Interview
Læsetid: 1 min.

’Jeg elsker billedbøger’

Det er som regel ikke ordene, men rytmen, pauserneog billederne, der griber instruktør Maja Friis, aktuel med dansedokumentaren Ballerina, der vises på CPH:DOX
Moderne Tider
20. oktober 2012

– Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Der er to bøger, bind et og to af Bergmans selvbiografi Laterna Magica. Den køber jeg altid, når jeg finder den antikvarisk, så den er klar til at blive givet videre som gave. Jeg elsker den for at formå at sætte ord på fascinationen og magien ved filmens væsen. Jeg holder af den for at være nærværende, sanselig, livsbekræftende og så filmisk.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Aristoteles’ Poetikken – jeg læser den stadig og forundres stadig over dens så ultrapræcise og logiske analyser af dramaturgiens essens og tricks. Et dramaturgiens urskrift, ingen siden er kommet efter. Hvad andre bruger kapitler på tilnærmelsesvist at udtrykke, siger det værk på få linjer.«

»De sidste år, hvor jeg har arbejdet på Ballerina, er der én bog, jeg har læst igen og igen. Det er Elsa Marianne von Rosens selvbiografi Inte bara en dans på rosor, som er inspirationen til filmen. Denne bogs hudløse erindringer, smukke billeder og elskværdige svenske tone har sammen med mødet med Elsa Marianne været hele indgangen til min fascination af hendes virkelighed med dansen.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg kan ikke komme på den værste bog, jeg har læst. En bog bliver kedelig og forbliver ufærdiglæst for mig, før den når at blive værst.«

– Hvilken type læser er du?

»Det er som regel ikke ordene, der griber mig. Det er rytmen og pauserne. Jeg elsker billedbøger og fotobøger. Jeg er dårlig til at få læst en bog færdig; jeg kommer til at forlade den, fordi noget andet tager over. Og fotobøger vil gerne læses mere sporadisk, og sidetallene er ofte dejligt ligegyldige.«

– Hvornår læser du?

»For sjældent. Det er altid biografen, der vinder. Men for tiden er mit yndlingslæsested den grønne sofa på kontoret. Og så skal det helst blæse og være mørkt udenfor.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her