Læsetid: 3 min.

Værs’go’ og spis

En flad tirsdag kan godt blive bedre af smør på brødet eller en enkel dessert
18. august 2012

Pasta, frikadeller, grøntsagssuppe, æggekage, pølser … Er hverdagsmad kedelig, eller er det dybest set den mad, vi holder mest af og er trygge ved? Mad som er velkendt og forbundet med følelser og sanselige oplevelser med ens nærmeste. Hverdagsmaden er oftest retter, man vender tilbage til, og den mad, man gerne spiser sammen med andre, der også kan lide den samme mad. Ofte slapper man af over det velkendte, der sjældent er for stor en smagsmæssig udfordring. Modeluner er ikke så markante i hverdagsmaden som i fest- og restaurantmaden. Men det er klart, at den skal smage og mætte rigtigt godt.

Fænomenet hverdagsmad er sammensat. Det er basis for et godt liv og samtidigt forbundet med rigelig fornuft og mange krav: Hverdagsmaden skal være med til at holde os slanke, og den skal være sund (i snæver forstand), og helst være billig og kunne laves hurtigt i en travl hverdag.

DM i hverdagsmad

At tage de daglige måltider seriøst er ikke at køre på et fast lille repertoire af retter og så nuppe take-away ind i mellem, for derefter at bruge timevis i weekenden på overlækker mad. Det er simpelthen en udfordring at skabe en god hverdagsmad-kultur med variation, og det afhænger af, hvordan ens liv er. Har man små børn, er tiden knap; spiser man med teenagere, skal der laves kæmpeportioner – og er man alene i husholdningen, har det også betydning for, hvad god hverdagsmad er.

Men for at det bliver godt, må man ofre tid på at finde ud af, hvad man skal spise og evt. lave en overordnet madplan (f.eks. dage med fisk, kød eller vegetardage). Man må bruge tid på at købe godt ind, lave maden og ikke mindst tid på at spise den. En flad tirsdag kan godt bliver bedre af, at man får smør på brødet eller nupper en enkel dessert. Hverdagsmaden må godt rumme overraskelser, der bringer glæde.

I disse uger løber projektet DM i hverdagsmad af stabelen. Ideen er, at alle kan dele ud af opskrifter på god hverdagsmad. Følg med på Facebook eller på dmhverdagsmad.dk. Man kan indsende frem til den 1. september.

Fiskeragout med sennep 2 portioner)

3-400 g fast fisk i filet f.eks. multe

2 tsk. sennepskorn + 0,5 dl kogende vand

ca. 2 spsk. friskrørt eller stærk sennep med honning

1 løg

1 knoldselleri (for tiden små og gode)

1 syrligt sommeræble

1 spsk. smør

3-4 kviste frisk timian (eller lidt frisk estragon som drys til sidst)

salt og friskkværnet peber

0,5 dl vand

1 dl piskefløde

1 lille bundt bredbladet persille

Tilbehør: kartofler eller brød

Hæld kogende vand på sennepskornene og lad dem trække, mens maden laves. Lad dem dryppe af i en si.

Rens grønsagerne. Skær løget i kvarte og selleri og æble ud i stykker på samme størrelse.

Smelt smør og steg løg klare i en god stegegryde, der kan holde på varmen. Tilsæt selleri og steg videre et par minutter, uden at de tager farve. Tilsæt timian, salt og peber, den ene skefuld rørt sennep samt vand. Steg kort og tilsæt vand. Kog grønsagerne under låg ca. 10 min.

Tilsæt æbler og fløde, kog 3-4 minutter og sluk.

Skær fisken ud i stykker på ca. 3 x 3 cm og bland dem sammen med resten af sennepen.

Vend fiskestykkerne i den varme grøntsagsblanding og kog få minutter. Sluk og lad fisken blive færdig ca. 10 min. ved eftervarmen. Smag til med salt og peber. Drys med groft hakket persille, og spis straks med nykogte kartofler eller brød.

Pandekager med blåbær og brombær – 15 stk.

4 æg

250 g hvedemel

1 spsk. honning eller rørsukker

evt. en halv stang vanilje

ca. 0,5 liter mælk

smør til bagning

Tilbehør:

Friske blåbær, brombær og flydende friskslynget honning

Pandekager: Pisk æg med mel, sukker og lidt mælk, til dejen er uden klumper. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Rør dem i dejen. Tilsæt resten af mælken lidt ad gangen under piskning. Stil dejen i køleskab mindst 30 min. Spæd evt. med mælk, hvis dejen er for tyk.

Beregn 0,5 dl dej til hver pandekage. Bag dem på begge sider på en slip let-pande (25 cm) i lidt smør et par min., til de er gyldne.

Nyd pandekagerne lune med bær og honning.

Hvis pandekagerne skal gemmes, lægges et stykke madpapir imellem, så de er lettere at skille fra hinanden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu