Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Youtube tager for meget af tiden på jobbet

Moderne Tider
27. oktober 2012

Tina 34, København

Kære brevkasse. Først en bekendelse: Jeg ser fjollede videoer på Youtube, når jeg skal slappe af. De efterlader sjældent noget indtryk på mig, men det er en vane/hobby/trang ... whatever, jeg har udviklet. Og det gør mig glad. På det seneste har jeg så taget trangen med på arbejde. Jeg er grafisk designer, så mit arbejde foregår bag en skærm, og derfor er det let at ’synde’. Jeg vil gætte på, at jeg nu bruger omkring en fjerdedel af min arbejdstid på useriøse videoer og lignende, og det resulterer i, at jeg sidder meget længere på kontoret end tidligere. Familien tolker det, som om jeg arbejder mere, men det gør jeg jo ikke, jeg kigger bare mere på skærmen. Hvordan kan jeg skære ned på filmene, uden at det går ud over mit humør?

Svar I:

Du er ikke alene. En hurtig håndsoprækning på kontoret viser, at vi alle sammen inden for den sidste halve time har været ’of road’ på nettet.

Ligesom du bliver glad af at se på Youtube-videoer af hunde i tylskørt, grinende babyer og folk, der danser gangnam style, bliver jeg glad af at surfe opskrifter og læse min yndlings-hadeblog af Jette Hansen.

Forskellen på dig og mig er, at du mener, dit forbrug har taget overhånd og bør stoppes. Jeg derimod kan lide mine overspringshandlinger på nettet og har tildelt dem en funktion. De fungerer som en slags pausemarkører, der viser, hvornår jeg for en stund må slukke hovedet.

Jeg forstår godt, at du synes, det er liiige i overkanten at bruge en fjerdedel af din arbejdstid på Youtube. Men hvis du vil vænnes af med dine svinkeærinder på nettet, skal du indføre en anden slags pausemarkør. En, der gør dig glad ligesom hundene i tylskørt, men uden at den sluger al din arbejdstid. Først skal du slippe ud af dit Youtube-misbrug. Tag en kold tyrker og installér programmet SelfControl på din arbejdscomputer. Når du møder ind om morgenen, koder du ind, at din computer skal blokere for Youtube i f.eks. otte timer. Så kan du ikke længere video-synde, men bliver i stedet mødt af et arrigt dødningehoved, som blokerer indgangen til din yndlingsportal. Det næste bliver at finde en ny pausemarkør, som gør dig glad. Måske kunne du indføre, at du hver dag drikker en klokken 14-kaffe med en kollega, eller at du hver formiddag tager et halvt kapitel i din yndlingsbog. Så har du en belønning at se frem til, for hånden på hjertet, hvem bliver glad af at knokle igennem hele dagen?

Lærke Cramon

Svar II:

Vi er uhyggeligt mange, der udfører vores arbejde foran en skærm, kan have påtrængende behov for at koble af ved at lade tankerne flyde til noget andet end det, vi sidder og lader øjnene og fingrene hoppe med. Klogest og sundest er det formentlig, hvis vi afbryder os selv ved at gå en lille tur rundt i bygningen eller uden for den.

Så langt er der ikke altid mulighed for – eller energi til – at komme væk fra skærmen, og, nåja, så er fristelsen jo nærliggende til surfe ud til noget adspredende. Den falder jeg selv for.

Kunsten er at kunne komme hjem til arbejdet igen igen. Det lyder foruroligende, at du gætter på, at du nu bruger en fjerdedel af din arbejdstid på useriøse skærmudflugter. Tilsvarende galt lyder det, når du fortæller, at du af samme årsag kommer senere hjem til din familie.

Du er ganske enkelt ved at blive misbrugssurfer, og det må du holde op med. Du må gå på nedtrapning. Giv dig selv et maksimalt antal minutter, du må være på Youtube i. Del det eventuelt op i før og efter frokost. Jeg synes, at du skal sætte som endemål, at det ikke kommer til at handle om meget mere end højst ti minutter inden frokost og højst ti minutter efter.

Måske er årsagen til, at du har svært ved at fastholde interessen for det, som du får løn for, at du har det forkerte arbejde: Du keder dig, fordi arbejdet keder dig. Hvis du ved nærmere granskning af dit indre når frem til, at det er tilfældet, bør du søge et arbejde, der griber din opmærksomhed. Så kan du yde en professionel indsats – og samtidig komme hjem til tiden.

David Rehling

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her