Læsetid: 8 min.

Sammen og hver for sig

Makkerpar. Fortællingen om brødrene Jan og Jacob Haugaard er fortællingen om to mennesker, der er ligeså forskellige, som deres stemmer er ens. Men det er også fortællingen om to brødre, som har holdt sammen hele livet både på trods og på grund af forskellighederne.
Stemmeslugere. Der lå et broderligt samarbejde bag Jacob Haugaards usædvanlige politiske karriere. Jan Haugaard havde sammen med sin bror været med til at samle underskrifter, lave valgplakater og udtænke valgløfter for Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer. Men ingen af dem havde regnet med, at det skulle blive alvor, som det gjorde, da Jacob Haugaard som den første løsgænger nogensinde blev valgt ind i Folketinget i 1994.

Stemmeslugere. Der lå et broderligt samarbejde bag Jacob Haugaards usædvanlige politiske karriere. Jan Haugaard havde sammen med sin bror været med til at samle underskrifter, lave valgplakater og udtænke valgløfter for Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer. Men ingen af dem havde regnet med, at det skulle blive alvor, som det gjorde, da Jacob Haugaard som den første løsgænger nogensinde blev valgt ind i Folketinget i 1994.

Søren Skarby

28. juli 2012

»Hold kæft, hvor havde jeg ondt af ham.«

Jan Haugaard taler om den 21. september 1994, den skæbnesvangre dag, da hans lillebror, Jacob Haugaard, som den første løsgænger både før og siden blev valgt ind i Folketinget – på valgløfter om mere medvind på cykelstierne og mere Nutella i feltrationerne, som siden er blevet Danmarkshistorie.

Som storebror havde Jan været vant til at redde kastanjerne ud af ilden, når Jacob havde rodet sig ud i noget. Og det havde han tit. Men denne gang var der ikke noget at stille op. Mens pressen belejrede Jacobs hjem ved Malling syd for Århus, tænkte Jan på alt det, der nu ville blive gravet frem om hans lillebror, som var så langt fra at være et dydsmønster, som man kunne være: slåskampene, drukturene og skandalerne. Penge skyldte han sikkert også væk.

»Men mest af alt var jeg bange for, om han kunne klare det. Om han kunne stå for presset, når spøgen blev til alvor,« fortæller Jan Haugaard.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer