Læsetid: 1 min.

Jeg går glip af alt det gode

Der er bare nogle forfattere, man aldrig kommer ind på livet af, siger skuespiller Laus Høybye, aktuel i forestillingen Bang og Betty på Folketeatret
29. september 2012

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Thomas Manns Buddenbrooks. Det er for mig slægtsromanen over dem alle. Han beskriver købmandsfamiliens forfald med lige dele kærlighed og revselse. Man holder af alle karaktererne, men kan samtidig se deres brister og håbløse stolthed. I det hele taget synes jeg, Thomas Mann er en stor forfatter. Hans ambivalente forhold til borgerligheden er interessant og stadig genkendeligt og meget relevant.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Favoritbøger skifter med alder og omstændigheder! En løst skitseret tidslinje kunne være: Vilhem Mobergs Udvandrerne, Bruce Chatwins Drømmespor, Inger Christensens Det, Dylan Thomas’Forår i Milkwood. Jeg synes, de åbner op for og udvider ens begreb om verden.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Der er nogle forfattere, som jeg, trods stædige forsøg, ikke kan komme ind på livet af, hvilket ærgrer mig en del. Det er, som om jeg går glip af alt det gode, andre får ud af dem. Thomas Bernhard er én af dem. Michael Cunnningham en anden.«

– Hvilken type læser er du?

»Hurtig og lidt utålmodig. Og med en konstant følelse af dårlig samvittighed over alle de gode bøger, jeg ikke har fået læst endnu. Når jeg bliver gammel, vil jeg kun sove, drikke kaffe og læse.«

– Hvornår læser du?

»I pauser, ferier og på regnvejrsdage. Ofte læser jeg relevant litteratur i forbindelse med arbejde. De sidste par måneder har jeg læst Johannes V. Jensen, fordi jeg skal spille ham på Folketeatret lige om lidt. Han er en meget sammensat forfatter. Både nyskabende, nysgerrig og åben, bl.a. rejste han en del og skrev om det, og samtidig dogmatisk og lidt firkantet i sin danskhed og dyrkelse af det helteagtige og maskuline.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu