Læsetid: 5 min.

Samfundet er noget, vi kan miste

Den norske socialantropolog Thomas Hylland Eriksen har tilegnet Utøya-generationen en bog om, hvordan de skal bevare det norske velfærdsdemokrati
Denne weekend er det ét år siden, at 77 mennesker blev dræbt under angreb i Oslo og på Utøya. I den forbindelse har den norske antropolog Thomas Hylland Eriksen skrevet en bog, der fungerer som en slags manual til den norske ungdom i et samfund under angreb. ’ Pludselig forstod vi, at der er noget vigtigt, som er på spil. Det, vi sætter pris på, kommer ikke af sig selv, og det må ikke tages for givet,’ skriver Eriksen, der opfordrer den næste generation af unge til at engagere sig, bekymre sig og handle sammen. På billedet ses overlevende og pårørende ved en mindehøjtidelighed få dage efter terrorangrebene sidste sommer.

Denne weekend er det ét år siden, at 77 mennesker blev dræbt under angreb i Oslo og på Utøya. I den forbindelse har den norske antropolog Thomas Hylland Eriksen skrevet en bog, der fungerer som en slags manual til den norske ungdom i et samfund under angreb. ’ Pludselig forstod vi, at der er noget vigtigt, som er på spil. Det, vi sætter pris på, kommer ikke af sig selv, og det må ikke tages for givet,’ skriver Eriksen, der opfordrer den næste generation af unge til at engagere sig, bekymre sig og handle sammen. På billedet ses overlevende og pårørende ved en mindehøjtidelighed få dage efter terrorangrebene sidste sommer.

Wolfgang Rattay

21. juli 2012

Antropologen var på en togrejse mellem to norske byer. Det drejer sig om Thomas Hylland Eriksen, som har skrevet adskillige bøger, der er oversat til dansk, og artikler, der er blevet bragt her i Dagbladet Information. En kendt og anerkendt intellektuel var på tur.

Hylland Eriksen sad og arbejdede på sin ipad, da han skulle på toilettet. Af frygt for eventuelt tyveri ville han ikke lade tabletten blive i kupeen, mens han var på toilettet, så han tog den med sig.

Lidt efter sad han igen på sin plads, da en konduktør prikkede ham på skulderen:

»Hvis du tager din ipad med dig på toilet, for at den ikke skal blive stjålet, skal du ikke glemme den på håndvasken,« sagde han og rakte ham det elektroniske apparat.

En kvinde havde fundet ipaden ved håndvasken og overleveret den til togets uniformerede myndigheder.

Hylland fortæller historien i en speciel lille bog, som netop er blevet udgivet: Det, som står på spil hedder den, og det handler hans lille fortælling om. Der er noget utrolig godt ved det norske samfund, som kan gå tabt. Der er visse kvaliteter, som de unge mennesker måske tager for givet, men som de ikke skal tage for givet:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu