Interview
Læsetid: 5 min.

Læserne spørger: Henrik Nordbrandt

»Jeg tror på den nye regerings gode intentioner, men får indimellem den utilladelige tanke, at et effektivt venstreorienteret militærkup – ledet af en klog diktator som Solon f.eks. – ville være den eneste farbare sti ud af sumpen ...«
Henrik Nordbrandt. Født 1945. Hans første digtsamling kom i 1966, og han har siden udgivet over 20 til. Udvalg af hans digte er blevet oversat til mange sprog. Han har desuden udgivet et par romaner, essaysamlinger og børnebøger. Blandt de priser, han har modtaget, kan nævnes Det Danske Akademis pris, Det Svenske Akademis nordiske pris og Nordisk Råds pris.

Henrik Nordbrandt. Født 1945. Hans første digtsamling kom i 1966, og han har siden udgivet over 20 til. Udvalg af hans digte er blevet oversat til mange sprog. Han har desuden udgivet et par romaner, essaysamlinger og børnebøger. Blandt de priser, han har modtaget, kan nævnes Det Danske Akademis pris, Det Svenske Akademis nordiske pris og Nordisk Råds pris.

Sofie Amalie Klougart

Moderne Tider
15. september 2012

Du er blevet far. Tillykke med det. Kan du sige noget om, hvilken betydning det har for din digtning? Måden, du ser og oplever verden på, og måden, du formidler på?

Alt!

Har du skrevet digte, som du fortryder?

Jeg har ikke skrevet digte, som jeg fortryder, men jeg har så sandelig udgivet digte, jeg fortryder. Rigtig mange endda!

Hvordan vil du gerne dø?

Nej, vel!

Med årtiers forsinkelse faldt jeg i et sommerhus over din ’krimi’ ’Finkelsteins blodige bazar’. Er det en genre, du kunne finde på at vende tilbage til?

Jeg vendte faktisk tilbage til den genre for to år siden, da jeg udgav Keldby Slagteren. Jeg tror dog ikke, det vil gentage sig. Det er i virkeligheden ikke en genre, jeg bryder mig om. At forsøge sig i den er for mig en tvungen, langtfra behagelig disciplinær øvelse. Lidt ligesom det ville være at deltage i en fodboldkamp eller endnu værre: at være tvunget til at sidde og glo på den.

Hvad stemmer du på?

Sidste gang stemte jeg på Enhedslisten, selv om jeg er imod nogle af de holdninger, som findes i partiet. For eksempel mener jeg ikke, at religion burde have nogen plads i det parti. Jeg overvejede også at stemme på Helle Thorning-Schmidt. Havde jeg været klar over omfanget af den heksejagt, hun blev udsat for, havde jeg nok gjort det. Også Villy Søvndal indgik i mine overvejelser.

Hvad er din livret?

Blomkålsgratin.

Er der en kollega, du ser op til?

Ja, så sandelig. Og mere end én. Og hvis de endnu ikke ved, hvem de er, skal jeg nok fortælle dem det, næste gang vi ses.

Min store datter vil gerne være forfatter – har du et råd til hende?

Ja. Få dig en ordentlig uddannelse. Så kan du skrive, lige hvad det skal være uden at skulle tage kommercielle hensyn. Bogmarkedet er oversvømmet af dårlig litteratur, fordi forfatterne føler, at de hele tiden skal markere sig for at overleve.

Hvorfor hader du religion?

Jeg hader ikke religion, lige så lidt som jeg hader Julemanden. Og af samme grund. Men religionens insisteren på at kende sandheden under henvisning til magter, hvis eksistens intet menneske i denne verden nogensinde har kunnet bevise, gør mig dybt nedtrykt. Undertiden får jeg den tanke, at mennesker er ligesom visse insekter, f.eks. myrer eller bier: fantastiske ingeniører uden selvstændig tænkeevne. Det er sikkert en forkert tanke, men det er altså det, religionen gør ved mig! Det gode gamle mundheld ’Jeg ved ikke, om jeg skal le eller græde’, siger vist alt.

Hvorfor er så mange, der prøver at skrive digte, så dårlige til det?

Fordi det er meget, meget svært at skrive gode digte. Selv de bedste digtere skriver ikke så sjældent dårlige digte.

Hvad er det værste ved Danmark? Og det bedste?

Det værste er den systematiske, intensive dyremishandling. Jeg tror, denne dyremishandling har langt større konsekvenser, end folk normalt går rundt og forestiller sig. Hvorfor finder danskerne sig i, at deres land og havene omkring det forgiftes? Hele landet stinker! Jeg er bange for, at folk, som lever af dyremishandling, selv bliver forråede og afstumpede. Det afspejler sig bl.a. i flygtningepolitikken. Den, der er vant til at mishandle svin, har måske svært ved at fatte medfølelse med et barn, der sendes hjem til en uvis skæbne i et krigshærget land, det ikke kender. Det bedste ved Danmark? Måske kunne man nævne den tolerance, landet engang blev så kendt for, men som under det ny årtusinds regeringer er blevet kuet til fordel for en hensynsløs egoisme. Jeg har aldrig været nationalist. Alligevel blev jeg somme tider glad for at møde folk i udlandet, som havde smukke ord at sige om Danmark. Det er længe siden. Det er mit håb, at tolerancen stadig lever, selv om den har været nødt til at gå under jorden under nullernes mobning.

Kan du bruge Biblen til noget?

Nej.

Din største fiasko?

I min erindring prøver mine fiaskoer altid at overgå hinanden i størrelse. De opfører sig lige så barnligt som sportsfolk til en olympiade. Men skulle jeg udsætte mig selv for det masochistiske valg, ville jeg nok nævne, at jeg aldrig har fået lært at spille et musikinstrument. Jeg ville frygtelig gerne have lært at spille det tyrkiske strengeinstrument saz – for slet ikke at tale om cello.

Hvem ville du allerhelst møde, hvis du fik chancen?

Jeg har mødt de mennesker, jeg har mødt. Nogle af dem har været vidunderlige, dejlige osv. Rækken af superlativer er lang. Jeg syntes engang, at Irene Papas (græsk skuespiller og sanger, red.) var den smukkeste kvinde i verden. Jeg tror nu ikke, jeg ligefrem ønskede at træffe hende. Men så mødtes vores øjne en aften i menneskemængden på gaden i Athen. Og de ville ikke skilles. Det var tordenvejr, og vi søgte ly i en natklub, hvor Xilouris sang. Det forekommer mig at være svært at ønske at møde nogen, når man jo aldrig kan vide, om man vil kunne lide vedkommende. Hver gang jeg møder en person, jeg kan lide, bliver jeg glad. Og jeg håber sandelig, at det sker igen.

Er der noget, man ikke kan digte om?

Det afhænger af, hvem digteren er.

Hvis du skulle lave en politisk analyse af situationen i Danmark på tre sætninger, hvordan ville den lyde?

1. De sidste 10 år har været så forfærdelige, at jeg er begyndt at tvivle på demokratiet – i Danmark i hvert fald – andre steder kan det muligvis godt fungere. 2. Middelmådigheden har ikke alene indtaget Christiansborg, den har forvandlet tv-kanalerne til en slags vulgariseret børne-tv – ikke et ondt ord om de rigtige børneprogrammer – og udvandet den trykte presses sprog med det resultat, at aviserne er ved at uddø. 3. Jeg tror på den nye regerings gode intentioner, men får indimellem den utilladelige tanke, at et effektivt venstreorienteret militærkup – ledet af en klog diktator som Solon f.eks. – ville være den eneste farbare sti ud af sumpen.

Har dyr også følelser?

Naturligvis har dyr følelser. Den måde, man behandler dyr på i Danmark, er en skamplet på nationen. Ordet ’svineproduktion’ forekommer mig at høre hjemme i en nazistisk terminologi. Egentlig også ’dyrevelfærd’. Det sidste betyder, at man prøver på ikke at mishandle dyrene alt for groft, inden man henretter dem.

Hvad laver du i din fritid?

Det er min fritid, tak.

Har du tabuer, du altid overholder?

Det har jeg nok, men jeg er ikke klar over hvilke. Det er måske mit største tabu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Har dyr også følelser?". Stå solen op i øst????

Er man trist og vil i godt humør, så læs Henrik Nordbrandt - Det gør jeg i hvert fald.

"...’dyrevelfærd’. ...betyder, at man prøver på ikke at mishandle dyrene alt for groft, inden man henretter dem."

Det jo en genial sætning som siger alt om hans måde at skrive på....

Burde læses af alle animalfarmers

Men opleves det ikke som om man SKAL være for religion før man kan være for en human flygtningepolitik, jeg oplever det som et uudsagt krav i medie-folkestemningerne altså hvad der Comme il faut at mene !

Nordbrant har ret vi skal behandle nødlidende mennesker og især børn og unge værdigt om omsorgsfuldt og beskytte dem, og dyrene ligsådan, de skal have et liv der ligner deres naturlige liv så meget som muligt, som min gamle bedstefar der talte med alle sine dyr hver dag, og ja svinene diskuterede da også dagen med ham igen...så hyggeligt og uforståeligt dejligt !

men derfor kan man vel godt hade religioner og nogle mer end andre ligesom med ideologier ! Hvis jeg skulle vælge dansk kupindsat statsleder så peger jeg på Preben Wilhjelm !