Interview
Læsetid: 6 min.

Forbrydelsens by

Til september starter tredje sæson af ’Forbrydelsen’. En tv-serie, der er så populær ude i verden, at turister kommer til København alene for at se den dystre og mystiske by fra serien. I det hele taget vil mange af hovedstadens turister måske hellere se skyggesiderne og de skumle områder end det Wonderful Copenhagen, vi normalt sælger til dem, mener turismeforsker
Politigården. For Københavns  egne indbyggere er det bare en kendt del af bybilledet. For turister, der har set ’Forbrydelsen’, er stedet forbundet med seriens uhygge og magi.

Politigården. For Københavns egne indbyggere er det bare en kendt del af bybilledet. For turister, der har set ’Forbrydelsen’, er stedet forbundet med seriens uhygge og magi.

Moderne Tider
18. august 2012

Amager fælled. Kødbyen. Politigården. Humleby. Forbrydelsen er så stor en succes i England, at den har fået en ny slags turister til København. De fravælger turistattraktioner som Amalienborg og Den Lille Havfrue og tager i stedet på guidet tur til de dystre locations fra universet omkring Sarah Lund. På VisitDenmarks kontor i London oplever Henrik Kahn tendensen på nærmeste hold:

»Forbrydelsen er helt ekstremt populær herovre. Englænderne er vilde med den. Og der kommer rigtig mange herind på kontoret for at høre, hvordan man kan komme til at se de dele af byen, som er med i serien, når de skal til København. Og der er vist også kommet en vandretur, hvor man kan se stederne,« siger Henrik Kahn

Sarah Lunds Fodspor

Jo, den byvandring findes skam. Det er Lise Lotte Frederiksen fra firmaet Peter og Ping, der er guide på The Killing-turen, der på dansk hedder ,’I Sarah Lunds Fodspor’. Hun fortæller at serien – hvis tredje sæson har premiere på DR1 til september – ligefrem kan være årsagen til, at turister vælger København som destination:

»Der er mange, der specifikt kommer til byen for at se stederne fra Forbrydelsen. Især englændere og hollændere.« Samme konklusion har den britiske avis, The Guardian, der omkring årsskiftet kunne meddele, at antallet at nætter, som britiske turister overnatter i København, er steget med 50.000 i 2011. Det svarer til en stigning på 16 procent i forhold til 2010 – og den stigning kan meget vel skyldes Forbrydelsens store succes på kanalen BBC Four.

Selv det engelske kongehus følger med i Forbrydelsen – og prins Charles og hertuginde Camilla besøgte i marts et autoværksted i Lynge, fordi man her var i gang med optagelserne til den kommende sæson af Forbrydelsen. Og hertuginden fik en af de karakteristiske færøske sweatre, som nærmest er blevet et symbol på serien.

Amager Fælled. For københavnerne er det et af byens største rekreative område. For krimituristen er det først og fremmest her, liget af Nanna Birk Larsen blev fundet.

Amager Fælled. For københavnerne er det et af byens største rekreative område. For krimituristen er det først og fremmest her, liget af Nanna Birk Larsen blev fundet.

Det dystre

Ifølge Lise Lotte Frederiksen kommer englænderne – og altså også hollænderne – for at se noget ægte:

»Vi forsøger at gå bag om serien og under overfladen. Det er ikke bare on this spot. Målet er at give et helt billede af Danmark. Eksempelvis går vi igennem Kødbyen og ser den smarte Karrierebar. Men også underverdenen, og hvad der var i Kødbyen engang. På den måde er det et billede af Danmark på godt og ondt og ikke sådan et Wonderful Copenhagen-billede.«

Og det er præcis, hvad turisterne efterspørger. Man kan tage en udvidet The Killing-tur, hvor man også kommer ud på Amager Fælled, hvor liget af Nanna Birk Larsen bliver fundet i Forbrydelsen I:

»Der gør jeg meget ud af, at det også var på Amager Fælled, at man henrettede folk i gamle dage. Og at det er et sted, der ligesom i en western, ligger lidt uden for civilisationen, og derfor er lidt uhyggeligt,« siger Lise Lotte Frederiksen, som er cand.mag. i engelsk og teatervidenskab.

Professor og turismeforsker på Aalborg Universitet, Henrik Halkier, mener, at det er en naturlig udvikling, at Forbrydelsen er blevet en grund til at besøge København:

»Det har man set mange andre steder også. I Ystad har man stor succes med Wallanders Ystad. Det er ønsket om at få noget andet end den officielle turistfortælling med almindelige seværdigheder. Jeg har aldrig før hørt om turister, der besøger Humleby. Men det er helt sikkert spændende – på den måde kommer man ud i nogle hjørner af byen, man ellers ikke ville have set,« siger han og tilføjer:

»Og man skal ikke undervurdere den mørke og usikre side af serien. Den fascinerer. Faktisk er der en truende og eksistentiel form for dysterhed i serien. Og det er fortalt i flotte billeder – København kunne jo ikke få bedre branding end den, der gives i Forbrydelsen.«

Den knuste idyl

Samme opfattelse har Lise Lotte Frederiksen: »Det må meget gerne være koldt og regnfuldt, når jeg holder Forbrydelsen-ture. For det underbygger den stemning, som turisterne er her for at opleve. Når vi eksempelvis ser Politigården, må den gerne tage sig lige så dyster ud som i serien. Det må gerne give kuldegysninger,« siger hun.

Det kan lyde paradoksalt, at man gerne vil have regnvejr på sin ferie, men det er ikke desto mindre logisk, mener Henrik Kahn fra VisitDenmark:

»Det er jo ikke så underligt, når man ser Forbrydelsen. Det er næsten altid regnvejr, så det hører med til serien. Man vil gerne have den der lidt grå skandinaviske stemning, som er så meget anderledes end det amerikaniserede. Man søger ’den ægte vare’.«

Ifølge Lise lotte Frederiksen, kan det ikke blive dystert nok:

»Der er så mange løse ender i Forbrydelsen, og derfor er den foruroligende. Den falder ikke i hak sådan som en Agatha Christie eller en Barnaby-krimi. Der er tvivlsomme ting, som gør, at man bliver forvirret på et højere niveau, når serien er slut. Og den usikkerhed er en del af fascinationen. Det er det typisk danske – og forskellen fra krimier fra andre lande,« siger hun. Henrik Halkier fra Aalborg Universitet er enig:

»Det nærmeste man kommer i England er vel Sagen Genåbnet. Men det er sådan set bare intellektuel splatter. Der er ikke på samme måde en grå og tvetydig tone.« Han mener, at det er tiltrængt for København at få et opgør med det klassiske turistbillede:

»Man har en eventyridyl i den officielle fortælling om København, men hvis man undersøger det charmerende nærmere, er der brud. Der er Forbrydelsen en påmindelse om, at der er noget andet nedenunder. Hvis den havde foregået et sted, som var kendt for sin dysterhed, så var det noget helt andet. Hver anden Taggart ender jo nærmest i en tom fabriksbygning et sted i Skotland. Den foregår et sted, som er kendt for at være trist og gråt, og derfor er det ikke så overraskende – det er det derimod i København,« siger Henrik Halkier, som mener, at byen har et sort potentiale i den dysterhed, som Forbrydelsen udstiller:

»Jeg kan sagtens forestille mig, at København kunne score noget mere på at skrue op for skummelheden. Der er mange, der gerne vil opleve den slags. Selvfølgelig uden at man skræmmer dem, der bare gerne vil besøge eventyr-Danmark, væk.«

Fakta om Forbrydelsen I-III

Forbrydelsen I om mordet på gymnasieeleven Nanna Birk Larsen var i 20 afsnit og havde premiere i januar 2007. Da sidste afsnit blev vist i november 2007, var der 2.107.000 seere.

Forbrydelsen II om mordet på advokaten Anne Dragsholm var i 10 afsnit og havde premiere i september 2009. Både forbrydelsen I og II er blevet vist i på BBC4 og har haft gode seertal – ligesom serien har høstet gode anmeldelser flere steder i udlandet. Forbrydelsen er desuden blevet indspillet af amerikanske skuespillere under navnet ’The Killing’”.

Forbrydelsen III får premiere på DR1 den 23. september

Den færøske sweater

Ud over den særlige dysterhed i ’Forbrydelsen’, er også Sarah Lund i den færøske sweater en del af attraktionen. Hun er et symbol på den skandinaviske kvinde, fortæller Lise Lotte Frederiksen fra Peter og Ping: »Hun er den typiske skandinaviske kvinde, der er splittet mellem familien og arbejdet. Den figur er turisterne meget interesserede i.«

Samme indtryk har Henrik Kahn fra VisitDenmark: »Hun er billedet på den helt almindelige dansker, der har problemer med kæresten og har et normalt liv men har et spændende job ved siden af. Hun er ’den ægte dansker’. Det kan man godt lide herovre i England. Da Sofie Gråbøl var i London, stod englænderne jo i kø for at se hende. Og hendes sweater er blevet kult. Alle prøver at få fat i sådan en.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian Pietersen

hvis den serie er som i beskriver, så passer den jo meget godt med virkelighedens danmark.... er det en socialrealistisk serie????
godt nok noget lort at være kendt for, men der er jo håb hvis andre lande er bedre end danmark..trods alt.

olivier goulin

He he - er politigården blevet selve sindbilledet på dansk dysterhed?

Ikke så underligt. Det ligner jo et Gestapo-hovedkvarter.

/O

Niels Engelsted

Er det virkelig havfruen og Wonderful Copenhagen.
vi sælger til turisterne? I går så jeg en rød turistdobbeldækkerbus med skiltet Christiania Tour, og fra metroen på Christianshavns Torv går der en evig strøm af jyske familier med børn på vej mod Prinsessegade.

Lykkelige mennesker er kedelige.

Henrik Darlie

"Der er tvivlsomme ting, som gør, at man bliver forvirret på et højere niveau, når serien er slut. Og den usikkerhed er en del af fascinationen. Det er det typisk danske – og forskellen fra krimier fra andre lande,« siger hun."

'forvirret på et højere niveau' 'typisk dansk'
haha, det er åbenbart svært at sige tydeligere end med tv.

Henrik Darlie

»Jeg kan sagtens forestille mig, at København kunne score noget mere på at skrue op for skummelheden. Der er mange, der gerne vil opleve den slags. Selvfølgelig uden at man skræmmer dem, der bare gerne vil besøge eventyr-Danmark, væk.«

'Skummelhed' på et højere plan, i 'eventyrdanmark'
Ja, jeg kan godt genkende det, selv uden at se tv.

Majbritt Nielsen

Henrik Darlie
Nu er det ikke så meget krimi jeg læser på engelsk eller oversat fra engelsk(både amrikansk og engelsk).
Men jeg kan ski godt smage forskel på en dansk/svensk/norsk krimi og en engelsk.

Nogen gange er det bare som om der er lavet en prikket streg.
Herfra og
til forbryderen.

Dog bogserien om station 87, var pænt underholdende. Men de gjorde så også mere ud af enklte episoder i bøgerne der nogen gange holder længere end bogen som helhed.

Hmm, jeg tror jeg skal på bibliotekket og se om de står der endnu.