Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Giver man pengegaver til voksne?

6. oktober 2012

Fedtsylen, 42, København

Jeg er stødt ind i et underligt fænomen: Voksne mennesker ønsker sig penge i fødselsdagsgave – og det irriterer mig. Penge er da noget, man giver børn og konfirmander!

Jeg 42 år og kan konstatere i min omgangskreds, at der er en stigende tendens til, at man ønsker sig penge i fødselsdagsgave. Hvis man virkelig mener, at man har alt, så synes jeg bare, man skal sige til sine gæster, at de skal donere et eller andet beløb til en velgørende forening – det har jeg oplevet en enkelt gang. Jeg synes, at det er plat, at en fødselsdag skal reduceres til en økonomisk transaktion, hvor jeg føler, at jeg egentlig bare betaler for middagen. Hvad gør jeg næste gang, at fødselaren ønsker sig penge?

Svar I:

Ønsker dine venner sig KUN penge, eller ønsker de sig penge til noget? Jeg har selv givet pengegaver, hvis fødselaren ønskede sig tilskud til en ny cykel eller til en rejse med kæresten, for eksempel. Det synes jeg er i orden. Men hvis de ønsker sig penge, bare sådan, forstår jeg godt, at du finder det sært. Alt afhængigt af, hvilket forhold du har til festens midtpunkt, kan du jo ymte, som du skriver, at du føler, du blot betaler for middagen. Måske dukker der så en forklaring op. Måske er det netop drømmerejsen, der står og vinker i horisonten. Ellers kan du, hvis du igen kommer ud for så mager en ønskeseddel, slet og ret give noget andet! En rigtig god flaske rødvin, en lækker sweater, en eller anden god kvalitetsting, der svarer til det beløb, du ville være hostet op med i cool cash. Og hvis du af en eller anden grund ikke synes, at du kan gøre det – at det vil virke for provokerende eller forkert – så lad være med at ærgre dig. Det er da heldigvis ikke dit problem, at modtageren er fantasiløs, og man skal kun ærgre sig over ting, man kan gøre noget ved. Resten er spild af din egen energi.

/Karen Syberg

Svar II:

Jeg er gavekyniker. Den glæde, jeg får ved at modtage gaver, opvejer på ingen måde det besvær, jeg har med at købe gaver. Altid i sidste øjeblik og uden ideer okser jeg rundt i de forkerte butikker. Bruger hun størrelse 37 eller 38? Ja, det kan jo i grunden være lige meget, når man ved, at de bare ender inde i skabet alligevel. »Det er også glæden ved at give gaver,« plejer gaveromantikere at sige, men jeg har svært ved at finde glæde ved at se en anden person stå med et uægte smil og sige: »Nej, hvor er de søde.« Jeg ser dine venners reaktion som et udtryk for, at de også er trætte af gaver: »Giv penge – det er det eneste, jeg bliver glad for.« For ikke så længe side fik jeg to flasker Merlot fra Australien. Jeg bryder mig bestemt ikke om Merlot fra Australien, og der må jeg gå med på dine venners hold: Giv mig da hellere pengene – så køber jeg den vin, jeg synes bedst om. Men eftersom vi alle holder nogenlunde lige mange fødselsdage, bryllupper, jubilæer mv., må mit råd være, at du næste gang foreslår, at I dropper gaverne. Det går alligevel lige op i sidste ende, når I giver hinanden penge hver gang. Og hvordan slutter historien om de to flasker Merlot så? Jo, dem gav jeg såmænd videre til en veninde, som jeg ikke tror går så meget op i vin (sorry, Sara – tag det ikke personligt). Det var en af de dage, hvor jeg på vej ud af døren kom i tanke om, at jeg endnu en gang havde glemt at købe en gave.

/Kristian Villesen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Man skal slet ikke spørge voksne mennesker, hvad de ønsker sig, men give dem det, man selv synes er passende, hvis man da ikke helt kan droppe idiotiet med gaver. Det vil jeg foreslå, at spørgeren gør næste gang.

Der er også dem - og de kan være ganske langt oppe i årene, der inviterer til fødselsdag, hvor det forventes, at man både kommer med gave, fælles mad og egen vin. Ret så utåleligt. Dertil kan man vende sit bordkort og læse, hvilke opgaver man har til festen. Kaffebrygning, opvask etc.