Interview
Læsetid: 2 min.

Litterære forstørrelsesglas

Ernest Hemingways bøger har givet Thomas Helmig nye øjne, fortæller musikeren, der snart er aktuel i en ny bandkonstellation med Steffen Brandt
Moderne Tider
9. juni 2012

— Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»’I en lille by i La Mancha, hvis navn jeg ikke lige kan huske...’ Sådan starter Cervantes’ Don Quixote de La Mancha, og så går det ellers for fuld skrald, over stok og sten uden at se sig tilbage. Alle burde læse den, fordi den er eventyr i eventyrets vildeste form, og fordi den er en af de klogeste, morsomste og mest bizarre bøger, læseren kan komme i kontakt med. Hvis man som jeg indimellem har fået en ’realistisk roman’ over tørsten, er det en befrielse at dykke ned i et værk, hvor alle fantasiens tøjler er sluppet, og hvor der for en gangs skyld er vægt bag klicheen om at forsvinde ind i en helt anden verden.«

— Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det må være to af Ernest Hemingways The Sun also Rises og A Moveable Feast. Begge findes i glimrende oversættelser (specielt Rifbjergs Og solen går sin gang), men de er afgjort bedst i originaludgaverne. Grunden til, at jeg har valgt disse to, er, at de simpelthen gav mig nye øjene, ændrede min måde at se og opleve verden på. Hemingway besad en intens oplevelsesevne og var i stand til at formidle den. Byer, landskaber og mennesker var ikke længere de samme, efter jeg havde læst hans bøger. De blev en slags forstørrelsesglas for mig.«

— Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg har aldrig læst nogle af dem færdig – på nær selvfølgelig dem, jeg var tvunget til at færdiggøre i min skoletid, hvor fysik- og matematikbøger var en ren pine for mig blot at åbne. Dog vil jeg også nævne, at der er passager i både Det Nye og Det Gamle Testamente, som er exceptionelt åndssvage.«

— Hvilken type læser er du?

»Jeg er nærmest konstant læsende og har gerne gang i tre-fire bøger samtidigt. Jeg nyder at genlæse gamle favoritter og napper også gerne nogle af de ’knastørre’ moppedrenge som Antony Beevors Stalingrad og The Spanish Civil War ind imellem. Netaviser og diverse musikblade er også markante tidsrøvere for mig.«

— Hvornår læser du?

»Morgen, middag og aften«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her