Læsetid: 5 min.

Et langt farvel til den walisiske veteran

Karrieren lakker mod enden for Ryan Giggs, der i sin ungdom var med til at give engelsk fodbold et image som smart og sexet
Rekorderne. Ryan Giggs er forblevet ude på Uniteds venstre kant, hvorfra han har hobet en imponerende rekordsamling op: flest målgivende afleveringer i Premier League. Flest kampe for Manchester United. Flest mesterskaber i Premier League.

Rekorderne. Ryan Giggs er forblevet ude på Uniteds venstre kant, hvorfra han har hobet en imponerende rekordsamling op: flest målgivende afleveringer i Premier League. Flest kampe for Manchester United. Flest mesterskaber i Premier League.

Paul Ellis

Moderne Tider
13. oktober 2012

Hvem er den bedste europæiske spiller, der aldrig har deltaget i et VM eller EM? For enhver, der har fulgt med i engelsk fodbold i de sidste to årtier, kan der kun være et svar:

Ryan Giggs, den walisiske venstrekant, der har været fast inventar på Manchester Uniteds mandskab siden starten af 90’erne, men som aldrig har formået at hive sit fodboldmæssigt relativt svage fædreland med til en af de store sommerturneringer for landshold.

Netop dette faktum har formentlig forhindret Giggs i at komme i betragtning til de store internationale spillerpriser, men hans indflydelse i den hjemlige arena kan ikke undervurderes. Giggs har været en katalysator for den omvæltning, fodboldspillet i England har undergået siden starten af 90’erne; en udvikling, hvor den bedste engelske række har transformeret sig fra en provinsiel og middelmådig division i en af Europas udkanter og til verdens rigeste og mest populære liga.

Ligaens første stjerne

Giggs brød igennem på Uniteds venstrekant, dengang de engelske mandskaber primært bestod af hjemmefødninge fra de britiske øer tilsat et lille skvæt irere; hvor de førende profiler var fordrukne og glimtvis brillante anarkister som Norman Whiteside, Paul McGrath og Paul Merson; hvor kick and rush stadig var den foretrukne spillestil for de fleste hold, og hvor kampene blev afviklet på faldefærdige stadioner foran et mere eller mindre uregerligt arbejdsklassepublikum, der stadig befandt sig i slagskyggen af Heysel-katastrofen.

Det skulle imidlertid blive Giggs skæbne, at han etablerede sig på Uniteds mandskab, samme år som den gamle Første Division blev afløst af den nye Premier League, nemlig 1992. For marketingsfolkene bag promoveringen af den nye liga kom den unge kantspiller med det eksotiske ydre (Giggs bedstefar er fra Sierra Leone) som en gave fra himlen.

»The first poster boy for Premier League« blev han kaldt, for både reklamebureauerne og tv-rettighedshaverne fra Sky Sports brugte hæmningsløst Giggs glamourøse ydre til at kaste stjernestøv over deres nye produkt, og den generte dreng fra Cardiff blev den nye ligas første globale ansigt; et billede på den form for sexy football, som bagmændene bag Premier League gerne ville have deres produkt associeret med.

Giggs blev ligaens første egentlige verdensstjerne og en forvarsel om de nye tider, der var på vej i engelsk fodbold, og som i løbet af få år skulle gøre Premier League til legeplads for en række af kontinentets bedste navne såsom Bergkamp, Zola, Vieira, Henry, Anelka, Klinsmann, Gullit og van Nistelrooy. Alle har de gennem årene taget turen over Kanalen på jagt efter pengene og berømmelsen i England – og alle er i øvrigt også forsvundet igen, mens Giggs er forblevet ude på Uniteds venstre kant, hvorfra han har hobet en imponerende rekordsamling op: Flest målgivende fafleveringer i Premier League. Flest kampe for Manchester United. Flest mesterskaber i Premier League.

Tilbage i spillet

Han er desuden den eneste spiller, der har scoret i alle Premier League-sæsoner siden ligaens oprettelse. Og han blev kåret som den bedste Manchester United-spiller nogensinde i en verdensomspændende afstemning, som Uniteds officielle magasin og website afholdt.

Det seneste par år har imidlertid ikke været nådige ved den elegante venstrekant, hverken sportsligt eller imagemæssigt. Da han begyndte at miste sin hurtighed i 2008, rykkede Uniteds træner Alex Ferguson ham ind på den centrale midtbane, hvor det var tanken, at han som en Pirlo-agtig skikkelse skulle udnytte sit overblik og sin højtudviklede sparketeknik til at angive rytmen i opspillet og sætte medspillerne i scene.

Giggs har imidlertid aldrig rigtigt formået at gøre sig gældende på midtfeltet, der i Premier League ofte er at ligne med en krigszone, hvor det kræver lige dele brutalitet, speed og spilforståelse at overleve. Alt for ofte er den aldrende waliser blevet reduceret til en blind passager, der er blevet båret gennem kampene af sine holdkammerater. Og helt galt er det gået i denne sæson, hvor Ferguson ved visse lejligheder har stillet med Giggs og hans næsten jævnaldrende holdkammerat Paul Scholes som makkerpar på den centrale midtbane.

Bussen venter ikke

Disse to ronkedorer på henholdsvis 38 og 37 år er blevet udspillet efter noder af konkurrenterne, og især har Giggs set skidt ud, hvilket da også har fået konsekvenser for ham. Således blev han pillet ud i pausen af opgøret mod Tottenham for nylig efter at have leveret en rædderlig indsats i første halvleg. Og da United ugen efter besejrede Newcastle med 3-0 i sæsonens første rigtige magtdemonstration, så waliseren til fra bænken og kom først ind tre minutter før tid.

»Manchester United is a bus that waits for no one,« lyder en af Fergusons berømte udtalelser. Og meget tyder på, at bussen er ved at køre fra Giggs, der også har haft den tvivlsomme fornøjelse at være ufrivillig hovedperson i en celeber sag, der udviklede sig til et både politisk og juridisk slagsmål i offentligheden.

Det hele startede i maj sidste år, da der begyndte at dukke rygter op på diverse internet-fora om, at Imogen Thomas – en walisisk starlet, der mest er kendt for at have deltaget i Big Brother og for at have udgivet en vovet undertøjskalender med sig selv – havde en affære med en kendt Premier League-fodboldspiller. Og sagen eksploderede i offentligheden, da flere medier kunne fortælle, at bemeldte fodboldspiller havde brugt en omdiskuteret britisk lov om beskyttelse af privatlivets fred til at få nedlagt forbud ved domstolene mod, at de engelske aviser kunne bringe frk. Thomas beretning om hendes intime stunder med Premier League-stjernen.

En sjældenhed

Det fik en række førende politikere og jurister til at geråde ud i en større diskussion om, hvorvidt det nogensinde havde været meningen med lovgivningen, at den skulle bruges (eller misbruges) af velhavere til at gennemtvinge fogedforbud, der undertrykte pressens ytringsfrihed, blot for at undgå at få de mindre heldige sider af deres privatliv udstillet på forsiden af aviserne.

Og imens debatten rasede, kunne enhver, der måtte ønske det, ved hjælp af nogle få klik og søgninger på nettet erfare, at fodboldspilleren i centrum for skandalen var Ryan Giggs.

Hele balladen kulminerede med, at et parlamentsmedlem fra de Liberale Demokrater, John Hemming, brugte en særlig regel om beskyttelse af parlamentariske ytringer til at udpege Giggs i en debat i Underhuset som fodboldspilleren bag fogedforbuddet.

Så opgav Giggs kampen og trak fogedforbuddet tilbage, men affæren gav en alvorlig ridse i lakken hos en spiller, der ellers altid havde fremstået som en af sportens sande gentlemen i en liga, der er godt fyldt op med fartbøller, slagsbrødre, drukkenbolte og andre former for ballademagere.

I det hele taget har den seneste tid ikke været blid ved den walisiske veteran. Og meget tyder på, at vi er i færd med at sige et langt farvel til kamprekordholderen fra United. Han vil blive husket som en af de bedste spillere, der har betrådt plænerne i Premier League – og vel også som lidt af et unikum i den moderne fodboldverden: En verdensklassespiller, der livet igennem forblev tro mod en enkelt klub til trods for adskillige fristende tilbud fra andre sider undervejs.

»Han er en sjældenhed,« har Alex Ferguson udtalt. »Jeg tror ikke, at vi kommer til at se en som ham igen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her