Læsetid: 2 min.

Læser du bøger?: Kærlighed er summen af tid

Jonathan Franzens ’Freedom’ beskriver en kærlighed, man sjældent oplever i populærkulturen, siger Birgitte Hjort, fra DR’s ’Borgen’, som netop har fået en BAFTA-pris
2. juni 2012

— Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Freedom af Jonathan Franzen, fordi den er godt gammeldags velskrevet og bliver ved med at udfolde nye sider af karaktererne. Bedst som man tror, man har regnet dem ud, møder man dem fra en helt anden side – og ind-imellem i en helt anden tid. Den fortæller om familie på godt og ondt, om længsel, drømme og virkelighed. Og den beskriver en kærlighed, som er summen af tid tilbragt sammen mere end kærlighed ved første blik. Det oplever man ikke så tit i populærkultur.«

— Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det er hårdt at skulle vælge én, så jeg snyder og vælger to. Når snerlen blomstrer af Bjarne Reuter er nok den bog, jeg har læst flest gange. Og hver gang bliver jeg begejstret over, hvor præcist, kærligt og morsomt den skildrer den sitrende, porøse tilstand, der er de tidlige teenageår. Selv om perioden, den foregår i, ligger før min egen, er det alligevel vældigt genkendeligt. I løbet af de seneste par år har jeg stiftet bekendtskab med Prousts monsterværk På sporet af den tabte tid, idet jeg i professionel sammenhæng har læst et par passager op fra nogle af bindene. Jeg havde, før jeg gik i gang, mange fordomme om, hvor tørt og kedeligt det måtte være – og jeg måtte æde alle fordommene i mig. Det er et delikat overflødighedshorn af landskabs-, tids-, sinds- og karakterbeskrivelser, det er vanvittigt udfordrende at finde hoved og hale i – og så er det helt vildt sjovt!«

–Hvad er den værste bog, du har læst?

»En virkelig dårlig kiosk-lægeroman, jeg heldigvis har glemt titlen på. Det var sådan en gang venstrehåndsarbejde, at hovedkarakteren skiftede navn et par gange undervejs ...«

–Hvilken type læser er du?

»Jeg læser ret hurtigt, og hvis jeg har tiden til det, elsker jeg at læse en bog i et stræk.«

–Hvornår læser du?

»Det er mest i ferier. Da jeg var ca. 10, læste jeg min fasters samlede Puk-serie i en sommerferie – jeg tror faktisk ikke, jeg lavede andet den sommer. Til hverdag læser jeg mest manuskripter. Og Information.«

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu