Læsetid: 2 min.

Novo Nordisk og Sanofi-Aventis: Analogerne er bedst

Både Novo Nordisk og Sanofi-Aventis mener, at insulinanalogerne er bedre end de humane insuliner
6. oktober 2012

Det er ikke sandt, når førende læger påstår, at insulinanalogerne for langt størstedelen af patienterne ikke er bedre end de humane insuliner. Sådan lyder meldingen fra både danske Novo Nordisk og franske Sanofi-Aventis, der står bag analogerne Levemir og Lantus.

Ifølge medicinsk direktør i Novo Nordisk, Anders Dejgaard, giver Levemir bedre blodsukkerkontrol:

»Novo Nordisk er uenig i påstanden om, at insulinanaloger ikke har klare kliniske fordele frem for humant insulin. Det er veldokumenteret fra kliniske undersøgelser, at man ved brug af insulinanaloger kan opnå en bedre blodsukkerkontrol, hvilket på langt sigt betyder mindre risiko for at udvikle senkomplikationer,« skriver han i en mail. Når mange videnskabelige undersøgelser ikke viser nogen forskel mellem human insulin og insulinanalogerne, skyldes det undersøgelsernes design, mener han:

»I mange af de studier der er gennemført til sammenligning af insulinanaloger og human insulin har man sikret ens blodsukkerkontrol i de to behandlingsgrupper for at kunne dokumentere andre sukkerafhængige forskelle imellem de to behandlinger. Den slags studier kræves af både de europæiske og amerikanske myndigheder, og kan ikke tages til indtægt for, at insulinanaloger ikke er bedre end human insulin hvad angår blodsukkerregulering,« skriver han. Han fremhæver også de færre tilfælde af lavt blodsukker om natten:

»Begge typer insulinanaloger har i sådanne studier resulteret i færre tilfælde af for lavt blodsukker (hypoglykæmi) både om dagen, men specielt om natten,« skriver Anders Dejgaard.

Samme holdning har man hos Sanofi-Aventis.

»Sanofi er helt uenig i påstanden om, at studier ikke har vist en klinisk forskel på human insulin og langtidsvirkende insulinanaloger. Tværtimod konkluderer metaanalyser af videnskabelige studier at der konsistent er en lavere forekomst af hypoglykæmi (lavt blodsukker) på analog insulin, hvilket er af stor betydning for patienterne. Lantus har en stabil 24-timers virkningsprofil, er let at titrere og skal til alle gives én gang i døgnet på et valgfrit tidspunkt,« skriver firmaets medicinske direktør, Malene Kelstrup i en mail til Information.

Anders Dejgaard afviser også Edwin Gales påstand om, at Novo Nordisk laver markedsføring under dække af at det er videnskabelige forsøg: »Jeg er ikke enig i, at de forsøg er en del af en markedsføringskampagne. Studierne er et supplerende videnskabeligt redskab til at vurdere et lægemiddels effekt og sikkerhed på i en mere bredt defineret patientgruppe end vi typisk bruger i de randomiserede kliniske forsøg.«

Information har bedt Novo Nordisk om at forholde sig til, om Edwin Gale og andre forskere har ret i deres vurdering af, at det kun er få patienter, der reelt har gavn af Levemir frem for humant insulin. Det spørgsmål har Novo Nordisk ikke svaret på.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja ja, Novo mener deres produkt er bedre end de andres, og hvad skal vi bruge det til. Det ville have været interessant hvis de havde sagt det modsatte.

Kære Emil:

Skal vi lige line et par fakta op:

Vegetarer får også diabetes. Selv veganere får diabetes. Man kan ikke kurere diabetes, men mildne tilstanden ved hjælp af kost - og det kun for måske 10%.

Der er ingen af de studier der er foretaget med HCF-kost, der er store nok til at være statistisk signifikante. Derfor virker dine meget brede og bombastiske udtalelser ikke overbevisende.

Faktisk lyder du omtrent så overbevisende som Julia Vøldan gjorde i sin tid ...

Dorte Wulff Dahl

De kunne da være stolte af deres produkter indenfor human insulin istedet. Det er grådighed der får dem til at virke fagligt utroværdige...

Men denne gang er de gået for vidt. Ikke kun i Danmark men også i langt større lande. De havde engang ry for at være relativt etiske mv. Det ry styrtdykker efter afsløringerne af deres markedsføringsstrategier, som patienter og samfund betaler prisen for. De kommer til at skulle argumentere uhyre godt, når de vil promovere nye produkter også, da man nu nærmest forventer at de vil snyde pga grådighed.

Michael Kongstad Nielsen

Der er ufattelig mange penge i medicinalindustrien, og den bidrager væsentligt til Danmarks handelsbalanceoverskud, fj.
http://www.information.dk/telegram/310559

Derfor skal industrien nok passe på med at holde de etiske regler og værdier, de selv sætter, højt hævet over hensynet til den fortsatte voldsomme pengestrøm, der fosser ind i kassen.

Og måske ikke være for aktiv her:
http://www.information.dk/telegram/314100