Baggrund
Læsetid: 4 min.

Sommer på menuen

Man kan skabe sit eget vejr, ja, måske endda sit helt eget klima, ved at vælge de rigtige ting at lægge på en tallerken, og så indsnuse sommeren og solskinnet derfra
Moderne Tider
14. juli 2012

Sekulariteten er under pres. Vejret, som burde være en størrelse, voksne mennesker kunne forholde sig nogenlunde neutralt observerende til, så længe det ikke dræber eller ødelægger afgrøder, har fået en status som en slags guddom, der besværges med særlige tv-værter og messelignende programmer. Nyhedsoplæsere spørger frygtsomt-muntert vejrværter, hvad de har i posen til os og lader forstå, at solskin og varme er nåde, mens kulde, blæst og nedbør er straf. Sommeren er enten pragtfuld eller elendig. Himmel eller helvede.

Man kunne også anlægge det synspunkt, at vejret er, som vejr nu er, afvekslende. Nogle gange veksler det på time- eller dagsbasis, andre gange har vi længere perioder med det ene eller det andet. Og hvis man ikke decideret skal bruge vejret til noget specifikt – f.eks. en havefest – er det på grænsen til fuldstændig hamrende ligegyldigt, om det tér sig på den ene eller den anden måde – når man altså får udstrakt sin ateisme til også at omfatte vejrguderne.

Alt dette for at lægge op til, at man selvfølgelig, som en tredje vej, kan skabe sit eget vejr, ja, måske endda sit helt eget klima, ved at vælge de rigtige ting at lægge på en tallerken, og så indsnuse sommeren og solskinnet derfra. F.eks. ved denne menu:

Fjordrejer i egen consommé med pocheret æg

 

Begynd med at køre en tur ud på landet, som aldrig er mere end højst 10-20 kilometer væk i nogen retning her i landet, og som sagtens kan tåle et besøg af dig. Her køber du nogle æg, der ikke har været ude af hønen i mere end højst en uges tid, gerne mindre. Så friske skal de være for at kunne pocheres med held, og det er cirka samme alder de fleste industriæg har, inden de når køledisken i dit supermarked.

Så skal du have nogle fjordrejer, som du giver et hastigt opkog i vand, der er tilsat rigeligt dild, en smule salt og endnu mindre sukker. Efter kogningen bredes rejerne ud på en avis og pilles, så snart de har smidt den værste varme. Rejerne gemmer du i en skål med et salatblad i bunden og et låg på, så fluerne går forgæves. Skallerne rister du hurtigt i lidt olie, sauterer med de sædvanlige urter – evt. suppleret med fennikel, der virker som en booster på dildsmagen – og koger af med halvt vand og halvt hvidvin.

Et kvarters simren er nok, hvorefter det hele står og trækker en halv times tid. Passer gennem fin sigte eller klæde og kog ind til passende smag med salt, peber og lidt citronsaft. Pochér æggene i rigeligt vand med en sjat eddike. Hvis du ikke er sikker på dit håndlag ved udslåning af æg i næsten-kogende vand, kan du slå dem ud på en underkop og lade dem glide ned i vandet herfra. Efter max tre minutters pochering tages æggene op, renses for snulder og dumpes i isvand, så de ikke koger videre. Hæld den koghede consommé over en håndfuld rejer og top med det pocherede æg og en lille dusk dild.

Reset laks med cremefraiche og hindbær

 

Laksesiden marineres i saltlage i 24 timer. Tages op og hænger i fri luft og drypper af i andre 24 timer. Pak den ind i tyndt, luftigt klæde – f.eks. et gammelt pudevår – så fluerne ikke kan feste på den. Serveres i tynde skiver med hjemmelavet tyk fløde (1 liter god økologisk fløde blandes med 1-2 dl gammeldags kærnemælk og et par dråber citronsaft, henstilles i en skål, 12-18 timer ved stuetemperatur) og hindbær, som du selv har plukket samme dag. Du har jo lige været på landet efter æg, og der er hindbær alle vegne.

Grillet bundgarnsmakrel med grønt smør og nye kartofler

 

Lige nu er den jyske vestkyst efter sigende kogende af makreller, som i deres jagt-iver driver brislingerne helt op på stranden. Rapporterne derovrefra er dramatiske, og man får nærmest synet af små lommer af overlevende brislinger, som rædselsslagne trykker sig bag isboder og udsalg af strandlegetøj, mens bander af morderiske makreller strejfer sultent om i sommerlandet. Kom de små brislinger til hjælp ved at aflive et par af rovdyrene og læg dem på din grill med bugen fyldt med smør og fennikel. Servér dem med et stort fad nye kartofler og kryddersmør, der er rørt med alskens urter samt salt, peber, citronsaft og et pift af det friske hvidløg fra din (eller en andens) have.

Mens du og dine gæster nu sidder (næsten) mætte og glade og glinsende oven på dette måltid, kan du passende sende os en venlig tanke, fordi vi mindede dig om, at det hele naturligvis begyndte med, at du omdannede en stor skål friskplukkede stikkelsbær til parfait ved hjælp af sagte kogning med sukker og vand, sigtning, irøring af æggeblommer og – efter afkøling – flødeskum. Den står nu og venter på jer inde i fryseren, og hvis du hælder et par centiliter af din hjemmelavede, koncentrerede hyldeblomstsirup over den ved serveringen, er der ikke en sjæl, der vil vide, hvordan vejret er de næste 10 minutters tid.

Og hvem kan egentlig med sikkerhed se længere ud i fremtiden end 10 minutter?

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her