Baggrund
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi. Minna Birthe Kruse (1934-2012)

Minna Birthe Kruse var uddannet købmand, men blev gift med nabobyens slagtersøn. Næsten hver dag i 30 år stod hun i slagterbutikken i Tved på Mols, hvor hun var det lokale samlingspunkt
Moderne Tider
27. oktober 2012
Minna Birthe Kruse var uddannet købmand, men blev gift med nabobyens slagtersøn. Næsten hver dag i 30 år stod hun i slagterbutikken i Tved på Mols, hvor hun var det lokale samlingspunkt

Hver eneste lørdag fik Minna Birthe Kruse og hendes mand Jørgen Kruse det samme at spise. Engelsk bøf, grøn salat og flutes. En hård arbejdsuge i slagteren i Tved var slut, og det skulle markeres i den lille familie. Til maden delte de en flaske rødvin, og med den indenbords faldt de som regel i søvn snart efter. Søndag var nu lagtfra altid en fridag, så det med, at arbejdsugen var slut, kan diskuteres. Men de fejrede det stadig – med det bedste fra butikken: engelske bøffer – skåret af oksemørbrad. Jørgen og Minna overtog slagterbutikken i den lille by på Mols i 1965 efter Jørgens far. De fordelte hurtigt arbejdet imellem sig – Jørgen stod for alt det med kødet. Han slagtede dyrene hver mandag, parterede, skar ud osv. Minna stod for alt i butikken. Hun ekspederede og indkøbte charcuteri-varer mv. Og Minna blev hurtigt et samlingspunkt. Ikke mindst om sommeren, når der var mange af de faste sommerhusturister i området:

»De skulle alle sammen op og handle med Minna,« fortæller Jørgen. For hun havde et service-gen og var ifølge sin mand »helt fantastisk dygtig«. Hun forstod, at man skulle mere end bare »lange ting over disken,« som Jørgen synes, at der er en tendens til at mange ekspedienter gør det i dag. Hun snakkede med kunderne om løst og fast og sørgede for, at de fik det helt rigtige kød med hjem.

Uddannet hjemme

Minna var skolet af sin egen far, som drev købmandsbutikken i nabobyen, Dejret. Der var knap to kilometer imellem faderens købmand og Slagter Kruse i Tved, så Minna og Jørgen kendte nu nok hinanden. Men der skulle et bal på Hotel Mols Bjerge til, før de to blev kærester. Det var i 1956, og Jørgen var netop kommet hjem fra et ophold i USA, hvor han havde været ovre og suge erfaring til sig som slagtersvend. Han skilte sig ud den aften på Hotel Mols Bjerge:

»Jeg havde noget amerikanertøj med hjem. Det var noget fancy noget, kan du tro,« husker Jørgen. De to blev gift i 1958 – med 120 gæster i Tved Forsamlingshus. Siden fik de to børn, en søn og en datter. Minna blev hurtigt en del af slagerbutikken, og Jørgens far, som stadig var slagtermester, lærte hende alt om de forskellige slags kød, udskæringer osv. I 1965 overtog de butikken, og Minna vidste efterhånden alt, hvad der var værd at vide om slagterfaget. Jørgen husker en dag, hvor en af de mange faste sommergæster skulle have fire af de berømte engelske bøffer – skåret af oksemørbrad. Minna skar dem, og Jørgen gik lige over for at tjekke, at det hele var i orden, men det skulle han ikke:

»Du kan godt holde snuden for dig selv. Minna har styr på det,« sagde kunden. Butikken var en succes, og på en god sommerlørdag måtte de have fem ekspedienter bag disken. Mange kendte har gennem årene købt kød hos Slager Kruse. Den tidligere kirkeminister Bodil Koch kom for eksempel fast i butikken – og efter hende datteren Dorthe Bennedsen, som også blev kirkeminister. Fra København kom galleristen Jacob Asbæk, som »dæleme kunne spise nogle bøffer«, og fra Aarhus lagde doktor Kissmeyer og teologiprofessor P.G. Lindhardt ofte turen forbi.

På en almindelig hverdag uden for sæsonen passede Minna butikken alene – og samtidig stod hun i køkkenet. For Jørgen, svendene og lærlingene skulle have kaffe kl. 9.30 og varm mad kl. 12.00. Om mandagen slagtede de – senere på ugen parterede de, skar ud, lavede pølser, pålæg osv. De kom direkte fra slagteriet og satte sig til bords – hjalp hverken med at dække bord eller rydde op. Det var Minnas job.

Næste generation

Sådan var tiden dengang, og Minna brokkede sig ikke, selvom hun nu godt kunne være den bestemte type. På et tidspunkt rejste hun med nogle veninder på skiferie i 14 dage i Norge. »Det var for at provokere os mænd,« griner Jørgen. »Så kunne vi prøve at klare os selv.« Ellers var de foretrukne feriemål Mallorca og Costa del Sol. De tog dertil i efteråret, når den travleste tid var overstået. Det var dengang, der var ægte charterturisme til – med grisefest og det hele. For Minna var ferien også arbejdsrelateret, for stadig flere kunder var begyndt at snakke om Mallorca og solkysten. Om den og den by. Alle tog til Spanien dengang, og Minna ville gerne kunne snakke med. Det skulle en god ekspeditrice kunne.

I 1993 måtte Minna og Jørgen overdrage butikken til sønnen Hans Ole, som foreløbig er den fjerde generation af Krusefamilien, der ejer slageren i Tved. Minna havde fået konstateret Alzheimers og kunne ikke længere stå i butikken. Det var hårdt for familien. De sidste 10 år af sit liv boede Minna på plejehjem, og de sidste tre var ifølge Jørgen »ikke værd at leve«.

Til sidst kunne hun ikke kende sin egen familie. »Så det var godt, at hun fik fred,« siger Jørgen, som trods sine snart 80 år stadig er så frisk, at han hjælper til, når der skal slagtes dyr om mandagen. Han har derfor kunnet tage sig godt af Minna til det sidste.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her