Læsetid: 8 min.

Overstyrmand, forfatter og maoist – og overvåget i fem år

Den norske styrmand, journalist og spændingsforfatter Jon Michelet var en af de mest overvågede maoister i Norge i 1970’erne. Efter at have fået indsigt i 82 rapporter i hans personsag fra Politiets Overvågningstjeneste har han skrevet en bog om ulovlig politisk overvågning
Forståelse. På hotelværelset i København i mange år efter kan Jon Michelet godt forstå rationalet i POT’s overvågning af ham. Det var kendt, at de norske kommunister fik penge fra Sovjet – derfor var det nærliggende, at også maoisterne fik penge fra kineserne. Men det fik vi altså ikke, siger han.

Forståelse. På hotelværelset i København i mange år efter kan Jon Michelet godt forstå rationalet i POT’s overvågning af ham. Det var kendt, at de norske kommunister fik penge fra Sovjet – derfor var det nærliggende, at også maoisterne fik penge fra kineserne. Men det fik vi altså ikke, siger han.

Tine Sletting

29. september 2012

Da den norske forfatter Jon Michelet i december 2002 fik indsigt i sin personsag fra den norske pendant til PET, Politiets Overvågningstjeneste (POT), var den to fingerbredder tyk og indeholdt 82 rapporter på i alt 184 sider. I fem år havde han været telefonaflyttet og skygget, men bortset fra et par avisartikler til den norske avis Klassekampen, hvor Michelet lige var aftrådt som redaktør, gjorde han ikke andet end at låse dokumenterne inde i et brandsikret skab. Mange år senere bad hans yngste datter Stella om få lov at læse registreringer om sin far. På Stellas opfordring kom dokumenterne ud af skabet og videre til en selvbiografisk bog, som sidste år udkom på norsk og nu kommer på dansk: Min sag. En beretning om ulovlig politisk overvågning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu