Læsetid: 5 min.

Landbrug i flere lag

21-årige Benjamin Bro-Jørgensen droppede ud af uddannelsen som økologisk landmand, fordi tiden er inde til at gå skridtet videre. Sammen med to venner starter han nu, hvad de kalder Danmarks mest ambitiøse bæredygtige projekt til dato
21-årige Benjamin Bro-Jørgensen droppede ud af uddannelsen som økologisk landmand, fordi tiden er inde til at gå skridtet videre. Sammen med to venner starter han nu, hvad de kalder Danmarks mest ambitiøse bæredygtige projekt til dato
16. juni 2012

Det er Benjamin Bro-Jørgensens far, der åbner døren, da Information ringer på ved familiens gule villa i Risskov. Benjamin er ude og rode i haven, forklarer faren og råber gennem huset, at der er besøg. Gennem det seneste års tid har den 21-årige tidligere økologisk landmandsstuderende forvandlet familiens villahave til et selvforsynende havebrug.

»Min stedmor synes godt nok, at haven ligner en værre ukrudtsmark, men jeg har alligevel fået lov til meget mere, end jeg troede!« griner han og tilbyder en smagsprøve på spinaten, som han hiver op fra et af bedene. Ved siden af spinaten er der plantet hvidløg, og ved siden af hvidløget er der grønkål. Og nok ligner det måske en ukrudtsmark, men intet er tilfældigt:

»Spinaten har nedadgående rødder, mens hvidløget har vandrette rødder i det øverste jordlag. Og når man dyrker flere arter i den samme jord, er det muligt bedre at holde på kulstoffet, så det ikke ryger op i atmosfæren,« forklarer Benjamin Bro-Jørgensen. Ganske vist en temmelig nørdet og teknisk detalje, indrømmer han, men ikke desto mindre er jordens frigivelse af kulstof et kæmpe overset klimamæssigt problem, mener han. Og netop derfor er han og to venner i gang med at udvikle det, de kalder Danmarks mest ambitiøse bæredygtige projekt til dato. Et projekt, der bygger på det samme princip som det, han har udviklet i familiens villahave – blot i langt større skala.

Ingen sprøjtemidler

»Vi skal starte en skov helt fra bunden. En slags blanding af en have og en skov i ét,« forklarer Benjamin Bro-Jørgensen:

»Vi kalder det en skovhave. Der findes mange lignende projekter rundtomkring i verden, blandt andet i Kina, Afrika og Sydamerika, men i Danmark har man aldrig for alvor forsøgt sig med skovhaver.«

Skovhaven skal være et såkaldt permakulturelt dyrkningssystem, hvor man aktivt arbejder med at plante vedvarende afgrøder i flere ’lag’. Som det øverste lag skal der plantes nødde- og frugttræer, mellem træerne skal der så være bærbuske, og i det nederste lag skal der dyrkes flerårige afgrøder. På den måde sikrer man – ligesom med spinaten og hvidløget i familiens villahave i Risskov – at rødderne ligger i flere lag, hvilket gør jorden langt bedre til at holde på kulstoffet, som dermed ikke frigives til atmosfæren.

»Der er to rigtig gode ting ved skovhavebrug – for det første er det den mest effektive måde at lagre kulstoffet i jorden på, på grund af de dybe rødder. For det andet undgår man at bruge fossile brændsler i processen, fordi du ikke skal bruge maskiner til at pløje jorden,« forklarer Benjamin Bro-Jørgensen. Og det er en vigtig pointe. Det er nemlig ét af dogmerne i projektet – der må hverken bruges fossile brændsler eller anvendes sprøjtemidler.

»Måske vi skal have en hest til at flytte rundt på de lidt større afgrøder, men ellers skal skovhaven udelukkende dyrkes og høstes ved håndkraft.«

Tænke forfra

Skovhaven skal ligge på knap 12 hektarer ved Frederikssund i Nordsjælland, og Benjamin Bro-Jørgensen laver projektet sammen med venneparret Esben Schultz og Mira Illeris, der også er medstiftere af Den Selvforsynende Landsby på Sydfyn – et socialt bofællesskab med fokus på permakultur og økologi. De tre har netop fået godkendelse fra Frederikssund Kommune til at gå i gang med projektet og Miljøministeriet har også for nylig givet grønt lys. Skovhaven skal efter alt at dømme ligge på nogle arealer i nærheden af Danmarks ældste økosamfund, Svanholm.

»Det er et rimelig radikalt projekt, vi har gang i, så vi har nok brug for lidt hjælp, som vi finder på Svanholm, der har været pionerer i opstarten af det økologiske landbrug,« siger Benjamin Bro-Jørgensen.

Det er netop radikale ideer, der er brug for, mener han, hvis man virkelig ønsker at gøre noget ved klimaforandringerne.

Derfor droppede han også for nylig ud af uddannelsen som økologisk landmand – for tiden er moden til at gå skridtet videre:

»Det økologiske landbrug tager vigtige skridt, men vi tror på, at man kan gå meget længere end det. Med skovlandbrug vil vi væk fra pløjning og i stedet for enårige planter som korn og kartofler gå mere over til træer og andre flerårige planter, der alle skal producere mad. Det handler om at turde tænke i andre baner,« siger Benjamin Bro-Jørgensen.

Selvforsynende

Men skovhaven er ikke blot et fritidsprojekt, fastslår han. De skal kunne leve af det. Og så skal de selv bo i skovhaven og i øvrigt være selvforsynende:

»Vi vil bygge et samfund helt fra bunden. Husene skal bygges af lokalt tømmer, og så skal de selvfølgelig være superøkologiske, lavet af naturmaterialer og med lervægge, der er så godt isolerede, at du stort set ikke har brug andet end mennesker derinde til at holde det varmt. Og maden dyrker vi selvfølgelig selv.« Alt, hvad der bliver tilovers, skal sælges – men kun lokalt:

»Vi skal ikke til at fragte afgrøderne tværs over landet, for så kan det jo være lige meget. Nej, det her er et grundlæggende eksperiment: Kan man i så rigt et samfund, hvor der er totalt overforbrug af naturressourcerne, leve på en helt anden måde? Vores vision er ikke blot at gøre mindre skade – vi vil rent faktisk også gøre mere godt,« siger Benjamin Bro-Jørgensen.

Inspiration

Men hvad nytter det at lave en enkel skovhave, når resten af samfundet stadig dyrker konventionel landbrug?

»Vi ved godt, at det er op ad bakke. Det er ekstremt svært at ændre vores grundlæggende tilgang til jordens naturressourcer. Men vi håber på at kunne inspirere. Vi vil gerne lave en model for, hvordan det kunne se ud. Der er mange mennesker, der ikke tror på det, men det er jo bare, fordi der ikke er nogen steder, hvor man kan se det fungere i praksis. Men tag vindmøllerne for eksempel – så snart man kunne se, at de faktisk gav et godt afkast, og at tingene fungerede, blev det pludselig til en kæmpe industri. Vi tror på, at man kan gøre det samme med skovlandbruget. Og jeg tror på, at vi kan nå langt.«

Serie

Opbrud

Apokalyptiske klimaforandringer, angstprovokerende og afgrundsdybe sprækker i samfundet og handlingslammede politikere, der er kommet helt ud af øjenhøjde med befolkningen. Sådan er der mange unge europæere, der i dag oplever virkeligheden. I dette temanummer får de en stemme

Seneste artikler

 • Vi skal stræbe efter balance

  16. juni 2012
  Et kig i krystalkuglen. Tænketankene har ofte et videnskabeligt overblik over aktuelle udfordringer. Vi har spurgt fire tanketænkere, hvad de tror, fremtiden bringer for den bæredygtige udvikling
 • ’Vi vil ikke gøre det, vi bliver tvunget til’

  16. juni 2012
  Fra sin lejlighed har 28-årige Weronika Jówiak startet en gratis lokalavis i Polen. Hun vil have passionen tilbage i et lokalsamfund, der er ved at rådne op
 • Stjernerevolutionen over Europa

  16. juni 2012
  Europa var i krise, yderligtgående partier fik medvind, og politikere var parate til at gå på kompromis med menneskerettighederne. Oprørske unge fik nok, og i 2022 kom Stjernerevolutionen. Ti år senere er spørgsmålet, hvilken effekt revolutionen har haft
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mette Raaschou

Interessant.

Minder om et projekt i København der allerede er i fuld gang: "Fresh, Verdens vildeste supermarked". Måske Benjamin Bro-Jørgensen og venner kunne få noget hjælp fra dem også :-)

Steffen Gliese

Fremragende projekt, hvis det kan lykkes - og godt sammenfaldende med ny indsigt i ernæring, hvor jo netop kulhydratholdige spiser skal undgås.

Hvordan forventes høstudbyttet at blive i forhold til konventionelt eller økologisk landbrug, hvor der anvendes enårige planter, og hvor jorden bearbejdes mekanisk?

Karsten Aaen

Og tænk at en gammel bondevisdom og bonde-fornuft nu endelig er nået ind i hovederne på unge mennesker.

Jeg har kun en ting at sige:
God fornøjelse med ukrudtet, for der vil komme ukrudt. Og mange unge mennesker gider ikke bruge den tid det tager at luge ukrudt...

Karsten Aaen, der er ikke megen gammel bondevisdom over ovenstående. Bønder planter som regel afgrøder hvert år og høster det hele hvert år. I en skovhave planter man i meget høj grad flerårige planter og mange forskellige slags, der udnytter hele jordarealet og dermed stort set ikke levner plads til ukrudt. Se det er god skovhavevisdom!