grundlag eller på ikke også sætter pris på naturlig skønhed – den moderne “bimbo” er nu en skabning som er svær ikke at give et ekstra blik når hun kommer klakkende i hendes kæmpe hæle og forsøger at holde balancen med alle hendes finpudset vedhæng.

Men kig også lige på den skabning der ofte går ved hendes side hvis i tror det kun er kvinder; manden der deler hendes idealer er en ligeså kunstig at se på.

Maya Nielsen

jeg mødte engang et par søde gifte tyrkisk-danske mænd i tyrkiet, skal lige siges a mine altid har hængt lidt(ognu gør det endnu mere).Nå men de ville gerne vise mig nogle af de skønne steder, de kendte og det var så hyggeligt, men nu havde de så den fordel at kunne tale dansk sammen, og må jeg sige,deres focus var en lang gensidig evaluering af de tyrkiske kvinders bryster under bikinierne,altså ikke når de talte med marskvinden fra DK-
se det var en tankeækkende oplevelse for mig......

Hans Jørgen Lassen

Hr, Madsen mener:

"Vi er alle underlagt pres for at leve op til de kollektive normal-, kvalitets- og status-idealer."

Jamen, så er løsningen da ikke at bøje sig.

Men at sige: gu gider jeg da ej.

@ Karen von Sydow.
At kvinder ikke må kritisere kvinder er lige så tåbeligt som at mænd ikke må kritisere mænd. Forøvrigt kritiserer du da selv kvinder på livet løs.

At kvinder ikke får lavet større bryster for af få mænd til at tænde, lyder som noget værre sludder. Her vi jeg lige fortælle en lille historie fra mit eget liv.

Efter en brytstkræftopration fik jeg fjernet det ene bryst, senere skulle jeg have inopereret et inplantat. I processen skulle min hud odvides og jeg fik sprøjtet saltvand ind hver uge og met bryst blev større og større. Min gamle brystprotese satte jeg over det andet bryst for at der skulle være lidt balance i tingene.

Nu var min bryststørrelse pludselig gået fra en B til en D. NU kommer det traumatiske. Jeg fik utallige henvendelser fra mænd ( 1 ud af 20) og ulækre bemærkninger der hentydede til min bryststørrelse, jeg følte mig virkelig nedgraderet til kun at være sat på jorden for at være pornostjerne for dem.

Det må de brystopererede kvinder også opleve og de må nyde det, for ellers kunne de vel ikke holde det ud og blev opereret om. Så det med at sige at det er for deres egen skyld, når brysterne når til en størrelse D og derover er ikke den skinbarlige sandhed.

Dette er ikke en hetz mod hverken kvinder eller mænd, men en anbefaling til at tænke lidt dybere over livet en den flaternede overflade.

Det var ellers mit indtryk at pornolooket var på vej ud af pornoen!

Camilla Brodersen

Kvinde er kvinde værst ...

Maya Nielsen

men vil jeg nu påstå, man kn dele mænd op i to store og meget forskellige kategorier,og jeg tror faktik ikke engang opdelingen skyldes forskelle i testosteron.
Den ene gruppe evner at have kvindelige venner og ikke blande sin pik ind i venskabet, den anden vil så sikkert som amen i kirken priært se på kvinden som et objekt og på et eller andet tispunkt prøve at få kalorius op i varmen.
Der er altså nogen der altid PRIMÆRT vurderer en kvinde på hendes attributter, og derfor kan jeg godt forstå at nogle kvinder gør det valg. Om de oplever at veninderne efter forlygte inspektionen, løber med AL interessen...

I den korte tid jeg har været på informations debatforum, har jeg undres over at det kun er kvinders opførsel og moral der har været diskuteret.

Donorbørn, mødregrupper og nu brystoperationer.

Kære mænd. Måske er der en grund til at nogle kvinder føler sig lidt trængte.

Hvad med om der kom lidt artikler om mænds særheder. (Smiler meget sødt)

Skønheden og menneskets personlige indre udvikling vokser gennem smerte og afsavn. Denne "rejsning" af din indre kundalini, anerkendes ikke i den "vestlige verden" og slet ikke af moderne den psykologi. Man forsøger med alle midler at bekæmpe den - det hjælper "videnskaben" og især lægevidenskaben os så med - iform af nervemedicin, slankepiller, implatater og penisforlængere og lykkepiller.

Man arbejde med sin egen indre lykke og ro - men aldrig fordømme andre, sålænge de kun udøver "skade" på sig selv. Hvis kvinden føler sig lykkelig ved et par kunstige bryster, kan man jo kun glæde sig på hendes vegne.

Hvis pengene gik til kunstige bryster, og man samtidig kunne se hendes børn gik for "lud og koldt vand" kunne man løfte sin pegefinger.

Karsten Madsen

@ Hr Lassen

Personligt deler jeg (mindre i dag end tidligere) den værdi/løsning du nævner: jeg er for det meste bedøvende ligeglad med hvad idealerne siger jeg skal være. Gu vil jeg ej gøre eller være noget, bare fordi det er normen eller andres idealer.

Men den løsning kan man også ligeså nemt komme til at fravælger ting på forkert grundlag. De kollektive normer kan man ikke i sig selv sige er gode eller dårlige. Det er ikke enten eller; nogen gange ville det at bøje sig være det gode, andre gange vil det være det værste.

Jens Christoffersen

Ved en fejl manglede den sidste del af artiklen. Det er der rettet op på nu.

Karen von Sydow

Jeg bliver simpelthen nød til at slukke de gnister, der er ved at tænde det bål, der handler om, at kosmetiske operationer handler om glimmer, overflade og modekatalog. Det er en voldsom underkendelse af de kvinder, der har fået foretaget æstetiske justeringer.

Mange herinde synes stadig at abonnere på den arkaiske diskurs om, at kvinden og hendes valg er objektiveringpositionerr for andre - specielt mænd- og at hun ikke besidder subjektive selvreflektioner.

Lever vi stadig i 50'erne herinde?

Sören Tolsgaard

Formentlig er det især sexindustrien, som fører an i dette trend. I sådanne kredse er det et must, at kvinderne har enorme bryster og gerne skamferede. Det øger efterspørgslen. De kunder, som tilfredsstilles af sådanne operationer, giver sig sjældent til kende offentligt, men lægger ofte selv krop til potensmidler og penisforstørrelser for at afstive manglende selvværd.

Det er helt naturligt, at menneskets sexuelle potens mindskes med alderen, men det forsøger sexindustrien og blakkede kiruger at kompensere for, så aldrende mænd forbliver gode kunder, hvis tilfredstillelse beror på stadig mere ekstreme virkemidler.

Menneskeheden evolution bevæger sig formentlig i androgyn (unisexuel) retning, omend der er kommercielle kræfter, som trækker i modsat retning. De repræsenterer dog kun en overfladisk attitude, mens det, vi virkelig behøver, er autencitet.

Lars Poulsen

@Maya Nielsen:

",deres focus var en lang gensidig evaluering af de tyrkiske kvinders bryster under bikinierne"

Hvorfor skulle gifte tyrkisk-danske mænd være anderledes end alle andre mænd på planeten?
Mænd kan godt lide bryster, og de elsker at udpege over for andre mænd når de ser et specielt godt eksemplar af slagsen. Mænd har noget sammen når de diskuterer kvindelige brystpartier, eller på engelsk: de 'bonder'. Lidt det samme som når de praler af at have fanget en stor fisk, den var såååå stor.

@Karen von Sydow:

"Mange herinde synes stadig at abonnere på den arkaiske diskurs om, at kvinden og hendes valg er objektiveringpositionerr for andre - specielt mænd- og at hun ikke besidder subjektive selvreflektioner."

Hvad subjektivt er der i at ville vise sig fra sin bedste side til offentligheden? Hvor mange kvinder lægger fuld krigsmaling og tager deres bedste 'outfit' på og sætter håret hvis de ved at de alligevel skal være hjemme hele dagen og ikke mødes med nogen? Selvfølgelig går det hele da ud på at de ligger under for samfundets normer. De gør mænd også i stor stil i øvrigt (store muskler, vaskebrædt, hår, mærketøj, bil, osv.).
Jeg vil vove at påstå at dem der laver krops-modifikationer gør det for at få opmærksomhed. Det er der ikke noget i vejen med som sådan. Hvilken kvinde ønsker sig udelukkende større bryster pga. 'sig selv'? ingen. Det kan godt være de gør det for at føle at de har de bedre, hvem får det ikke bedre af en masse opmærksomhed fra det modsatte køn? men så er det jo netop på samfundets præmisser og ikke deres egen.

"Lever vi stadig i 50’erne herinde?"

Ja det gør hele verden vist.

Sören Tolsgaard

Forskellen er, at i 50'erne lærte man endnu at leve med sin krop, mens der nu står et kontingent af kiruger og apotekere klar til at ommøblere den. Uskylden er gået tabt, og det enkelte menneske investerer i en designerkrop, ofte i en alder, hvor dømmekraften langtfra er moden. Inden længe vil det formentlig blive et (uudtalt) krav fra arbejdsmarkedet, at unge kvinder i servicebranchen skal have gigantiske bryster.

Benny Jensen

Hvis det er en trend kunne vi måske gøre det til statsopgave og på den måde øge turismen?

Maya Nielsen

LARS Poulsen du har fuldstændigt ret, mænd i Tyrkiet er præsist som mænd i alle andre dele af verden, når man trækker kulturdelen væk...
Og det er kvinder også fanget i en klemme mellem at være sexobjekter ufrivilligt og alt for meget og på den anden side gerne at ville være sexobjekter og helst når man selv har lyst....

På samme måde som mænd mange gange mener at få alt for meget sex, er der lækre kvinder der gerne ville kunne vælge at slippe for opmærksomheden når de ikke selv ønsker den, såvel som der er kvinder der får al for lidt sexuel opmærksomhed og når man er helt ung kan det godt føles som at være i helvede, det eneste jeg ikke kan forstå er at man kan få sig selv til at få skåret sine bryster/patter helt i stykker før man har ammet sine børn.. Og det er vel også denne modvilje der gør at jeg selv ikke har fået rettet op på pitabrøddene, for jeg kan dælme også godt se en. Æstetisk forskel...

Der er nok ikke helt en ultimativ rigtig holdning at have til det, men måske nogle flere artikler hvor kvinder, der har fortrudt kommer til orde kunne få det store antal præ-maternielle antal ned....så de unge smukke kvinder ikke skamferer sig så tidligt i livet for lutter pubertetsdrømme og at være et erotisk centrum der nyder at være fokus for alle mulige ligyldige mænd, de alligelvel aldrig skal have et dybt forhold til......

Sören Tolsgaard

Verden vil bedrages og især den kloge mand
kvinden ved det og hun gør også hvad hun kan
unge mand hvad er det dog du går og kigger på
skal du ha' en kone så prøv om du kan få:

En lille pige i flade sko
hun spø'r dig aldrig hvor I skal bo
det er så ligegyldigt hvor I slår jer ned
når bare det I bygger på er kærlighed
den stærke sminke den gør dig hed
men hvis din lykke skal vare ved
så ta'r du hvis du er psykolog
den lille pige i flade sko

http://www.youtube.com/watch?v=Zg-xqkUFA64

I vores samfund bliver der skrevet og forsket meget i tendenser og trends. Det vil sige at tendenser og trends får større magt end de ellers vil have fået.

Hvis vi skal gå helt tilbage til kvindebevægelsens storhedstid, halvfjerdserne, var unisex meget på mode. Kvinder skulle gå i mandetøj og hvem husker ikke de blå cowboybukser med tilhørende ens jakker og ikke at forglemme de ens kondisæt og sko.

Så kom Madonna på banen og udnyttede det trængte feminine udtryk og glæde ved at være en kvinde , derefter kom pengeelskerne på banen og reklamerede for den, så kom rappen på banen og gjorde endegyldigt kvinderne til prostituerede. Alle disse mænd der fuldt påklædte med kasket og store solbriller kunne vælge og vrage blandt liderlige kvinder i ekstremt udfordrende tøj og med vrikkende bagdele der indbød til hed sex. De havde/har de store oppustede liderlige munde parat til.................Et scenarium der tydeligt viser at manden ikke selv har nogen seksualitet der er værd at eftertragte og kun ønsker at tage den fra kvinderne. En tydelig magtdemonstration der ikke engang i realiteten gavner mændene, selv om nogen tror det.

Det er denne kultur nogle kvinder prøver at begå sig i, med det resultat at de ødelægger deres kroppe og udsætter sig selv for fare. Vel, man kan sige at det er deres egne kroppe de ødelægger og at det er deres ret at vælge det, men er det ikke lige lovlig kynisk stiltiende at se på andres massakrering af sig selv på grund af ringeagt for deres køn.

Skal de partout opfattes som kønsdiskrimerende at kæmpe for at kvinder lærer at nyde sig selv som de er. Jeg fik selv genskabt mit bryst engang. (Det sluttede dog da der gik betændelse i et nyt inplantat, så nu mangler jeg et bryst , men et menneske er jeg stadig og har ikke haft lyst til et nyt).

Min mor manglede ligeledes et bryst, men fik dog tre kærester efterfølgende. Så mænd kan godt elske brystløse kvinder. Det er denne virkelighed der skal ud til folk, så der kan komme nye standarder om kærlighed.

Hvis man ikke ved at noget findes, leder man ikke efter det.

@ Søren Tolsgård

Er der kun to muligheder i denne verden.

1: at kvinderne narrer mændene
2: at kvinderne underlægger sig mændene.

Nå, jeg ser det mere som et pudsigt indlæg

Hans Jørgen Lassen

Næh, nogle af os er skam kommet lidt længere end til 50'erne.

Nemlig til tresserne og halvfjerdserne.

Hvor det var helt i orden bare at være sig selv.

Flower power, make love, not war og den slags.

Hvor man ikke behøvede (men kunne gøre det) at gå med slips, hvid skjorte, højhælede sko og bh.

Personligt går jeg stadig hverken med slips, hvid skjorte, højhælede sko eller bh. Jeg er frygtelig gammeldags, hvad den slags angår.

Jeg bager også mit eget rugbrød i stedet for at købe det fabriksproduceret, men det er en anden snak, og nu må jeg i køkkenet.

Maya Nielsen

SØREN Tolsgaard hvor er du sød og i virkeligheden er det jo den største kærlighedserklæring at man elsker et menneske helt uden al den evindelige pornoficering.... SOM KUN ER NØDVENDIG NÅR MAN IKKE ER I KONTAKT MED DE DYBESTE FØLELSER I SIG SELV OG ALENE FORHOLDER SIG TIL MEDMENNESKER SOM EN SANSNING OG OPVÆKNINGEN AT REPTILHJERNEN..

Jesper Wendt

Jeg har stiftet bekendtskab med et par bryster til 20k stykket, de var faktisk overraskende velbeslåede, men kunstige, det var de jo.

Mon ikke også kvinderne ville blive skuffede hvis sjoveren var en attrap fra Aldi.

Man bliver ikke smukkere af penge, men man kan pakke sig ind i smukke ting.

Anne Marie Pedersen

Der er vist for øvrigt også flere og flere mænd som får silikoneimplantater. Deres skal selvfølgelig se ud som store brystmuskler. Selvfølgelig handler det her om køn i nogen grad, men så alligevel ikke. Det er jo alle steder i samfundet at mennesker gør mærkelige ting ved deres krop for at forbedre den. Om det så er at tage ritalin til en uni-eksamen eller silikone for at kunne performe bedre på andre måder, det er nok delvist betinget af livssituation.

Det som i virkeligheden er det værste for mig er den skitzofrene seksualisering og afseksualisering vi ser ske på samme tid i disse år.

Den går lidt i retning af de amerikanske tendenser, hvor det at se et nøgent bryst er en traumatisk hændelse for børn helt op til myndighedsalderen, men hvor små piger på helt ned til 2-3 år dulles op. Og hvor mænd og kvinder ser unaturlig perfekte ud på tv, mens billeder af den naturlige krop er upassende i for store mængder.

Sider