Klumme
Læsetid: 3 min.

Æbler til mos, til most, til grød, til kompot, til fisk, til kød, til salat, til ...

Lige nu sælges der en vifte af dejlige æblesorter med stor forskellighed, og der er mange måder at bruge dem på
Moderne Tider
13. oktober 2012

Lige nu sælges der en vifte af dejlige æblesorter med stor forskellighed, og der er mange måder at bruge dem på. Lige nu er f.eks. gråsten og filippa fine rå eller på en rugbrødsmad med smør eller flødeost. Æble i salater bidrager med syrlighed, sprødhed og tilpas sødme. Æble er perfekt i klassisk råkost med gulerod blandet med f.eks. rødbede, fennikel, persillerod eller pastinak. Æble og blad- eller knoldselleri er perfekte par, kendt i f.eks. waldorfsalat. Æble er del af en god coleslaw og andre kålsalater. Æblesalat med peberrod og cremefraiche-, skyr- eller flødedressing smagt til med lidt citronsaft eller æbledikke er rigtig godt til både bagt og stegt fisk, koldrøget fisk og til lammesteg.

Ren usødet æblemost er godt i gryde- og simrerretter med f.eks. svineskank og oksebov til dels i stedet for hvidvin eller øl.

Der er masse af æbleklassikere i det varme danske køkken: æbleflæsk, and, gås og hjerte fyldt med æbler og svesker, karrysild og karrysovs med æble og alle de labre æbledesserter som bagte og fyldte æbler, æblekager, æblecrumble og æbletærte.

Mos er ikke bare mos

Nedfaldsæbler er ofte modne æbler, som kan samles op inden snegle og andre smådyr begynder at spise dem. Fjern brune pletter på nedfaldsæblerne og brug dem ret hurtigt rå eller kog dem. Æblemos eller æblepuré kan altid være godt at have i huset. Det kan bruges og nydes som den er, evt. med mælk eller på yoghurt, krydres med peberrod til stegeretter i stedet for sovs og bruges i desserter som æbletrifli, gammeldags æblekage, bondepige med slør, muldvarpeskud, lagkage og i bagværk.

Æblemos kan laves på flere måder. Det er enkelt, men vil man have en intens smag og konsistens kræver det lidt håndværk. En god metode er at lave lidt karamel i en gryde, der holder varmen godt f.eks. en kobber- eller stegegryde. Tilsæt skrællede æblestykker til karamellen og tilbered æblerne hurtigt ved god varme, så man kan opnå, at nogle af stykkerne forbliver hele, og resten moser ud. Om der skal tilsættes vand afhænger af æblesort, og hvor stor fordampningen er under kogning. Rør godt, og juster med lidt vand, hvis æblerne er ved at brænde på.

Man kan også lave mos af hele æbler med skræl og kernehuse og si det hele efter kogning Når man koger med skræller og kernehus har man pektin-delen af æblet med, og det gør, at man kan få en stivere og fastere mos, da pektinen jævner. Det kræver dog en lang kogetid.

Æblepie

Mørdej:

150 g koldt smør

300 g hvedemel

100 g flormelis

1 æg

Fyld:

6-8 æbler

25 g smør

2 tsk. stødt kanel

1/2 tsk. stødt allehånde

1 tsk. fintrevet citronskal

50 g brun farin eller mørk rørsukker

Tilbehør: cremefraiche, flødeskum eller vaniljeis

Smuldr smør og mel, evt. i en foodprocessor, så det kommer til at ligne reven ost. Tilsæt flormelis. Tryk dejen sammen med æg. Læg den i køleskabet mindst 30 min. Rul 2/3 del af mørdejen ud, og beklæd en pieform eller springform (24 cm i diameter) så den går 3-4 cm op.

Skræl æblerne og fjern kernehuse, stilke og blomster. Skær æblerne i grove tern.

Bland æbler sammen med en blanding af smeltet smør, krydderier, citronskal og brun farin. Fordel fyldet og læg dejkanten ind over. Rul resten af dejen til en cirkel på 24 cm i diameter og læg på som et låg.

Sæt pien i køleskab ca. 20 min. og opvarm ovnen til 175 grader. Sæt æblepien i midten af den varme ovn og bag ca. 30 min., til den er gylden. Afkøl lidt på bagerist og nyd den gerne lun. Servér med cremefraiche, flødeskum eller vaniljeis.

 

Sandkage med krydderier og æble

1 stort æble

2 spsk. citronsaft

25 g mandler

250 g smør, stuetemperatur og blødt

250 g sukker

2 æg

275 g hvedemel

2 tsk. bagepulver

2 tsk. stødt kardemomme

1 tsk. stødt kanel

1 dl mælk

50 g rosiner

2 spsk. blødt smør og 2 spsk. hvedemel til formen

Skræl æblet og skær det i små stykker. Bland æblestykkerne med citronsaft. Smut mandlerne og hak dem.

Pisk blødt smør med sukker til det er hvidt og skummende.

Tilsæt et æg ad gangen og pisk godt mellem hvert æg.

Bland mel med bagepulver og krydderier. Drys blandingen igennem en si og vend den i dejen.

Tilsæt gradvist mælk.

Bland æble, mandler og rosiner i dejen. Smør en sandkage- eller brødform (1,5 liter) med smør og drys med mel. Hæld dejen i formen.

Sæt kagen i ovnen og tænd på 175 grader. Bag i ca. 1 time. Stik et lille træspyd i midten af kagen. Er der dej på skal kagen bage videre. Afkøl på bagerist.

Serie

Værs'go' og spis

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her