Klumme
Læsetid: 3 min.

Så er det tid til gris

Når der skal serveres pattegris fra grill til gæsterne, udtrykker ungerne satanisk fryd ved at se det lille væsen udspændt på sit sidste leje
Moderne Tider
30. juni 2012

Børn er pragmatiske væsener. Da et nært familiemedlem for nylig fyldte rundt og ville traktere sine gæster med pattegris fra grill, tænkte han, at det nok ville være klogest først og fjerne billeder af små lyserøde nuttetheder og den lille Grisling fra Peter Plys bøgerne fra sine rollingers sarte hoveder. Der blev tegnet og fortalt om dyrevelfærd og økologi og det rimelige i, at vi spiser vores husdyr efter at have givet dem et muntert og virksomt liv på jord. Han kunne have sparet sig.

Ungerne udtrykte satanisk fryd ved at se det lille væsen udspændt på sit sidste leje. Den lille mente at vide, at der skulle et æble i munden på dyret (det skal der ikke nødvendigvis), mens den store bekymret spurgte til, om der mon ikke også var pølser?Marineret pattegris

Skriver man pattegris i en søgemaskine, vælter det frem med tilbud fra raske slagtere, som både vil sælge dyret og grille det for dig, om så skal være. Du kan også leje de nødvendige remedier og selv være den store mester. I så fald kan vi ikke stærkt nok anbefale dig at få dyret i hus en dag eller to før festlighederne og lakere den efter følgende fremgangsmåde:

Først overhældes den med en kogende blanding af 10 liter vand og en liter eddike. Så hænges den op i bagbenene et sted, hvor fluerne ikke alt for nemt kan komme til den. Således suspenderet mellem himmel og jord pensles den med en marinade, som er fremstillet ved sammenrøring af en flaske hvidvin med 300 gram honning, en deciliter soja, saften af et par citroner og lidt salt og peber. Du stiller selvfølgelig en bakke under grisen, så marinaden kan opsamles og genbruges, og der pensles flittigt videre under grilningen, så måske skal du doble portionen af marinade. I selv samme bakke kan du også glimrende arrangere nye kartofler, løg og andre urter, som bidrager til et varieret og velsmagende måltid.

Porchetta

Hvis en pattegris har en »hold da op, de har virkelig gjort noget ud af det«-faktor på f.eks. 7,5 på en skala fra 1 til 10, så er en porchetta helt oppe og ringe på en 10’er. Flere – efter vores mening uansvarlige – tv-kokke forsøger at fortælle dig, at du bare kan bruge et slag og en filet, men det er og bliver ikke porchetta, selv om rullesteg (som den slags rettelig burde kaldes) også er fint. Til en rigtig porchetta skal du bruge en udbenet pattegris. Det er en glimrende øvelse at gøre det selv.

Den krydres med salt og peber og hvidløg, fennikel, salvie og rosmarin, hvis den skal smage mest muligt som hjemme i Italien. Så rulles den, snøres og grilles sagte over en stadig tilførsel af trækul. Tricket er at bringe den langsomt op på en centertemperatur på ca. 70 grader og derefter bringe rullen tættere på kullene, så sværen, der når hele vejen rundt, kan blive sprød. Pensling med hvidvin, som opsamles og genbruges undervejs.

Udskåret pattegris

Pattegris kan selvfølgelig også skæres ud inden tilberedningen – om du får ryg, køller eller bov er lige meget, alt er blødt som smør og mørt som – noget der er meget mørt.

Principperne for tilberedning er de samme – nu er det blot muligt at bruge din almindelige ovn – eller for den sags skyld din almindelige grill. En kølle af pattegris er cirka på størrelse med en almindelig lammekølle, og den egner sig fortrinligt til langtidsstegning, hvor du giver den omkring 4 timer ved ca. 140 grader og tager den ud af ovnen med jævne mellemrum.

Flittig omgang med hvidvin giver dig en formidabel sky, og et måltid af sprød kølle med nye kartofler er ikke det mindst effektive til at fordrive meteorologisk depression.

Du kan selvfølgelig også skære dyret ud i portionsstykker og grille dem individuelt, mens du pensler dem, så vel som din drøbel, med øl i liberale mængder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er ikke noget som en helstegt pattegris, smagen af det søde kød, smager bare lækkert.

Jøregen Mogensen

Her i Midtjylland elsker vi bare helstegt pattegris når der er tale omkring dette emne, så føler man at det er sommer.