Nyhed
Læsetid: 3 min.

Børn vil gerne lave mad, men de skal lære det af nogen

Mange børn vil gerne lave mad. Men de skal lære det. De mindste kan være med til det enkle, som at vaske grøntsager og frugt, røre dressing m.m. Fra ca. otte år kan de være med i forløb som at bage eller koge kødsovs...
Moderne Tider
15. september 2012

Mange børn vil gerne lave mad. Men de skal lære det. De mindste kan være med til det enkle, som at vaske grøntsager og frugt, røre dressing m.m. Fra ca. otte år kan de være med i forløb som at bage eller koge kødsovs. Først fra 10-12 års-alderen kan de selv. Det er godt at kunne lave mad, når de begynder at være mere alene hjemme og spiser med deres kammerater om eftermiddagen. Når de kender køkkenet og selv kan, bliver de i længden trætte af spaghetti med ketchup, sandwich eller de kedelige løsninger på vej hjem fra skole. Det er de voksnes opgave at sørge for, at der er råvarer i køleskabet så de kan lave noget, når de kommer hjem. Enkle varer som æg, gulerødder, æbler, groft brød etc. Og forny udvalget løbende, så de kan prøve noget nyt.

Her er to klassiske begynderopskrifter som er et hit hos både store og små. Kan man lave kartoffelsuppe, kan man også lave andre grøntsagsupper, og har man lært at lave en crumble med blommer og æbler, kan man lave den med rabarber og jordbær.

Grøntsagsbouillon

1 liter vand

2 tsk. groft salt

Vælg grønsager med forskellig smag:

1 løg

1 porre

evt. lidt frisk chili og hvidløg

1 gulerod

2-3 stilke bladselleri

Vælg krydderurter og hele tørrede krydderier:

1 tsk. hele peberkorn

1 stjerneanis

1 tsk. hele koriander

Evt. stilke og blade af persille, timian, dild m.m.

Grønne toppe af selleri, fennikel og porre

Lidt citronsaft eller hvidvinseddike og evt. sojasovs

Skyl og rens grønsagerne, og skær dem i mindre stykker. Kog dem i vand med krydderurter og krydderier. Grønsagsbouillon skal koge 20-30 minutter, til grønsagerne er helt møre.

Si bouillonen. Smag, om den skal koges ind, så den bliver mere koncentreret.

Smag til med salt eller sojasovs og citronsaft eller eddike. Grønsagsbouillon er en ingrediens og kan bruges til suppe, sovs m.m. Den kan opbevares i flere dage i køleskabet eller fryses.

Kartoffel-porresuppe med kantareller og croutoner – fire personer

1/2 liter grønsagsbouillion eller evt. vand

4 porrer

6-7 kartofler, 600 g – gerne melede

2 spsk. smør

3-4 kviste frisk timian, rosmarin eller merian

1 dl piskefløde

salt og friskkværnet peber

Tilbehør/drys:

4 skiver daggammelt hvedebrød

1 stor håndfuld blade af bredbladet persille

2 fed hvidløg

2 spsk. olivenolie

200-300 g g friske kantareller eller andre svampe

2 spsk. smør

Rens porren og skær den i mindre stykker.

Skræl kartoflerne, kom dem i koldt vand. Tag dem op og skær dem i små tern.

Varm en gryde med smør. Kom porrerne i, og lad dem tage varme. Skyl krydderurterne i koldt vand. Kom bladene af timian, rosmarin eller merian i.

Kom kartoffelstykker og bouillon eller vand i gryden. Læg låg på, og kog suppen i ca. 20 min., til grønsagerne er helt møre. Lav brødcroutoner imens.

Blend suppen, til den er jævn. Kog op med fløde, smag til med salt og peber.

Brødcroutoner: Skær brødet i terninger på 1 x 1 cm. Skyl persillen, knæk stilkene af, og hak persillebladene fint. Pres hvidløget. Rist brødterningerne på en varm pande med olivenolie. Tag panden fra varmen, og vend croutonerne med persille, presset hvidløg og salt.

Kantareller: Skær roden af. Børst evt. med en bagepensel. Hvis de er meget jordede, kan de dyppes hurtigt i koldt vand. Del de største svampe i mindre stykker. Steg dem i brunet smør i få minutter under omrøring ved god varme. Krydr med lidt salt. Servér den varme suppe med brødcroutoner og kantareller.

Blomme-æble crumble med marcipan-flødeskum – 4-5 personer

350 g æbler

350 g blommer

2 tsk. stødt kanel

2 spsk. sukker

Crumble (Smulre-dej):

100 g smør

100 g hvedemel

1 dl sukker (85 g)

2 dl havregryn (60 g)

Marcipan-flødeskum:

1,5 dl piskefløde

75 g rå ren marcipan

Tænd ovnen på 200 grader.

Skær blommerne i kvarter og fjern stenene. Læg dem i et ovnfast fad. Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem i tern. Læg dem i det ovnfaste fad. Bland blommer og æbler med kanel og sukker.

Dej: Skær smørret i små stykker. Bland med mel, og smuldr med fingrene, til det ligner revet ost. Bland sukker og havregryn i. Drys dejen over frugterne.

Stil fadet midt i oven ovnen, og bag kagen i 30-40 min., til kagen er gylden.

Marcipan-flødeskum: Pisk fløden til skum. Riv marcipanen på den grove side af et rivejern. Drys den forsigtigt i flødeskummet og pisk ikke mere. Servér kagen lun med marcipan-flødeskum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

:-)

Man bliver i godt humør, når man læser det lille fine indlæg, hvor der oven i købet følger opskrifter med lige til at putte i lommen og lave mad af.

Jeg husker med et tilfreds smil, hvordan min søn, der i dag er et flot stykke mandfolk på 21, blev kørt igennem et kursus på et par år, der hed: 'De store klassikere for børn'. Altså det hed det inde i hovedet på mig, for det var jo ikke for børn som sådan.

Det bestod i, at sønneke blev sat til at lave mad. Han syntes for øvrigt, at det var skideskægt og udfordrende, for ellers var han nok ikke hoppet på den. Det bestod i, jeg gav ham alle varerne og en opskrift. Så gik han i gang. Undervejs råbte han ovre fra den anden ende af køkkenet - jeg havde et stort køkken, der rent faktisk både blev brugt til samtaler og madlavning - hvad han nu stillede op.

Resultatet var fremragende. Og han er i dag en fremragende amatørkok, der laver fremragende mad med sin kæreste. Som de siger: vi fungerer også godt sammen i et køkken :-)

Børn skal sgu lave mad, ja de skal. Og de elsker både at lave den og at spise den bagefter.