Læsetid: 3 min.

SPISDrik: Vi vil gerne smage på gode råvarer, godt håndværk – og kærlighed

1. september 2012

Når mange mener, at der er en kvalitet i hjemmelavet mad, er det bl.a., fordi den har et personligt touch. Den er ikke nødvendigvis lavet af en supergod håndværker. Det er heller ikke sikkert, der er brugt de bedste råvarer. Men den er frembragt af lyst til at skabe og tilført kærlighed – en kvalitet, vi hungrer efter i en verden med alt for mange standardiserede varer, der virker upersonlige og ikke har været i kontakt med et menneske. Alle kan lære at lave mad, udvikle deres færdigheder og sætte det præg på maden, som de ønsker. Det kan være sammensætningen af råvarer, udskæringen, krydringen, anretningen m.m.

Madkærlighed er et begreb, der er oppe i tiden. På det seneste har jeg set to madbøger, hvor kærlighed indgår i titlen. Kød-kogebogen Lokal kærlighed og de norske Coop-butikker sælger bogen Reste-kærlighed om at bruge op og ikke smide mad ud. At tilføre kærlighed til mad giver en ekstra dimension i kæden fra jord til bord: Kærlighed til planter, dyr og den mad vi laver og spiser.

Hornfisk bagt med sennep - fire personer

2-3 hornfisk i filet

4-6 spsk. grov sennep

2 tsk. flydende dansk honning

1 lille håndfuld skærmdild eller 1 tsk. tørrede dildfrø

salt og friskkværnet peber

Tilbehør: kartofler, grønne bønner og/eller blomkål

Klip finnerne af fileterne og skær eventuelle små ben væk. Skyl fisken hurtigt i koldt vand, lad den dryppe af og skær den ud i stykker på 10-12 cm.

Rør sennep med honning og toppen eller frøene af dildskærmene. Smør sennepsblandingen på indersiden af fileterne. Krydr med salt og friskkværnet peber. Læg fiskefileterne sammen to og to på bagepapir i et ovnfast fad. Bag fisken i en 150 grader varm ovn til den er gennembagt: Det tager 10-15 minutter afhængigt af tykkelsen. Kom fisken i en skål og stil den i køleskabet.

Spis med friskkogte grønsager og kartofler.

Hornfiskesalat - til fire personer

250 g kold ovnbagt eller dampet hornfisk i filet bagt med sennep (f.eks. en rest fra retten ovenfor)

ca. 1 dl cremefraiche eller mayonnaise

2 spsk. hakkede syltede agurker

1 lille sommeræble

1 tsk. fint hakket løg

2-3 tsk. frisk fintrevet peberrod

lidt fint havsalt

Tilbehør: tynde skiver ristet rugbrød og blandede grønne blade, f.eks. salat og krydderurter

Bag fisken som beskrevet ovenfor.

Fjern evt. ben, men skindet kan godt blive på fisken. Rør det afkølede fiskekød sammen med syrnet fløde/cremefraiche, finthakkede syltede agurker, små tern af æble, finthakket løg og fintrevet peberrod. Smag til med salt. Lad gerne salaten trække mindst 30 min., så den får mere smag.

Spises med ristet rugbrød og evt. salat og krydderurter.

 

Brombær-roulade – til ca. 15 skiver

3 æg

125 g rørsukker

75 g hvedemel

25 g kakao

25 g smør (smeltet)

Drys: 1 spsk. rørsukker

Fyld: ca. 300 g brombærsyltetøj eller -mos

Rouladebund: Pisk æg og sukker ca. 10 min. til det er hvidt og skummende med en håndmikser. Drys melet og evt. kakao igennem en si og vend det i æggemassen med en dejskraber. Rør det smeltede smør i. Smør dejen ud i en ca. 1 cm tyk firkant på ca. 35 x 25 cm på en bageplade med bagepapir. Bag rouladebunden midt i en 225 grader varm ovn i 7-8 min. – den skal være lys, men lige blive lidt lysebrun i kanterne. Drys et nyt stykke bagepapir med sukker. Vend rouladebunden ud på det, så bagsiden af det gamle bagepapir vender opad. Kom vand på hænderne og dup vanddråber på bagepapiret. Vent et par min., og hiv det gamle papir af.

Fyld: Smør syltetøj eller mos i et lag på rouladebunden, og rul den fast sammen til en roulade. Pak den stramt ind i bagepapiret. Lad rouladen sætte sig i køleskabet mindst en time, før den skæres i skiver.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu