Kan man stole på en præsident, der ikke drikker?

Moderne Tider
13. oktober 2012

»Da jeg var barn vidste jeg, hvad jeg ville være, når jeg blev stor: Jeg ville være amerikaner.« Sådan fortæller den norske trubadur Odd Børretzen i en stille ballade fra 1995, ’Vi drømte om Amerika’. Børretzen beretter om det ’lugtfri land bag havet’, som længe fremstod som et ideal for mange europæere. I sin fine tekst maler han billedet af et smilende paradis med gudestatus, hvor »alle er frie og lykkelige og har bil og hvide tænder«, og hvor »alderdommen er smuk og himlen altid blå«. Børretzen maler videre om landet, der oven på Vietnamkrig, forurening og skrækkelige historier om social uretfærdighed mister sin gudestatus – og bare er Amerika. Europæernes forhold til USA har, mildt sagt, taget et par op- og nedture, men landet fortsætter med at fascinere os, uanset om dagskursen gør det til gud eller fanden selv.

Årets dyst om det amerikanske præsidentembede er ingen undtagelse. Obama eller Romney? Den får ikke for lidt på alle kanaler, og det er svært at forestille sig udviklingen i Kina eller et tysk kanslervalg påkalde sig samme opmærksomhed.

Det er længe siden, klummisten selv drømte om at være amerikaner, men interessen for det umulige land, der tramper rundt i manegen og alligevel fascinerer med sin fantastiske evne til at løfte det umulige, er intakt. Evner man at smide det europæiske snobberi på vinområdet over skulderen, er der også her grund til at beundrere amerikanerne. De er afsindigt gode til at lave vin – og vel at mærke gøre det på deres egen måde, uden at det bliver til blege kopier af den gamle verden.

Her et par uger før præsidentvalget er det derfor indlysende at se nærmere på, hvad det er, de kan på vinområdet. En opstillet dyst mellem, hvilke vine der passer til Obama, og hvilke til Romney, giver desværre ikke meget mening. Republikanernes kandidat er som mormon antagelig afholdsmand, og det ville selvfølgelig være helt upassende at minde om det gamle amerikanske mundheld om ikke at stole på en mand, der ikke drikker. Vi andre må så gøre arbejdet for ham.

Amerikansk tradition

Ugens fire californiske vine er alle af høj kvalitet. De skriver sig ind i en amerikansk tradition, hvor det oftest lykkes at skabe kraftfulde vine med få modhager.

Backhouse Zinfandel 2011 er velduftende og drikkevenlig. Den mørke vin har et flot præg af moden frugt, der aldrig kammer over og bliver til marmelade, og den smager af mere, end prisen antyder.

Clos de Gilroy Central Coast Grenache 2010 er på samme tid meget fransk og meget amerikansk i smagsindtrykket. Den har flere kræfter end tilsvarende franske vine, men også en hel del elegance, og de krydderier, der i smagsindtrykket ligger lige under frugten, er et fornøjeligt bekendtskab.

Vinfirmaet H.J.hansen kan noget med amerikanske kraftkarle, der har sære navne som ’Frontier Red’ eller i dette tilfælde ’The Big Easy’, her i årgang 2009. Den er skabt på en række Rhône-druer og er en stor, kraftfuld, blød og velsmagende vin. Den smager vanvittigt godt og får fedme, fuldmodne tanniner, træ og bær til at gå op i en højere enhed.

Ugens sidste vin er en præsidentsejr værdig, selv om nok kun den afholdende Romney har råd til at drikke den. Snowden Napa Valley Cabernet Sauvignon 2009 ’The Ranch’ er både elegant og kraftfuld. Sanseindtrykket, når næsen nærmer sig glasset, er overvældende, og husfruen så salig ud, allerede før vinen havde ramt ganen. En smule ceder, moden frugt og bragende finish kunne såmænd gøre hvem som helst lykkelige over, at man ikke er afholdsmand, eller for den sags skyld amerikansk præsident.

Dråbefangst

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her