Læsetid: 4 min.

’Resten af os bør blive her og kæmpe’

De unge grækere i I.D.E.A. forsøger at balancere mellem sjov, solidaritet og frivilligt arbejde. Det sidste skud på stammen er en lastbil, der skal køre rundt i Athens fattige områder og tilbyde brusebade til alle de hjemløse
De unge grækere i I.D.E.A. forsøger at balancere mellem sjov, solidaritet og frivilligt arbejde. Det sidste skud på stammen er en lastbil, der skal køre rundt i Athens fattige områder og tilbyde brusebade til alle de hjemløse
16. juni 2012

29-årige Alexandra Dyranis-Maounis vidste, præcis hvad hun gjorde, da hun i 2008 besluttede sig for at vende tilbage til Grækenland. Hun var taget til London et par år tidligere for at studere film og manuskriptskrivning og havde fået en fod indenfor i filmmiljøet, arbejdet som produktionsassistent og manuskriptlæser, efter at hun blev færdig med sin uddannelse. Indtil hun en dag besluttede, at nu havde hun fået nok.

»Det var en meget bevidst beslutning, og jeg vidste, hvad jeg gik ind til,« siger hun. »Jeg kunne fornemme en ulmende uro, og derfor følte jeg, at jeg måtte tilbage til Grækenland og hjælpe med at organisere græsrodsinitiativer, der en dag ville sætte dagsordenen.«

Alexandra Dyranis-Maounis’ engagement i I.D.E.A., et akronym for Isorropia (= balance), Diaskedasi (= sjov), Ethelodismos (= frivilligt arbejde) og Allilegyi (= solidaritet), som opsummerer initiativets filosofi, er ikke helt tilfældigt.

Grundlæggeren Theodosis Tzanos havde gået i skole med hendes søster, og deres veje havde også krydset hinanden i England.

»Min mor har en interessant teori,« siger Alexandra Dyranis-Maounis. »Hun siger, at der er en særlig kategori af mennesker som Theodosis og mig, der trives i modgang og i stedet for at give op bliver endnu mere besluttede på at gøre en forskel. Og så er der en anden kategori, som er negativt påvirket af finanskrisen og bliver fuldstændig uproduktive. For dem er det bedst at forlade landet og hjælpe Grækenland fra udlandet. Resten af os bør blive her og kæmpe.«

Tid er penge

I.D.E.A., grundlagt i maj 2009, er en ’game-changer’ i ngo-sammenhæng. Mange nonprofitorganisationer havde mistet deres troværdighed på grund af mangel på gennemsigtighed, og efter en stor skandale i 2010 så det ud til, at de aldrig ville genvinde den.

I samme periode prøvede I.D.E.A. at gå en anden retning. Da de oprettede deres virtuelle platform, åbnede de samtidig to bankkonti på nettet, en til praktiske omkostninger (betaling af revisor, fremstilling af T-shirts og visitkort) og en til initiativer.

Folk kunne så vælge at støtte det ene eller det anden, mens regelmæssige opdateringer med screen dump blev offentliggjort på deres hjemmeside, så både ind- og udbetalinger kunne ses offentligt.Men i sidste ende er det ikke pengene, der afgør sagen. Det, folk tilsyneladende mangler, er tid, og derfor er I.D.E.A. kommet til at handle mere om borgerinddragelse end om donationer.

»Det er meget sværere at få folk til at give af deres tid, end af deres penge,« bekræfter Dyranis-Maounis.

I.D.E.A.’s aktiviteter har hidtil omfattet strandrensning, genplantning af skov, katastrofehjælp, indsamling og distribution af tøj, fødevarer og inventar, undervisning til indvandrerbørn og meget mere.

Deres bredde og smidighed er deres hemmelige våben, da det giver interesserede mulighed for at hjælpe på netop de måder, de selv ønsker.

»Vi vil gerne gøre det nemt. Folk kan gøre alt fra at dukke op og foreslå en idé eller hjælpe os med deres professionelle kompetencer. Vi opfordrer også folk til at starte deres egne projekter og komme til os, hvis de har brug for hjælp til at rejse penge eller rekruttere frivillige. Det handler om at tage ansvaret i stedet for at stå på sidelinjen,« siger Theodosis Tzanos.

Livets kunst

Ved at dele sin tid ligeligt mellem film og samfundstjeneste forsøger Dyranis-Maounis også at bygge bro mellem de to felter.

»Der er helt sikkert noget i gære her,« smiler hun. »Athen kan i øjeblikket prale af det største antal filmproduktioner nogensinde, og film er simpelthen boomet i det internationale festivalkredsløb. Jeg har altid troet på, at barske tider kan avle store kunstværker.«

Men det største mesterværk må være I.D.E.A.’s næste projekt Brusebad til alle, hvilket tilfældigvis havde sit udspring i en film.

»Jeg var ved at se en dokumentar, da jeg pludselig så en hjemløs klage over manglen på basale nødvendigheder – han kunne ikke engang tage et brusebad. Det ramte mig!« siger stifter Theodosis Tzanos.

Brusebad til alle vil være en ombygget lastbil med en brusekabine og et omklædningsrum, som vil køre rundt i Athens gader og give folk en chance for at føle sig som deres gamle selv igen.«

»Der er en masse fordomme omkring hjemløse,« siger Dyranis-Maounis.

»Første gang vi uddelte tøj ved Omonia Square for to år siden, var folk virkelig glade for at være en del af initiativet, men samtidig blev de vildt bange, som om vi ville blive angrebet af vilde,« husker hun. »De hjemløse stod i kø i to pæne rækker, og vi behøvede ikke engang løfte en finger for at holde styr på dem.«

Siden da er Omonia Square – et af de mest ødelagte områder i det centrale Athen – blevet en fast forpost for den gruppe, der har delt hjemmelavede måltider ud ved ni forskellige lejligheder og nu bringer konceptet for fødevareuddeling et skridt videre ved at ’adoptere’ hele familier og tage ansvar for deres ernæring.

Hvad får de ud af det? Styrken til at blive ved.

»At arbejde med mennesker, der inspirerer dig, holder dig motiveret på alle niveauer i dit liv,« siger Dyranis-Maounis.

»Den energi, du deler med folk, når du er ude ’i marken’ er virkelig intens. Man lærer hinanden enormt godt at kende, og dit team bliver som en udvidet familie.«

Og så er der noget mere grundlæggende, og ofte overset ved den type arbejde:

»Små ting kan virkelig gøre en stor forskel. Det kan bogstaveligt talt betyde forskellen mellem liv og død for nogle mennesker, og det tror jeg ikke, at alle er klar over.«

Serie

Opbrud

Apokalyptiske klimaforandringer, angstprovokerende og afgrundsdybe sprækker i samfundet og handlingslammede politikere, der er kommet helt ud af øjenhøjde med befolkningen. Sådan er der mange unge europæere, der i dag oplever virkeligheden. I dette temanummer får de en stemme

Seneste artikler

 • Vi skal stræbe efter balance

  16. juni 2012
  Et kig i krystalkuglen. Tænketankene har ofte et videnskabeligt overblik over aktuelle udfordringer. Vi har spurgt fire tanketænkere, hvad de tror, fremtiden bringer for den bæredygtige udvikling
 • ’Vi vil ikke gøre det, vi bliver tvunget til’

  16. juni 2012
  Fra sin lejlighed har 28-årige Weronika Jówiak startet en gratis lokalavis i Polen. Hun vil have passionen tilbage i et lokalsamfund, der er ved at rådne op
 • Stjernerevolutionen over Europa

  16. juni 2012
  Europa var i krise, yderligtgående partier fik medvind, og politikere var parate til at gå på kompromis med menneskerettighederne. Oprørske unge fik nok, og i 2022 kom Stjernerevolutionen. Ti år senere er spørgsmålet, hvilken effekt revolutionen har haft
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu